Wandeling door het Diemerbos: stille paadjes in de Randstad

Wandeling door het Diemerbos: stille paadjes in de Randstad

Home » Nederland » Wandeling door het Diemerbos: stille paadjes in de Randstad

Update: de gemeente werkt aan het herstel van het Diemerbos en diverse wandelpaden. Daarom kun je deze wandeling tot nader bericht niet maken. Wel zijn er diverse korte en gemarkeerde wandelingen in het Diemerbos mogelijk. We melden het gelijk wanneer het weer mogelijk is om deze wandeling te maken. 

Al jarenlang is het Diemerbos ongeveer onze achtertuin. Een wandeling door het Diemerbos is voor ons bijna een dagelijks ritueel. Als het even kan, maken we hier een ommetje. En ondanks dat het bos in de drukke Randstad ligt, zijn er genoeg rustige paadjes te vinden. We nemen je daarom meer voor een verrassende wandeling door het Diemerbos!

Start in Driemond

We kunnen ons voorstellen dat je misschien nog nooit van Driemond gehoord hebt. Het ligt tussen Amsterdam en Weesp. De rivieren de Gaasp, het Gein en het Amsterdam-Rijnkanaal omringen het plaatsje. We beginnen onze wandeling door het Diemerbos bij MatchZO. Dit multifunctioneel sport- en activiteitencentrum is dankzij de inzet van de inwoners tot stand gekomen. Het huisvest de dorpsraad, een buitenschoolse opvang en diverse sportverenigingen.

Op deze zonnige zondag in november wordt er druk getennist op de tennisbanen van TV Geinburgia. De schaatsbaan aan de andere kant is nu nog het domein van de grazende schapen. Hopelijk kan de ijsvereniging dit winterseizoen de schaatsbaan weer eens openstellen.

We lopen over de Stammerlandweg richting het Amsterdam-Rijnkanaal. Links en rechts van ons liggen twee mooie volkstuincomplexen. Veel inwoners uit de stad brengen hier de weekenden door. Ook op deze novemberdag zijn er nog genoeg mensen die bij hun huisje van de zon genieten.

Van de gebaande paden bij onze wandeling door het Diemerbos

Direct daarna verlaten we het verharde fietspad. We nemen een smal paadje dat even later het bos in gaat. In al die keren dat we hier liepen, hebben we nog nooit een andere wandelaar ontmoet. Dat is ook nu het geval.

We moeten voorzichtig lopen. Het is hier best drassig en modderig. We letten goed op om te voorkomen dat we tot onze enkels in de drab staan. Om het nog wat lastiger te maken, liggen er op diverse plekken wat omgewaaide bomen. Behoedzaam klimmen we er over heen. Balancerend op een been in de modder zwaaien we ons andere been erover.

Prachtige bomenlaan

We lopen over een mooi graspad. Ook hier zijn we nog nooit andere wandelaars tegengekomen. We steken een klein bruggetje over en dan gaat het bijna mis. Het onderste deel van de brug is spekglad en ik kan met kunst en vliegwerk mijn evenwicht bewaren. Het is een komisch gezicht hoe ik probeer op de been te blijven, hoor ik. Natte schoenen vind ik geen probleem, maar om van top tot teen onder de modder te zitten, gaat me te ver.

Dan lopen we door een prachtige bomenlaan. Aan weerszijden staan grote bomen met fraaie grijze stammen. Op de stammen zien we met enige verbeelding grote ogen. Had ik vroeger maar beter opgelet met biologie, dan wist ik welke bomen hier staan. Gelukkig biedt internet uitkomst. Het zijn grauwe abelen, een populierensoort. Op de oudere bomen krijgen de groeven op de stam inderdaad de afbeelding van ogen, lezen we nog meer.

Hier op dit pad komen we wel anderen tegen. Veel joggers en een paar ruiters. In de omgeving zijn namelijk veel paardenpensions. Met de vele ruiterpaden in het Diemerbos zijn de mogelijkheden voor fraaie tochten legio.

Modderige bospaadjes

We lopen door de Driemondtunnel door. Want de snelweg A9 doorkruist het Diemerbos. We verlaten al snel het brede voetpad en gaan weer de bossen in. Ook hier is het op sommige plekken flink modderig. Onze schoenen zuigen zich regelmatig vast in de blubber. Gelukkig zijn ze waterdicht.

We passeren het ene na het andere slootje in het bos. Met het mooie zonlicht en de herfstbladeren op de grond levert het mooie taferelen op. Het gebied was eeuwenlang een grote polder met veel water. Dit zijn hiervan nog de overblijfselen. Het bos is juist heel jong. In de negentiger jaren begon men met de aanplant. Een deel hiervan noemt men in de volksmond Telegraafbos. De krant sponsorde namelijk een deel van de nieuwe aanplant.

Oliebollen of een rumoerige roodborst

Als we weer op de officiële wandelpaden komen, wordt het drukker. Bij de waterkant van een grote vijver zitten stellen en gezinnen lekker te picknicken in het zonnetje. Waarschijnlijk hebben ze hun lekkers gehaald bij House of Bird. Zo halverwege deze wandeling door het Diemerbos is dit een mooi pauzemoment.

Aan het begin van de coronacrisis opende dit proeflokaal en restaurant hun deuren. Het is een fijne plek om wat te eten of te drinken. In de zomer zaten we hier regelmatig op het grote terras. Nu is het alleen mogelijk om wat af te halen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een oliebol? Of spreekt een lekker biertje genaamd rumoerige roodborst je meer aan?

Naar de Veeneikbrug over de Gaasp

Onze wandeling door het Diemerbos gaat verder. We volgen een smal pad. We volgen nu even de gemarkeerde “veeneikwandeling”. Later komen we de veeneiken inderdaad tegen. Maar voordat het zover is, struinen we achterlangs boerderij Landlust. Een aantal jaren geleden heeft men deze oude boerderij opgeknapt. Nu wonen en werken er mensen met een verstandelijke beperking.

Even later lopen we bij de Veeneikbrug. Deze fietsbrug over de Gaasp verbindt het Diemerbos met Amsterdam Zuidoost. In 2002 was de brug eindelijk klaar. In de eerste opzet bleek de brug net iets te laag voor sommige schepen. Hierdoor liep de bouw flinke vertraging op. Via de brug kun je naar de Bijlmerweide en Gaasperplas lopen. Dat doen we dit keer niet. Later zullen we over dat gebied ook een blog schrijven.

Drijfzand op onze wandeling door het Diemerbos

We nemen diverse slingerende bospaadjes vanaf de fietsbrug. Ook hier is het rustig. Zo bereiken we weer de Driemondtunnel. We lopen een stukje over het verharde fietspad. Links van ons zien we de grote spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal.

Even verderop slaan we rechtsaf het Gaaspermolenpad op. In de verte zien we diverse waarschuwingsborden in het weiland rechts van ons staan. Als we dichterbij komen, lezen we dat daar een gebied is met levensgevaarlijk drijfzand. Gelukkig lopen we over een verhard pad, ons kan niets gebeuren.

Dan zien we in het water enkele eeuwenoude veeneiken liggen. Een zilverreiger vindt het ook een mooie rustplek en strijkt daarnaast neer in het water. De veeneiken zijn overblijfselen van oerbossen. Bij de aanleg van het Diemerbos werden de overblijfselen van die eiken gevonden. De meeste zijn zo’n 3.000 jaar oud. Her en der in het Diemerbos kom je nog wat exemplaren tegen.

Gaaspermolen

De Gaaspermolen heeft altijd een belangrijke rol gehad bij het op peil houden van het water in de polder. De molen stamt uit 1707. Het is een van de oudste nog in gebruik zijnde poldermolens in de regio Amsterdam. De molen pompt bij hoog water in de sloten het water in de naastgelegen rivier de Gaasp.

We lopen langs de Gaasp richting Driemond. In de zomermaanden varen hier veel plezierboten vanuit Amsterdam naar vestingstad Weesp of omgekeerd. Nu is het rustig. Wel zien we op een van de steigers een eenzame fiets staan. Een aparte plek om je fiets te stallen. De eigenaar zal toch niet even een baantje trekken in de Gaasp?

In de verte zien we de groene sporthal van MatchZO al liggen. We zijn weer aan het einde gekomen van onze wandeling door het Diemerbos. En ondanks de drukte van de Randstad was het op deze zondag op de meeste plekken een oase van rust!

Wandeling door het Diemerbos: praktische zaken

  • Bijgaande  Routebeschrijving wandeling door het Diemerbos moet je probleemloos langs alle punten loodsen.
  • De wandeling is in totaal circa 11 kilometer. Het merendeel gaat over bos- en graspaden, waarvan er enkele zeer drassig kunnen zijn. De meeste verharde paden tijdens de wandeling zijn fietspaden. Uitzonderingen hierop zijn enkele korte stukken op de Stammerdijk en de Stammerlandweg. Hier rijden ook auto’s.
  • Driemond is het makkelijkst te bereiken per auto. De auto kun je parkeren op de parkeerplaats van het sport- en activiteitencentrum MatchZO.
  • Met het openbaar vervoer kun je Driemond bereiken door vanaf NS-station Weesp of metrostation Gaasperplas buslijn 49 te nemen. Uitstappen bij halte Geinbrug (Driemond). Vanaf hier is het ruim een kilometer lopen naar MatchZO.
  • Eventueel kun je de route ook starten in de buurt van House of Bird in Diemen. Daar is voldoende parkeergelegenheid. Begin dan de route bij KP 52.
  • Bij het start- en eindpunt kun je in de kantine van MatchZO wat eten en drinken. In coronatijd was dit helaas niet mogelijk. Ongeveer halverwege de wandeling kom je langs het gezellige House of Bird. Een uitstekende plek voor een lekkere lunch of een bijzonder biertje In verband met de coronamaatregelen had men alleen een take-away service.
  • Wil je deze wandeling samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.