Verenigde Arabische Emiraten

Verenigde Arabische Emiraten

Home » Bestemmingen » Midden-Oosten » Verenigde Arabische Emiraten

De Verenigde Arabische Emiraten in een notendop

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zijn een federatie van zeven emiraten aan de noordoostkant van het Arabische schiereiland. Het is een land met een rijke geschiedenis en een smeltkroes van culturen. Voor vele reizigers is het een interessante bestemming voor een luxe stedentrip naar steden als Dubai en Abu Dhabi. Dankzij de uitstekende luchtverbindingen met luchtvaartmaatschappij Emirates is het ook een ideale hub voor reizen in het Midden-Oosten. Ook maken veel reizigers hier een korte tussenstop voordat de reis vervolgd wordt naar bijvoorbeeld het Verre Oosten of Australië.

Voor de meeste westerse toeristen doen de grote steden in de emiraten vertrouwd aan. De winkelcentra waar je veelal westerse producten vindt, zijn buitengewoon modern. Hotels en restaurants zijn luxe en modern, net als de overige voorzieningen. De afgelegen woestijnduinen in het binnenland, de archeologische vindplaatsen in het Hajar-gebergte en de prachtige wadi’s in de grensstreek met Oman, vormen de minder bekende kant van de emiraten. Ook vind je in de binnenlanden schitterende oases bij Al Ain, prachtige stranden, watervallen en zoetwatermeren.

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie in de Verenigde Arabische Emiraten

Accommodatie in de VAE is over het algemeen goed tot fantastisch te noemen. Je hebt er bijzondere mooie, luxe en soms ook heel erg prijzige hotels. Een daarvan is het indrukwekkende Burj al-Arab (toren van de Arabieren) in Dubai dat te boek staat als 7-sterrenhotel (een onbestaande categorie). Het Emirates Palace in Abu Dhabi streeft dezelfde standaard na, maar dan voor een fractie van de prijs die je kwijt bent voor een overnachting in het peperdure Burj al-Arab.

Burj al Arab, Dubai

Reisadvies voor de Verenigde Arabische Emiraten

Wij hebben ons altijd bijzonder veilig gevoeld in de Verenigde Arabische Emiraten, zelfs nog meer dan in Europa. Wel gelden er enkele veiligheidsrisico’s vanwege de ligging in een onrustige politieke regio met een verhoogde terrorismedreiging.

Op de website van Nederland Wereldwijd wordt ook geadviseerd de eilanden Abu Musa en Thunb te vermijden bij een boottocht in de Perzische Golf. Zowel Iran als de VAE eisen de eilanden op.

Gezondheid

Voor de VAE worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. Zie hiervoor het advies van GGD Reisvaccinaties. Ook komt er rabiës, de mazelen en door muggen overgebrachte ziektes als zika, chikungunya en dengue/knokkelkoorts voor.

De gezondheidszorg in Dubai, Abu Dhabi en Sharjah is redelijk goed te noemen. Er is daarnaast een ambulancedienst in alle belangrijke bevolkingscentra. De dekking laat in de meer afgelegen gebieden echter te wensen over. Ambulances zijn bedoeld voor transport en niet voor zorgverlening.

woestijnsafari Dubai

Beste reistijd voor de Verenigde Arabische Emiraten

De Verenigde Arabische Emiraten kennen een woestijnklimaat met een bijzonder hete zomer en een aangename winter. Van eind oktober tot half maart is de temperatuur er tussen de 15 en 27 graden. Alhoewel het ‘s nachts soms flink kan afkoelen, hebben wij er in die drie keer dat we er geweest zijn het nooit echt koud gehad. Het is er bijna altijd zonnig, maar tussen november en februari kan het er ook wel eens wat regenen.

Visum voor de Verenigde Arabische Emiraten

Als houder van een Nederlands paspoort heb je geen visum nodig voor de Verenigde Arabische Emiraten. In plaats daarvan krijg je op de luchthaven gratis een inreisvisum door middel van een stempel in je paspoort. Hiermee mag je 30 dagen lang in de emiraten verblijven.

Reis je door naar een ander land, dan heb je voor dat land wellicht wél een visum nodig. Je kunt dit eenvoudig checken op de website van VisumBuitenland.nl. De experts kunnen je desgewenst snel helpen met het aanvragen van de benodigde visa. VisumBuitenland.nl heeft een supportcenter dat 7 dagen per week voor je klaar staat met raad en daad.

Eten en drinken

In de grote steden Abu Dhabi en met name in Dubai vind je een zeer uiteenlopende, internationale keuken. Naar westerse maatstaven zijn de meeste restaurants redelijk betaalbaar, maar sommige luxe restaurants in hotels zijn erg aan de prijs.

Vanwege de grote populatie aan expats vind je er veel Indiase en Pakistaanse restaurants. Maar ook de Turkse, Syrische en Saoedi-Arabische keuken is populair. Bij de meeste eettentjes in de openlucht langs de weg kun je gebraden kipgerechten met Arabisch brood en hummus krijgen. Het meest populaire rijstgerecht is Biriyani, met gegrilde kip, vis of lam.

Alcohol is in vele restaurants en cafés in Dubai en in de toeristenhotels te verkrijgen. Maar wees niet verbaasd als je – zoals wij – een keer een heerlijke, vers bereide pizza in een Italiaans restaurant eet en er geen enkele alcoholische versnapering op de kaart staat. Ook bij een gemiddelde strandtent kun je allerlei drankjes bestellen, behalve alcoholische.

food truck in Dubai

Vervoer binnen de Verenigde Arabische Emiraten

Afstanden in de VAE zijn relatief kort. Zo ben je minder dan een uur kwijt om met een taxi van Dubai naar Abu Dhabi te reizen. De wegen zijn over het algemeen in uitstekende staat maar de bewegwijzering laat in sommige delen van de emiraten echt te wensen over.

Het openbaar vervoer is op Dubai na niet goed ontwikkeld. In plaats daarvan namen wij in vrijwel alle gevallen gebruik van taxi’s, die in de emiraten in vergelijking met West-Europa goedkoop zijn. Een andere optie is autohuur, iets wat wij niet snel zouden doen. Mensen rijden er namelijk extreem snel, en soms ook roekeloos. Niet voor niets hebben de VAE een van de hoogste sterftecijfers in het verkeer ter wereld.

Elektriciteit

In de VAE worden stopcontacten van type C, D en G gebruikt. De netspanning is 220 V bij 50 Hz. Voor stopcontacten van type D en G heb je als West-Europeaan een adapter nodig. 

Reisstekkers zijn onder meer verkrijgbaar bij:

Geldzaken

In de Verenigde Arabische Emiraten wordt betaald met de dirham (AED). Het prijspeil ligt er lager dan in Nederland, ten tijde van dit schrijven ongeveer 16% lager. Maar alhoewel restaurants, taxi’s en etenswaren duidelijk goedkoper zijn, kun je het in steden als Dubai ook erg duur maken. In genoemde stad is niets te gek en zijn er voor de financieel welgestelden veel bijzonder dure activiteiten te beleven.

Sharjah, VAE

Do’s en don’ts bij een bezoek aan de Emiraten

De bevolking van de emiraten is trots, gastvrij, en over het algemeen beschaafd en vriendelijk. Maar enig respect voor hun unieke, conservatieve cultuur wordt wel verwacht. Zo zijn “onbeleefde en beledigende gebaren” uit den boze. En alhoewel vrouwen wettelijk niet verplicht zijn om de hijab te dragen, wordt onthullende kleding als een topje en een korte broek zeer zeker niet op prijs gesteld. Probeer als vrouw sowieso de schouders en knieën te bedekken. Overigens zagen wij bij het strand van Dubai Marina westerse vrouwen in badkleding zonder problemen met de plaatselijke, vrouwelijke bevolking omgaan.

Waarschuwing: LHBT is illegaal in de VAE. Er staat gevangenis- en in sommige gevallen zelfs de doodstraf op. Overigens worden ook van heterosexuele stellen uitingen van affectie zoals zoenen in het openbaar of hand-in-hand lopen, niet op prijs gesteld.

do's and don'ts voor in de moskee van Abu Dhabi

Highlights van de Verenigde Arabische Emiraten

Stedentrip naar Abu Dhabi

Stedentrip naar Abu Dhabi

Abu Dhabi is de federale hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) waar de regering en vele oliemaatschappijen en ambassades gevestigd zijn. De stad is daarnaast de hoofdstad van het emiraat Abu Dhabi. Het emiraat is veruit het grootste van de VAE. Het is...

Stedentrip naar Dubai

Stedentrip naar Dubai

Dubai is als enorme stad met verschillende districten een van de zeven emiraten. Het emiraat heeft eigenlijk meer weg van een onafhankelijke stadstaat. Dubai is het modernste, meest vooruitstrevende en volgens velen ook het mooiste emiraat van de hele VAE....