Italië

Home » Zuid-Europa » Italië

Italië in een notendop

Italië ligt midden in het Middellandse Zeegebied en wordt door de Alpen afgeschermd van de rest van Europa. Dit land van de laars wordt eigenlijk van noord tot zuid doorsneden door de bergketen de Apennijnen. Met de duizenden kilometers kustlijn aan de Middellandse Zee en de Adriatische Zee is er overal wel een mooie badplaats te vinden.

Italië is een fantastisch vakantieland voor iedereen. Cultuur, natuur, sfeer, eten en drinken, winkelen, alles is hier mogelijk. Er zijn maar weinig landen in Europa die zo’n prachtige erfenis hebben aan kunst en cultuur. Veel eeuwenoude tradities worden hier nog steeds toegepast. En “la dolce vita” kun je hier beleven op alle mogelijke manieren. Daarnaast vind je binnen Italië nog twee aparte ministaatjes: Vaticaanstad in Rome en San Marino. Iedere regio van het land kent zo ontzettend veel hoogtepunten, dat het onmogelijk is om ze allemaal te benoemen.

Accommodatie

Voor elke budget en kwaliteitsniveau biedt Italie voldoende accommodatie. Er zijn veel campings, herbergen, pensions, hotels en agriturismo’s te vinden in het land. Ook zijn er kleinschalige en authentieke appartementen, vakantiehuizen en B&B’s te vinden. Voor elk budget en voor elke smaak biedt Italië ontzettend veel mooie accommodaties.

Reisadvies

Voor Italië gelden geen speciale veiligheidsvoorschriften. Het gehele land is veilig om te reizen. Het actuele reisadvies vind je hier.

Gezondheid

Voor Italië zijn geen vaccinaties verplicht of aanbevolen. Tekenencefalitis is een virusinfectie die een ontsteking van de hersenen veroorzaakt. In het noorden kan dit in bepaalde gebieden voorkomen. Besmetting kan plaatsvinden door een beet van een besmette teek of door het drinken van ongepasteuriseerde melk. Afhankelijk van de reisomstandigheden kan eventueel vaccinatie worden aanbevolen. Tekenencefalitis is niet hetzelfde als de ziekte van Lyme.

Beste reistijd

Italië is eigenlijk het hele jaar goed te bezoeken. In de winter is het een fantastisch land om te skiën. De Dolomieten, het Aostadal, Livigno en Sestriere zijn zeker de moeite waard. In het voorjaar kleurt het land mooi groen en is de natuur op zijn best. In de zomer kan het heet zijn. De romeinen vluchten niet voor niets uit Rome in augustus. Maar langs de uitgestrekte kust langs de Middellandse Zee en de Adriatische Zee is het over het algemeen goed uit te houden. In het najaar is het ook heerlijk. Het weer is vaak nog goed en er zijn heel veel festivals ter gelegenheid van de oogst van de vele lekkernijen die het land biedt.

Visum

Voor een bezoek aan Italië is een geldig paspoort of identiteitskaart vereist. Je hoeft geen visum te hebben. Reis je door naar een ander land, dan heb je voor dat land wellicht wél een visum nodig. Je kunt dit eenvoudig checken op de pagina Visum aanvragen. De experts kunnen je desgewenst snel helpen met het aanvragen van de benodigde visa. VisumBuitenland.nl heeft een supportcenter in Den Haag dat 24 uur per dag, 7 dagen per week voor je klaar staat met raad en daad.

Eten en drinken

Italië is het culinaire walhalla. Er zijn zo ontzettend veel heerlijke gerechten te vinden, dat we dat hier niet allemaal kunnen vermelden. Iedere streek kent zijn eigen specialiteiten en in alle restaurants kun je die vinden. Eten is een feest voor Italianen en daar trekken ze dan ook graag uren voor uit. Geniet van de antipasti, primi piatti en secondi piatti en de heerlijke dolce. Sluit af met een vers gebrande kop koffie, begeleid door een grappa of limoncello.

Ook voor wijnliefhebbers is Italië een geweldig mooi land. Bijna iedere streek brengt topwijnen voort en de eigenaar van het restaurant kan lyrisch vertellen over de wijnen die hij speciaal voor jou heeft liggen.

Vervoer

Reizen in Italië gaat gemakkelijk. Er is een flink netwerk van autostrada en ook de treinverbindingen zijn redelijk goed. In het zuiden is de infrastructuur wat minder dan in het economisch belangrijke noorden, maar ook hier kun je gemakkelijk van A naar B komen.

Elektriciteit

De netspanning in Italië is 220 volt / 50 Hz. Over het algemeen heb je een stekker van het type C nodig, net zoals in Nederland. In sommige gebieden kun je stekkers van het type F of L nodig hebben. Als het een nieuw model L stopcontact is, hoef je geen verloopstekker te hebben. Je komt ook nog veel oude typen L tegen en dan is een verloopstekker wel noodzakelijk. Bezoek je tijdens je reis nog meer landen waar andere type stopcontacten zijn, dan adviseren we je een universele wereldstekker aan te schaffen.

Geldzaken

Italië heeft net als Nederland de Euro als wettig betaalmiddel. Pinnen en betalen met creditcard is nagenoeg overal mogelijk. Geld opnemen is ook geen probleem. Alleen in de hele kleine boerendorpjes in het minder toeristische zuiden is de kans aanwezig dat er geen pinautomaat in ieder dorp is. Het prijspeil is over het algemeen genomen iets hoger dan in Nederland. Uit eten is goedkoper, maar boodschappen doen in de supermarkt kost meer dan bij ons.

Highlights

In Italië valt genoeg te zien en te beleven. Als één van onze lievelingslanden in Europa zullen we op onze blog regelmatig highlights vermelden in de rubrieken Actief, Cultuur en Natuur. Voor dit moment hebben we enkele actieve highlights eruit gelicht.