De kapelletjesroute, een fraaie wandeling bij Thorn

De kapelletjesroute, een fraaie wandeling bij Thorn

Home » Nederland » De kapelletjesroute, een fraaie wandeling bij Thorn

In de omgeving van Thorn kun je prachtige wandelingen maken. Wij kozen dit keer voor een rondje langs de diverse natuurgebieden bij Thorn. Het is een echte kapelletjesroute, want we zagen er onderweg maar liefst 7. Kleine en grote, maar allemaal even bijzonder. Maar er is onderweg veel meer te zien. Deze wandeling van iets meer dan 10 kilometer is zeker een aanrader als je wilt genieten van de natuur rondom Thorn.

Start van de kapelletjesroute bij de Grote Hegge

Bij de parkeerplaats van de recreatieplas de Grote Hegge start onze wandeling. Deze plas is ontstaan door grindwinning. Het vormt een onderdeel van het grootste aaneengesloten watersportgebied in Nederland, de Maasplassen. Bij de Grote Hegge is een dagstrand. Daarnaast kunnen duikers terecht bij een leuke duikstek. En is er een jachthaven. De Grote Hegge ligt in het natuurgebied De Koningssteen. Het is een favoriete broedplaats voor veel vogelsoorten. Verder vind je er meer dan 30 verschillende soorten dagvlinders.

De wandeling brengt ons over de kleine Thornerbeek. Dit is een zijarm van de rivier de Itterbeek. Op zijn beurt is dat een aftakking van de Maas. De Itterbeek stroomt door de provincies Belgisch en Nederlands Limburg.

Langs het Meggelveld

Het Meggelveld is in de 20e eeuw ontstaan door kleinschalige kleiwinning. Die klei werd gebruikt voor de baksteenindustrie. Waarschijnlijk was de steenfabriek Thorn die we langs de weg zagen liggen, de belangrijkste afnemer van de klei.

Het Meggelveld heeft een groot elzenbroekbos. Dit is een bijzonder bos met zwarte elzen op natte grond. Dit soort bossen kom je in Nederland nauwelijks tegen. Daarnaast is het Meggelveld het leefgebied van een van de grootste blauwe reigerkolonies van Nederland. Er broeden hier maar liefst 300 paren jaarlijks.

Carréhoeve Zegershof

Zuid-Limburg is rijk aan bijzondere boerderijen met een typische bouwstijl, de zogenaamde carréhoeve of vierkantshoeve. Dit type boerderij met de inrijpoort in de voor- of poortgevel zien we ook op deze kapelletjesroute. Boerderij Zegershof dateert uit 1899.

De boerderij Zegershof schijnt een exacte kopie te zijn van boerderij Beatrixhof te Roerdalen. De Hoeve is een rijksmonument.

En dan: de kapelletjes van de kapelletjesroute

Vervolgens zien we het eerste kapelletje, de Sint-Petruskapel. Dat is de eerste kapel van de in totaal 7 kapelletjes die we tijdens de kapelletjesroute passeren. Enkele daarvan willen we hier belichten:

Kapel Onze Lieve Vrouw van Rust

Deze kapel is ingebouwd in een lange kloostermuur en bestaat al meer dan 100 jaar. Het verhaal gaat dat een moeder met een onrustig kind beloofde een kapelletje te bouwen als haar kind rustig zou worden. Het kind stierf echter, maar toch hield ze haar woord en liet een kapel maken. Nog steeds komen hier ouders bidden voor onrustige of zieke kinderen.

Mariakapel of Kapel onder de Linden

Zo rond 1673 liet een adellijke kanunnikes een bijzondere kapel bouwen aan de rand van Thorn: de Mariakapel of Kapel onder de Linden. In de loop der eeuwen is de kapel telkens uitgebreid. Nu bestaat de kapel uit drie onderdelen. Het is een veel bezochte kapel die een schitterend interieur heeft. Nog steeds organiseren gemeenten uit de omgeving regelmatig processies naar deze fraaie kapel.

Natuurgebied ’t Vijverbroek

De wandeling gaat langs de rand van het natuurgebied ’t Vijverbroek. Het ligt deels in Nederland, deels in België. In het Belgische deel ligt het grootste elzenbroekbos van Vlaanderen. Naast dit elzenbroekbos komen ook moerassen en rietveldjes voor in het gebied.

langs de rand van het witte stadje Thorn

Het laatste deel van de wandeling voert langs de rand van het historische centrum van Thorn. Als je tijd hebt en Thorn nog niet hebt gezien, is het zeker de moeite waard om even af te wijken van de route. Meer informatie over de hoogtepunten van Thorn vind je in onze blog over Thorn.

Daarna pak je de route weer eenvoudig op bij de Sint-Michaëlskerk. Het is dan nog een klein stukje lopen naar de parkeerplaats bij de Grote Hegge. De kapelletjesroute bij Thorn zit erop!

Kapelletjesroute bij Thorn: praktische informatie

  • De totale route van de kapelletjesroute bij Thorn is ruim 10 kilometer. Met een uitstekende routebeschrijving is het niet moeilijk om de juiste route te lopen.
  • Het officiële startpunt van de wandeling is bij een grote gratis parkeerplaats bij de recreatieplas de Grote Hegge, aan de Grootheggerlaan in Thorn.
  • De route gaat deels over onverharde paden en deels over geasfalteerde wegen. In tegenstelling tot wandelingen in Zuid-Limburg is de route vlak en gemakkelijk voor iedereen om te lopen.
  • Onderweg kom je langs een prima horecagelegenheid voor een hapje of drankje. Na zo’n 6 kilometer wandelen vind je het café het Kapelhuis met een gezellig terras. In Thorn zijn diverse cafés te vinden.
  • Wil je de kapelletjesroute bij Thorn samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Wordt klupper en vindt nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.