Wandeling bij Doorn: landgoederen en Kromme Rijn

Wandeling bij Doorn: landgoederen en Kromme Rijn

Home » Nederland » Wandeling bij Doorn: landgoederen en Kromme Rijn

Op de rand van de Utrechtse Heuvelrug biedt deze wandeling bij Doorn alles wat een wandeling hoort te hebben: mooie landgoederen, prachtige bossen met imposante bomenlanen, een schitterend pad langs de Kromme Rijn en een pittoresk plaatsje met fruitboomgaarden. Afwisseling ten top dus! Wel een lange wandeling van maar liefst 20 kilometer. Dus een dagvullend programma inclusief alle stops onderweg!

Heb je nog tijd en energie over? Loop dan ook even langs Huis Doorn. Dit fraaie landgoed was de laatste verblijfplaats van de gevluchte Duitse ex-keizer Wilhelm II. Het prachtige park rondom met de imposante rozentuin bezorgt je nog een extra wandelrondje.

Trouwerij in coronatijd op onze wandeling bij Doorn

Als we uit onze auto stappen, zien we een Hindoestaans stel in feestkleding lopen. Ze gaan vast niet dezelfde wandeling als wij maken. Even later, als we bij de kerk zijn, zien we nog meer feestelijk aangeklede gasten staan. Ze wachten op het Hindoestaanse bruidspaar.

Het hele gezelschap, inclusief bruid en bruidegom, draagt een mondkapje bij de trouwplechtigheid. Hoe zou dat gaan als de ambtenaar zegt: “u mag de bruid kussen”? Bijzondere romantiek in tijden van corona.

Landgoed Moersbergen

Al snel verlaten we Doorn en lopen we in de bossen. Even verderop passeren we een immens groot paardenpension en -fokkerij. Buiten in de diverse weiden grazen talloze paarden. Wat een mooie omgeving om hier te paard door de natuur te trekken!

We lopen inmiddels op het Landgoed Moersbergen. Dit park rondom het kasteel heeft prachtige bossen met mooie lanen. Maar aan de andere zijde zien we ook veel akkers en weiden. Een mooie afwisseling. Het Kasteel op het landgoed bestond al in 1435. Het is nog steeds in particulier bezit en bewoond.

Landgoed Leeuwenburg

We hebben het ene landgoed nog niet achter ons gelaten of het volgende dient zich alweer aan. Via prachtige beukenlanen bereiken we Landgoed Leeuwenburg. De herfstkleuren hier zijn prachtig. In de verte zien we het landhuis liggen.

Dit is geen kasteel. Het is als buitenplaats voor de rijke Utrechtse handelaar Gerard Zoudenbalch gebouwd in de 17e eeuw. Niet lang droeg het huis zijn naam. Tien jaar later doopte de nieuwe eigenaar het om in Leeuwenburg. Het park rondom het huis bestaat vooral uit fraaie bossen, zien we bij onze wandeling. De kleuren zijn geweldig!

Geldzorgen op Landgoed Hardenbroek?

Na weer diverse mooie bospaden en – lanen te hebben doorkruist, staan we voor Kasteel Hardenbroek. De tuinman is druk bezig om het gazon zo glad te krijgen als een biljartlaken. Het kasteel, dat oorspronkelijk dateert uit de 14e eeuw, ziet er ook pico bello uit.

Maar blijkbaar kost al dat onderhoud aan het kasteel en de tuinen handenvol met geld. Dus moet de kasteelheer op zoek naar aanvullende inkomsten. We lopen langs een stalletje waar diverse serviesgoederen staan uitgestald. Voor € 20 kunnen we vier prachtige theekopjes en een bijpassende theepot kopen. Toch wat lastig om mee te nemen in onze rugzak, dus we laten het staan. Hopelijk krijgt de tuinman aan het eind van deze maand wel zijn salaris…

Langs de Kromme Rijn bij onze wandeling in Doorn

We steken de provinciale weg over en via twee bruggetjes bereiken we een pad langs de Kromme Rijn. Dit is het zogenaamde jaagpad. Vroeger trokken paarden de boten door het water als er te weinig wind was. Met onze wandeling bij Woerden door het veenweidengebied liepen we ook al eens een stuk van dit jaagpad. Het liep vroeger van Utrecht helemaal tot Leiden.

Het is een schitterend pad. Links de Kromme Rijn en rechts staan de fruitboomgaarden er goed bij. We hebben geen idee wat er groeit aan de bomen. Maar het antwoord is nabij. Even later haalt een wandelaarster ons in. Ze is groenteboer in Cothen en weet alles van de fruitteelt hier. We steken altijd weer wat op bij onze wandelingen!

Ze heeft ook nog een tip voor ons: ze adviseert ons de Kromme Rijnpad wandeling te maken. Het is de mooiste wandeling van de provincie, zegt ze. Hij loopt via Utrecht naar Wijk bij Duurstede en is 29 kilometer lang. Maar voorlopig hebben we genoeg aan onze eigen wandeling vandaag van 20 kilometer.

Het plaatsje Cothen

In de verte zien we het pittoreske plaatsje Cothen al liggen. De molen en de slanke kerktoren vallen gelijk op. Het dorp is niet groot, hoewel we langs een forse nieuwbouwwijk lopen. Ooit was de Kromme Rijn ongeveer de enige verbinding met de buitenwereld. De aanleg van de tramlijn Doorn-Wijk bij Duurstede in 1885 haalde het dorp uit zijn isolement.

In het oude centrum lopen we over de Brink en de boomgaard aan het Ambachtspad. Het ziet er mooi uit, niet voor niets is het ook beschermd dorpsgezicht. Er staat een klein fruitmonument. Logisch, want voor Cothen was de fruitteelt de belangrijkste inkomstenbron.

Landgoed Rhijnestein

Net buiten Cothen, aan de overkant van de Kromme Rijn, betreden we Landgoed Rhijnestein. Hier woonde ooit een ridder, waardoor men dit de ridderhofstad Rhijnestein noemde.

Het kasteel is rond 1245 gebouwd, maar door de eeuwen heen diverse keren flink verwoest. Alleen de oude toren heeft de tand des tijds aardig doorstaan. De rest is later aangebouwd. De huidige vorm ontstond in de 19e eeuw. Ook de tuin en het park zijn in die tijd aangelegd. Zoals gebruikelijk toen in Engelse landschapsstijl.

Als we langslopen, zien we de verhuizer allerlei volle verhuisdozen afleveren. Zou deze eigenaar ook al zorgen hebben om het landgoed te kunnen onderhouden? En daarom nu maar een kamer te huur hebben aangeboden?

En de laatste: Landgoed Sandenburg

Na een lang stuk langs allerlei boomgaarden komen we uit bij het laatste landgoed op de route: Landgoed Sandenburg. Maar voordat we het kasteel in de verte kunnen zien, krijgen we een lastig stuk voor de kiezen. We lopen over een enorm modderpad. Het is glibberen geblazen en zo af en toe zakken we flink in de drab. Daar mag de familie Van Lynden van Sandenburg, eigenaar van het landgoed, wel eens wat aan doen! Of zou de familie ook op zwart zaad zitten?

We zien in de verte het witte kasteel Sandenburg liggen. Het bestaat al sinds 1300, maar de huidige vorm kreeg het rond 1870. Ook werd het kasteel toen helemaal witgepleisterd.

Het blijkt dat we hier lopen over een deel van het Gerrit Achterbergpad, een zogenaamd klompenpad. Vandaar dat we op enkele plekken gedichten tegenkomen van deze bekende dichter.

Daarna verlaten we het Landgoed en lopen terug via het Kombos naar ons beginpunt. Wat een prachtige en afwisselende route hebben we gelopen. De 20 kilometer waren overal absoluut de moeite waard. Deze wandeling bij Doorn bevelen we je daarom van harte aan!

Wandeling bij Doorn: praktische informatie

  • De wandeling bij Doorn is 20 kilometer lang. Denk je dat je nog geen goede wandelconditie hebt? Volg dan een online wandeltraining bij gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. In korte tijd ben je in staat om langere wandelingen te maken. Je kunt ook het gratis e-book Starten met wandelen downloaden. Het boek geeft je tal van praktische tips, waardoor je meer plezier uit je wandelingen haalt.
  • De uitstekende routebeschrijving brengt je zonder problemen weer naar het beginpunt.
  • Eventueel kun je een gps-track van de wandeling bij Doorn downloaden.
  • Wanneer je met de auto komt, kun je de auto parkeren op de parkeerplaats bij Huis Doorn, Langbroekerweg 10 in Doorn. Let op: je moet een parkeerschijf gebruiken. Daarnaast is de maximale parkeertijd 5 uur. Dat is aan de krappe kant voor deze wandeling.
  • Daarom kun je de auto beter in de buurt parkeren, bijvoorbeeld aan de Frans van Dijklaan. Hierna steek je de weg over en begint de wandelroute.
  • Als je met het openbaar vervoer wilt komen, kun je bus 56 nemen vanaf NS-station Driebergen-Zeist naar bushalte Huis Doorn. Vanaf Utrecht Centraal rijdt bus 41 naar bushalte Doorn Centrum.
  • De route voert voor ongeveer 2/3 deel over onverharde paden. Het overige deel loop je over rustige asfaltwegen. Het jaagpad langs de Kromme Rijn is deels verhard, maar exclusief voor wandelaar. Een klein deel van de wandeling bij Doorn gaat over een modderig pad, zeker na een periode van regenval. Houd hiermee rekening bij je kleding- en schoenkeuze.
  • Op de route kom je enkele horecagelegenheden tegen. Iets buiten Doorn ligt Het Rosarium. In Cothen kom je langs Cafe ’t Molentje. Iets verderop ligt Het Oude Raedthuys. Vanwege coronamaatregelen was het helaas alleen mogelijk om wat af te halen bij deze gelegenheden.
  • Wil je deze wandeling bij Doorn samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.