Wandeling naar de Posbank in Nationaal Park Veluwezoom

Wandeling naar de Posbank in Nationaal Park Veluwezoom

Home » Nederland » Wandeling naar de Posbank in Nationaal Park Veluwezoom

Bij een andere wandeling in dit gebied schreven we al: het glooiende landschap van de Veluwezoom is een waar eldorado voor de wandelaar, fietser en mountainbiker. De prachtige lanen in de fraaie bossen en de uitgestrekte heidegebieden zijn zo mooi. Daarom wilden we zeker nog een dag hier wandelen. Ditmaal kozen we voor een wandeling naar de Posbank vanuit Dieren. En weer werden we getrakteerd op een prachtige route. Deze overlapt slechts voor een klein deel onze andere wandeltocht in Nationaal Park Veluwezoom. Ze hebben wel een overeenkomst: beide zijn absoluut prachtige tochten. Dus wil je twee dagen wandelen op de Veluwezoom, dan zijn dit uitstekende keuzes.

Koningslaan in de Onzalige Bossen

We starten onze wandeling naar de Posbank vanaf een sportcomplex aan de rand van Dieren. Omdat we in de buurt overnachten, kunnen we er op de fiets naartoe. We lopen langs de tennisbanen. Daar slaan de dames al vroeg een balletje, alle banen zijn bezet.

Iets verderop halen we een man in met zijn hondje. We raken aan de praat. Hij wandelt hier een paar keer per dag. Als hij hoort dat wij een tocht van 18 kilometer willen maken, valt hij bijna achterover. Hij is al blij als ie een half uurtje met zijn hondje wandelt. Om onze inspanning nog wat groter te maken, stuurt hij ons ook nog de verkeerde kant op. Gelukkig komen we er al snel achter dat we niet op de route zitten.

We lopen over de lange Koningslaan. Aan weerszijden staan grote beukenbomen. Het pad is niet erg breed, maar kaarsrecht. Zo konden de Oranjes vroeger snel in hun koets van het ene jachthuis naar het andere komen.

Het gebied heet hier de Onzalige bossen. Waar die naam vandaan komt, lees je in onze andere blog over de Veluwezoom. Voor ons is het juist zalig om hier te mogen wandelen. We genieten volop. We passeren de Carolinahoeve. Er wordt hard gewerkt om dit restaurant te renoveren. In de loop van 2021 gaat het weer open voor de wandelaars. Daarna duiken we weer gelijk het bos in. Ook hier lopen we over soms smalle, dan weer brede beukenlanen.

Posbank

Dan verlaten we de Onzalige Bossen. We staan aan de rand van de Posbank. Eigenlijk heet dit prachtig glooiende heidegebied Herikhuizerveld. De naam Posbank moet je heel letterlijk nemen: de heer Pos, oud-voorzitter van de ANWB, kreeg op deze plek bij een jubileum een bank aangeboden. Zo kwam er de Posbank in dit heidegebied. Al snel noemde iedereen dit prachtige stukje natuur daarom Posbank.

Bij het Paviljoen de Posbank is een prachtig uitzichtpunt. We kijken kilometers ver over het heuvelachtige heidegebied. Overal zien we kronkelige paden dwars door de heide lopen. We verheugen ons nu al op het vervolg.

Ook zien we het kunstwerk Koningin op de fiets, stevig verankerd op de sokkel. Dat blijkt niet voor niets: in 2011 werd het beeld gestolen. Er stond alleen nog een bordje met de tekst “Ik ben uit fietsen, tot na de oliebollen”. Het bleek om een oudejaarsgrap te gaan.

We lopen naar de bankjes iets verderop. Vanaf hier genieten we van een fenomenaal uitzicht. Na ons koffiemoment melden zich twee bejaarde wielrenners zich voor ons plekje. Ze zijn bezig met een groot rondje vanuit Aalten bij de Duitse grens. Als ze weer thuis zijn staat de teller op zo’n 150 kilometer, schatten ze.

We dalen af en pakken de mooie paden die slingerend een weg vinden door het imposante heidegebied. Elk pad biedt weer verrassende uitzichten over het glooiende heidegebied. We spreken met elkaar af om zeker terug te komen als de heide hier in bloei staat. Het is nu al prachtig, maar dan moet het helemaal geweldig zijn om hier te lopen.

Rouwenberg en Lappendeken

Maar aan al dat moois komt helaas een einde. We verlaten de heide en komen weer terug in de bossen. Gelukkig hebben we hier ook nog genoeg te genieten. Het is weer heuveltje op, heuveltje af over verlaten bospaden. Af en toe zien we een hardloper, maar verder is het erg rustig.

We lopen bij de Rouwenberg. Ooit stond hier een prachtig landhuis van de Oranjes. Plunderende Franse troepen hebben dat eind 18e eeuw volledig verwoest. Ook moet in dit gebied de duivelssteen liggen. We kunnen hem helaas niet vinden. De sage vertelt dat een woedende duivel in Montferland een grote kei naar de kerktoren van Doesburg wilde gooien. De steen komt hier in het bos terecht. Op de steen zou een grote duivelsklauw staan. Prik je met een speld in de steen, dan stroomt er bloed van de duivel uit.

Even verderop passeren we de Parkeerplaats Lappendeken bij de Steeg. De naam is ontstaan door de aaneenschakeling van akkers in dit gebied. Tezamen vormden ze het patroon van een bonte lappendeken.

Kasteel Middachten

We steken een onbewaakte spoorwegovergang over met dubbele sporen. Even verderop kruisen we de Middachterallee. We lopen nu op het landgoed Middachten, op weg naar het kasteel met dezelfde naam. Het grote vierkante kasteel schittert in het felle zonlicht. De oudste delen van het kasteel zijn uit midden 14e eeuw. Maar het kasteel is regelmatig verwoest en weer opgebouwd. Rondom het kasteel liggen de fraaie tuinen. Men heeft zich hierbij laten inspireren door de tuinen van Versailles. In de tuinen staan prachtige rozenpartijen en rododendrons.

De voormalig Gelderse Commissaris van de Koningin Molly Geertsema heeft jarenlang in het kasteel gewoond. Blijkbaar hield hij niet van tuinieren. Het verhaal gaat dat hij nooit een stap in de prachtige tuinen heeft gezet. Wij krijgen die kans vandaag ook niet. De toegangspoort is hermetisch afgesloten. We lopen daarom door, langs de slotgracht en een moerasbos naar de open velden. Weer een heel ander landschap op deze wandeling naar de Posbank dan we hiervoor zagen.

Landgoed Avegoor, de hel van Ellecom

Vanaf het landgoed Middachten lopen we richting het plaatsje Ellecom. Dit is het landgoed Avegoor. Rechts van ons zien we een immens gebouw, dat wel lijkt op een sporthal uit oude tijden. We vragen het aan een echtpaar dat ons passeert. De dame kan ons alles vertellen over deze sporthal: ze is geschiedkundige en komt ook nog eens uit de buurt.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was op het landgoed een opleidingskamp voor de SS gevestigd. Om ook te kunnen sporten, wilden de bezetters een sporthal bouwen. Meer dan 100 gevangen Joden hebben hier onder onmenselijke omstandigheden gewerkt. Een aantal stierf tijdens het werk door de afranselingen en de ondervoeding. Anderen waren zo ondervoed en gemarteld, dat ze terechtkwamen in het ziekenhuis. De overlevenden werden na hun werk getransporteerd naar Westerbork. Vandaar dat dit gebouw bekend staat als “de hel van Ellecom”. Het hoofdgebouw van Landgoed Avegoor is nu een hotel.

Nog wat stil van het trieste verhaal lopen we door. Langs de rand van het dorpje hebben we een prachtig uitzicht op een klein kerkje en de IJsselvallei. Hiermee verdringen we deze ellendige geschiedenis wat naar de achtergrond.

Carolinaberg

Vanuit Ellecom lopen we weer de Onzalige Bossen in, klimmend en dalend over de fraaie bospaden. We bereiken de Carolinaberg. Het laatste hoogtepunt bij deze wandeling naar de Posbank. Bovenop de 50 meter hoge heuvel zitten veel fietsers en wandelaars op de bankjes. Net als wij genieten ze van het uitzicht op de veertien lanen die vanaf hier naar beneden lopen. Wij lopen een van de lanen af terug naar de rand van Dieren. Bij het sportcomplex is de rust teruggekeerd. Alle tennisbanen zijn verlaten.

Onze wandeling zit erop. We hebben een prachtige route gelopen. Met 18 kilometer en de vele heuveltjes is het een pittige tocht. Maar wel absoluut de moeite waard. De afwisseling is groot met bossen, heidegebieden, landgoederen en prachtige beukenlanen.

Wandeling naar de Posbank: route, bereikbaarheid en horeca

Met deze informatie kent de wandeling naar de Posbank geen geheimen meer voor je:

Route-informatie

  • De wandeling naar de Posbank is 18 kilometer lang. Op deze website vind je een gedetailleerde routebeschrijving en een gps-bestand. Sinds 2021 kun je die alleen tegen betaling downloaden.
  • De route gaat voor het grootste gedeelte over onverharde bospaden. Houd er rekening mee dat dit een wandeling is over heuvelachtig terrein. Er komen enkele korte klimmetjes in voor.
  • Heb je nog geen goede wandelconditie? Volg dan een online trainingsprogramma bij gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. Zij heeft uitgekiende online trainingsprogramma’s opgezet voor wandelaars van verschillende niveaus.

Bereikbaarheid en parkeren

  • De wandeling naar de Posbank begint bij het sportcentrum Polysport in Dieren. Er is een grote parkeerplaats bij het sportcentrum.
  • Als je met het openbaar vervoer wilt komen, reis je met de trein naar Dieren. Hier vertrekt buslijn 43. Je stapt uit bij halte Middachterlaan. Je pikt dan de routebeschrijving op bij punt 6.

Horeca op de wandeling over de Veluwezoom

Onderweg kom je diverse horecagelegenheden tegen. Al snel ben je bij Carolinahoeve. Op de Posbank ligt Paviljoen De Posbank. Bij kasteel Middachten ligt Oranjerie Middachten. Tot slot loop je in Ellecom langs hotel-restaurant Avegoor. In coronatijd was er alleen een take-away-service mogelijk.

Overnachten in de regio

De Veluwezoom is zo mooi, dat je hier ruimschoots enkele dagen actief kunt zijn. Wij overnachtten in Laag-Soeren. We verbleven in een gezellig chalet op camping De Jutberg. We zaten echt midden in de natuur. Om ons heen zagen we de eekhoorntjes. Een roodborstje kwam iedere ochtend even voor het raam kijken of ons ontbijt smaakte. Dat we geen eigen douche hadden in het chalet, was geen probleem. De camping is het hele jaar geopend en het badhuis is dichtbij.

Wil je in een hotel slapen? Dit is het overzicht van beschikbare accommodatie in de regio.

Wil je de wandeling over naar de Posbank samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.