Veilig reizen

Veilig reizen

Home » Veiligheid op reis » Veilig reizen

Veilig reizen op je vakantiebestemming

Veilig reizen, dat willen we allemaal. Hoe kun je ervoor zorgen dat je niets overkomt? We zetten een aantal handige zaken voor je op een rijtje. Hiermee heb je vast en zeker een veilige reis!

Ga naar veilige landen

Er zullen weinig enthousiastelingen zijn om nu naar Syrië op vakantie te gaan. Jemen is ook niet heel erg in trek. Iedereen die het nieuws volgt, weet dat er in bepaalde landen spanningen zijn en dat het daarom niet raadzaam is om af te reizen naar dat land. Maar ook al lijkt een land veilig, nog steeds kan voor een bepaalde regio een veiligheidsrisico bestaan. Denk bijvoorbeeld aan regionale politieke spanningen, etnische conflicten, maar ook natuurgeweld zoals vulkaanuitbarstingen, bosbranden of orkanen. Op de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is een compleet en actueel overzicht te vinden van de situatie in ieder land, alsook een reisadvies. Controleer dit dus vooraf en wijzig eventueel je reisplan! Check ook de klimaatinfo van dat land om te voorkomen dat een orkaan/cycloon of het staartje daarvan roet in je reisplannen gooit.  Klik op deze link om voor het land van jouw keuze alle informatie te krijgen over risico’s:

Dezelfde informatie is ook te vinden in een app van het Ministerie, getiteld “24/7 BZ Reis”. Zeker als je lange tijd wilt verblijven in een land of regio met wat veiligheidsrisico’s, is het ook handig om je te abonneren op de informatieservice van het Ministerie. Je krijgt automatisch bericht als er iets wijzigt in de veiligheidssituatie van een land. Hiervoor kun je klikken op deze link voor meer informatie. Hiermee weet je zeker dat je kunt veilig reizen naar het land of de regio van jouw keuze.

 

Paspoort/identiteitsfraude

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt op reis: bij aankomst in het hotel vraagt men om je paspoort af te geven voor een kopie in de administratie. Soms houdt het hotel het paspoort een dag lang vast of zelfs tot het moment van uitchecken. Je loopt zo de kans om het slachtoffer te worden van identiteitsfraude. Overigens, in Nederland mag een hotel niet eens je paspoort innemen en een kopie opslaan in hun administratie, dat is slechts voorbehouden aan een paar (officiële) instanties. Hoewel in specifieke landen andere regels kunnen gelden, zal het in de meeste landen hetzelfde zijn als in Nederland. Je kunt dit probleem op een paar manieren oplossen:

  • Maak een aantal kopieën van je paspoort. Maak hierop je foto onbruikbaar door het plaatsen van een groot kruis en maak het BSN-nummer onleesbaar. Vermeld op de kopie die je afgeeft aan het hotel met pen de datum van overhandiging en het doel.
  • Gebruik een zogenaamde ID-cover. Hiermee scherm je de privacygevoelige informatie af voor degene die een kopie maakt. De ID-cover is onder andere te koop bij de ANWB.
  • Maak gebruik van de officiële IDkopie-app van de Rijksoverheid.

Laat bij het inchecken wel je officiële paspoort zien, zodat men kan controleren dat de kopie echt van jou is. Wij hebben tijdens onze reizen altijd een geplastificeerde kopie van het paspoort bij ons met de privacygevoelige informatie doorgehaald. Hoewel een enkele keer een hotel aanvankelijk wat problemen maakte, namen ze hiermee uiteindelijk ook genoegen. En houdt men toch voet bij stuk, dan wil het wel eens helpen om vooraf te betalen voor je overnachtingen. Want meestal is dat de enige reden voor het hotel om je paspoort te bewaren!

Veilig reizen met de taxi in India

Veilig reizen onderweg

Om je veilig te verplaatsen onderweg, is het handig om rekening te houden met de volgende zaken.

Maak gebruik van transportservice hotels

Bij aankomst op een luchthaven “bestormen” heel veel taxichauffeurs je. Als je vooraf al een hotel geboekt hebt, willen ze je toch vaak naar een ander hotel brengen. Ze krijgen onderweg zogenaamd een telefoontje dat het hotel helaas vol is en dat je een alternatief wordt aangeboden. Als je weigert worden ze vaak heel vervelend. Daarom kun je beter vooraf een transportservice via je hotel boeken (soms een gratis service, maar meestal betaal je een redelijk bedrag). Er staat dan iemand met een naambordje keurig op je te wachten en die brengt je netjes naar jouw hotel. Maar, ook dat kan nog fout gaan: louche taxichauffeurs schrijven de naam van de gast gewoon over en gaan brutaal vooraan staan met hun bordje. Nietsvermoedend stap je dan toch in de verkeerde taxi. Check daarom altijd bij de persoon de naam van het hotel dat je hebt geboekt. Als hij dat niet weet, is het de verkeerde. De luchthaven van Hanoi is hierom berucht. Hotels in die stad wijzen je er ook vaak vooraf op als ze je de bevestiging sturen van de transportservice.

Officiële taxi’s

In veel werelddelen is het nemen van een taxi heel goedkoop, echt vele malen voordeliger dan in Nederland. Natuurlijk kun je op de straathoek je hand opsteken. Geheid dat er binnen een paar tellen een oud en gammel autootje voor je stopt. De chauffeur wil je graag wegbrengen voor een habbekrats. In Nederland zouden we dat een “snorder” noemen. Die rijden er heel veel in de wereld, maar er is geen officiële controle op. Het kan leiden tot vervelende situaties en ze kennen de weg niet (goed). Daarom is het beter om een geregistreerde taxi te nemen. Het makkelijkste is om die via je hotel of restaurant te laten reserveren. Zij werken vaak samen met betrouwbare chauffeurs en kunnen je vooraf ook de richtprijs noemen voor je rit. Stem die altijd voor instappen nog even af met de chauffeur en je hebt bij het uitstappen geen lastige discussie.

Als je een bemeterde taxi hebt, ligt de prijs vast volgens de meter. Maar veel taxi’s in het buitenland hebben geen meter. Daarom adviseren we je altijd eerst de prijs af te spreken voordat je instapt!

Veilig op reis

Handtas op de scooter

In veel landen kun je een scooter huren om in de buurt van je verblijfplaats op eigen gelegenheid de omgeving te verkennen. Hardstikke leuk en als je goed oplet op de vele kuilen en andere oneffenheden op de weg, kan er in principe niets gebeuren. Toch is het raadzaam om op te letten waar je je waardevolle spullen hebt tijdens de rit. Als de duopassagier achterop met een handtas zit met al het geld, paspoorten en andere spullen die je liever niet kwijt wilt, loop je een risico dat bij een stoplicht je tas van je schouder wordt gerukt of wordt losgesneden. De daders zijn er met hun brommer gelijk vandoor en gaan op in de drukke menigte; jij bent vervolgens de klos! Iedere scooter heeft een bergplaats onder de zitting. Stop daar alles in wat belangrijk is. Zo voorkom je dat je niet die mooie tempel kunt gaan bezoeken, maar met je scooter naar het dichtstbijzijnde politiebureau moet rijden.

Handbagage vast aan stoel in nachtbus

Als je een nachtbus hebt geboekt, is het prettig als je lekker kunt slapen tijdens de reis zonder je zorgen te maken over je spullen. Je reisbagage gaat in het ruim en is goed afgesloten. Hoewel, in Azië klimt er weleens iemand in het ruim om te gaan snuffelen tussen alle bagage. Dat is een extra reden om je tas of rugzak in een zogenaamde flight cover te doen die je afsluit met een slotje. Heel veilig en je tas blijft schoon in het vaak vieze bagageruim. Maar in je handbagage heb je alle reisdocumenten, geld en andere waardevolle spullen. Om te voorkomen dat iemand tijdens jouw slaap er met jouw handbagage vandoor gaat, kun je wat maatregelen nemen. Draag geld, bankpasjes en paspoort bijvoorbeeld op je lichaam onder je kleding, daar komt niemand bij. Leg je handbagage liever niet boven in het rek, want iemand kan het heel gemakkelijk “per ongeluk” meenemen. Maak het bij voorkeur vast met een slotje aan je stoel of iets anders, zodat niemand er met jouw handbagage vandoor gaat. Wil je helemaal gerust gaan slapen, dan is een tas of rugzak met een metalen net van binnen ideaal. Het is dan onmogelijk om je tas open te snijden en er zo spullen uit te halen.

Als je je ogen en oren goed open houdt tijdens je vakantie, hoeft je niets te overkomen. En met deze tips moet kun je zeker veilig reizen tijdens jouw vakantie!