Dubbele wandelpret bij de trage tocht door Vleuten en Haarzuilens

Dubbele wandelpret bij de trage tocht door Vleuten en Haarzuilens

Home » Nederland » Dubbele wandelpret bij de trage tocht door Vleuten en Haarzuilens

Begin van de nazomer vonden we het weer eens tijd voor een trage tocht. Dankzij de ideale combinatie van natuur, boerenland en stad maken we graag dit soort wandeltochten. De keuze viel dit keer op een trage tocht door Vleuten. Of eigenlijk zelfs twee want de route bestaat uit een zuid- en een noordlus. De zuidlus gaat door Vleuten Zuid en het grote Maximapark. En de noordlus gaat door een natuurgebied en het landgoed Haarzuilens.

De meeste wandelaars doen alleen de noordroute. Jammer, want ook de zuidroute heeft veel te bieden. In deze blog vertellen we waarom je de zuidlus volgens ons niet mag missen.

een van vele bruggen in Vleuten

Wandeling over de zuidroute van Vleuten

We beginnen onze wandeling bij het station van Vleuten. Het is een mooie dag en de zon schijnt uitbundig. Vanuit het grote P&R-parkeerterrein lopen we langs het spoor een nieuwbouwwijk in. Het is zo op het eerste gezicht een leuke woonwijk. Door de vele sloten lijkt elk huis aan het water te liggen. De tuinen zijn niet bijzonder groot maar toch oogt de wijk bijzonder groen.

We vervolgen onze wandeling aan de buitenrand van de wijk. Er staan prachtige villa’s met fantastische tuinen aan watergang de Heycop. Dit kanaal stamt nog uit eind 14e eeuw. Nu is de watergang slechts een van de vele sloten en kanalen die Vleuten rijk is. Het is er gezellig druk. In de tuinen zien we kinderen spelen en trampolinespringen. Aan de Heycop zitten vissers geduldig te wachten tot ze beet hebben. En door de kleine parken zien we veel hardlopers maar ook honden met hun baasjes.

villa's aan het water

Romeinse wachttorens

We slaan de bocht om en komen uit aan de zuidrand van de zuidlus. Vlak langs de Rijn komen we informatiebordjes tegen. Ze gaan over Limes, de voormalige grens van het Romeinse Rijk. De Limes volgde de oude loop van de Rijn. Aan de oude grens zijn onder meer Romeinse forten, badhuizen en wachttorens gevonden. Toen in 2002 de nieuwe wijk ‘Vleuterweide’ werd gebouwd, werden ook daar twee Romeinse wachttorens gevonden. Ze dateren beide uit het midden van de 1ste eeuw.

Maximapark

Onze wandeling voert vervolgens langs een oude boomgaard en een splinternieuw winkelcentrum. Kort daarna komen we uit bij het Máximapark. Met een oppervlakte van 300 hectare is dit park een van de grootste stadsparken van Nederland. Er zijn zoveel paadjes en wegen dat we snel de weg kwijtraken. Op zich niet erg want het geeft ons de gelegenheid het park goed te verkennen. Mede dankzij het prachtige weer genieten we van elke minuut. Wat is het hier ongelooflijk afwisselend!

Omdat we redelijk wat omgelopen hebben rusten we uit bij het gezellige Anafora Parkrestaurant. Het laatste deel van de wandeling is niet bijzonder interessant. Maar omdat we nog steeds verrukt zijn van het Máximapark sluiten we deze wandeling zeer voldaan af. Bij onze auto vullen we onze waterfles bij en maken ons gereed voor de noordroute.

Maximapark

Routetips

Ondanks de uitgebreide routebeschrijving zijn we een paar keer de weg kwijtgeraakt. Hier vind je enkele tips om verdwalen te voorkomen.

  • Punt 1: als je de hoofdweg Rivierkom oversteekt moet je de Rietgraslaan inlopen. Vervolgens ga je vóór (in plaats van na) huisnummer 7 naar rechts.
  • Verder bij punt 1: als je na Lisdoddelaan 33 rechtsaf het klinkerpad op gaat tussen de huizen door, kom je na de brug bij een kruispunt uit. Ga hier linksaf in plaats van rechtdoor. Bij de t-splitsing ga je rechtsaf. Hierna kom je vanzelf uit bij het wandelpad en de brug als aangegeven in de routebeschrijving.
  • Punt 3: als je over de Bloementuinlaan loopt moet je bij de driesprong met de Rotstuinlaan linksaf de houten trappen af.
  • Punt 4: als je bij het tweede huis op de Hoekelumseboslaan uitkomt kun je het beste nog even rechtdoor lopen. Zodra je bij het kruispunt met de brede asfaltweg komt (het Lint) steek je die weg over. Direct hierna neem je het wandelpad rechtsaf het grasveld over.
houten vlonders in Vleuten

Wandeling over de noordroute van Vleuten

Het eerste deel van de noordroute voert ons door een wat ouder deel van Vleuten. Aan het Dr. Fizaanplantsoen staan enkele prachtige huizen. Hier zouden we prima kunnen wonen, concluderen we. De wandeling vervolgen we langs de Vleutense Wetering tot we opnieuw uitkomen bij het Máximapark. Het park is veel groter dan we dachten! Een prachtig groen landschap volgt. We vergeten al gauw dat we nog steeds in het verstedelijkt gebied van Utrecht zijn.

plantsoen in Vleuten

Haarrijnse Plas

Plots doemt een grote recreatieplas voor ons op. We zijn uitgekomen bij de Haarrijnse Plas. Dit recreatiegebied van ongeveer 90 hectare groot, is nog geen 20 jaar oud. De plas is ontstaan door zandwinning voor de aanleg van de Vinex-wijk Leidsche Rijn. Op enkele bezoekers na ligt het grote strand aan de oostoever er verlaten bij. Pas zodra we het kunstmatig aangelegd natuurgebied aan de zuidoever inslaan, komen we andere wandelaars tegen. Het is mooi hier en paradijselijk rustig. We horen zelfs het verkeer op de redelijk nabijgelegen A2 niet!

Haarrijnseplas

Op weg naar Hoeve Wielrevelt

We blijven de routebeschrijving langs de Haarrijnse Plas volgen tot we uitkomen bij een smal houten bruggetje en een klaphek. Helaas wordt de doorgang versperd. We zien geen bordjes met verboden toegang. We zouden er overheen kunnen klimmen maar keren uiteindelijk toch maar om. We kwamen eerder namelijk grote zwermen ganzen en andere vogels tegen. We bedenken ons dat dit deel van het natuurgebied wellicht om die reden tijdelijk is afgesloten.

Bij de eerst mogelijke gelegenheid gaan we rechtsaf. Dit is echter nog best een eindje lopen. Dankzij Google Maps weten we dat we opnieuw rechtsaf moeten slaan om uiteindelijk bij Hoeve Wielrevelt uit te komen. Het is er gezellig druk. Niet alleen in de hoeve zelf maar ook bij een van de bijgebouwen. Op dat moment is er net een workshop gaande. Een vrolijk clubje dames leert er alles op het gebied van wol spinnen en verven.

Op een bordje lezen we dat op het erf ook een kantoor van Natuurmonumenten moet zijn. Omdat we willen weten waarom de wandelroute versperd was, besluiten we om uitleg te vragen. Maar helaas, het kantoor van Natuurmonumenten is gesloten. We verlaten dan ook het erf en vervolgen onze wandeling.

Ganzen vlakbij kasteel De Haar

Van de Geertjeshoeve naar Kasteel de Haar

Vrij snel na Hoeve Wielrevelt komen we uit bij de Geertje’s Hoeve. Bij deze boerderij heb je een kaasmakerij, een boerderijwinkel en een restaurant met terras. We weten de verleiding te weerstaan om hier even uit te rusten. We hebben namelijk nog best een eindje voor de boeg.

Op weg naar Kasteel de Haar komen we eerst door een grote boomgaard. Deze wordt ‘bewaakt’ door schapen die weinig onder de indruk lijken te zijn van onze aanwezigheid. Slalommend om de schapen en hun uitwerpselen komen we vervolgens uit op een asfaltweg. We lopen tussen statige beukenhagen door en komen vervolgens aan bij het prachtige kasteel. We raken diep onder de indruk van niet alleen het kasteel maar ook de bossen eromheen. Wat is het hier mooi!

Kasteel de Haar is het grootste kasteel van Nederland. Naar verluidt zou er eind 14e eeuw al een kasteel op het omvangrijke terrein zijn geweest. Het huidige kasteel in neogotische stijl staat er pas sinds eind 19e eeuw. Je kunt het kasteel en de prachtige tuinen bezoeken door van tevoren een kaartje te kopen. Wij hebben dat niet gedaan en komen daarom niet verder dan het prachtige koetshuis. We besluiten spoedig terug te keren om het kasteel alsnog van binnen en buiten te bewonderen.

Kasteel De Haar

Einde van de wandeling bij Vleuten

In de tussentijd zijn we al een beetje moe geworden van de wandeling. Tijd om terug te gaan naar onze auto. Hiervoor moeten we eerst dezelfde weg tussen de beuken door terug wandelen. Direct na de golfbaan slaan we het haarpad in. Een lang pad door graslanden volgt.

Helemaal in de verte zien we een toren staan. We dachten eerst dat het een watertoren was. Maar een bezoeker van deze blog wist ons te vertellen dat de toren het enige overblijfsel van het Vleutens kasteel Den Ham is. Een Bløf-bandlid heeft de toren gekocht en woont daar nu! Halverwege komen we een stelletje tegen dat van die toren een schilderij maakt. We vragen ons af of het verliefde stel het schilderij ooit af maakt.

Na nog een kilometer komen we eindelijk aan bij onze auto. Doordat we enkele keren de weg zijn kwijtgeraakt, heeft de wandeling een stuk langer geduurd. Toch zijn we blij dat we beide, totaal verschillende routes gelopen hebben!

Watertoren bij Vleuten

Routetips

Ook voor de noordroute hebben we enkele tips:

  • Punt 2: we begrepen later dat je tot midden 2021 niet na het veerooster de routebeschrijving kunt volgen. Ga daarom na het veerooster linksaf de Maarssenseweg op. Bij de rotonde moet je dan rechtsaf de Thematerweg op. Loop deze helemaal uit tot je bij Hoeve Wielrevelt uitkomt. Hier kun je dan de routebeschrijving weer volgen (eind punt 3 / begin punt 4)
  • Als je beide routes volgt zoals wij hebben gedaan, dan is het wellicht een goed idee om de verkorte route (zie routebeschrijving onder punt 4) te wandelen. Bezoek kasteel De Haar dan later een keer. Bijvoorbeeld tijdens een fietstocht.
pondje in Vleuten Zuid

Trage tocht door Vleuten en Haarzuilens: praktische informatie

  • Zo’n samengestelde wandelroute heeft zowel een voordeel als een nadeel. Het grote voordeel is dat je ook kunt besluiten om slechts één lus te doen. Bijvoorbeeld omdat je net te weinig tijd hebt om ze beide te doen. Mocht je een keuze moeten maken, ga dan voor de noordlus. Dat brengt ons meteen bij het nadeel. We kunnen ons voorstellen dat je snel geneigd bent om de zuidlus over te slaan. Juist omdat het kan, en omdat de noordlus net wat interessanter is. Maar toch zou dat jammer zijn. De zuidlus heeft namelijk meer te bieden dan je op papier zou verwachten!
  • Volgens de routebeschrijving is de zuidroute 10 kilometer en de noordroute 11 kilometer lang. Omdat we een paar keer verkeerd zijn gelopen liepen wij in totaal 22 kilometer. Denk je dat je nog geen goede wandelconditie hebt? Volg dan een online wandeltraining bij gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. In korte tijd ben je in staat om langere wandelingen te maken. Je kunt ook het gratis e-book Starten met wandelen downloaden. Het boek geeft je tal van praktische tips, waardoor je meer plezier uit je wandelingen haalt.
  • Officiële start van de trage tocht is bij NS-station Vleuten. Kom je met de auto dan kun je deze parkeren bij het station.
  • Download hier de routebeschrijving. Volg daarnaast onze aanwijzingen aan het einde van de zuidroute. Je kunt ook de gpx-route downloaden maar bij ons werkte die niet op ons mobieltje.
  • Aan de route bevinden zich ruim voldoende horeca-gelegenheden. Aan de zuidroute heb je onder meer het gezellig ogend parkrestaurant Anafora in het Maximapark. Daarnaast vind je diverse horecagelegenheden in het winkelcentrum Vleuterweide. Aan de noordroute kun je onder andere terecht bij hoeve Wielrevelt, de nabijgelegen Geertje’s Hoeve en restaurant Toetje, en Koetshuis de Haar.
  • Wil je deze meer dan prachtige, afwisselende wandeling samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.