Deze landgoederenwandeling bij Wassenaar brengt je eerst naar het koninklijke landgoed De Horsten. Daarna loop je over het landgoed Duivenvoorde met het imposante kasteel als grote blikvanger. Zo wordt het een afwisselende wandelroute vol historische bezienswaardigheden. Die wil je toch ook een keer maken?
Al eens eerder liepen we over het landgoed De Horsten. Toch ontdekken we in dit prachtige gebied weer heel nieuwe stukken op deze wandeling. En het landgoed Duivenvoorde was voor ons een onontdekt pareltje. Een prachtige omgeving met een statig kasteel. We leiden je langs de belangrijkste hoogtepunten op de route.
Landgoed De Horsten
Landgoed De Horsten is ooit ontstaan door het samenvoegen van drie verschillende buitenplaatsen. Zij waren het bezit van Prins Frederik, de jongere broer van Koning Willem II. Hij had hier zijn zomerverblijf. Maar het grootste deel van de tijd verbleef hij op het landgoed om te jagen. De Oranjes hadden in dit gebied namelijk het alleenrecht op de jacht.
We merken wel dat het een populair wandelgebied is. De parkeerplaats is op deze zondagochtend al aardig vol. En bij de eerste meters van onze wandeling zijn we zeker niet de enigen. Later lopen we vooral over rustige paden. Een aantal daarvan zijn best wel modderig. Maar hier is het wel een heel stuk rustiger!
Bij deze landgoederenwandeling bij Wassenaar komen we tweemaal op het landgoed. Zo zien we het gebied van alle kanten. Onderweg komen we langs de volgende bezienswaardigheden.
Seringenberg
Een van de meest kenmerkende plekken op het landgoed is de seringenberg. Eind 18e eeuw werd deze aangelegd en volledig beplant met seringen. Met een lange stenen wenteltrap beklimmen we de berg. Op de top, bij een theekoepeltje, genieten we van een prachtig uitzicht over de omgeving. In mei, als de seringenberg helemaal in bloei staat, is het hier nog mooier.
Villa Eikenhorst
Vanaf een afstand kunnen we een blik werpen op Villa Eikenhorst. Ooit stonden hier een prachtige hofstede en een fraai landhuis. Bij een bombardement in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden die gebouwen. De villa die in 1970 werd gebouwd, heeft jarenlang dienst gedaan als woonhuis voor Koning Willem-Alexander en zijn gezin. Maar sinds hun verhuizing naar Paleis Huis ten Bosch staat het leeg.
Jachthuis Ter Horst
Op de plek waar nu het jachthuis Ter Horst staat, stond vanaf 1200 een kasteel. Na diverse verwoestingen bouwde men een statig buitenhuis in renaissancestijl. Prins Frederik maakte er een jachthuis van.
De afgelopen jaren heeft het lang leeggestaan en is het vervallen geraakt. Er schijnen zelfs krakers gewoond te hebben. Bijzondere buren dus voor de koninklijke familie. We vragen ons af of ze bij elkaar op de thee zijn gegaan. Nu is het eindelijk verkocht en wordt het pand volledig gerenoveerd.
Schiethuis
Een klein stukje van de route af ligt het voormalige Schiethuis van Prins Frederik. Maar het is zeker de moeite waard om hier 500 meter voor om te lopen. Prins Frederik liet dit in 1861 bouwen als jachthuis. Hij liet zelfs een “schietberg” aanleggen. Vanuit het Schiethuis kon hij het wild op de berg dan gemakkelijk afknallen. Het gebouw ziet er prachtig uit. Nu is het een veel vredelievender plek. Het is een gezellig theehuis geworden met een fraai terras. De jachttrofeeën en geweien aan de wand herinneren nog aan de vroegere bestemming.
Landgoed Duivenvoorde
Het landgoed Duivenvoorde was ons niet bekend. Toch is het een pareltje en een groene oase in de Randstad. Het landgoed ligt in een groot veenweidegebied. Daarbinnen staan tal van bosschages. Hier is het een stuk rustiger dan op het landgoed De Horsten.
We kopen een verplicht toegangskaartje bij de ingang om er te mogen wandelen (€ 1,50 per persoon). Daarna genieten we van een landschapspark dat helemaal in de fraaie Engelse stijl is aangelegd. In het park hebben we mooie vergezichten langs de lanen en slingerpaden. Het park kent een bijzondere flora en fauna. Je kunt hier bijvoorbeeld de groene specht en de ijsvogel bewonderen. En rond de schemering vliegen er veel vleermuizen in de lucht.
Kasteel Duivenvoorde
Maar de blikvanger van het landgoed Duivenvoorde is het prachtige kasteel. Al in 1226 werd kasteel Duivenvoorde genoemd. Daarmee is het een van de oudste kastelen in Zuid-Holland. Het kasteel in de huidige vorm dateert uit de 17e eeuw.
Het kasteel is bijna achthonderd jaar bewoond geweest door de families Van Wassenaer, Steengracht en Schimmelpenninck van der Oye. Nooit is het kasteel verkocht aan een andere eigenaar. Via vererving bleef het al die eeuwen in de familie. Dit is uniek in Nederland.
Onze wandeling voert ons helemaal rondom het kasteel. Vanuit alle hoeken hebben we een prachtig uitzicht op dit bouwwerk. Vóór corona was het kasteel te bezoeken als museum. Hoewel de musea nu weer open zijn, geldt dit op dit moment nog niet voor kasteel Duivenvoorde. We hopen dat het snel weer mogelijk is. Want de veertien toegankelijke vertrekken hebben elk een eigen sfeer. Daarnaast is er een enorme kunstcollectie.
Bakermat van voetbal
Vanuit het landgoed komen we een bijzondere plek tegen. Hier stond vroeger de kostschool Noorthey. Dit gerenommeerde instituut had zelfs Engelse docenten in dienst. Zij introduceerden hier een nieuw balspel. De kostschoolleerlingen moesten tegen een bal schoppen. Volgens de overlevering werd hier in 1864 de eerste voetbalwedstrijd van Nederland gespeeld.
Diezelfde Engelse leraren maakten de kostschoolleerlingen ook vertrouwd met cricket. Maar het voetbal vonden de jongens veel leuker. Dus al snel won voetbal het in populariteit van cricket. En nu is het al decennialang dé volkssport nummer 1 in ons land.
Welke wandeling is mooier?
Al eerder maakten we een fraaie wandeling over landgoed De Horsten. Deze landgoederenwandeling bij Wassenaar doet dit gebied ook aan. Toch zijn beide wandelroutes verschillend. Hoewel er ook zeker wat overlap is.
De landgoederenwandeling bij Wassenaar wint het voor ons op punten. We vinden vooral de combinatie met het prachtige landgoed Duivenvoorde bijzonder. Ook laat deze wandeling het landgoed De Horsten net iets uitgebreider zien. Beide wandelingen kennen ook een minder interessant stuk op de route. Bij de landgoederenwandeling bij Wassenaar is dat gelukkig een tikkeltje korter. Vandaar dat we deze wandeling iets hoger waarderen. Maar dat neemt niet weg dat de vorstelijke wandeling over landgoed De Horsten absoluut ook de moeite waard is.
Praktische informatie voor de landgoederenwandeling bij Wassenaar
De landgoederenwandeling bij Wassenaar is 14 kilometer lang. Enkele korte stukken gaan over modderige paden, zeker na regenval. Trek waterdichte schoenen aan die vies mogen worden.
Zeker, deze routebeschrijving is uitstekend. Verkeerd lopen is hiermee onmogelijk. Daarnaast kun je ook de gps-track downloaden. Maar echt nodig heb je die niet als je met de beschrijving op pad gaat.
De landgoederenwandeling bij Wassenaar start bij de officiële ingang van landgoed De Horsten aan de Papeweg 36.
Vanaf de N44 ben je er in een paar minuten. Navigeer op Papeweg 36 in Wassenaar. Parkeren is mogelijk op het parkeerterrein bij de ingang (betaald, € 3 per dag).
De parkeerplaats is in het weekend overigens snel vol, vooral bij mooi weer. Daarom kun je op die dagen beter niet je parkeerticket online reserveren: vol is vol, ook al heb je een kaartje gereserveerd.
Buslijn 43 van Veolia vanuit Den Haag en Leiden brengt je tot halte Rozenplein in Wassenaar. Hier vandaan is het nog 1,3 kilometer lopen naar de ingang van het landgoed.
Helaas mag je viervoeter niet mee tijdens de landgoederenwandeling bij Wassenaar.
- Op het landgoed De Horsten ligt het theepaviljoen. Een leuke plek om even uit te rusten. Je moet hiervoor een klein stukje van de route af. Dit staat duidelijk aangegeven in de routebeschrijving. Ook de diverse borden op het landgoed wijzen je de weg.
- Onderweg passeer je op ongeveer de helft van de wandeling het restaurant Het Eiland van Ome Nick.
- Op landgoed Duivenvoorde ligt in een bijzonder pand de Hof van Duivenvoorde. Gerechten worden bereid met groenten en specerijen uit de eigen kweektuin.