Wandelgebied het Amsterdamse Bos: de allermooiste wandelroutes

Wandelgebied het Amsterdamse Bos: de allermooiste wandelroutes

Home » Nederland » Wandelgebied het Amsterdamse Bos: de allermooiste wandelroutes

Voor ons is het wandelgebied het Amsterdamse Bos lekker dichtbij huis. Voor een paar uurtjes heerlijk genieten is dit een ideale wandelbestemming. Want het Amsterdamse Bos is groot. Heel wat groter dan bijvoorbeeld het beroemde Central Park in New York. Dat maakt dat er veel wandelmogelijkheden zijn. Wil je ook eens wandelen in de groene long van de stad Amsterdam? Dit zijn de mooiste wandelroutes in het Amsterdamse Bos.

Mooiste routes in wandelgebied het Amsterdamse Bos

Het Amsterdamse Bos heeft ontzettend veel wandelpaden. Natuurlijk kun je kriskras door het park lopen. De vele routeborden wijzen je altijd wel weer naar een bekend herkenningspunt. Nog leuker is het om een thematische wandeling te maken door het gebied. Dit zijn de leukste:

Heuvelwandeling

Dit is een van onze favoriete wandelroutes in het wandelgebied het Amsterdamse Bos. Dat komt omdat de afwisseling van bos hier groot is. Een deel van de tocht gaat door een natuurbos. Hier kan de natuur echt zijn gang gaan, er vindt geen onderhoud plaats. Een ander deel loopt door het parkbos. Hier houdt men alles goed bij.

Bovenop de heuvel genieten we altijd van het mooie uitzicht op de omgeving. Het is een van de weinige plekken waar je een wijde blik hebt. De heuvel is ook de plek waar menig sporter zich in het zweet werkt. De heuvelroute is zes kilometer lang. Honden zijn niet op alle stukken toegestaan.

Oude Polderwandeling

Wanneer je van moerassen, polders en weidegebieden houdt, dan is dit een heerlijke wandeling. Want voordat het Amsterdamse Bos werd aangelegd, was dit een groot polderlandschap. Bij deze wandelroute zie je weilanden, rietkragen, de Bosbaan en het Nieuwe meer.

Omdat deze route langs de oevers loopt kan de grond wel eens drassig zijn. Vogelaars kunnen bij de Oude Polderwandeling hun hart ophalen. Bij de diverse uitkijkpunten heb je het beste zicht op de vele rietvogels die hier huizen. Deze wandelroute is zeven kilometer lang. Het is op sommige delen niet toegestaan om je hond mee te nemen.

Hooglanderwandeling

Het Amsterdams Bos is een stadspark. Hier zie je dan ook geen herten of ander wild die voor begrazing zorgen. Daarom lopen er Schotse hooglanders in het bos. Zij zorgen met hun gegraas voor een gevarieerd landschap van grasland, struikgewas en bos. Bij de hooglanderwandeling is de kans groot dat je oog in oog komt te staan met deze imposante, langharige runderen. Deze wandeling is vier kilometer lang.

Het is absoluut de moeite waard om ook nog een rondje te lopen door het nabijgelegen Schinkelbos. Dit bos ligt tussen de kassen van Aalsmeer en Schiphol-Oost. Je maakt dan de wandeling zo’n drie kilometer langer. Ben je dan nog niet uitgewandeld? Loop dan door naar de prachtige karakteristieke molen “Zwarte Ruiter” uit 1777. Hierna loop je dezelfde weg weer terug naar het Schinkelbos. Zo wordt de route nog eens drie kilometer langer. Honden zijn op de hele route toegestaan.

Vijverwandeling

Midden in het Amsterdamse Bos liggen de Grote en Kleine Vijver. Zij vormen het hart van het stadspark. Zeker in de zomermaanden is het hier gezellig. Op de ligweide liggen mensen te zonnen. Anderen bekijken het bos eens vanaf het water met een kano of waterfiets. Mensen zwemmen in het water. In de zomermaanden bezoeken velen de toneelvoorstellingen in het openluchttheater bij de Grote Vijver.

De wandelroute loopt bijna helemaal langs de oevers van de vijvers. En al snel merk je niets meer van de drukte en geniet je van fraaie doorkijkjes op het water. Zeker rondom de Kleine Vijver is het rustig. Loop zeker ook naar het bijzondere kunstwerk “Hochsitz”. Het is gemaakt van hout uit het bos en blijft staan totdat het vergaat. De vijverwandeling is vier kilometer. Honden mogen mee. Alleen in het recreatieseizoen moeten de viervoeters een klein stukje omlopen. Dan is de speelweide verboden gebied voor de viervoeters.

Boerderijwandeling en Vogeleiland

Voor de aanleg van het Amsterdamse Bos was dit een uitgestrekt polderlandschap met veel boerderijen. De meeste moesten verdwijnen voor het stadspark. Boerderij Meerzicht bleef als een van de weinige gespaard. Het was toen al een theeschenkerij. Nu is het een populair pannenkoekenrestaurant. Dit is het startpunt van de wandeling naar een andere boerderij in het bos: de Ridammerhoeve.

Via de bosrand langs de Ringvaart kom je bij het Vogeleiland. Dit is een verborgen heemtuin. Omgeven door water en ondoordringbare bosranden werd het aangelegd als vogelreservaat. Maar nu vind je er ook de mooiste planten en veel insecten. Ook ontmoet je “de oude dame”. Dit is de bijnaam van de oudste boom in het Amsterdamse Bos. De paardenkastanje is meer dan een eeuw oud. Deze wandeling is vijf kilometer lang. Honden zijn toegestaan, behalve op het Vogeleiland.

Poelwandeling en Bloesempark

In het zuidoostelijk deel van het wandelgebied het Amsterdamse Bos liggen de Oeverlanden van de Amstelveense Poel en de Kleine Poel. Dit is een prachtig landschap dat on-Nederlands aandoet. Je ziet veel moerassen en mystieke berkenbossen. Het zou zomaar een wandeling in het ruige Schotland kunnen zijn.

Een ander hoogtepunt bij deze wandeling is het Bloesempark. De Japanse vrouwengemeenschap heeft de kersenbomen geschonken aan Amsterdam. In het voorjaar, wanneer de kersenbloesem bloeit, is dit een geliefde plek voor de Japanners uit de wijde omgeving. Zij vieren hier de komst van de lente. Het kan er dan wel ontzettend druk zijn.

Deze wandeling is vijf kilometer lang. De paden in het moerasgebied zijn drassig, zeker na een regenperiode. Honden zijn op de meeste stukken van deze route niet toegestaan. de fles geven.

Geschiedenis wandelgebied het Amsterdamse Bos

De grote inspirator van het Amsterdamse Bos was natuurliefhebber Jac. P. Thijsse. Deze oprichter van Natuurmonumenten vond dat de stad te weinig groen gebied had. Hij lag aan de basis van het “Boschplan”.

Het Amsterdamse Bos is aangelegd in de crisisjaren van de vorige eeuw. Duizenden werklozen hebben hier de handen uit de mouwen moeten steken. Zo hebben zij bijvoorbeeld de Bosbaan met handenarbeid moeten uitgraven. In totaal hebben meer dan 20.000 werklozen uit de regio in het bos gewerkt. In de Tweede Wereldoorlog lieten de bezetters de Joodse mannen uit Amsterdam dwangarbeid verrichten in het bos.

Na de oorlog was het Amsterdamse Bos vooral het recreatiegebied voor de armste inwoners van de stad. De rijken ontvluchtten in de zomer de warme stad. Zij trokken naar hun buitenverblijven. De armere bevolking moest de verkoeling zoeken op de grasvelden of aan de oevers van de vijvers in het stadspark.

Bruggen in wandelgebied het Amsterdamse Bos

Door het Amsterdamse Bos kronkelen vele slootjes en vijvertjes. Daarom vind je in het stadspark maar liefst 116 bruggen. Veel daarvan zijn bijzondere ontwerpen. Die hebben we te danken aan Piet Kramer. Hij ontwierp maar liefst 78 van die bruggen. Je herkent ze vaak aan de stijl van de Amsterdamse School. Ook vallen ze op door het kleurgebruik. Sommige bruggen hebben sierlijke dunne leuningen van smeedwerk, andere juist weer robuuste houten balken. Het zijn allemaal kunstwerken op zich.

De houten ophaalbrug aan de rand van de Bosbaan valt al van ver op. Men vermoedt dat Kramer zich bij deze brug heeft laten inspireren door de beroemde Magere Brug in de stad. Want een paar jaar daarvoor had Kramer die bewuste brug vlakbij theater Carré gerenoveerd.

Wandelgebied het Amsterdamse Bos: praktische tips

Met deze informatie geniet je met volle teugen van het uitgestrekte wandelgebied het Amsterdamse Bos.

Routeinformatie wandelgebied het Amsterdamse Bos

Van alle genoemde wandelingen kun je een routebeschrijving kopen in het bezoekerscentrum (“Boswinkel”) bij de ingang van het park. Ze kosten € 1,50 per stuk. Ze geven veel achtergrondinformatie over de bezienswaardigheden langs de route. Koop je ze alle zes, dan betaal je € 7. Helaas zijn er geen gps-bestanden van de wandelingen beschikbaar.

Zelf hebben we twee lange wandelingen beschreven die (deels) door het Amsterdamse Bos gaan. Een wandeling combineert het sjieke Amsterdam Zuid met het stadspark. Een andere prachtige wandeling gaat door het bos en het natuurgebied De Poel bij Amstelveen. Beide wandelingen zijn ongeveer 15 kilometer lang.

Bereikbaarheid en parkeren

De hoofdingang van het wandelgebied het Amsterdamse Bos ligt vlakbij de afslag Oud-Zuid op de ringweg A10. Op de kruising van de Amstelveenseweg en de Van Nijenrodelaan bereik je de ingang. Hier is een grote parkeerplaats. Je bent hier bij het startpunt van diverse wandelroutes en het bezoekerscentrum.​ Sinds kort is het op deze grote parkeerplaats bij de hoofdentree betaald parkeren, behalve op zondag. Er kan niet contant betaald worden. Wil je gratis parkeren? Zoek dan een van de andere parkeerplaatsen in het Amsterdamse Bos.

Het Amsterdamse Bos is ook met het openbaar vervoer goed bereikbaar. Een aantal buslijnen stopt bij de hoofdingang van het Amsterdamse Bos (hoek Amstelveenseweg – Van Nijenrodeweg).

Horeca in het wandelgebied het Amsterdamse Bos

In het Amsterdamse Bos kun je op diverse plekken genieten van een hapje en een drankje. In de zomermaanden zijn de diverse kiosken verspreid in het stadspark geopend. Maar daarnaast zijn er tal van café-restaurants. Zo ligt er altijd wel eentje dichtbij je wandelroute.

  • Grand-café De Bosbaan (bij de entree en de grote parkeerplaats). Op het terras kijk je uit over de Bosbaan.
  • Paviljoen Chez Favié. Het hele jaar open en voorzien van een groot terras. Honden zijn toegestaan.
  • Pannenkoekenboerderij Meerzicht. Het domein van ouders met jonge kinderen. Daarom wel altijd erg druk. Prachtig gelegen aan het einde van de Bosbaan.
  • Geitenboerderij Ridammerhoeve. Het restaurant met terras heeft de lekkerste biologische gerechten. De geitenboerderij is in trek bij ouders met jonge kinderen. Zij mogen hier de jonge geitjes de fles geven.