Etappe 1B van de oudste wandelroute van Nederland

Etappe 1B van de oudste wandelroute van Nederland

Home » Oudste LAW van Nederland » Etappe 1B van de oudste wandelroute van Nederland

Etappe 1B van de oudste wandelroute van Nederland start in Driemond. Het is een redelijk lange wandeling maar de vele hoogtepunten maken meer dan goed. Deze etappe staat in het teken van het unieke, waterrijke landschap van Nederland. Te beginnen met het idyllische, kronkelende riviertje het Gein. De route volgt hierna deels de betoverende Vecht om uit te komen bij de Spiegelplas in Nederhorst den Berg. Via een smal bruggetje, waarbij je je in Giethoorn waant, bereik je de schitterende Ankeveense plassen. Met aan beide zijden zicht op het water kom je later uit in ‘s-Graveland. Het laatste deel van de etappe voert door het prachtige Spanderswoud en een bijzonder pittoreske villawijk. Kortom: genieten van begin tot eind!

het Gein aan etappe 1B

Begin van etappe 1B van de oudste wandelroute van Nederland

We hebben een fijne dag uitgezocht voor de tweede etappe van de oudste langeafstandswandeling van Nederland. Het is half bewolkt en niet al te warm. We steken vanuit Driemond de provinciale weg (N236) over en slaan Gein Noord (de noordroute langs het Gein) in. Dit idyllische riviertje was niet voor niets eeuwenlang de inspiratiebron voor veel kunstenaars. Aan het water liggen de prachtigste oude woningen, boerderijen en molens.

Molen aan het Gein aan etappe 1B

Via het zogenaamde “Kippenbruggetje” steken we vanuit Gein Noord het Gein over naar Gein Zuid. We lopen verder door een polderlandschap met grazende schapen en bereiken een fort. Op een informatiebord lezen we dat we bij Fort bij Nigtevecht zijn. Dit fort uit 1903 maakte deel uit van de Stelling van Amsterdam. Natuurmonumenten is de beheerder van het fort dat nu ook een gedenkplaats is. Helaas is het terrein met een groot hekwerk op dit moment gesloten. We lopen om het fort heen en wandelen parallel aan het Amsterdam-Rijnkanaal verder naar een hoge fietsbrug.

Fort bij Nigtevecht aan etappe 1B

De brug brengt ons naar het pittoreske dorpje Nigtevecht. Dit charmante dorpje uit eind 13e eeuw werd vier eeuwen later vrijwel volledig verwoest door Franse troepen. Gelukkig bleef de fraaie, groene kerktoren bewaard. Het straatje waar we doorheen wandelen oogt overigens ook stokoud. Het lijkt zo uit het schetsboek van Anton Pieck te komen. Bij de Vecht aangekomen moeten we even wachten op het voetveer. We vragen vervolgens aan de schipper of we mogen overvaren. Ze glimlacht instemmend en antwoordt dat het ons geen cent kost. We raken in een geanimeerd gesprek over onder meer de geschiedenis van Nigtevecht. Pas na een minuut of tien vervolgen we de route.

Visser in Nigtevecht aan etappe 1B

Van Nigtevecht naar de Spiegelplas in Nederhorst den Berg

Met aan de rechterzijde de Vecht slingeren we langs een molen en vele boerderijen naar de Torenweg. Hier slaan we af waarna we door agrarisch gebied het dorp Nederhorst den Berg bereiken. Dit dorp is ontstaan uit de voormalige heerlijkheid Overmeer dat sinds de middeleeuwen deel uitmaakte van de proosdij van Sint Marie in Utrecht. In de 13de eeuw kwam er naast de nederzetting ook een kasteel: Kasteel Nederhorst. Het kasteel wordt in de volksmond ook Bommelstein genoemd omdat Marten Toonder er zijn studio had. En als je goed kijkt dan heeft het kasteel ook wel wat weg van Bommelstein in de strips. We hebben er eerder de zogenaamde Bommelstein-wandeling gemaakt.

In het centrum ploffen we even neer op het terras van de plaatselijke snackbar. In het zonnetje eten we een heerlijk ijsje en laten vervolgens onze waterfles vullen. We kunnen er weer tegenaan! Volgens de routebeschrijving moeten we bij de Blijklaan linksaf. Toch lopen we ongehoorzaam 30 meter verder om Bommelstein vanachter een hoog statig hekwerk nog even te bewonderen. Aan het einde van de Blijklaan buigen we af naar rechts. Hierna volgen we de Rietkraag en uiteindelijk het Googpad om de Spiegelplas heen. Ook dit gebied is ons trouwens bekend. We maakten er eerder een prachtige wandeling naar Ankeveen.

Weerspiegeling

Spiegelplas of Giethoorn?

De Spiegelplas is een natuurgebied van 275 hectare dat deel uitmaakt van de Spiegel- en Blijkpolder. Het is ontstaan door turfwinning en de latere zandwinning. Het is nu een recreatieplas die populair is onder zwemmers, duikers, wandelaars, paardrijders en natuurliefhebbers. We lopen om het zuidelijk deel van de Spiegelplas heen en komen uit bij een bruggetje naar het Bergse Pad. Aan de andere kant van de sloot ligt een mooi huisje met rieten dak. Het is hier waar we ons – zoals genoemd in de inleiding van de blog – in Giethoorn wanen. Wat is het hier leuk!

Nederhorst den Berg

Via de Ankeveense plassen en het Spanderswoud naar Hilversum

We slaan het Bergse Pad op. Vanaf dit moment bevinden we ons in het natuurgebied van de Ankeveense Plassen. De vorige keer dat we hier liepen vonden we het smalle Bergse Pad wat druk. Deze keer valt het ons mee. Op een paar fietsers en een wandelaar met haar hond na, zijn we de enigen. Aan weerszijden van het pad zien we de langgerekte plassen liggen. Zelf kennen we de Ankeveense Plassen voornamelijk van het schaatsen. Maar nu we het prachtige waterlandschap in de zomer zien, besluiten we om er ook een keer een vaarexcursie te doen.

Ankeveense Plassen

De route voert ons verder naar ‘s-Graveland. Dit dorpje uit de 16e eeuw raakte een eeuw later erg in trek bij rijke Amsterdammers. Zij kochten er landgoederen en bouwden buitenplaatsen. Een van die landgoederen is het landgoed Boekesteyn dat begin 17e eeuw door een rijke Amsterdamse koopman wordt aangekocht. Sinds begin jaren negentig van de vorige eeuw is de buitenplaats eigendom van Natuurmonumenten. Niet zo lang geleden maakten we er nog een mooie wandeling.

Zwanen bij 's-Graveland

Een ander landgoed is landgoed Spanderswoud dat particulier bezit is en niet openbaar toegankelijk. Onze wandeling leidt ons via rustige graslanden (we zijn hier echt de enigen) naar een bos net ten oosten van het landgoed: het Spanderswoud. Dit bos van 213 hectare was vroeger een productiebos van loof- en naaldhout. Nu is het een onder wandelaars populair bos met waterpartijen en kronkelende paden. Naast onze wandeling als zonet genoemd kun je er nog heel wat andere leuke wandelingen maken.

Einde van etappe 1B van de oudste wandelroute van Nederland

Het laatste deel van deze tweede etappe (etappe 1B) van de oudste langeafstandswandeling gaat door Trompenberg: een sjieke, bosrijke villawijk. We vergapen ons aan de statige lanen met indrukwekkende villa’s en bijzonder grote, fraai aangelegde tuinen. Van hieruit is het niet meer zo lang naar het centrum van Hilversum. Gelukkig maar, want we moeten bekennen dat we inmiddels best moe zijn van deze lange wandeling. Toch is deze etappe 1B een fantastische wandelervaring die we voor geen goud hadden willen missen. Vermoeid maar zeer voldaan stappen we in de trein.

Spanderswoud

Praktische tips voor etappe 1B van de oudste LAW van Nederland

Hoe lang is de tweede etappe van de oudste LAW van Nederland?

Etappe 1B van deze langeafstandswandeling is 20 kilometer volgens de routebeschrijving van de ANWB. Maar de gpx gaf uiteindelijk 23 kilometer aan! Houd hier dus rekening mee.

 

Vind je 23 kilometer te lang dan is ons advies om in Nederhorst den Berg met de bus terug te gaan naar het startpunt. Start je bij het station van Weesp, neem dan bus 106 vanaf het centrum van Nederhorst den Berg naar het station. De rit duurt 20 minuten. Start je bij het officiële startpunt van de wandeling (Driemond)? Neem dan bus 106 eerst naar bushalte C.J. van Houtenlaan in Weesp, en 5 minuten later bus 49 naar bushalte Geinbrug in Driemond. In totaal duurt deze busreis inclusief overstappen slechts 20 minuten.

Is er een routebeschrijving (en/of gpx) van etappe 1B?

Op de website van de ANWB is een uitgebreide routebeschrijving te vinden. De route kun je ook volgen met de gratis ANWB Eropuit app. Handige app omdat je aan de hand van het kaartje ziet waar je bent. Je kunt ook net als wij de gpx downloaden en gebruiken.

Hoeveel van de route gaat over verharde wegen en paden?

Ongeveer driekwart van de route gaat over verharde wegen en paden. Met name aan het einde namelijk vanaf Ankeveense Plassen naar Hilversum is het onverhard.

Kan ik het beste met het OV of met de auto naar het startpunt?

Het kan beide maar het meest praktische (en beste voor het milieu) is met het openbaar vervoer. Neem de trein dan naar station Weesp. Van hieruit neem je bus 49 die je in slechts 7 minuten naar het startpunt van de wandeling brengt: bushalte Geinbrug in Driemond. De wandeling eindigt in het centrum van Hilversum. Het centraal station van Hilversum ligt redelijk vlakbij het eindpunt.

Waar kan ik de auto parkeren voor de tweede etappe van de langeafstandswandeling?

Er zijn vele opties, maar de meest praktische zijn Driemond en bij het station van Weesp. In Driemond is er redelijk wat parkeergelegenheid. Vanuit de dorpskern loop je maximaal een halve kilometer naar het startpunt van de wandeling. Vanaf het eindpunt van de wandeling (Hilversum) neem je vervolgens eerst de trein naar station Weesp. En daarna bus 49 naar Driemond (7 minuten).

 

In Weesp kun je je auto kwijt op het grote P+R-parkeerterrein bij het station. Hier geldt betaald parkeren à 1,20 euro per uur met een maximum van 3,00 euro voor de hele dag. Neem bus 49 naar het startpunt van de wandeling (halte Geinbrug). Vanaf het eindpunt van de wandeling (Hilversum) hoef je dan alleen de trein te nemen naar Weesp (14 minuten).

Zijn er horecagelegenheden aan etappe 1B?

Er is voldoende horeca aan de route, met uitzondering van het stuk vanaf de Spiegelplas naar Hilversum. De eerste horecagelegenheid die je tegenkomt is zodra je het “kippenbruggetje” oversteekt naar de overkant van het Gein: Anna Haen. Het etablissement ligt een meter of 100 naar links, dus niet direct aan de route.

 

Voor de tweede horecagelegenheid moet je een stuk doorlopen naar Nederhorst den Berg. Zodra je uitkomt in het centrum van het plaatsje, heb je het Spieghelhuys liggen. Verder vind je er snackbar HappyFood waar je bijvoorbeeld een heerlijk ijsje kunt nemen.

 

Vanuit Nederhorst den Berg naar ‘s-Graveland tref je geen horecagelegenheden rechtstreeks aan de route aan. Wel kun je zodra je Ankeveen binnenwandelt bij Stichts End naar links. Na ongeveer 400 à 500 meter heb je daar Restaurant 1244 en ‘t Wapen van Ankeveen liggen. Eenmaal in ‘s-Graveland vind je Sperwershof. De eerstvolgende horecagelegenheden heb je in Hilversum zelf.

 

Het is al met al een flinke wandeling. Neem daarom zelf wat te eten en vooral te drinken mee.

Heb je ook leuke overnachtingsmogelijkheden in de directe omgeving van etappe 1B?

Absoluut! Vooral in de omgeving van Nigtevecht en Nederhorst den Berg zijn idyllische natuurhuisjes te vinden. Ze liggen vlakbij of zelfs aan het water. De locatie is een slimme keuze als je etappe 1B wilt opsplitsen in twee delen. Daarnaast zijn er charmante, kleinschalige hotelletjes te boeken in Weesp, het nabijgelegen Abcoude en Hilversum.

's-Graveland