Waterleidingduinen bij De Zilk

Waterleidingduinen bij De Zilk

Home » Nederland » Waterleidingduinen bij De Zilk

Op de eerste zomerse dag van 2019 maakten we een heerlijke wandeling door de Waterleidingduinen en het strand vanaf het kleine Zuid-Hollandse plaatsje De Zilk. De uitgestrektheid van het gebied en de volstrekte rust, hoewel het een zonnige zondag was, maakte dit tot een van de mooiste wandelingen die we in Nederland hebben gemaakt. De mooie duinvalleien met prachtige vergezichten en het uitzicht op de damherten waren indrukwekkend.

Wandeling door de Waterleidingduinen

Op weg naar het startpunt van de wandeling bekroop ons even de angst dat het een heel druk wandelgebied zou zijn. We stonden de laatste paar kilometers in de file! Alle bussen en auto’s, waarvan vele met een Duits kenteken, sloegen echter linksaf. Zij gingen genieten van de kleurrijke Keukenhof. Daar was het dus heel veel drukker dan bij onze wandeling. Maar de parkeerplaats bij de ingang van het Waterleidinggebied was toch ook flink vol.

De meeste bezoekers kiezen voor een wat kortere, aangegeven wandeling over een van de diverse verharde paden. Wij hadden een route op het oog die zo’n 19 kilometer lang was en die vooral over onverharde paden zou gaan. Na een tijdje liepen we dan ook alleen en kwamen we slechts af en toe andere wandelaars tegen.

Paardenkerkhof en zweefvliegveld

Al snel loop je door een gebied met de mysterieuze naam “paardenkerkhof”. Dat blijkt hier overigens niet echt te zijn. Doordat de beenderen van paarden werden gebruikt om de eigendomsgrenzen af te bakenen tussen de vele boerderijen die hier vroeger waren, kreeg het gebied deze naam. Daarnaast zou er een landgoed zijn geweest met dezelfde naam.
Iets verderop ligt een zweefvliegveld. Tijdens de wandeling kom je langs het terrein.

Op deze zonnige zondag stegen vele zweefvliegtuigjes op. Het lijkt ons een fantastisch gebied om vanuit de lucht te verkennen. Zonder geluid van een motor kun je heerlijk genieten van de prachtige uitzichten op het duingebied. We hebben dus weer iets gezien dat op de bucketlist kan!

Damherten

In dit gebied liepen tot voor kort bijna 4.000 damherten rond. Deze overbevolking gaf diverse problemen, zoals schade aan de natuur. Vandaar dat de Gemeente Amsterdam, die eigenaar is van dit duingebied, de opdracht gaf om een groot aantal af te schieten. De hertenbiefstuk vond gretig aftrek; binnen enkele dagen was het niet meer mogelijk om online vlees te bestellen, zoveel belangstelling was ervoor.

Tijdens onze wandeling door de Waterleidingduinen hebben we nu een enkele keer wat damherten kunnen bewonderen. Blijkbaar zijn ze door het recente afschieten van hun soortgenoten schuwer geworden.

Drukke terrassen

Na een kilometer of acht is de strandopgang Langevelderslag bij Noordwijk een rustpunt voor een hapje en een drankje. Alhoewel, rustpunt: door het prachtige weer waren de terrassen overvol en was het zoeken naar een plek. Jammer is dat de horecagelegenheden niet direct aan het strand liggen, maar bij het begin van de drukke strandopgang. Op het strandgedeelte van de wandeling zijn geen strandtenten, ook niet in het zomerseizoen. Op het strand was het die zomerse dag best druk met wandelaars, maar na een paar honderd meter heb je het gevoel of je het hele strand weer voor je alleen hebt.

Vanaf het strand weer de duinen in

Na zo’n kilometer verlaat de route weer het strand en via een aardige klim bij duinopgang 28 doemt het uitgestrekte duingebied weer op. De begroeiing is hier veel minder dan in andere duingebieden. De duinen zijn daarnaast wat minder hoog. Maar de weidsheid van landschap is indrukwekkend. Af en toe is een klein vennetje te zien. Maar goed zichtbaar is dat de droogte van de afgelopen tijd het gebied heeft veranderd. Enkele vennetjes die op de wandelkaart staan ingetekend, blijken volledig te zijn drooggevallen.

Het is overigens hier lopen zonder een echt pad. De route voert hier door enkele duinvalleien met alleen zand en geen aangegeven paden. Op gevoel en met de routebeschrijving kom je er wel uit. En met behulp van een GPS tracker lukt het zondermeer.

Dit deel van de wandeling door de Waterleidingduinen is daarnaast ook wat zwaarder. Het struinen door het mulle zand of kleine zandpaden, met hier en daar een klein klimmetje, maken het wat uitdagender dan het eerste deel van de tocht. Maar met de prachtige uitzichten en de geweldig mooie natuur om je heen vergeet je dat snel.

Bij de bollenvelden

De Zilk ligt in de bollenstreek. In april kleuren de bollenvelden geweldig mooi in tal van kleurschakeringen. We hebben natuurlijk even een kijkje genomen bij een van de velden. Via het journaal hadden we al gehoord dat de toeristen hun selfies willen maken midden in de bollenvelden. Vandaar dat er bij veel velden speciale dranghekken met een spandoek staan om dit niet te doen.

Het viel ons op dat niemand zich daar wat van aantrekt. Men gaat liggen, zitten of fietsen door het veld om een foto te maken. Dat dit schade voor de kweker oplevert en de kans op bacteriën voor de bollen, deert de bezoekers dus helaas weinig. Daarom staan er nu ook bewakers om de mensen ervan te weerhouden de velden in te gaan. Jammer dat dit allemaal nodig is!

Maar de wandeling door de Waterleidingduinen blijft ons zeker bij. Het was een prachtige tocht, waarbij we genoten hebben van een oer-Hollands landschap!

Praktische zaken bij wandeling door de Waterleidingduinen

  • De wandeling door de Waterleidingduinen die wij hebben gemaakt, was in totaal 19 kilometer lang. Goede wandelschoenen en een redelijke conditie zijn een voorwaarde voor het maken van deze tocht.
    De wandeling gaat voor bijna het gehele deel over onverharde paden. Soms ook over mulle zandpaden of een klein stukje door een duinvallei, waar geen enkel pad aanwezig is.
  • Een uitstekende routebeschrijving van de wandeling door de Waterleidingduinen is beschikbaar.
  • Horecagelegenheden zijn er aan het begin van de duinopgang bij de Langeveldseslag, na circa 8 kilometer wandelen. Verder op de route zijn er geen gelegenheden te vinden. Neem dus zelf voldoende eten en drinken mee voor deze tocht.
  • De route is heel goed bereikbaar met de bus. De routebeschrijving die wij hebben gebruikt, begint bij de bushalte aan de Hoogduinweg, een paar honderd meter verwijderd van de ingang tot het duingebied.
  • Bij de ingang van het Waterleidinggebied kun je de auto betaald parkeren. Een dagkaart kost € 2,-. Bij dezelfde automaat moet je verplicht een dagkaart kopen voor toegang tot de Waterleidingduinen. Dit kost per persoon € 1,50. De dagkaarten zijn ook online te koop.
  • Voor wie de door ons gelopen wandeltocht door de Waterleidingduinen van 19 kilometer te lang vindt, zijn er diverse mogelijkheden om een korte wandeling door het Waterleidinggebied te kiezen.

Wil je deze wandeling door de Waterleidingduinen samen met iemand doen, maar weet je niet met wie? Wordt klupper en vindt nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen