Bloesemwandeling bij het Zuid-Limburgse Margraten

Bloesemwandeling bij het Zuid-Limburgse Margraten

Home » Nederland » Bloesemwandeling bij het Zuid-Limburgse Margraten

Tijdens het zonnige weekend pal voor Koningsdag waren we in Zuid-Limburg te vinden. Er stond veel op het programma. Zo gingen we mountainbiken en golfen, en natuurlijk wandelen door stad en natuur. Ook wilden we nog even een bezoek brengen aan de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland, namelijk die bij Margraten. Maar toen we daar aankwamen was de begraafplaats helaas gesloten.

De fruitbomen in de landelijke omgeving van Margraten staan op dit moment echter in volle bloei. We besloten dan ook spontaan om een bloesemwandeling te maken. Een perfect en verrassend leuk alternatief, zo bleek later.

Landelijke omgeving bij Margraten

Onze bloesemwandeling in de omgeving van Margraten

Via de website van Visit Zuid-Limburg vinden we een eenvoudige wandeling van net geen 8 kilometer. We parkeren de auto aan het Burgemeester Ronckersplein in het centrum van Margraten. Ondanks de nog steeds lage temperaturen voor de tijd van het jaar, voelt het warm aan. De waterfles gaat mee in de rugzak en we smeren ons voor de zekerheid goed in.

Het eerste deel van de wandeling voert door het plaatsje zelf. We vinden Margraten op zich niet zo heel bijzonder. Wel zien we aan een plein een café liggen waar je speciaalbieren kunt krijgen. Dat zou wellicht een mooie afsluiting kunnen zijn van onze wandeling, bedenken we.

Het centrum van Margraten

Het Plateau van Margraten

Het dorp Margraten is voornamelijk bekend door de aanwezigheid van de Amerikaanse begraafplaats. Na de Tweede Wereldoorlog is de grond uit eerbied en dankbaarheid voor eeuwig gebruik afgestaan aan de VS. Er liggen 8302 soldaten begraven.

Maar de omgeving van Margraten biedt veel meer dan alleen de begraafplaats. Margraten ligt centraal op het Plateau van Margraten. Dit gebied ligt op een gemiddelde hoogte van ruim 150 meter. Mede door de lichte glooiing leent de omgeving zich uitstekend voor wandelingen en fietstochten. Zo voert ook het Pieterpad er doorheen.

Aan de westzijde wordt het plateau begrensd door het circa 100 meter lager gelegen Maasdal. Bij de steile overgang naar dit dal werd 7000 jaar geleden nog vuursteen gewonnen. Maar het gebied werd in de 12e eeuw pas echt ontgonnen. Sindsdien is het voornamelijk in gebruik voor de landbouw en fruitteelt. En dat merken we direct zodra we het dorpje uit lopen. We wandelen langs de eerste grote boomgaarden aan de route. De fruitbomen staan er in volle bloesem bij. Wat een prachtig gezicht!

Bloesem

Via Ingber naar Termaar

De route voert ons verder naar buurtschap Ingber. Langs de kronkelige holle weg van het piepkleine buurtschap liggen – heel idyllisch – veel vakwerkboerderijen. Zo nu en dan zien we een boer met zijn tractor het land bewerken. Verder komen we er, op andere wandelaars na, niemand tegen.

We vervolgen onze wandeling via smalle paadjes langs akkers en boomgaarden richting het zuiden. We steken de rijksweg over en komen in een ander landschap uit. De boomgaarden hebben plaatsgemaakt voor sappig groene weilanden waar koeien vreedzaam aan het grazen zijn. Ook zien we enkele wandelpaden de heuvel aflopen richting dieper gelegen bossen. Onze wandeling gaat echter dwars door de koeienwei richting een ander bosje.

koeienwei bij Margraten

Het lukt ons de bosrand te bereiken zonder in de koeienstront te stappen. Hier zien we tussen de bomen door een diep gelegen geul midden in het bos. De geul blijkt een gegraven tracé voor de stoomtrein uit begin 20e eeuw te zijn. We zien er geen treinrails meer liggen. Wel is er een mooi wandelpad dat op dat moment flink in gebruik is. Kort daarna komen we uit in buurtschap Termaar. Midden in het gehucht bevindt zich een drinkpoel voor het vee en een overdekte waterput. Verder zien we er verschillende oude boerderijen en charmante vakwerkhuizen liggen. Wat een bijzondere omgeving!

Vakwerkhuis

Einde van de wandeling

Veel te snel naar onze zin komen we na Termaar al weer bij de rijksweg uit. We steken de drukke weg over en lopen Margraten binnen. We passeren de parkeerplaats waar onze auto staat en wandelen snel verder naar het plein. Dat speciaalbiertje waar ons oog aan het begin van de wandeling op viel, lonkt! Op een stenen muurtje heerlijk in de zon genieten we nog na van deze verrassende wandeling. We hebben het zuiden van deze fraaie wandel- en fietsprovincie heel anders leren kennen. Geen steile hellingen en mergelgrotten dit keer, maar een volmaakte, bloesemrijke oase van rust.

Holle weg

Alle praktische informatie voor de bloesemwandeling bij Margraten

Aan de hand van onderstaande tips ben je goed voorbereid op je bloesemwandeling bij Margraten:

Routeinformatie bloesemwandeling bij Margraten

De met rode paaltjes uitgezette wandeling is in totaal acht kilometer lang. Op de website van Visit Zuid-Limburg vind je daarnaast een beknopte beschrijving en een handig routekaartje.

Je kunt de tocht trouwens ook eenvoudig uitbreiden door bijvoorbeeld af te dalen in de geul die voor de stoomtrein is gegraven. Sla in dat geval de hierboven beschreven koeienwei over en blijf het pad de heuvel af volgen. Eenmaal in de geul neem je het wandelpad richting het westen naar Termaar.

Bereikbaarheid en parkeren

De start van de wandeling is aan het Burgemeester Ronckersplein 11 te Margraten. De gratis parkeerplaats is niet heel groot maar zelfs in het weekend konden we er makkelijk onze auto kwijt.

Horeca aan de wandelroute bij Margraten

In het centrum van Margraten vind je enkele horecagelegenheden, waaronder Talentino en Brasserie Josefien. Wij bestelden ons biertje bij Chriske. Inmiddels is het bijzonder gezellige terras van Chriske geopend!
Verder zijn wij aan de route niets tegengekomen. Wel kun je net iets van de route af nog terecht bij Eetcafé Scheulderheukske in Scheulder, en bij enkele etablissementen aan de rijksweg.
Tijdens de wandeling was het soms, ondanks het jaargetijde, best warm. Je doet er dan ook verstandig aan om voldoende drinkwater mee te nemen!

Wandelen met iemand anders

Wil je de wandeling bij Margraten samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.