Op de laatste zaterdag van oktober maakten we deze prachtige herfstwandeling bij Hollandsche Rading. Alle ingrediënten voor een topwandeling waren aanwezig: prachtig gekleurde bomen, vallend blad dat neerdwarrelt, de mooiste paddenstoelen en een schitterend landschap. En we leerden veel over het nuttige werk dat de schaapskudde hier verricht. Met een flauw zonnetje er af en toe bij was dit voor ons een van de allermooiste herfstwandelingen die we dit jaar hebben gemaakt.
De start van onze herfstwandeling bij Hollandsche Rading
Onderweg in de auto vallen ons de mooie herfstkleuren al op. Dat belooft wat voor deze wandeling. Op de parkeerplaats van het NS-station stappen drie stellen uit hun auto’s. Ze hebben allemaal wandelschoenen aan en doen hun rugzak om. We zijn dus niet de enigen die vandaag willen genieten.
Na 100 meter gaan we linksaf. We komen langs de parkeerplaats van het Goois Natuurreservaat. Helemaal vol. Hopelijk wordt het wel een coronaproof wandeling, want sommige paadjes op de route zullen erg smal zijn.
Schaapherder geeft onderricht
Al op de eerste stukken valt het bontgekleurde blad aan de bomen op. We lopen over een tapijt van gele en rode eikenbladeren. De natuur toont zich vandaag van de mooiste kant. Een eindje verder passeren we een kleine weide. Daarop graast een kudde schapen het sappige gras. De herder kijkt vanaf de kant tevreden toe. Als we hem voorbij lopen, begint hij een praatje met ons.
Herder Werner Floor blijkt samen met zijn vrouw deze kudde te hoeden. Wat een droombaan! Enthousiast vertelt hij over het nuttige werk dat de schapen hier in het Goois Natuurreservaat doen. En passant legt hij uit dat de zwarte schapen in de kudde voor de andere schapen belangrijk zijn: ze vormen een oriëntatiepunt. Vaak heeft een kudde per 50 schapen een zwart schaap in zijn midden.
Ook vertelt hij hoe je een schaap dat op zijn rug ligt, overeind kunt helpen. En haar (vaak zijn het drachtige schapen) daarna niet te snel laten weglopen, want dan valt ze weer om. Heeft het schaap lang gelegen, dan is er veel bloed naar het hoofd gestroomd. Door het opstaan stroomt dat ineens weer terug. Daarvan wordt het het schaap erg duizelig. Ze waggelt dan als een dronkenman en valt vaak weer op haar rug. We steken er aardig wat van op.
Het Wasmeer bij onze herfstwandeling bij Hollandsche Rading
We lopen verder. Want de route is dan “maar” 12 kilometer, toch gaat het een lange dag worden. Er is zoveel moois te zien onderweg dat we regelmatig stoppen. Genieten van de kleuren, de vallende bladeren die door de wind worden meegenomen en de mooie vergezichten.
De paadjes worden smaller. Gelukkig komen we op deze smalle stroken geen andere wandelaars tegen. Later zal dat wel anders worden. We bereiken het Wasmeer. Ooit was dit een “schaapwas”. Herders wasten hier de schapen voordat de schapen werden geschoren. Vanuit het uitkijkpunt hebben we een mooi uitzicht op het meer, de heideveldjes en de bossen. We zien geen Schotse Hooglanders. Zij begrazen het gebied hier in de omgeving. Wel zien we diverse vogelsoorten.
Drukte bij Lage Vuursche
Op de smalle paadjes in de dichte bossen is het echt zoeken naar de juiste weg. Door het vele blad dat in het bos ligt, zien we nauwelijks meer waar het pad zou moeten lopen. Met onze routebeschrijving en de GPS-track gaat het echter goed.
Even later lopen we in de drukte: we wandelen over een breed pad dat naar Lage Vuursche leidt. Wandelaars, joggers, ruiters, fietsers en mountainbikers passeren ons. Gelukkig is het hier breed genoeg om voldoende afstand te houden.
Vlak voordat we Lage Vuursche binnenwandelen, zien we een leuk optrekje: Klein Drakenstein. Volgens het AD staat het te koop en kun je de buren worden van Prinses Beatrix. Kost wel een lieve cent: € 7,5 miljoen moet je meenemen. Maar je woont dan wel op stand!
In Lage Vuursche zijn de vele horecagelegenheden gesloten. Toch is het hier een drukte van belang. De ondernemers hebben van de nood een deugd gemaakt en overal zijn gezellige “take-away” stalletjes. Op een zomerse dag zitten hier de terrassen van de vele pannenkoekenrestaurants overvol. Maar ook nu is er op de parkeerplaatsen geen leeg plekje te vinden.
De rust weer in
Snel lopen we weer door de mooiste bossen van Nederland, zoals Lage Vuursche beweert. Het klinkt wat onbescheiden, maar we geven de VVV gelijk. We lopen door majestueuze lanen met eiken en bomen, getooid in de meest schitterende kleuren. En hier is het weer rustig.
Vlak voordat we aan de laatste paar honderd meter van deze geweldige herfstwandeling bij Hollandsche Rading beginnen, krijgen we nog een mooi toetje. We komen bij een kleine zandverstuiving aan. Weer een heel ander landschap dan de bossen waarin we de hele dag hebben gelopen. Niet zo groot als bijvoorbeeld de Soester Duinen, maar wel heel mooi.
Markante spoorbogen bij onze herfstwandeling bij Hollandsche Rading
We komen weer uit bij de parkeerplaats van het Goois Natuurreservaat. Bijna 5 uur geleden startten we hier met deze prachtige herfstwandeling bij Hollandsche Rading. Als we de weg oplopen, vallen gelijk de bijzondere ronde spoorwegbogen van de spoorlijn op. Deze zijn uniek in Nederland en daardoor zelfs van cultuurhistorisch belang. In 1938 ontwierp een ingenieur van de NS deze markante betonnen bogen. Ze zijn een zeldzaam voorbeeld van geprefabriceerde betonnen spoorbogen in ons land. Ze vormen een markant beeld, dat ook goed te zien als je op de snelweg A27 van Hilversum naar Utrecht rijdt.
Onze herfstwandeling bij Hollandsche Rading zit erop. Wat ons betreft was dit een van de allermooiste wandelingen die we in dit jaargetijde hebben gemaakt. Een heel afwisselende tocht langs prachtige bomenrijen en over smalle paadjes. Maar ook in andere seizoenen zal dit een fraaie wandeling zijn!
Herfstwandeling bij Hollandsche Rading: praktische informatie
- De route die we hebben gelopen is 12 kilometer lang. De uitstekende routebeschrijving brengt je zonder problemen weer naar het beginpunt.
- Eventueel kun je op deze pagina een gps-track van de herfstwandeling bij Hollandsche Rading downloaden.
- De route begint officieel bij het NS-station Hollandsche Rading. Je kunt er dus gemakkelijk met het openbaar vervoer komen.
- Wanneer je met de auto komt, kun je de auto parkeren op de parkeerplaats bij het NS-station. Andere parkeermogelijkheden zijn onder het viaduct van de snelweg of bij de parkeerplaats van het natuurgebied. Deze vind je na circa 100 meter vanaf het station aan de Vuurse Dreef.
- De route voert bijna helemaal over onverharde bospaden. Alleen bij Lage Vuursche en aan het begin- en eindpunt loop je kleine stukjes over het asfalt.
- Op de route kom je in Lage Vuursche diverse horecagelegenheden tegen. Daarnaast is er bij het NS-station een gelegenheid om wat te kopen. Vanwege de coronamaatregelen was het overal alleen mogelijk om wat af te halen.
- Wil je deze herfstwandeling bij Hollandsche Rading samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.