Wandeling bij Hilversum vanaf landgoed Zonnestraal over de heide

Wandeling bij Hilversum vanaf landgoed Zonnestraal over de heide

Home » Corona-proof wandelingen - hele week » Wandeling bij Hilversum vanaf landgoed Zonnestraal over de heide

Wat een prachtige dag is het vandaag. We besluiten een wandeling in de buurt te maken. Maar wel door een gebied dat we nog niet kennen. We kiezen voor een wandeling bij Hilversum. Vanaf het landgoed Zonnestraal lopen we over de Hoorneboegse heide. Spijt hebben we zeker niet van onze keuze. We maken een prachtige tocht over de heide, door de bossen en langs het doodlopende kanaal. Deze wandeling wil je zeker ook eens maken!

Landgoed Zonnestraal

We starten de wandeling bij Hilversum vanaf de parkeerplaats bij de brasserie Zonnestraal. Veel mensen zitten hier lekker in het zonnetje te genieten van hun afgehaalde koffie met wat lekkers. De zon heeft een aangename temperatuur. Er is nauwelijks wind.

Landgoed Zonnestraal Zonnestraal ligt tussen Hilversum en Nieuw-Loosdrecht. Hier stond ooit een sanatorium. Het was bedoeld voor diamantslijpers die tbc hadden opgelopen. Het complex was in de jaren ’20 van de vorige eeuw een voorbeeld van de nieuwe zakelijkheid in gebouwontwerp. Architect Duiker heeft het ontwerp voor het sanatorium gemaakt. Opvallend zijn de witte betonnen gebouwen met blauwe vensters. Die speciale kleur blauw draagt zelfs de naam van de architect. Het sanatorium sloot in 1957. Na een grondige renovatie zijn veel gebouwen nu in gebruik als locatie voor diverse gezondheidsinstellingen.

Hoorneboegse heide

Vanaf het landgoed Zonnestraal lopen we direct de heide op. We zijn hier op de Hoorneboegse heide. De naam dankt het aan het landgoed De Hoorneboeg. Over de heide lopen veel wandelpaden. We zien ver van ons vandaan regelmatig mensen lopen, maar op onze route is het rustig. Behalve bij de vele zitbanken die zontechnisch uitstekend staan opgesteld. Ze zijn bijna allemaal bezet. En staat er een stel op, dan dient het volgende gezelschap zich alweer aan. Ze nemen graag het plekje over.

We passeren de restanten van een zandverstuivingsplek. De Uilenbergjes heet het hier. Vlakbij zien we twee grafheuvels liggen. Hier in de buurt zou volgens de overlevering Graaf Floris V gevangen zijn genomen. Hierna werd hij afgevoerd naar het Muiderslot. Een ontsnappingspoging uit het slot moest hij bekopen met de dood. Maar hij is niet in een van die grafheuvels begraven.

De wandeling bij Hilversum gaat het bos in

We hebben kriskras over de prachtige heide gezworven. Maar nu verruilen we de heide voor de bossen. Over brede lanen zwerven we door een prachtige omgeving. Ook hier is het lekker rustig. Regelmatig lopen we over statige beukenlanen. Af en toe krijgen we nog een stukje heide op de route. Maar dat is lang niet zo groot als het eerste deel. Bossen voeren de boventoon op dit deel van de wandeling bij Hilversum.

We steken de Noodweg over en lopen verder door het bos. Aan die weg ligt het Vliegveld Hilversum. Dat merken we af en toe, als een sportvliegtuigje boven ons in de lucht vliegt. Hinderlijk is het zeker niet. Zweefvliegtuigen zien we niet. Blijkbaar is daar de thermiek niet goed voor vandaag.

Einde Gooi

We lopen richting de grens tussen de provincies Noord-Holland en Utrecht. Het landgoed heeft een passende naam: Einde Gooi. We lopen over smalle bospaden en slingerende beukenlanen. Af en toe hebben we een mooi doorkijkje over de akkers en weilanden. Het schijnt een ideaal natuurgebied te zijn voor de das. Vanuit dit gebied heeft hij zich verder verspreid in de regio. We zien hem niet. Ook de reeën, raven en spechten die hier huizen, houden zich verscholen. Wel horen we het hamerende geluid van de snavels van de spechten.

Langs het doodlopende kanaal

We verlaten het landgoed Einde Gooi. We lopen verder langs een kanaaltje met de intrigerende naam doodlopend kanaal. In 1824 wilde men het overtollig water uit het Gooi afvoeren. Daarnaast moest het de transportroute worden van turf richting de turfmarkt in Utrecht. Maar het plan liep letterlijk vast in de hoge zandgronden van de Gooise stuwwal. Daarom is het kanaal nooit in gebruik genomen.

Aan de ene kant van het kanaal zien we bossen van Einde Gooi. Aan de andere zijde hebben we een weidse blik op het groene polderlandschap tussen Tienhoven en Westbroek. In de verte kunnen we zelfs de Dom van Utrecht ontdekken. Vogels vliegen rond, een groep ganzen vliegt in formatie rond. Het is een vredig tafereel. Vroeger was dit wel anders. Het gebied is eeuwenlang strijdtoneel geweest tussen de graven van Holland en de bisschoppen van Utrecht.

Bos en heide op de terugweg

We verlaten het pad langs het kanaal. We lopen weer de bosrand van Einde Gooi in. Ook hier worden we getrakteerd op die prachtige doorkijkjes op de weilanden. Verderop lopen we dieper het bos in. Afwisseling volop bij deze wandeling bij Hilversum.
Langzaam slingeren we richting de Hoorneboegse Heide. We lopen langs het clubhuis van de scouting. Jongens van een jaar of 18, keurig in uniform met korte broek, verzamelen hout. Ze groeten ons beleefd, goed opgevoed.

Vanaf de heide zien we in de verte de gebouwen van landgoed Zonnestraal al liggen. Nog steeds zitten er veel mensen aan de rand van de heide in het zonnetje met een kop koffie. Een prima plek. Maar onze wandeling bij Hilversum is hier nog niet voorbij. De route maakt nog een lus over het landgoed Zonnestraal.

Einde van de wandeling bij Hilversum

Eerst wijken we even af van de route. We zien dat we met een trap naar het dak van een van de gebouwen kunnen. Dat uitzicht laten we ons natuurlijk niet ontnemen. Daarna pakken we de routebeschrijving er weer bij. Over rustige paden lopen we langs de diverse gebouwen van het landgoed. We passeren een langgerekte vijver. In het water weerspiegelt het fraaie landhuis dat verderop staat. We zien ook een fraai appartementencomplex aan de rand van het bos. Een mooie woonomgeving.

We passeren een openluchttheater, midden in het bos. Blijkbaar werden hier vroeger de patiënten van het sanatorium opgevrolijkt. Nu schijnt het nog steeds in gebruik te zijn voor een jaarlijks festival met cabaret en muziek. Dan naderen we toch echt het eindpunt van onze wandelroute. Een prachtige wandeling hebben we gemaakt. Bos, heide, weilanden en de bijzondere gebouwen op het landgoed Zonnestraal maken dit tot een afwisselende wandeling.

Wandeling bij Hilversum: route, bereikbaarheid, horeca

Hier vind je alles om goed voorbereid aan de wandeling bij Hilversum te beginnen:

Routeinformatie wandeling bij Hilversum

  • De wandeling bij Hilversum is 13 kilometer lang. Op deze website vind je een gedetailleerde routebeschrijving en een gps-bestand. Sinds 2021 kun je de routebeschrijving alleen tegen betaling downloaden.
  • De route gaat bijna volledig over zand-, bos- en heidepaden.

Bereikbaarheid en parkeren

  • De wandeling bij Hilversum start vanaf de parkeerplaats bij Brasserie Zonnestraal. Die ligt aan het Loosdrechtstebos 19 in Hilversum. In de weekenden is dit een populair wandelgebied. Zeker wanneer het weer goed is. De parkeerplaats kan dan snel vol raken.
  • Vanaf NS-station Hilversum neem je bus 104. Je stapt uit bij halte Zonnestraal. Je kunt ook met de trein naar Hollandsche Rading gaan. Eerst loop je dan een stukje in westelijke richting. Hier pak je de routebeschrijving aan het einde van punt 3 op.

Horeca op de wandeling bij Hilversum

Bij het start- en eindpunt van de wandeling kun je wat eten en drinken in brasserie Zonnestraal. Iets van de route ligt vegetarisch restaurant Bij de Tuinman. In coronatijd is dit alleen geopend voor een take-away-service van donderdag tot en met zondag. Verder kom je op de route geen horeca meer tegen.

Wil je de wandeling bij Hilversum samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.