Visum aanvragen, zo gaat het goed!

Visum aanvragen, zo gaat het goed!

Home » Je voorbereiding » Visum aanvragen, zo gaat het goed!

Voor veel landen moet je beschikken over een visum: een officiële toestemming om een land binnen te reizen en in dat land te verblijven. Een visum wordt afgegeven door het land waar de reiziger naartoe gaat. Op deze manier kan dat land controle uitoefenen op wie het land binnenkomt. Er is geen standaardprocedure voor het aanvragen van een visum; ieder land kan zijn eigen regels hanteren. Dat maakt het soms lastig om een visum te regelen. We geven je daarom graag wat tips. Overigens is niet voor alle landen een visum nodig.

Geldigheid van je paspoort

Bij een aantal landen moet je paspoort bij binnenkomst in het land minimaal 6 maanden geldig zijn. Sommige landen hanteren een nog veel langere termijn. Houd hier dus rekening mee. Het kan soms betekenen dat je toch een nieuw paspoort moet aanvragen, hoewel je oude paspoort nog lang niet verlopen is.

Ruimte in je paspoort

Als je veel reist en vaak een visum hebt aangevraagd, raakt je paspoort langzaam maar zeker vol met prachtige stempels van alle landen die je hebt bezocht. Houd er wel rekening mee dat er nog voldoende lege pagina’s in je paspoort zijn wanneer je achtereenvolgens meerdere landen bezoekt. Is dit niet het geval, dan zul je een nieuw paspoort moeten aanvragen.

Conflicterende landen bezocht?

Een ander aspect waarmee je rekening moet houden is het bezoek aan eerdere landen. Als je in Iran bent geweest, zal je een visum voor Amerika worden geweigerd. Heb je al eens een vakantie in Israël geboekt, dan kom je zeker Iran niet in. Ook in dergelijke situaties zul je een nieuw paspoort moeten regelen. Om deze reden beschikken handelsreizigers vaak over twee paspoorten. Dus wanneer je reist naar een land dat in een conflictsituatie verkeert met een al door jou bezocht land, is het raadzaam om dit vooraf goed te checken met een specialist.

Visum aanvragen vereist planning

Vaak mag er tussen de aanvraag van het visum en de daadwerkelijke binnenkomst van een land maximaal 90 dagen zitten. Is die termijn verstreken voordat je bij de douane staat, dan is je visum niet meer geldig. Je moet dan ter plekke een “visa on arrival” regelen. Dat kost tijd en geld. Maar wacht ook niet te lang met het aanvragen van je visum. Je loopt dan de kans dat je het visum te laat ontvangt.

Een visum heeft een bepaalde geldigheid voor de duur van je verblijf aldaar. Voor de meeste toeristen is dat nooit een probleem. Wil je echt lang in een land verblijven, dan is een toeristenvisum niet altijd geschikt. Of je moet het land even verlaten en weer bij binnenkomst opnieuw een nieuw visum aanvragen.

Formulieren netjes invullen

Als je een formulier voor je aanvraag van een visum invult, doe je er goed aan dit foutloos te doen. Probeer doorhalingen en verbeteringen te voorkomen. Een ambtenaar met een slecht humeur kan je aanvraag weigeren. Wanneer je bij binnenkomst van het betreffende land een “visa on arrival” wilt regelen, is dit eveneens heel belangrijk. Pak een nieuw formulier wanneer je een fout hebt gemaakt. Het voorkomt dat de ambtenaar je aanvraag niet in behandeling wil nemen.

Adres op eerste bestemming

Vaak vraagt het land om een opgave van je eerste adres tijdens je verblijf in het betreffende land. Vul hier niet zomaar iets in. Als je nog geen accommodatie hebt geboekt, kun je een willekeurig hotel invullen. Wel is het belangrijk om te checken of het hotel nog daadwerkelijk bestaat en/of dat de adresgegevens nog correct zijn. Via een reserveringssite zoals booking.com is dit gemakkelijk te controleren.

Foto’s

Bij sommige landen is het noodzakelijk om pasfoto’s te hebben bij je aanvraag voor een visum. De vereisten voor de foto kunnen per land verschillen. Sommige landen willen een papieren pasfoto, sommige een digitale foto. Houd in ieder geval rekening met de eisen die het betreffende land stelt aan het formaat, aantal foto’s, wat wel en wat niet zichtbaar moet zijn, enzovoorts.

Conclusie

Het aanvragen van een visum vereist enige voorbereiding en vereist grote nauwkeurigheid. De procedure is vaak per land anders. Bij onze landenpagina’s vermelden we wat de actuele procedure is voor een land. Heb je die tijd niet om het zelf te regelen, of vind je het allemaal te gecompliceerd, dan kan een gespecialiseerd visumbureau je ondersteunen. Zoals bijvoorbeeld de experts van VisumBuitenland.nl. Met een uitgebreide supportafdeling, die 7 dagen in de week bereikbaar is, kunnen zij je snel en professioneel helpen. Zo controleren ze bijvoorbeeld uitgebreid alle formulieren die namens jou naar de immigratiedienst gaan. Daarbij kunnen veel gemaakte fouten bij het invullen van de formulieren tijdig worden voorkomen. Natuurlijk kost het iets meer geld dan wanneer je zelf je visum aanvraagt. Maar het levert je een hoop gemak op en veel minder kopzorgen! Zo ga je goed voorbereid op reis met de juiste documenten op zak.