Fraaie wandeling langs forten en molens bij Abcoude

Fraaie wandeling langs forten en molens bij Abcoude

Home » Nederland » Fraaie wandeling langs forten en molens bij Abcoude

Een oer-Hollands polderlandschap met knotwilgen en weiden waarin de schapen dartelen. Blauwe luchten met mooie wolkenpartijen. Wandelen langs het riviertje het Gein dat zich kronkelt door het boerenlandschap. Genieten van de monumentale boerderijen langs de oevers. De wieken van de molens horen suizen in de wind. Twee stoere forten bezoeken van de Stelling Amsterdam, behorend tot UNESCO-werelderfgoed. Dit ga je allemaal meemaken tijdens deze wandeling langs de forten en molens bij Abcoude.

Wandelen langs de forten en molens bij Abcoude

Dit gebied ken ik goed. Toen ik nog hardliep, was een rondje langs het Gein mijn favoriete parcours. Nu fietsen we er nog vaak met veel plezier. Delen van deze wandeling kenden we daarom al. Maar toch bracht deze wandeling langs de forten en molens ons ook langs onbekende plekjes.

We starten onze wandeling bij het voormalige treinstation van Abcoude. Het prachtige witte gebouw is nu in gebruik als een boutique hotel. Helaas is het restaurant en terras tijdelijk gesloten vanwege een verbouwing. De koffie met appeltaart, vaste prik bij de start van onze wandelingen, moeten we dus ergens anders halen.

Fort Abcoude

We lopen vanaf het hotel richting Fort Abcoude. Dit pad hadden we nog nooit ontdekt. We lopen niet via het gezellige centrum, maar via de rand van Abcoude. Het is er lekker stil. Het voorjaar breekt aan, bloemen komen uit de knop, bomen worden alweer wat groener.

Het mooie pad loopt langs Fort Abcoude. Dit is het oudste landfort van de Stelling van Amsterdam, een verdedigingsring rondom de hoofdstad. De Stelling van Amsterdam bestaat uit meer dan 40 forten, een kasteel­vesting, twee vestingsteden en veel dijken en sluizen. In de periode van 1880 tot 1920 kon men grote delen rond Amsterdam onder water zetten. Hiermee kon een vijand op afstand worden gehouden. Dit is gelukkig nooit gebeurd. De Stelling van Amsterdam staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Fort Abcoude kunnen we vandaag helaas niet bezichtigen. Normaal gesproken is dit mogelijk op iedere donderdag, zaterdag en zondag vanaf 10 uur. Op deze zaterdag blijft de poort helaas dicht. Waarom is onduidelijk. We moeten dus een andere keer terugkomen om het fort te bezichtigen.

Tegenover het fort ligt het fraaie clubhuis van de Abcouder Visvereniging en de IJsclub. Langs de gracht zijn diverse terrasjes. Een mooie stek om je hengel uit te gooien. Of om je schaatsen onder te binden in de winter.

Molen ‘t Hoog en Groenland

We verlaten Abcoude. De route gaat nu richting het dorpje Baambrugge. Officieel geeft de routebeschrijving aan dat we een stuk over het fietspad lopen langs de drukke weg. Wij zien gelukkig rechts van de weg een pad liggen dat er veel aantrekkelijker uitziet. Daarom nemen we die route.

We lopen nu langs de knotwilgen en het water. Dit is het fraaie riviertje de Angstel. Hollandser kan het hier niet zijn. En ook een stuk leuker dan langs de verkeersweg. In de verte zien we al de molen ‘t Hoog en Groenland liggen.

De vlag wappert in de wind, de ophaalbrug over de rivier is open. Maar bootjes zien we niet. Deze molen stamt uit het einde van de 17e eeuw. Het is een poldermolen. Het scheprad zorgde ervoor dat het water uit de polder in de rivier werd gemalen.

Even later ontdekken we een bankje met schitterend uitzicht op de molen. Hier gaan we even zitten en genieten. Dan valt ons op dat de ophaalbrug weer gezakt is. Wie zou dit hebben gedaan? Want we hebben niets of niemand gezien bij de molen. Het uitzicht blijft overigens onverminderd mooi.

Door de polder bij Baambrugge

Hoewel we lekker zitten in het zonnetje en een prachtig uitzicht hebben, gaan we verder. Vanaf nu lopen we wel langs de drukke weg. Een andere optie is er niet. Gelukkig zien we langs de weg veel mooie boerderijen. Het erf is alleen te bereiken via een mooie ophaalbrug.

Even later bereiken we de bebouwing van Baambrugge. Het eerste pand dat we tegenkomen is een café. Dan kunnen we nu aan de appeltaart! Deze plek is een favoriete tussenstop voor fietsers en wielrenners. Het ligt namelijk op een kruispunt van diverse fietsroutes. Ook vandaag weten zij het café te vinden.

Hierna lopen we de polder in bij Baambrugge. Langs het water staan de schapen te grazen bij de knotwilgen. De randstad is niet ver van ons verwijderd. We zien in de verte het dak van de Johan Cruyff Arena en de bebouwing van Amsterdam. Toch lopen wij nu door een landelijk stukje groen met veel water.

Naar Fort Nigtevecht

Aan het einde van dit pad door de polder slaan we linksaf. We lopen nu een stuk langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Dit kanaal verbindt de Amsterdamse haven met het Ruhrgebied in Duitsland. Jaarlijks varen er zo’n 100.000 schepen door het Amsterdam-Rijnkanaal. Daarmee is dit het drukst bevaren kanaal van de wereld. Ook vandaag is het druk op het water. In de tijd dat we langs het kanaal lopen, passeren ons diverse grote binnenvaartschepen.

Wij bereiken Fort Nigtevecht, mooi verscholen in het groen. Helaas heeft de storm er onlangs flink huisgehouden. We lezen dat het pad langs het fort vanaf het Amsterdam Rijnkanaal daarom tijdelijk gesloten is. Te veel takken kunnen afbreken en moeten nog worden verwijderd. Gelukkig kunnen we het fort via het fraaie Velterslaantje wel bereiken.

Ook dit fort maakte onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam. Grote delen van het in 1892 gebouwde fort zijn nog intact. Heel bijzonder zijn de twee gerestaureerde gebouwen waar de hefkoepels in stonden. Voor het fort is een klein, gezellig terras. Mensen doen zich tegoed aan een kopje koffie met zelfgemaakte taart. Dit kan overigens alleen in het weekend. Doordeweeks is er helaas geen horeca.

WIj pakken de wandeling weer op. We lopen een stuk over de liniedijk van het Fort Nigtevecht. Ook weer zo’n prachtig pad met knotwilgen en schapen door het polderlandschap. Twee wandelaars komen ons tegemoet. De schapen merken hen ook op. Ze stuiven gelijk op het echtpaar af. Zij moeten alles doen om de schapen van zich af te schudden. Ons laten de dieren gelukkig met rust.

De molens langs het Gein

Na de liniedijk lopen we verder over het Velterslaantje, omzoomd door knotwilgen. Een mooi stukje dat ons uiteindelijk bij het Gein brengt. Dit riviertje kronkelt vanaf Abcoude naar Driemond. Op zo’n zonnige zaterdag is de weg langs het Gein erg in trek. We zien diverse wandelaars, hardlopers, fietsers en wielrenners.

Het landschap rondom het Gein is betoverend. Niet voor niets was de rivier een inspiratiebron voor vele kunstenaars. Vooral Piet Mondriaan kwam hier veel. Hij heeft tal van schilderijen gemaakt van het Gein en de molens.

Wij passeren nu een van de molens. Dit is de Oostzijdse molen. Maar men noemt hem ook wel de Mondriaan Molen. Want deze molen heeft Piet Mondriaan wel 20 keer vastgelegd op het doek. Al in 1486 stond op deze plek een molen. Het huidige model dateert uit de 19e eeuw. Tot 1950 bemaalde deze de Oostzijdse polder. Aan de overzijde van het Gein ligt iets verderop de Broekzijdse molen. Daar komt deze wandeling overigens niet langs.

Einde van de wandeling langs forten en molens bij Abcoude

Dan naderen we weer de bebouwing van Abcoude. Dat betekent dat deze wandeling langzaam het einde nadert. Liepen we eerst langs langgerekte weilanden met fraaie boerderijen, nu zien we mooie huizen langs het water.

We kijken terug op een fraaie wandelroute. Ondanks dat de wandeling veel over verharde paden gaat, is hij zeer de moeite waard. Het prachtige polderlandschap, de molens en de forten maken dit tot een fijne tocht. Omdat deze wandeling niet door het kleine maar gezellige centrum van Abcoude loopt, gaan we hier nog even naartoe. Dan kunnen we daar op een terras in de zon nog even nagenieten van de tocht.

Dit wil je weten over de wandeling langs de forten en molens bij Abcoude

Hoe lang is de ronde langs de forten en molens bij Abcoude?

Deze wandeling is ruim 11 kilometer lang. Tijdens vrijwel de hele wandeling loop je over verharde paden. Het stuk over Gein Zuid kan in het weekend druk zijn. Veel wandelaars, hardlopers, fietsers, wielrenners en motorrijders maken gebruik van dit idyllische weggetje langs het Gein.

Is er een goede routebeschrijving?

Op de website van Route.nl staat een routebeschrijving inclusief gps-track. Die heeft echter een ander, minder handig startpunt als je met het OV wilt komen.

 

Daarnaast loopt de officiële route op de routebeschrijving vanaf Abcoude naar Baambrugge langs de drukke weg. Als je die voor een deel wilt vermijden, sla je na Abcoude rechtsaf bij de Oude Dijk. Je slingert dan over een schitterend pad door het polderlandschap langs de rivier de Angstel. Je hebt steeds uitzicht op de molen ‘t Hoog en Groenland. Na het passeren van de molen pak je de route weer op.

Wat is een handig startpunt van de route?

Zelf vinden wij het handig om te starten bij hotel De Witte Dame in Abcoude. De route loopt namelijk pal langs het hotel. Daarnaast kun je bij het hotel ook gemakkelijk je auto parkeren. En lekker wat drinken voordat je vertrekt of nadat je de wandeling hebt gemaakt.

Is de wandeling goed bereikbaar met het OV?

Station Abcoude ligt op ongeveer 750 meter van hotel De Witte Dame. Vanaf hier start je de route.

Is er horeca op de route?
  • Bij het startpunt van de route ligt boutique hotel De Witte Dame in Abcoude. Het restaurant heeft een mooi terras.
  • In Baambrugge ligt café-restaurant De Punt op de route.
  • Bij Fort Nigtevecht kun je alleen in het weekend terecht voor koffie en zelfgemaakte taart.
  • Aan het Gein Zuid ligt iets van de route Anna Haen. In plaats van linksaf het Gein Zuid op te lopen, sla je rechtsaf. Je vindt Anna Haen dan na ongeveer 150 meter.
  • Als je tijd hebt, kun je ook nog even het centrum van het gezellige stadje Abcoude ingaan. Hier zijn diverse horecagelegenheden. Onze favoriet is het terras van café-restaurant De Eendracht.