Wandelen in de Belgische Ardennen

Wandelen in de Belgische Ardennen

Home » België » Wandelen in de Belgische Ardennen

De Belgische Ardennen heten ook wel de groene long van België. Voor veel Nederlanders en Belgen is het een favoriete regio voor een actieve vakantie of weekend weg. De dicht beboste heuvels, woeste kronkelende rivieren en steile rotswanden lenen zich uitstekend voor wandelen. Maar je kunt er ook fantastisch mountainbiken, kajakken en rotsklimmen. In de regio vind je daarnaast veel historische steden uit de middeleeuwen. Maar ook talloze gedenkplaatsen die herinneren aan de ‘Slag om de Ardennen’ die daar tijdens de Tweede Wereldoorlog plaatsvond. In deze blog vind je algemene info over de Ardennen en uitgebreide info over wandelroutes. Daarnaast hebben we praktische tips en sluiten we af met onze favoriete wandelingen in de Ardennen.

Bos in de Belgische Ardennen

De Belgische Ardennen

De Belgische Ardennen maken onderdeel uit van het gebied Ardennen dat zich uitstrekt van Zuidoost-België en Luxemburg tot Noord-Frankrijk en de Eifel in Duitsland. Het Belgisch deel van de regio omvat delen van de Belgische provincies Luik, Luxemburg en Namen.

Luik (Liège)

Luik is de Waalse provincie waar de meeste Nederlanders op weg naar de Ardennen of nog zuidelijker, het liefst zo snel als mogelijk doorheen rijden. Het is met name de stad Luik die onterecht op vele toeristen een sombere indruk maakt. De stad en de directe omgeving hebben echter veel moois te bieden. We zullen hier later een blog aan wijden.

Rijd je vanuit het noorden door Luik naar de Ardennen dan kom je eerst uit in de regio van Condroz. Dit is een gebied met rotsachtige heuvels en diepe valleien. Vooral de vallei van de Ourthe is fantastisch. Je vindt er spectaculaire landschappen met talloze kastelen.

In het zuidelijk deel van de provincie Luik beginnen de Ardennen. In dit deel van de provincie vind je steden als Verviers, Spa, Malmedy en Stavelot. Tevens bevinden zich hier de Hoge Venen met enkele van de hoogste heuvels van België.

Durbuy

Luxemburg (Luxembourg)

De provincie Luxemburg die vaak verward wordt met buurland Luxemburg, is de provincie waar we als kind en later als volwassene het meest naar toe gingen. Luxemburg is de zuidelijkste provincie van Wallonië en de grootste provincie van het land. Een groot deel van de provincie is een en al natuur.

In het noordwesten van de provincie ligt de regio Famenne, een overwegend agrarisch gebied waar al veel te doen en te zien valt. Famenne staat ook wel bekend om plaatsen als Hotton, Marche-en-Famenne en Rochefort, maar ook om de beroemde grotten van Han. Durbuy, het naar verluidt kleinste stadje van Europa, valt geografisch gezien zowel in de Ardennen als in de Famenne.

Helemaal in het zuiden tegen de Franse grens ligt de regio Gaume. Deze regio is een paar graden warmer dan de rest van het land. Je vindt er dan ook relatief grootschalige wijnbouw. Hier komen relatief weinig toeristen.

De regio van de Ardennen ligt in het overige en grootste deel van de provincie Luxemburg. Dit deel staat het meest bekend om de natuur, de prachtige landschappen en de fantastische buitenactiviteiten die de regio te bieden heeft.

Bekende plaatsen in de Ardennen zijn onder meer Bouillon, een pittoresk stadje in de diepe vallei van de Semois met een indrukwekkende citadel, en La Roche-en-Ardenne: een alleraardigst stadje aan de Ourthe. In La Roche heb je een kasteelruïne en een WO II-museum. De meeste Nederlanders kennen daarnaast het al eerder genoemde Durbuy, en verder Bastenaken (vanwege de tweede wereldoorlog), Houffalize en Saint-Hubert.

Namen (Namur)

Namen is niet alleen de historische en bovenal prachtige, administratieve hoofdstad van Wallonië, het is ook een provincie in Zuidoost-België. De provincie is relatief onbekend onder Nederlanders. Een groot gemis, zo vinden wij, omdat je er niet alleen fantastisch mooie steden als Namen en Dinant hebt, maar ook omdat je er vele andere bezienswaardigheden hebt van onder meer de middeleeuwen.

In het zuiden en zuidoosten van de provincie kom je in de Ardennen uit. Ook in dit deel van de Ardennen zijn er talloze fantastische wandelmogelijkheden. Tevens vind je er authentieke dorpjes waarvan er veel, naar verluidt, tot de “Mooiste Dorpen van Wallonië” behoren.

Durbuy in de Belgische Ardennen

Wandelen in de Belgische Ardennen

In de Belgische Ardennen zijn zoveel prachtige wandelingen te maken, dat we ze onmogelijk allemaal op onze website kunnen vermelden. Grofweg kunnen de wandelingen worden ingedeeld in langeafstandsroutes, korte wandelingen en themawandelingen. Uiteraard is er veel overlap tussen deze categorieën.

Langeafstandswandelpaden

Alhoewel wij zelf in de Ardennen doorgaans dagwandelingen maken van tussen de 5 en de 30 kilometer, zijn meerdaagse trektochten door het gebied bijzonder populair. Zo heb je in de Ardennen ook veel van rood-wit-wandelroutes die in meerdere Europese landen zijn uitgezet. In Nederland noemen we de rood-wit-routes ‘Lange-Afstand-Wandelpaden’ (LAW’s), in Vlaanderen Groteroutepaden (GR-paden) en in Wallonië (Ardennen) Grande Randonnée.

Alleen al in de provincie Luxemburg zijn er maar liefst 1400 kilometer aan GR-wandelroutes te vinden. Enkele bekende routes zijn het Ardennepad (GR 14) van 215 kilometer, en het pad door de oostelijke Ardennen (GR 15) van 197 kilometer. Wij zelf hebben veel stukken gedaan van het Ourthe-pad (GR 57). Op de officiële website van Belgisch Luxemburg vind je een overzicht van alle GR-wandelroutes in dit deel van de Ardennen.

Naast de GR-routes heb je in de Ardennen ook nog de trektochten van de Grande Traversée des Ardennes (GTA). Bij deze routes wordt niet van rood en wit gebruik gemaakt maar van geel en wit. De meest bekende en een die wij grotendeels gelopen hebben, is de Transardennaise. Het is misschien wel de mooiste GTA-route.

Bij langeafstandsroutes eindig je vaak op een andere locatie dan waar je begint. Na je trekking moet je dan met het openbaar vervoer terug naar je startlocatie. Op zich is dat niet heel lastig in de Ardennen, want er zijn voldoende trein- en busstations. Maar je kunt natuurlijk ook zogenaamde ster- of luswandelroutes nemen. Bij de sterwandelroute, zoals de valleiroute van de Ourthe en Laval, kom je meestal dezelfde dag nog terug bij je startpunt. Bij een luswandeling zoals die door Luxemburgs België (GR 151) of de ‘Tour de la Famenne’ (GR 577), kan dat dagen later zijn.

Korte (dag)wandelingen

Als gezegd maken wij in de Ardennen meestal gewoon een dagwandeling. Terwijl bij de langeafstandsroutes de route of het thema centraal staat, laten we ons bij dagwandelingen leiden door de streek, het stadje of het dorp waar we die vakantie of dat weekendje weg graag willen zitten. Het enige nadeel is dat het kan gebeuren dat je terugweg hetzelfde is als de heenweg. Het grote voordeel is echter dat je toe kunt met een kleine, lichte rugzak gevuld met wat eten en vooral drinken.

Themawandelingen

Met themawandelingen bedoelen we wandelingen die langs zoveel mogelijk bezienswaardigheden van een bepaald thema voeren. Er zijn in de Belgische Ardennen bijzonder veel themawandelingen uitgezet. Denk aan thema’s als kastelen, culinair, authentieke dorpjes, geschiedenis (zoals de Tweede Wereldoorlog), adembenemende landschappen, en ga zo maar door. Voor de liefhebber van speciaalbieren is er zelfs een wandelroute langs de trappistenabdijen van Chimay, Rochefort en Orval!

Mist in de Belgische Ardennen

Wandelen in de Belgische Ardennen: praktische zaken

Vervoer naar en binnen de Belgische Ardennen

Het openbaar vervoer in de Belgische Ardennen is weliswaar minder uitgebreid dan in Vlaanderen, je hebt er redelijk veel treinstations met prima verbindingen via Brussel. Vanuit de Randstad kun je in drie tot vier uur in het hart van de Ardennen zijn. De treinverbindingen vanuit Maastricht vinden wij niet efficiënt: vanuit Luik moet je flink omreizen om uiteindelijk in de Ardennen uit te komen.

Omdat het busnetwerk, naar onze mening, evenmin efficiënt is, nemen wij veel liever de auto. Je bent dan vrij om te gaan en te staan waar je wilt. Vanuit Utrecht ben je met de auto in drie uur in hartje Ardennen.

Accommodatie

Aan accommodatie is in de Belgische Ardennen geen gebrek. Zo heb je er campings, vakantieparken, vakantiewoningen, gîtes, hotels, bed & breakfasts, en zelfs villa’s. Wij verblijven doorgaans in een huisje in een van de vele vakantieparken.

In de nazomer van 2020 verbleven we juist in een hotel. Onze wandelvakantie was namelijk van zeer korte duur en een hotel vonden we praktischer. We kwamen uit bij Vayamundo in Houffalize. Dit grote, comfortabele hotel midden in de bossen is van alle gemakken voorzien. Alhoewel wij er geen gebruik van hebben gemaakt heb je hier diverse sportmogelijkheden, een zwembad en zelfs een welnesscentrum. Voor ons was van belang een centrale ligging in de Ardennen. Dankzij de ideale locatie van Vayamundo konden we in mum van tijd naar de mooiste wandelgebieden rijden. En na afloop van een lange wandeldag konden we er heerlijk genieten van een glaasje wijn en de goede keuken! Absoluut een aanrader!

Dinant in de Belgische Ardennen

Onze favorieten

In de Ardennen hebben we honderden wandeltochten gemaakt, de een nog mooier dan de ander. Vaak deden we sommige wandelingen meerdere keren en in alle seizoenen. De komende maanden zullen we deze blog steeds blijven aanvullen met onze favorieten. Keer dus regelmatig naar deze blog terug!

Bevrijdingsroute langs locaties van het Ardennenoffensief

Bevrijdingsroute langs locaties van het Ardennenoffensief

De Ardennen vormen een prachtig bosrijk en heuvelachtig gebied in België, Luxemburg en Noord-Frankrijk. Dankzij de schitterende natuur met bijzondere flora en fauna, is de regio populair onder wandelaars. De Ardennen kennen echter ook een tragisch...

Korte, verrassende wandeling bij Aywaille

Korte, verrassende wandeling bij Aywaille

Net als de vorige wandeldag wilden we vandaag eerst een “opwarmertje” voorafgaand aan onze langere middagwandeling. We kozen voor een korte wandeling in natuurreservaat Heid des Gattes bij Aywaille. Van hieruit was het dan nog maar een klein stukje...

Leuke, korte wandeling bij de watervallen van Coo

Leuke, korte wandeling bij de watervallen van Coo

Een van de bekendste bezienswaardigheden in de Belgische Ardennen zijn de watervallen van Coo. Als kind ben ik er regelmatig geweest. Toen al was het een belangrijke, toeristische attractie in dit oostelijk deel van de Ardennen. Afgelopen maand...

Prachtige wandeling in de vallei van de Hoëgne

Prachtige wandeling in de vallei van de Hoëgne

Onlangs waren we in de Ardennen voor een mini-wandelvakantie. Op aanraden van een volger van grijsopreis.nl, hebben we een soortgelijke wandeling gemaakt als twee jaar geleden naar de bron van de Ninglinspo. Maar dan zonder de drukte. We volgden nu...

Adembenemende wandeling rond het stuwmeer van Nisramont

Adembenemende wandeling rond het stuwmeer van Nisramont

Vlakbij “le Hérou”, een van onze favoriete wandelroutes in de Ardennen, ligt het stuwmeer van Nisramont. Dit 47 hectare grote stuwmeer is een populaire plek om te kanoën, zwemmen en vissen. Maar vooral ook om te wandelen! In september gingen we maar...

Fantastische wandeling langs de rotswand van Le Hérou

Fantastische wandeling langs de rotswand van Le Hérou

Op weg van Houffalize naar La Roche-en-Ardenne kom je halverwege door het kleine plaatsje Nadrin. Het gehucht ligt in een glooiend landschap met overwegend weilanden en af en toe wat bos. Het lijkt een typisch Ardens landbouwgebied waar weinig te...

Unieke wandeling naar de bron van de Ninglinspo

Unieke wandeling naar de bron van de Ninglinspo

Onze mini-vakantie in de Ardennen sloten we af met de unieke wandeling langs de Ninglinspo. Dit charmante bergbeekje stroomt in het Amblève-bassin bij Aywaille. Ik kwam er tijdens mijn jeugdjaren regelmatig. Het was een van onze favoriete...

Op en top genieten van de wandelomgeving van Bouillon

Op en top genieten van de wandelomgeving van Bouillon

Vanwege het perfecte nazomerweer waren we onlangs enkele dagen in de Ardennen. De eerste dag stond een wandeling langs de Semois bij Bouillon op het programma. We hadden ons geen beter begin van de mini-wandelvakantie in de Ardennen kunnen wensen!...