De paradijselijke Cookeilanden

De paradijselijke Cookeilanden

Home » Bestemmingen » Oceanië » De paradijselijke Cookeilanden

De Cookeilanden in een notendop

In het midden van de Stille Zuidzee tussen Frans-Polynesië in het oosten en Tonga in het westen, liggen de 15 bewoonde, paradijselijke Cookeilanden. Deze eilanden vormen een autonome, parlementaire democratie binnen Nieuw-Zeeland.

De Cookeilanden liggen in dezelfde tijdzone en op dezelfde afstand van de evenaar als Hawaii. Om die reden worden de eilanden soms ook wel eens “Hawaii down under” genoemd. Maar grote hotels en massatoerisme zoals je dit in sommige delen van Hawaii hebt, hoef je hier zeker niet te verwachten! Wel een prachtige natuur met enkele redelijk hoge bergen, zoals de Te Manga van 653 meter hoogte! En verder veel jungle met fraaie watervallen, overal kokospalmen en bloemen, en fantastisch mooie, turquoise lagunes.

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie

Op de zuidelijk gelegen Cookeilanden is er voldoende accommodatie te vinden, variërend van goedkope hostels, appartementen en vakantiehuizen, tot hotels en luxe resorts. Ook kun je er villa’s huren, de een nog mooier dan de ander. Al dan niet hebben de villa’s een privé-strand, zwembad en barbecue. Op de noordelijke eilanden is er vrijwel geen accommodatie beschikbaar.

accommodatie op de Cookeilanden

Reisadvies voor de Cookeilanden

Voor de Cookeilanden gelden geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Er is weinig criminaliteit op de eilanden. Wel kunnen er van december tot en met april (kleine) cyclonen voorkomen met soms gevolgen voor het vliegverkeer, en de water- en elektriciteitsvoorzieningen. Lees het actuele reisadvies voor de Cookeilanden.

Gezondheid

Voor bezoekers uit Europa zijn geen inentingen verplicht. Wel adviseert GGD Reisvaccinaties inentingen voor DTP en Hepatitis A. Op de eilanden komt geen malaria voor. Uiteraard heb je er wel muggen en komt er ook dengue voor. Bescherm je daarom goed tegen muggenbeten.

Rarotonga beschikt verder over goede medische voorzieningen. Ook op Aitutaki is er een klein ziekenhuis maar op Atiu zijn de voorzieningen wat meer beperkt. Voor de duikers onder ons is het belangrijk om te weten dat er geen decompressiekamer op de eilanden te vinden is. Voor een eventuele recompressie moet je naar Nieuw-Zeeland.

Beste reistijd voor een bezoek aan de Cookeilanden

Op de Cookeilanden heerst een tropisch regenwoudklimaat waarbij het verschil tussen de zomer- en de wintertemperatuur dankzij de aangename passaatwinden relatief klein is. Wel zijn de verschillen in neerslag tussen de zomer en de winter groot. De natte periode (hun zomer, onze winter) begint in december en loopt door tot en met april. In hun winter heb je nog steeds regen maar naar verhouding ook veel zon. De zeewatertemperatuur is in die periode voelbaar lager. Bij de meest noordelijk gelegen Cookeilanden zijn de verschillen tussen zomer en winter minder groot.

huis in landschap Cookeilanden

Visum

De Cookeilanden zijn in vrije associatie met Nieuw-Zeeland maar hebben volledig zelfbestuur, ook als het gaat om immigratie. Zelfs voor Nieuw-Zeelanders geldt daarom een streng gecontroleerd immigratiebeleid.

Als toerist mag je gelukkig zonder visum een maand op de Cookeilanden verblijven. Langer kan ook maar dan moet dat speciaal worden aangevraagd. Je moet overigens wel in het bezit zijn van een paspoort dat na het verblijf nog minstens een half jaar geldig is. Houd er rekening mee dat je NZD 55 per persoon vertrekbelasting moet betalen.

Reis je door naar een ander land, dan heb je voor dat land wellicht wél een visum nodig. Je kunt dit eenvoudig checken op de website van VisumBuitenland.nl. De experts kunnen je desgewenst snel helpen met het aanvragen van de benodigde visa. VisumBuitenland.nl heeft een supportcenter dat 7 dagen per week voor je klaar staat met raad en daad.

Eten en drinken

Weinig verrassend is een van hoofdingrediënten van de meeste lokale gerechten cocos is. Je treft het aan in bijvoorbeeld in ‘eke’ (octopus in currysaus) en ‘ika mata’ (rauwe vis in kokosmelk met fijngehakte groenten). Wat je mogelijk niet zou verwachten is dat het meeste fruit en de meeste groenten van de eilanden, op cocos en papaya na, seizoensgebonden zijn.

Los van restaurants met lokale gerechten zijn er redelijk wat restaurants en eetcafé’s met een internationale keuken op de grotere eilanden te vinden. Het is wel slim om van te voren te reserveren.

Net als vele andere, kleine eilandstaten, kampen ook de Cookeilanden met het probleem van afvalverwerking. Gebruik daarom zoveel mogelijk herbruikbare flessen. Dit geldt niet alleen voor het drinkwater, maar ook voor het lokaal gebrouwen bier dat bijzonder smakelijk is!

Vervoer binnen de Cookeilanden

De diverse atollen en eilanden liggen te ver van elkaar vandaan om met de boot te gaan. Neem in plaats daarvan gewoon het vliegtuig. Reken op een retourtje met Air Rarotonga tussen de twee meest toeristische eilanden Rarotonga en Aitutaki op een tarief vanaf 350 NZD. De noordelijke eilanden zijn bijzonder lastig te bereiken. Als er al überhaupt een vliegtuig die kant op gaat zal dat eens per maand zijn. Per boot zelfs maximaal een paar keer per jaar.

Op Rarotonga zelf kun je gebruik maken van bussen en taxi’s om jezelf te verplaatsen. Met name de bus is een goede manier om in een dag tijd veel van het eiland te zien. Voor 16 NZD per persoon kun je een dag lang overal op- en uitstappen. De plaatselijke bevolking zul je trouwens niet in de bus vinden want zij rijden op een scooter rond.

Wil je meer flexibiliteit dan is een scooter (of auto) huren de beste optie. Reken op ongeveer 20 NZD voor een dag en 50 NZD voor drie dagen scooterhuur. Let wel: je moet hiervoor een lokaal rijbewijs halen en kopen als je in je thuisland voor dezelfde categorie als waarin je huurt, geen rijbewijs hebt. Voorheen gold dat je altijd een lokaal rijbewijs moest kopen ongeacht of je nu wel of niet al een rijbewijs hebt, maar sinds 2019 is deze regel afgeschaft. Overigens, op de meeste zuidelijk gelegen eilanden kun je een scooter huren.

De laatste jaren is het gebruik van de elektrische fiets sterk in opmars op Rarotonga. Verschillende resorts bieden deze e-bikes te huur aan voor 10 NZD per dag.

Cookeilanden - scooter

Elektriciteit

De netspanning op de Cookeilanden is 240 volt / 50 Hz. De stopcontacten zijn voor platte, twee- of driepolige stekkers van het type I. Voor apparatuur uit West-Europa heb je een adapter nodig. Voorkom zonder te zitten door voorafgaand aan je reis al enkele adapters te kopen. 

Reisstekkers zijn onder meer verkrijgbaar bij:

Geldzaken

Op de Cookeilanden wordt met Nieuw-Zeelandse dollars betaald. Op Rarotonga en Aitutaki kun je contant geld pinnen. Creditcards worden overal geaccepteerd.

Het prijsniveau ligt over het algemeen een stuk hoger dan in West-Europa omdat de meeste producten, waaronder voedingsmiddelen, geïmporteerd moeten worden. Reken op gemiddeld meer dan 25%. Alleen restaurants en geïmporteerd bier zijn juist goedkoper, namelijk ongeveer 30%.

Highlights

Voor nu belichten we slechts twee highlights van dit aards paradijs: het hoofdeiland Rarotonga en na Rarotonga het meest bezochte atol Aitutaki. We hopen op termijn nog eens terug te kunnen om er te gaan duiken. Daarnaast om Mangaia, het tweede grootste eiland, en mogelijk nog wat andere eilanden te bezoeken. Zolang er geen live-aboards de noordelijk gelegen eilanden aandoen, zien we van deze eilanden af.

De Cookeilanden zijn uitstekend als stop-over te combineren met een eventuele rondreis door Australië of Nieuw-Zeeland. Voor een goed advies over jouw droomreis naar de Cookeilanden kun je terecht bij TravelEssence, specialist in unieke maatwerkreizen naar Australië en Nieuw-Zeeland.

De betoverende lagune van Aitutaki

De betoverende lagune van Aitutaki

Een jaar of vijf geleden riep de Lonely Planet ‘One Foot Island’, gelegen in het Aitutaki-atol, nog uit als "het mooiste eiland ter wereld". Wij hebben hier wel beeld bij. Het atol is namelijk echt adembenemend mooi! Het zal ons niets verbazen als...

Wandelen en relaxen op Rarotonga

Wandelen en relaxen op Rarotonga

Rarotonga, dat door de plaatselijke bevolking ‘Raro’ genoemd wordt, is het meest bevolkte eiland van de Cookeilanden. De meeste dorpjes vind je aan de kust. Het grootste dorp Avarua, bijvoorbeeld, ligt aan de noordkust. Het is tevens de hoofdstad...