Laos

Laos

Laos in een notendop

Laos, officieel de “Democratische Volksrepubliek Laos”, is een minder bekend en bezocht land in Zuidoost-Azië. En wij vinden dat onterecht! Nee, je vindt er geen grote tempelsteden uit de oudheid of hele bijzondere culturele bezienswaardigheden, maar daar stelt Laos wel heel veel moois tegenover: allereerst de relaxtheid van de inwoners. Verder is de natuur schitterend en is het, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Vietnam en Thailand, nog niet overspoeld door toeristen. Wij hebben in circa vier weken genoten van de rust, het landschap en de mensen en hadden dit voor geen goud willen missen.

Laos is vele jaren een kolonie geweest van de Fransen. Hiervan kun je in diverse steden nog wel de invloeden zien. Na de onafhankelijkheid in 1954 heeft Laos jarenlang enorm geleden onder de Vietnam-oorlog, hoewel het hierin officieel niet betrokken was. De Amerikanen hebben in vooral het noorden en noordoosten van het land miljoenen clusterbommen gedropt om aanvoerlijnen naar Vietnam te bombarderen. Laos is het meest gebombardeerde land ter wereld: er zijn meer bommen gevallen dan op alle landen bij elkaar in de hele Tweede Wereldoorlog! Jaarlijks sterven nog mensen omdat ze per ongeluk op een niet ontplofte bom stappen.

De Laotiaanse bevolking bestaat voor iets meer dan de helft uit de oorspronkelijke Lao. Daarnaast komen er nog wel zo’n 50 etnische minderheden voor. Deze “tribals” (stammen) leven vooral in het noordoosten van het land.

In Laos zijn vele tempels, zoals hier in Luang Prabang.

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie in Laos

In Laos vind je goede accommodatie voor niet al te veel geld in alle belangrijke toeristische steden. Dit zijn hostels, guesthouses of hotels. Wij gaven per dag eigenlijk niet meer uit dan € 25 voor een tweepersoonskamer inclusief ontbijt. Houd er rekening mee dat matrassen vaak harder zijn dan wij in Nederland gewend zijn. Voor ons even wennen dus. Laotianen slapen vaak op de grond op alleen een bamboematje en vinden dan ook dat ze in de hotels harde matrassen moeten gebruiken. Als het hotel een zwembad heeft, hebben de ligstoelen geen kussens. Bijna alle middenklasse hotels bieden kamers aan met airco, wat wel aan te raden is, en een privé-badkamer. Wel moet je ermee rekening houden dat de badkamers klein zijn en de douche vaak heel onhandig tussen wastafel en toilet is geplaatst, zonder gordijn of scherm. Na een keer douchen is de hele badkamer volledig nat. Maar dat is bijna overal in Zuidoost-Azië het geval.

Hier onder vind je enkele van onze tips. Maar wil je een echt onvergetelijke ervaring opdoen door een keer te slapen in een boomhut in de jungle, zo’n 40 tot 50 meter boven de grond, dan zul je toch echt de Gibbon Experience moeten boeken! We kunnen het je aanraden: je hoort heel veel geluiden van dieren in de nacht, de regendouche met uitzicht op het oerwoud is perfect en je eet en drinkt lekker, dankzij de goede verzorging van de gidsen.

Sengahloune Resort in Ban Don Khone

Een mooi hotel met fijne kamers en een zwembad, net bij de oude Franse brug. Het uitzicht vanaf het terras bij het restaurant is geweldig, zeker bij zonsondergang. Je kunt ook lekker eten bij het restaurant. Het ontbijtbuffet is uitstekend. Het hotel biedt fietsverhuur aan. Dit hotel was iets duurder, wij betaalden iets meer dan gemiddeld voor dit hotel, maar dat vonden we het meer dan waard.

Joli Guesthouse in Savannakhet

Een simpel maar schoon en spotgoedkoop guesthouse met airco in het centrum van deze plaats. Een heel ruim bed (dat wil in Azië nog wel eens wat anders zijn!) in een grote kamer en een goede badkamer. De vriendelijke eigenaresse verzorgt een heerlijk ontbijt en de hele dag kun je gratis koffie/thee/water en bananen krijgen.

Inthira in Thakhek

Dit hotel heeft een koloniale uitstraling met veel hout. De kamers zijn niet heel groot, maar goed met prima bedden. Hier gelukkig wel een gescheiden toilet en douche. Er is een gezellig terras waar je kunt ontbijten en dineren. In het hotel is een bekende Laotiaanse touroperator gevestigd, waar je trekkings en andere activiteiten kunt boeken. Enig minpuntje is dat het personeel wat afstandelijk en minder betrokken is dan we elders ervoeren.

Family Boutique hotel in Vientiane

Dit is een modern hotel midden in het centrum van de stad. Bijna alle toeristische trekpleisters hebben we lopend vanuit het hotel bezocht. Prachtige kamer met een hele sjieke badkamer. Het ontbijtbuffet is fantastisch en ruim gesorteerd. Het vriendelijke personeel helpt je bij het uitstippelen van je bezoekjes in de stad en de verdere trips in het land. Een van onze toppers tijdens de reis door Zuidoost-Azië.

Thavisouk Family Home in Luang Prabang

Net hotel met een zeer gemêleerd gezelschap aan gasten doordat er ook slaapzalen zijn. Prima kamer met goede bedden en een heerlijke douche. Het hostel ligt op loopafstand van alle bezienswaardigheden in de stad. Tijdens ons verblijf werkte er een Belg die werkelijk alles voor je wilde organiseren en boeken.

Ban Lao Sunset House in Nong Khiaw

Een simpele bungalow aan de rivier bij Nong Khiaw. In dit kleine plaatsje liggen langs de rivier Nam Ou tal van bungalowtjes. Op de bonnefooi even kijken wat bevalt en een huisje huren inclusief hangmat. Het uitzicht is fenomenaal, zeker bij zonsondergang. Het onderkomen is basic, maar schoon en heeft een eigen badkamer. Je betaalt ongeveer € 10 tot € 15 per nacht. Een hele aardige gastvrouw die ook heerlijk kon koken. Iedere avond zaten we daar voor ons diner, een betere plek was er niet!

Reisadvies voor Laos

Het actuele reisadvies voor Laos geeft je up-to-date informatie over risico’s. Met name in de maanden mei tot en met oktober kan door het regenseizoen veel schade ontstaan. Zo brak in juli 2018 een belangrijke dam in het zuidoosten van het land door, waardoor vele mensen verdronken en heel veel mensen dakloos raakten. Over het land van Laos naar Myanmar wordt sterk afgeraden. In de grensstreek met Myanmar en Thailand kunnen af en toe aardbevingen voorkomen. Daarnaast is er nog steeds een gevaar van “Unexploded Ordnance”, niet geëxplodeerde bommen uit de Vietnam-oorlog.

Vaak staan er waarschuwingsborden om niet van de aangegeven route in het bos af te wijken. Houd je daaraan! Hoewel Vang Vieng vooral een jongerenbestemming is door het populaire “water tuben” (in een rubberband je laten afdrijven op een sterk stromende rivier, waarbij ondertussen steeds barretjes worden bezocht voor het nuttigen van veel alcohol. Hierdoor gebeuren er regelmatig ernstige ongelukken) kom misschien ook in die plaats. Wellicht omdat er veel jongeren komen, wordt er gewaarschuwd voor aanbieders van eten met verdovende middelen in en rondom Vang Vieng.

Vrouw bereidt eten op straat in Laos.

Gezondheid

Voor Laos zijn inentingen noodzakelijk. Zie hiervoor het advies van GGD reisvaccinaties. Ook komt er malaria voor, dus is het goed om je te laten informeren over medicijnen om dit te voorkomen. Neem in ieder geval antimuggenspul met een hoge factor DEET mee om de kans op muggenbeten te verkleinen. Door de vele insecten is het, zeker in de bossen, verstandig om je lichaam goed te bedekken met kleding.

In de Mekong-delta komt bilharzia voor. Dit is een wormziekte die wordt overgebracht door larven van zoetwaterslakken Je kunt besmet worden in minder stromend of stilstaand water. Hier moet je dus niet zwemmen of pootjebaden. Zelfs met het wassen van je handen kun je al een besmetting opdoen.

De temperatuur in Laos is veel hoger dan wij meestal gewend zijn. Drink daarom heel veel gebotteld water (absoluut geen kraanwater!) en gun je lichaam een paar dagen tijd om te acclimatiseren. In Laos ligt het vlees altijd uren in de zon alvast te “slow cooken”. Voor de Laotiaan is dit heel gewoon, zij zien zo dat het vers vlees is dat die ochtend is aangevoerd. Voor ons kan het een groot risico inhouden op maag- en darmproblemen. Let er dus altijd op dat het eten goed en lang is verhit. Zorg voor een hoed of pet om een zonnesteek te voorkomen. In Laos zijn de medische voorzieningen heel gebrekkig. Zorg dus ook voor een goede reisapotheek. En mocht er iets vervelends gebeuren, bekijk dan of repatriëring naar Nederland te organiseren valt. Het is wel van belang om te controleren of je zorgverzekering die kosten dekt. Zorg dus zeker voor een goede reisverzekering.

Luang Prabang in Laos heeft vele tempels.

Beste reistijd voor Laos

In de maanden november tot en met februari kun je Laos het beste bezoeken. Er valt in die periode weinig tot geen regen en de temperaturen zijn nog niet te hoog. In de maanden maart en april loopt de temperatuur geleidelijk op tot zelfs 40 graden en neemt ook de kans op af en toe een forse regenbui toe. In mei start het regenseizoen, dat duurt tot en met oktober. Wij waren in maart in Laos en hebben geen druppel regen gehad in die tijd. Wel was het op sommige dagen flink warm. Vooral tijdens het doen van een beklimming in Nong Khiaw of een trekking in het Hin Bun National Park was het toen zeker flink zweten.

Zonsondergang met boten op mekong bij si pan don in Laos.

Visum voor Laos

Voor Laos is een visum noodzakelijk. Om een visum te krijgen, moet je paspoort nog zes maanden geldig zijn na vertrek. Het makkelijkste is het om een Visum on Arrival te halen. Dit kan op de luchthavens van Laos, maar ook bij nagenoeg alle grensposten over land. Tegen betaling van $ 35, het laten maken van een digitale foto door de douane, het nemen van vingerafdrukken en het invullen van de nodige documenten, heb je een visum dat 30 dagen geldig is. Dat is voldoende om in een rustig tempo alle highlights van Laos te zien.

Eten en drinken

De Laotiaanse keuken is iets minder verfijnd dan de Thaise. Men gebruikt minder kruiden, dus is het ook minder pittig. Men eet veel noedels of rijst. En dan vooral kleefrijst. In geen land ter wereld wordt zoveel kleefrijst gegeten als in Laos. Deze balletjes “sticky rice” doopt men in van alles en eet men met de handen. Het nationale gerecht is “laap” (of larb of laab). Het is een salade op basis van fijngehakt en gemarineerd vlees (rund, varken of kip) of vis met allerlei kruiden. Daardoor heeft het een een gevarieerde smaak, van zoet, fris tot zuur. Laap wordt ook wel geserveerd met rauw vlees. Neem dat nooit, want dat levert gegarandeerd maag- en darmproblemen op. Ook zie je veel op de kaart staan “tam mak hoong”. Dit is een pittige salade met papaya. De Laotiaan gaat minder vaak buiten de deur eten dan de mensen in de buurlanden. Je komt dus vooral reizigers tegen in de restaurants en er zijn ook minder restaurants. Het prijspeil is daardoor ook iets hoger dan in andere landen in Zuidoost-Azië, maar het is nog steeds heel betaalbaar.

De drank voor de Laotianen is het Lao Beer. een prima smakend en goedkoop bier, dat vaak in grote flessen wordt verkocht. Wijn maakt men vaak zelf en heeft een hele aparte smaak. Ook is het alcoholpercentage enorm hoog. Het smaakte ons niet heel echt. Ook maakt men zelf Lao Lao, een sterke drank op basis van rijst. Dit “happy water” kun je overal vinden. Ook hiervan is het alcoholpercentage heel hoog.

Vervoer in Laos

De nationale luchtvaartmaatschappij Lao Airlines verzorgt binnenlandse vluchten tussen de belangrijkste plaatsen. Dit is de meest comfortabele en snelle manier van verplaatsen binnen het land. Wel worden vluchten soms vanwege mist of wind geannuleerd. Check daarom altijd een dag van te voren of de vlucht doorgaat.

Met de bus reizen kost in Laos veel tijd. Dit komt vooral door de minder goede wegen en het soms bergachtige traject. Ook al lijkt het een korte afstand, in de praktijk ben je toch vaak lang onderweg. Ons “record” was elf uur reistijd van Champasak naar Savannakhet, een afstand van ongeveer 250 kilometer. We hadden toen 1 tuk tuk, een pont en vijf verschillende bussen nodig om op de plaats van bestemming te komen. Bussen zijn vaak overvol en stoppen overal als ze mensen zien lopen in de hoop dat ze nog een passagier kunnen oppikken.

Probeer altijd een VIP-bus te boeken bij een goede maatschappij, of een minivan met gereserveerde plaatsen en de garantie dat er niet meer passagiers meegaan dan het officieel aantal zitplaatsen in de minivan. Probeer de nachtbussen zeker te vermijden. Die hebben 24 te kleine tweepersoons bedden aan boord, maar nemen veel meer mensen mee. We hebben op het traject van Luang Prabang naar Huay Xai op een bepaald moment 76 mensen geteld in plaats van 48.

Straatbeeld in Luang Prabang, Laos.

Elektriciteit

De netspanning is 230 V met een frequentie van 50 Hz. In Laos komt het stopcontact van type C het meest voor, deze is gelijk aan in Nederland. Maar de types A, B en E komen ook voor. Hiervoor heb je wel een adapter nodig. Bezoek je tijdens je reis nog meer landen waar andere type stopcontacten zijn, dan adviseren we je een universele wereldstekker aan te schaffen.

Reisstekkers zijn onder meer verkrijgbaar bij:
Grote grot in Hin Bun National Park in Laos.

Geldzaken

De lokale munteenheid is de Laotiaanse Kip, alleen te verkrijgen in biljetten. In de meeste plaatsen kun je ook met Dollars betalen, langs de grens met Thailand lukt het ook nog wel eens met Thaise Baht. Het wisselgeld krijg je wel altijd als “Kippetjes” terug. Pinnen is in bijna alle toeristische plaatsen wel mogelijk, maar neem voor de zekerheid wat extra’s mee als je naar afgelegen gebieden reist. Het zal je maar overkomen dat net die ene pinautomaat in jouw verblijfplaats storing heeft. Let erop dat je bij vertrek uit Laos al je Kippen hebt opgemaakt. Je kunt er in geen enkel ander land meer mee betalen en ook wisselen lukt niet, ook niet bij de buurlanden.

mooie beelden in tempel in Laos.

Do’s and Don’ts tijdens een bezoek aan Laos

Do’s

Don’ts

Toon respect voor de lokale bevolking. Lach vriendelijk als je gedag zegt. Vraag of je een foto mag maken en praat zonder stemverheffing met locals Raak als vrouw geen monnik aan. Raak ook nooit het hoofd van anderen aan, ook niet bij kinderen. Toon ook niet je voetzolen  aan anderen.
Kleed je beschaafd bij bezoek aan tempels en andere heilige plaatsen. Dus houd je schouders en knieën goed bedekt. Draag  geen hoed of pet bij het binnengaan van een tempel. Doe je schoenen uit, ook als je bij iemand thuis komt. Geef geen geld, snoep of andere dingen aan kinderen. Dit moedigt bedelen aan. Pas ook op met bezoeken aan zogenaamde weeshuizen. Vaak hebben die kinderen nog een ouder en werk je alleen uitbuiting van kinderen in de hand.
Stimuleer vooral lokale handelaren en boeren door de spullen bij hen te kopen in plaats van een megastore. Zo stimuleer je de lokale economie. Gooi geen afval op straat en in de natuur, ook niet als je op trektocht bent. Verzamel het gedurende de dag en gooi het ergens weg, waar het verantwoord is. Geef het goede voorbeeld aan de bevolking.
Als je de bedel processie van de monniken in Luang Prabang wilt gadeslaan, staan overal borden met richtlijnen om je respectvol te gedragen. Houd je daaraan en onderbreek de rij aan monniken niet omdat je een mooie foto wilt maken. Kussen in het openbaar wordt niet op prijs gesteld. Idem dito voor het omhelzen van elkaar. Ook is het verboden om seksuele relaties te hebben met een Laotiaan.
Probeer een paar woorden Laotiaans te leren. Mensen stellen het enorm op prijs als je een poging doet om hen in eigen taal aan te spreken. En als je mensen begroet door je handpalmen tegen elkaar voor je gezicht te doen, toon je nog meer respect. Het gebruik en bezit van drugs is absoluut niet toegestaan in Laos. Hiermee riskeer je hoge straffen. In bepaalde plaatsen kun je het gemakkelijk kopen van een dealer. Maar in het ergste geval geeft hij je gelijk aan bij de politie voor veel geld.

Highlights van Laos

Actief

Si Phan Don: heerlijk kayakken in de Mekong

Si Phan Don: heerlijk kayakken in de Mekong

Si Phan Don, 4000 eilanden in de Mekong In het zuiden van Laos is de Mekong rivier op een bepaald stuk wel 14 kilometer breed. In dat gebied bevinden zich “Si Phan Don”, de 4.000 eilanden. Veel van die eilandjes zijn heel klein. Er zijn drie...

Het 360 graden uitzichtpunt bij Nong Khiaw

Het 360 graden uitzichtpunt bij Nong Khiaw

Nong Khiaw, slaperig dorp bij de Nam Ou rivierNong Khiaw is een heerlijk rustig plaatsje in het noorden van Laos, prachtig gelegen aan de oevers van de Nam Ou rivier en met een fantastisch uitzicht op de omliggende bergen. Langs de rivier liggen...

De Gibbon Experience

De Gibbon Experience

Gibbon Experience in Laos Wil je echt iets bijzonders doen dat eng lijkt maar het helemaal niet is: ga dan een paar dagen de jungle van Laos in met de Gibbon Experience. Het doel is om de gibbons te spotten, maar ook al zie je die niet, dan is de...

Cultuur

Vientiane, de sfeervolle hoofdstad van Laos

Vientiane, de sfeervolle hoofdstad van Laos

Tijdens onze rondreis door Laos brachten we ook een bezoek aan Vientiane, de charmante hoofdstad van het land. Vientiane is een stad die doordrenkt is van geschiedenis, cultuur en een ontspannen levensstijl. De afgelopen twintig jaar is er veel...

Wat Phu, de “mini Angkor Wat” in Champasak

Wat Phu, de “mini Angkor Wat” in Champasak

Wat Phu in Champasak Het tempelcomplex Angkor Wat in Cambodja wereldberoemd, en terecht. De keerzijde is dat je hier met duizenden anderen belangstellenden geniet van de bouwkunsten uit de Khmer bloeitijd. Heel anders is dat bij de Wat Phu (oftewel...

Luang Prabang en alle prachtige tempels

Luang Prabang en alle prachtige tempels

Luang Prabang, hoogtepunt van LaosLuang Prabang is het hoogtepunt voor ons geweest in Laos, naast natuurlijk de Gibbon Expierence. Wat een leuke stad! Hier is voor iedereen wat wils. Als je van bijzondere tempels houdt, kun je hier je hart ophalen....

Natuur

Meerdaagse wandeling in Hin Bun National Park

Meerdaagse wandeling in Hin Bun National Park

Hin Bun National Park bij Thakhek Vlakbij het plaatsje Thakhek ligt het Hin Bun Nationale Park, waar nog heel veel wild leeft zoals olifanten, tijgers, herten en met uitsterven bedreigde langoeren, een bepaalde apensoort. De natuur is met de vele...

De prachtige watervallen bij Luang Prabang

De prachtige watervallen bij Luang Prabang

Mooie watervallen bij Luang Prabang In de omgeving van Luang Prabang kun je diverse watervallen vinden, sommige klein en in het droge seizoen bijna niet meer actief, andere groot waarbij het water het hele jaar door stroomt. WIj zijn met de scooter...