Ierland

Ierland

Home » Noord-Europa » Ierland

Ierland in een notendop

Dit groene eiland met een uiterst vriendelijke, muzikale bevolking, kent woeste, ruige landschappen. Ierland heeft verder een bijzonder rijke historie en cultuur. Wij vinden het land een geweldige wandel-, fiets- en golfbestemming. Daarnaast is het voor ons een heerlijke bestemming voor een weekendje weg naar steden als Dublin of Cork. Maar de ongerepte natuur en slaperige dorpjes maken van Ierland ook een perfect land voor de rustzoeker.

Wat voor reiziger je ook bent: er valt bijzonder veel te zien en te doen in Ierland. Denk bijvoorbeeld aan oude kastelen zoals Blarney Castle of het imposante Normandische kasteel in Kilkenny. Sommige kastelen kun je zelfs volledig afhuren! Verder heb je er de befaamde kliffen van Moher, die met 230 meter hoogte boven de Atlantische Oceaan uit torenen. En wat dacht je van de schilderachtige ‘Ring of Kerry’-route? Bij deze tocht kom je door pittoreske steden en dorpen in het prachtige graafschap Kerry. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Op deze pagina vind je praktische informatie voor een optimale voorbereiding op je bezoek aan Ierland. We komen ook met vele tips voor een heerlijke vakantie in dit bijzonder land.

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie

In het algemeen kan je voor logies in Ierland in alle prijscategorieën ruim terecht. Zo heb je er gezellige bed & breakfasts, guesthouses, hotels, prachtig historische woningen (waaronder kastelen en grote landhuizen), vakantiewoningen, en ga zo maar door. Daarnaast zijn er in Ierland voldoende campings te vinden en zelfs glamping-mogelijkheden! Maar wildkamperen is niet toegestaan.

Landhuis in Ierland dat je kunt afhuren

 Reisadvies voor Ierland

Voor Ierland zijn de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar met, zoniet beter dan, die we in Nederland gewend zijn. Er is weinig criminaliteit. De meeste gevallen van agressiviteit worden veroorzaakt door dronkenschap. In dat licht wordt afgeraden om laat over straat te lopen of stadsbussen te nemen.

Verder wordt het afgeraden om in het donker over landelijke wegen te rijden. Het Ierse platteland kent smalle, kronkelwegen vaak met (diepe) kuilen. Overigens, ook overdag zijn de kleine landweggetjes geregeld een uitdaging. Zo kun je er ineens brede landbouwvoertuigen of een kudde koeien of schapen tegenkomen.

Check altijd voor vertrek het actuele reisadvies voor Ierland.

Gezondheid

Voor Ierland gelden los van covid-19, geen specifieke gezondheidsrisico’s. Over het algemeen is de gezondheidszorg van goede kwaliteit in Ierland. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je eventuele medicijnen moet vervoeren in hun originele verpakking met etiket. En dat je het recept of een verklaring van je arts hiervoor bij je hebt.

Iers landschap

Beste reistijd voor Ierland

Ierland heeft net als Engeland en Nederland een gematigd zeeklimaat. De zomers zijn er met een graad of 15 tot 20 niet erg warm, maar dit verschilt per regio. De winters zijn er juist wat milder dan bij ons in Nederland. In het zuidwesten heb je om die reden zelfs mediterrane planten!

In Ierland regent het meer dan in Nederland. Dit geldt met name voor het westen. De zomer is de beste periode voor een vakantie in het groene land. Alhoewel het er dan wat minder regent, kan er regelmatig een bui vallen. Gelukkig is de bui dankzij de zeewind ook zo weer voorbij. Overigens heeft de maand mei het meest aantal zonne-uren.

Wij hebben Ierland in verschillende jaargetijden zowel de oost- als de westkust bezocht. Over het algemeen hebben wij er fantastisch weer gehad. En ja, elke dag hadden we ook wel wat regen. Maar voor ons maakten het prachtige landschap en de cultuur werkelijk alles goed. De tip die we willen meegeven is dat je altijd een goed wind- en regendicht jack meeneemt. Je bent dan op alles voorbereid.

Kliffen aan de westkust van Ierland

Visum

Voor Ierland heb je als Europees staatsburger geen visum nodig. Een geldig paspoort of identiteitskaart volstaat. Wil je de grens met Noord-Ierland oversteken? Dan heb je een geldig paspoort nodig.

 

Eten en drinken in Ierland

Eten en drinken nemen binnen de Ierse cultuur een belangrijke plek in. De Ierse keuken is hartig en puur. De traditionele gerechten zijn voornamelijk gebaseerd op vlees (vooral lamsvlees en varkensvlees), vis, aardappelen en kool. Er worden weinig specerijen gebruikt, op peper (en zout) na.

In de traditionele Ierse gerechten neemt de aardappel nog een belangrijke plaats in. Denk aan Boxty (aardappelpannenkoekjes), Champ (aardappelpuree met ui), Colcannon (aardappelpuree met kool) en diverse Ierse stoofpotgerechten. Maar de tijd dat je alleen aardappelen op het menu aantrof, is allang voorbij. De moderne Ierse keuken legt de nadruk op verse lokale ingrediënten, en eenvoudig bereid en gepresenteerd. Daarbij wordt steeds meer gebruik gemaakt van invloeden uit de internationale keuken.

In de grote steden in Ierland heb je tegenwoordig veel Thaise, Indiase, Italiaanse, Amerikaanse en mediterraanse restaurants. Maar net als in de minder grote steden kun je er ook meer dan uitstekend voor je maaltijd terecht in de pub. Voor goede visrestaurants moet je naar het stadje Kinsale bij Cork. De zeevruchtenhoofdstad van Ierland is Donegal Town in het noordwesten van het land.

Pub restaurant in Ierland

Van Guinness tot Ierse Whiskey’s

Een van de beroemdste exportproducten van Ierland is ‘stout’, een donker gekleurde biersoort. Het bekendste merk is Guinness, dat gebrouwen wordt in Dublin. In Cork staan de brouwerijen van Murphy’s en Beamish stout. Er zijn tegenwoordig vele kleine brouwerijen in het land die nu hun eigen interessante soorten stout brouwen. Voorbeelden zijn O’Hara’s in Carlow, het Porter House in Dublin en de Franciscan Well Brewery in Cork.

Overigens hadden we in het land van de Guinness verwacht dat een biertje niet veel zou kosten. Toch betaal je gemiddeld beduidend meer voor je alcoholische versnapering dan in bijvoorbeeld Engeland. Het verschilt wel sterk per regio en stad, en tijdstip. In Dublin bijvoorbeeld waren we al snel 6 tot 8 euro kwijt voor een pint of Guinness.

Ierland is verder de thuisbasis van enkele van de beste whisk(e)y’s ter wereld. De rijke traditie van het stoken van die whiskey’s gaat honderden, zo niet duizenden jaren terug. Er zijn iets van vijftig zeer bekende Ierse whiskey’s die wereldwijd worden verkocht. De whisky’s staan voor alles wat puur is aan Ierland. Een bezoek aan een Ierse distilleerderij is zeer de moeite waard. Zo vinden wij een stedentrip naar Dublin niet compleet zonder een bezoek aan de Jameson-distilleerderij.

Als dessert, maar ook voor het ontbijt, is skyr een typische IJslandse specialiteit. Dit is een yoghurt van afgeroomde melk met ontbijtgranen en bosbessen. Bij het ontbijt nuttigt men het vaak met muesli.

De nationale drank van IJsland is Brennivin. Het is gemaakt van gefermenteerde aardappelpulp en karwijzaad. Sla er niet te veel achterover: het bevat bijna 40% alcohol! Bekende lokale biersoorten zijn Viking en Thule. Maar wijn is overal ook prima verkrijgbaar. IJslanders houden enorm van koffie. Daarom kun je overal waar je bent koffiedrinken.

Ierse pub

Vervoer in Ierland

Wij zelf geven in Ierland de voorkeur aan reizen met de auto. Je bent dan vrij om te gaan en te staan waar je wilt. De afstanden in Ierland zijn niet zo groot als bijvoorbeeld in buurland Engeland. Op één dag kun je alleen geen lange afstanden afleggen. De provinciale wegen en snelwegen zijn prima, maar met name de landweggetjes kunnen een uitdaging zijn. Maar het voordeel is dat je heerlijk relaxed in korte tijd veel van het afwisselende landschap kunt zien.

Er zijn genoeg mogelijkheden om met een huurauto Ierland te verkennen. Wij huren meestal via Sunny Cars omdat we dan nooit met onverwachte kosten te maken hebben. Reis je met een (huur)auto op pad, dan moet je met een aantal dingen rekening houden. Zo rijd je links maar bij een kruispunt moet je voorrang geven aan verkeer van rechts. En als je een rotonde nadert moet je dan al de richting aangeven die je na de rotonde wilt volgen. En je mobieltje vasthouden mag zelfs niet als je bij een verkeerslicht stil staat! De boetes voor verkeersovertredingen zijn trouwens hoog!

Met het openbaar vervoer

Ierland is eveneens goed te bereizen met het openbaar vervoer. De Ierse spoorwegen bereiken het grootste deel van het eiland en komen langs bijna alle grote steden en dorpen. De laatste jaren is veel geïnvesteerd in het spoorwegennet. Treinen zijn comfortabeler geworden maar reistijd is naar verhouding nog vrij lang. De tarieven zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Wel kan het enorm veel schelen als je ruim van tevoren online je kaartje boekt!

Er is een zeer uitgebreid netwerk van buslijnen in Ierland. Je hebt daarbij keuze uit diverse busmaatschappijen. Bij enkele, waaronder Bus Éireann (Ierse Bus), doe je er verstandig aan online te boeken. Een kaartje in de bus zelf kopen is vaak erg prijzig. Verder zijn er ook mogelijkheden om Ierland relatief goedkoop met de bus te bereizen. Zo kun je in de grote steden als Dublin en Cork gebruik maken van hop-on-hop-off-bussen. Maar er zijn ook meerdaagse busreizen door enkele van de mooiste delen van het land. De buschauffeurs zijn daarbij je gids en vertellen ronduit over de Ierse geschiedenis en lokale legendes.

fietsen in Ierland

Elektriciteit

De netspanning in Ierland is 230 volt / 50 Hz. De stopcontacten in Ierland zijn net als in Engeland van type G. Om je eigen apparatuur te gebruiken heb je daarom een adapter nodig. 

Reisstekkers zijn onder meer verkrijgbaar bij:

Geldzaken

Je betaalt in Ierland, net als in Nederland, gewoon in euro. Het algeheel prijspeil in Ierland is redelijk vergelijkbaar met Nederland. Met name restaurantbezoek en openbaar vervoer zijn vergelijkbaar. In de supermarkt betaal je wel duidelijk meer voor voedsel. En het biertje in de pub is er ook duurder dan in Nederland.

Cottage in Ierland

Highlights

In Ierland is veel te zien en te beleven. Hieronder belichten we enkele hoogtepunten van Ierland. We vullen deze pagina later nog verder aan. Houd onze website daarom regelmatig in de gaten.

Stedentrip naar Dublin, de gezellige hoofdstad van Ierland

Stedentrip naar Dublin, de gezellige hoofdstad van Ierland

Onlangs brachten we een bezoek aan Dublin. Van horen zeggen moest de Ierse, door Vikingen gestichte hoofdstad, barsten van de energie. Dat leek ons wel wat. Maar aldaar bleek Dublin veel meer dan alleen het Temple Bar district met de gezellige pubs....

Fietsvakantie over de panoramische Ring of Kerry

Fietsvakantie over de panoramische Ring of Kerry

Het graafschap Kerry is wereldwijd beroemd om de natuurlijke schoonheid van het landschap. Denk aan glooiende, groene weilanden met vredig grazende koeien en schapen. En aan fraaie, glinsterende meren, woeste rivieren en watervallen, en steile...