Wandeling bij Zandvoort aan Zee door de Waterleidingduinen

Wandeling bij Zandvoort aan Zee door de Waterleidingduinen

Home » Nederland » Wandeling bij Zandvoort aan Zee door de Waterleidingduinen

De zondag doet vandaag zijn naam eer aan. De zon schijnt uitbundig, het is een stralende dag. Nog wel frisjes, maar met een mooie wandeling krijgen we het vanzelf warm. We plannen daarom een wandeling bij Zandvoort aan Zee. We lopen door de prachtige Amsterdamse Waterleidingduinen, over het strand en langs de altijd boeiende zee. De kans dat we in het duingebied damherten en reeën tegenkomen is groot. Dat maakt deze wandeling bij Zandvoort aan Zee nog aantrekkelijker.

Start van onze wandeling bij Zandvoort aan Zee

We zijn met de auto en parkeren die niet bij het station. Op de routebeschrijving hadden we gezien dat de wandeling door de rustige Herman Heijermansstraat voert. Hier parkeren we de auto wel vaker als we richting strand willen. Dat doen we nu ook voor onze wandeling bij Zandvoort aan Zee.

Het eerste stuk gaat over het voetpad langs de drukke Zandvoortselaan. Het mooie weer lokt al vroeg velen naar het strand. Die eerste 500 meter zijn ook gelijk het minst boeiende deel van deze wandeling. Hebben we dat maar vast gehad. Gelukkig maakt het vervolg van de route dit meer dan goed.

De Amsterdamse Waterleidingduinen

Na de drukte van de Zandvoortselaan bereiken we de ingang van de Amsterdamse Waterleidingduinen. We hebben ons verplichte toegangsbewijs al online gekocht. Daarom hoeven we niet in de rij te staan bij de kaartautomaat. We lopen door het hek en betreden nu voor het eerst dit deel van de Amsterdamse Waterleidingduinen. We hebben al vaker in dit beschermde duingebied gewandeld. Maar dan altijd via de ingang bij De Zilk aan de zuidelijke kant, of bij Panneland, wat meer in het midden. Vandaag staat het noordelijke deel van het gebied op het programma.

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een duingebied tussen Zandvoort en de Langevelderslag in de gemeente Noordwijk. Het duingebied is ingericht voor de winning van drinkwater voor de stad Amsterdam. Die waterwinning vindt al plaats sinds 1853. Hiermee is het het oudste waterwingebied van ons land. Tijdens onze wandeling bij Zandvoort aan Zee zien we dan ook veel kanaaltjes, waterwegen en duinmeren. Wat opvalt is het kraakheldere water. Niet voor niets behoort het Amsterdamse drinkwater tot het schoonste van de wereld.

Aalscholverkolonie

Al snel bereiken we een fraai duinmeer. We nemen plaats op het zontechnisch zeer verantwoorde zitbankje. Hier genieten we van een bakje koffie, maar vooral van het prachtige uitzicht. In dit duinmeer huist een grote aalscholverkolonie. We zien er vele zitten. De meeste in hun karakteristieke houding: wijd uitgespreide vleugels om die te laten drogen in de zon.

De eerste delen van onze wandeling bij Zandvoort aan Zee ging over klinkerpaden. Maar die verlaten we nu en lopen over grassige bospaden. Even later gaan we het bos in. We klimmen en dalen wat. Het bospad slingert op fraaie wijze tussen de bomen door. We bereiken een oorlogsmonument. Het staat er ter nagedachtenis aan de bemanning van een Engels transportvliegtuig. Duits afweergeschut schoot het vlak voor het einde van de oorlog uit de lucht. De volledige bemanning kwam hierbij om. Zij hebben de bevrijding triest genoeg niet mogen meemaken.

Op een paar plekken spotten we herten en reeën. Maar dit keer zien we er minder dan vorige wandelingen. Blijkbaar zijn de beesten wat schuw door de vele wandelaars vandaag. Ook de families met kinderen maken flink geluid, dat zal de beesten zeker afschrikken. Wat dat betreft was onze wandeling in Vogelenzang een meer succesvolle.

Huis van het Wester

Vlak voordat we het strand naderen, zien we een eenzaam huis in het duingebied staan. Het is het “Huis van het Wester”. Eind 19e eeuw was dit de dienstwoning van de waterpomp machinist. Hij was verantwoordelijk voor de bediening van de stoompompen in het nabijgelegen machinepompgebouw. Vanaf 1924 werden de pompen elektrisch aangedreven. Dat maakte dat er geen machinist meer nodig was. Het Huis van het Wester is nu het enige huis in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Vroeger stonden er meer, net als een aantal boerderijen. De Duitse bezetters hebben die in de oorlog gesloopt.

Het strand op

We naderen de strandopgang. Het is altijd een flinke klim door het mulle duinzand. Maar eenmaal boven vergeten we die inspanning gelijk als we het altijd boeiende uitzicht van op de Noordzee hebben. Het blijkt dat we dezelfde strandopgang hebben als bij onze nieuwjaarsduik eerder dit jaar. Hoewel de temperatuur nu nog hoger is en het zonnetje schijnt, laten we nu een duik achterwege. We hebben namelijk geen badkleding bij ons. Op zich is dat hier geen probleem, lezen we op het informatiebord. Het blijkt dat we een groot stuk over het naaktstrand lopen. Maar de bloterikken vinden het nu nog te koud. Maak je deze wandeling in het zomerseizoen, dan is de kans groter dat je hier een naturist tegenkomt.

Op het strand is het gezellig druk. Veel mensen willen lekker uitwaaien en vitamine D opdoen door de uitbundig schijnende zon. De strandtenthouders zijn druk in de weer met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. Ze maken hun plek klaar om de paviljoens weer op te bouwen.

We lopen zo’n vier kilometer over het brede strand. We merken dat de januaristorm ook hier flink heeft huisgehouden. Veel zand is bij de duinenrij flink weggeslagen. In de verte zien we de vuurtoren van Zandvoort als een duidelijk baken, we naderen de bebouwing. Het wordt hier ook steeds drukker. Dan is het weer tijd om het strand te verlaten. We kijken nog een keer achterom naar de Noordzee. Voor ons blijft de zee en het strand boeien, elk seizoen weer.

Door Zandvoort aan Zee

Al snel bereiken we het treinstation van Zandvoort. Er is blijkbaar net een trein gearriveerd, want de trappen zijn overvol met mensen die het strand op willen. In de zomermaanden is het hier ongetwijfeld nog veel drukker. Maar die badgasten zijn dan wel in een mum van tijd op het strand vanaf het station.

We passeren het ene na het andere pension. Overal hangen de bordjes “Zimmer frei”. Op straat merken we al dat er veel Duitse gasten zijn in Zandvoort. Over een paar maanden is hier de voertaal helemaal Duits.

Daarna lopen we door een straat met prachtige villa’s. Allemaal gebouwd in het begin van de 20e eeuw. In die tijd veranderde Zandvoort van een slaperig vissersdorp in een levendige badplaats.

Onze wandeling bij Zandvoort zit erop

We lopen het laatste stukje over de voormalige trambaan. Eind 19e eeuw had Zandvoort als een van de eerste plaatsen ter wereld een elektrische trambaan. Omdat het toenmalige treinstation ver van het centrum lag, zorgde deze trambaan voor een verbinding. Het werd echter geen succes. Door het vele duinzand dat iedere keer op de trambaan waaide, waren de onderhoudskosten veel hoger dan de inkomsten. Toen het treinstation werd verplaatst naar de huidige locatie, was de trambaan ook niet meer nodig.

Dan bereiken we weer onze auto. Onze wandeling bij Zandvoort aan Zee zit er weer op. We hebben 16 kilometer in de benen. Maar dat was zeker geen straf, vooral niet met dit weer. De Amsterdamse Waterleidingduinen en het strand zijn voor ons fantastische wandelgebieden.

Alle tips voor de wandeling bij Zandvoort aan Zee

Hoe lang is de wandeling bij Zandvoort aan Zee?

Deze wandeling is 16 kilometer lang. Het eerste deel gaat over verharde wegen in Zandvoort. Dit zijn overigens rustige straten. In het duingebied loop je wisselend over klinkerpaadjes en onverharde paden. Tot slot loop je ongeveer 4 kilometer over het strand.

Zijn er ook kortere routes door de Amsterdamse Waterleidingduinen?

Jazeker, bij de ingang aan de Zandvoortselaan vind je twee gemarkeerde routes door de Amsterdamse Waterleidingduinen. De witte route is 4 kilometer. De groene wandeling is 7 kilometer lang.

Is er een goede routebeschrijving?

Op Wandelzoekpagina kun je een duidelijke routebeschrijving van de wandeling bij Zandvoort downloaden. Daar vind je ook de gps-track.

Waar ligt het startpunt van de route?

Dit is een zogenaamde Groene Wissel wandeling. Die begint en eindigt bij het station van Zandvoort. Je kunt deze route dus perfect bereiken met het OV. Als je met de auto komt, kun je die parkeren op Parkeerterrein P+R Stationsplein Station Zandvoort aan Zee (betaald). Je kunt ook je auto parkeren op de Herman Heijermanslaan in Zandvoort. De wandelroute loopt langs deze weg. Parkeren is hier gratis.

Is de wandeling goed bereikbaar met het OV?

Ja, we gaven al aan dat de route start bij het NS-station Zandvoort. Het is dus heel verstandig om met het OV te reizen. Houd er wel rekening mee dat op zonnige dagen in het zomerseizoen de trein overvol kan zijn met badgasten.

Hoe koop ik een kaartje voor de Waterleidingduinen?

Bij de ingang aan de Zandvoortselaan staat een kaartautomaat. Op zonnige dagen in het weekend is het hier druk. Je kunt daarom het beste vooraf je kaartje voor de Waterleidingduinen online reserveren.

Mag mijn hond mee op de wandeling bij Zandvoort aan Zee?

Helaas, je viervoeter moet thuisblijven. In het hele gebied van de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn honden niet toegestaan.

Kom ik gegarandeerd wild tegen op de wandeling?

Een garantie is er niet, maar de kans is zeer groot dat je herten en reeën zult zien. Als je geluk hebt kom je ook nog vossen tegen. De kans is het grootst als je vroeg in de ochtend of aan het einde van de middag wandelt door het duingebied. Blijf wel op een afstand en voer de beesten niet.

Is er horeca op de route?

In het centrum en langs de boulevard van Zandvoort zijn er voldoende horecagelegenheden.
Onderweg ligt bij de ingang van de Amsterdamse Waterleidingduinen Dune aan de Duinrand.

 

In het zomerseizoen zijn op het strand diverse strandtenten. Daarvan liggen er vier op het naaktstrand. Maar in de strandtenten en op het terras is textiel verplicht.