Reisdocumenten

Reisdocumenten

Home » Je voorbereiding » Reisdocumenten

Als je op reis gaat, is een aantal reisdocumenten noodzakelijk. Natuurlijk weet je dat je een paspoort nodig hebt. Maar soms moet je ook een visum hebben. En wanneer je medicijnen gebruikt, is het verstandig om ook een medisch paspoort mee te nemen. We zetten de belangrijkste reisdocumenten overzichtelijk voor je op een rij. 

 

Paspoort

Natuurlijk is een paspoort noodzakelijk om internationaal te reizen. Voor veel landen geldt de eis dat het paspoort bij aankomst in het land nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn. Check dit dus ruim voor vertrek en vraag eventueel tijdig een nieuw paspoort aan. Maak ook een scan van je paspoort en mail die naar jezelf en een familielid. Zie ook de pagina Reisverzekering en kopieën van belangrijke documenten.

 

Visum

Voor veel landen is een visum vereist. Dit belangrijke reisdocument kun je aanvragen bij de ambassade van het land. Hier zijn kosten aan verbonden. Vaak is het gemakkelijker om een “visa on arrival” te verkrijgen bij binnenkomst op een internationale luchthaven van het land. Op onze bestemmingen-pagina vind je specifieke informatie over het noodzakelijke visum. Bij sommige landen is een pasfoto vereist. Neem daarom altijd enkele pasfoto’s mee op reis! Ook is het handig om je pasfoto digitaal bij je te hebben, zodat je deze kunt invoegen bij het aanvragen van een visum via de digitale weg. Voor het aanvragen van een visum hebben we een aantal handige tips voor je op een rij gezet in een aparte blog. 

 

Medisch paspoort

Als je medicijnen gebruikt, is het verplicht om een medisch paspoort bij je te hebben. Dit kun je aanvragen bij je apotheek. Sla ook hier weer een scan van op.

 

Vaccinatieboekje

Voor diverse landen is het noodzakelijk om vooraf vaccinaties te halen. Als je je inentingen hebt gehad, krijg je automatisch het officieel gele boekje “het Internationaal Bewijs van inenting of profylaxe” mee. Dit boekje moet je ook meenemen en desgewenst kunnen tonen aan officiële beambten of artsen. Soms is het vaccinatieboekje ook noodzakelijk voor het verkrijgen van een visum. Stop het dus altijd in je handbagage en zorg ook hier weer voor een digitale kopie.

 

Internationaal Rijbewijs

Als je een auto of motor wilt huren, is in een aantal gevallen het Internationaal Rijbewijs nodig. In sommige landen (bijvoorbeeld Vietnam) dien je te beschikken over een rijbewijs dat is uitgegeven door het land in kwestie. Dat is vrij lastig en eigenlijk alleen te verkrijgen als je langer dan 3 maanden daar verblijft. Klik voor meer informatie over het Internationaal Rijbewijs.

Alles op orde? Mooi, dan kan je reis beginnen! Vergeet je reisdocumenten niet in je handbagage te stoppen voordat je vertrekt! Bij sommige landen moet je namelijk niet alleen je paspoort laten zien, maar kan men ook vragen om een medisch paspoort en vaccinatieboekje.