Voor een heerlijk afwisselende wandeltocht door prachtige bos- en heidegebieden is deze wandeling bij Ermelo een aanrader. De rust en de stilte in de verschillende bossen is verademend. En op de uitgestrekte Ermelose heide zie je in de verte wel natuurliefhebbers, maar de ruimte is zo groot dat dit nauwelijks opvalt. We genoten van begin tot het einde met volle teugen van de 17 kilometer die deze wandelroute lang is.
We maakten deze wandeling op een zonnige zondag in april. De coronamaatregelen waren nog steeds van kracht. We verwachtten dat het geen moeite zou moeten kosten om de vereiste 1,5 meter afstand te houden. Dat lukte inderdaad zonder problemen.
Start van de Wandeling bij Ermelo
Ermelo is de grootste plaats van de gemeente met dezelfde naam. In totaal wonen hier zo’n 27.000 inwoners. Normaal gesproken zijn er in het toeristenseizoen veel wandelaars, ruiters en fietsers in de regio actief. Dankzij het uitgebreide netwerk aan wandel-, ruiter-, fiets- en mountainbikeroutes is Ermelo een heerlijke uitvalsbasis voor natuurgenieters.
Normaal gesproken zou het op zondagochtend druk zijn in het centrum van Ermelo. De vele kerken die de plaats rijk is, zouden hun deuren openen voor de kerkgangers. Nu bood het dorp een verlaten aanblik. Door de maatregelen waren de kerken gesloten.
Het eerste bos in: de Haspelberg
Na een klein stukje door Ermelo, kunnen we al snel de bebouwing achter ons laten. We vervolgen de route door de stille Ermelose bossen. Tijdens het eerste stukje zien we nog wel wat hondenbezitters hun viervoeters uitlaten. Dit deel van het bos is een officiële hondenuitlaatplek.
Al snel blijken we een misrekening te hebben gemaakt met de route. We lopen in een smal, komvormig pad dat op en af gaat. Het blijkt echter een mountainbikepad te zijn dat op deze zonnige ochtend erg populair is. Regelmatig moeten we aan de kant omdat een mountainbiker erlangs wil. Gelukkig weten we weer snel de goede route te vinden en lopen we ongestoord door het bos. Af en toe zien we in de verte ruiters of paardenmenners op hun rijtuig.
Een prachtig beukenbos tijdens onze wandeling bij Ermelo
Na een aantal mooie kilometers door de Haspelberg steken we de drukke verkeersweg over. Gelukkig lopen we al snel weer in het bos en zien we niemand meer. Dit is het Sparrendaal. We genieten volop van de majestueuze beukenlanen die we hier regelmatig zien. Weer een heel ander soort bos dan we hiervoor zagen. Dit bos brengt ons met een aantal brede zandpaden richting de uitgestrekte Ermelose Heide.
De Ermelose heide
De Ermelose heide is ongeveer 350 hectare groot. Het gebied ligt tussen Ermelo en de kleinste stad van Nederland, namelijk Staverden. Deze wandelroute komt echter niet helemaal tot die plaats. In 1298 kreeg Staverden stadsrechten. Maar uiteindelijk is de plaats een klein buurtschap gebleven met als belangrijkste bezienswaardigheid Kasteel Staverden.
Het hoogste punt op de Ermelose Heide is de zogenaamde “Paalberg”, een kleine stuwwal uit de ijstijd. Het gebied is door de eeuwen heen door verschillende groepen mensen in gebruik geweest. In de Romeinse tijd, omstreeks het jaar 170, lag er een marskamp voor het Romeinse leger. Het kamp was zo’n 9 ha groot en plaats bood aan zo’n 4000-6000 legionairs. De contouren hiervan zijn nog duidelijk in het landschap te herkennen. De aarden verdedigingswallen van het Romeinse marskamp hebben de status van rijksmonument en zijn in 2006 deels gerestaureerd. Op de heide kun je de Romeinse marskamproute lopen. Deze route is 6 kilometer lang en start bij het bezoekerscentrum Schapedrift.
Het terrein is in gebruik als militair oefenterrein. Je ziet brede tankbanen over de heide lopen. Maar de Ermelose heide is grotendeels in gebruik als natuurterrein met veel fiets-, wandel- en ruiterpaden. De schaapskudde zorgt voor de noodzakelijke begrazing van het gebied.
De uitzichten op het Veluwemassief hier op de heide zijn spectaculair. Het moet hier nog veel mooier zijn wanneer de heide vol in bloei staat. Een mooie aanleiding voor ons om in augustus nog eens de wandeling bij Ermelo te maken.
Grafheuvels tijdens de wandeling bij Ermelo
Tijdens de wandeling passeren we enkele grafheuvels. Op de heide liggen enkele tientallen grafheuvels die duizenden jaren oud zijn. Ze zijn te herkennen als lichte verhogingen in het landschap. Daarnaast zien we in het bos diverse keren een grafheuvel. Een grafheuvel diende in de prehistorie als begraafplaats. De heuvels werden opgeworpen over menselijke resten. Daarnaast lagen er vaak aandenkens aan de overledenen in een kuil of grafkamer. Nu zijn de heuvels nog wel zichtbaar. De graven zijn inmiddels leeg. Die zijn in de loop der tijd leeggeroofd.
Wandeling bij Ermelo: praktische zaken
- De totale route van de beschreven wandeling bij Ermelo is 17 kilometer. Met een uitstekende routebeschrijving is het niet moeilijk om de juiste route te lopen. Sinds 2021 kun je de routebeschrijving alleen tegen betaling downloaden.
- Vind je dit een te lange wandeling kies dan voor een kortere route. Je kunt hiervoor bij het bezoekerscentrum Schapedrift kortere wandelingen maken. Die gaan dan vooral over de Ermelose heide. Meer informatie vind je op deze website.
- Het officiële startpunt van de wandeling ligt in Ermelo bij het treinstation. Deze wandeling bij Ermelo is dus perfect bereikbaar met het OV. De routebeschrijving begint direct bij het station.
- Als je met eigen vervoer komt, kun je gemakkelijk in het centrum van Ermelo je auto gratis parkeren. Dit kan bijvoorbeeld bij het parkeerterrein aan de Garsteland of bij de P&R bij het station.
- Ongeveer de hele tocht loop je door bos- en heidegebieden over onverharde paden. Alleen in Ermelo loop je bij de start en het einde over verharde wegen. Daarnaast gaat de route een klein deel over het bungalowpark “De Toverberg”. Dit is eveneens een verharde weg.
- Langs de route liggen enkele horecagelegenheden. Bij de start in Ermelo vind je diverse keuzes. Daarnaast is er bij het bezoekerscentrum Schapedrift gelegenheid om wat te eten en drinken. In het coronatijdperk was de horeca noodgedwongen gesloten, evenals het bezoekerscentrum bij de schaapskooi.
- Wil je deze wandeling bij Ermelo samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Wordt klupper en vindt nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.