Cambodja

Cambodja

Home » Bestemmingen » Zuidoost-Azië » Cambodja

Cambodja in een notendop

In de 8e tot 12e eeuw was Cambodja het centrum van de Khmer-dynastie. Dit koninkrijk strekte zich in de hoogtijdagen zelfs uit tot Thailand, Laos en Vietnam. In deze periode hebben de diverse koningen prachtige tempels laten bouwen, zoals Angkor Wat. Dit is de grootste tempel van Azië en een absolute bucketlist-bestemming.

Na 1400 nam de invloed van de Khmers af en was het land bezet door Thailand. Later hebben de Fransen Cambodja geannexeerd als kolonie. Uit die tijd stammen nog veel koloniale gebouwen, die in diverse plaatsen te zien zijn. Na de onafhankelijkheid in 1953 leek de situatie in het land rustiger te worden. Helaas heeft Cambodja ook enorm te lijden gehad onder de Vietnam-oorlog.

Angkor Wat in Cambodja bij zonsopkomst en weerspiegeling in het water

Rode Khmer

Toen in 1975 Pol Pot met zijn Rode Khmer een einde maakte aan de oorlog die Cambodja in zijn greep hield, was de vreugde echter snel voorbij. Pol Pot heeft met zijn communistische en absurde ideeën (als je een bril droeg was je intellectueel en dat stond gelijk aan je doodsvonnis) zo’n 25% van de bevolking op gruwelijke wijze laten vermoorden. Ook stierven veel mensen van de honger.

Deze inktzwarte periode uit de geschiedenis van het land is nog overal voelbaar en hoorbaar. Zo is een bezoek aan de “Prison 21” in de hoofdstad Phnom Penh en een van de vele Killing Fields iets buiten de stad, een bijzonder emotioneel en beklemmend gebeuren. Het heeft op ons een onuitwisbare indruk achter gelaten niet in de laatste plaats omdat deze massamoorden van zo’n recente datum zijn. Maar ook de verhalen van mensen die je ontmoet. Bijna iedereen heeft wel een of meer familieleden verloren en als ze hierover vertellen, krijg je kippenvel.

In 1991 kwam er een vredesverdrag en kon het land werken aan de opbouw. Sinds die tijd is het rustig in Cambodja. Er is echter geen sprake van een echte democratie. De CPP, Cambodian People’s Party, bepaalt zowel de wetgevende als de uitvoerende macht. En in het land speelt corruptie een hele grote rol. Maar voor de reiziger heeft Cambodja heel veel in petto. Wij hebben er met erg veel plezier rondgetrokken en onvergetelijke indrukken opgedaan.

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie in Cambodja

Prima middenklasse-hotels met een tweepersoonskamer inclusief privé-badkamer zijn goed betaalbaar. Wij hebben eigenlijk nooit meer uitgegeven dan € 30 voor een overnachting met ontbijt. Maar vaak lukt het nog wel om goedkoper te slapen. Het komt niet vaak voor dat er geen accommodatie beschikbaar is, ook in het hoogseizoen. Wel is het handig om voor vertrek naar een plaats je accommodatie online te boeken, via bijvoorbeeld Booking.com, Tripadvisor of Agora.com. Dit voorkomt dat je bij aankomst tijd en energie verspeelt om nog wat geschikts te vinden.

Een paar onderkomens kunnen we je van harte aanbevelen:

VS Sweet Home in Phnom Penh

Dit kleine guesthouse ligt wat verder van het centrum, maar de vriendelijke eigenaar brengt je desgewenst met zijn auto overal naar toe. In de rooftop bar serveert hij een welkomstdrankje en -hapje. Perfect gastheerschap en zeer schone kamers.

Le Tonlé Guesthouse in Kratie

Prachtig teakhouten hostel met heerlijke kamers. Het restaurant is perfect. Het personeel is in opleiding voor hospitality management. Wat ons betreft zijn ze allemaal cum laude geslaagd.

Sam Villa in Siem Reap

Net iets buiten het centrum ligt dit mooie guesthouse met – klein – zwembad. Heerlijk om daar even af te koelen na een dag tempels kijken. Hele mooie kamers, lekker ontbijt en ontzettend rustig gelegen. Vriendelijke mensen die erg behulpzaam zijn.

Reisadvies voor Cambodja

Het actuele reisadvies voor Cambodja vind je door op de link te klikken. Wij hebben Cambodja als een heel veilig land ervaren. De mensen zijn aardig en behulpzaam en de criminaliteit is beperkt. Wel zijn er, zeker op drukke plaatsen zoals busstations, zakkenrollers actief. Ook komt het in Phnom Penh wel eens voor dat motorbendes toeristen beroven van hun handtas als ze op een scooter rijden. Neem dus je voorzorgsmaatregelen om zakkenrollen of het stelen van je handtas te voorkomen. Als je goed op je spullen let, is de kans groot dat er tijdens je verblijf niets gebeurt.

Gezondheid

Voor Cambodja zijn diverse vaccinaties noodzakelijk. Voor een goed advies kun je kijken op de site van GGD Reisvaccinaties. Ook kan er malaria voorkomen, dus is het goed om je te laten informeren over medicijnen om dit te voorkomen. Neem in ieder geval antimuggenspul met een hoge factor Deet mee om de kans op muggenbeten te verkleinen.

In de Mekong-delta komt bilharzia voor. Dit is een wormziekte die wordt overgebracht door larven van zoetwaterslakken Je kunt besmet worden in minder stromend of stilstaand water. Hier moet je dus niet zwemmen of pootjebaden. Zelfs met het wassen van je handen in de rivier kun je al een besmetting opdoen.

De temperatuur in Cambodja is altijd aan de hoge kant. Drink daarom heel veel gebotteld water (absoluut geen kraanwater!) en gun je lichaam een paar dagen tijd om te acclimatiseren. Zorg voor een hoed of pet om een zonnesteek te voorkomen. De medische voorzieningen zijn, zeker in de wat afgelegen gebieden, minder dan in de rest van Zuidoost-Azië. Zorg dus voor een goede reisapotheek. Door de vele insecten is het, zeker in de bossen, verstandig om je lichaam goed te bedekken met kleding.

Tot slot nog een praktisch punt voor contactlens dragers: de wegen zijn vaak zo stoffig dat je soms “huilend” onderweg bent door het vele stof dat in je ogen komt, zeker als je een fiets of scooter huurt. Een stofbril of zonnebril die aan de zijkanten goed aansluit bewijst zijn waarde. Lenzenvloeistof is overigens nauwelijks te krijgen in Cambodja. Zorg dat je voldoende meeneemt!

Koninklijk Paleis in Phnom Pehn, Cambodja.

Beste reistijd voor een bezoek aan Cambodja

Cambodja heeft een tropisch klimaat, het is er dus het hele jaar door warm. De koelste maanden zijn die tussen november en maart. Dat is ook de beste periode om het land te bezoeken. De temperatuur zal dan tussen 25 en 30 graden zijn. In april en mei loopt de temperatuur flink op en wordt het bijna te warm om Angkor Wat te bezichtigen. Ook gaat de regenkans vanaf die maanden toenemen. Van juni tot en met oktober regent het flink, vooral in de middag en avond. Ook staat er vaak een sterke wind en is de luchtvochtigheid erg hoog.

vissers met enorm visnet op rivier bij Siem Reap.

Visum voor Cambodja

Voor Cambodja is een visum nodig. Je kunt dit vooraf online aanvragen. Binnen een periode van 3 maanden mag je op je visum één keer het land in om er vervolgens maximaal 30 dagen rond te trekken. Maar ook bij binnenkomst op de internationale luchthavens (Phnom Penh of Siem Reap) kun je gemakkelijk en snel een visum regelen. Ook als je over land in Cambodja arriveert, kun je bij nagenoeg alle grensposten een visum regelen. Vaak zijn er commerciële bureaus actief, die je visum in orde maken tegen een iets hoger bedrag dan wanneer je het zelf regelt. Belangrijk is dat je 2 pasfoto’s en je vaccinatieboekje bij je hebt, anders moet je meer betalen. Let er ten slotte op dat je de douane vóór 17.00 uur passeert; na die tijd sluiten de grensposten aan land meestal. Omdat het papierwerk veel geduld vraagt, moet je echt een veilige marge inbouwen, anders zit er niets anders op dan overnachten en de volgende dag de eerste zijn…

We kunnen ons echter voorstellen dat je het lastig vindt om dit zelf allemaal te regelen. In dat geval kunnen de experts van een visumbureau je snel en professioneel ondersteunen bij het verkrijgen van het benodigde visum voor Cambodja. Zoals bijvoorbeeld de experts van VisumBuitenland.nl. Met een uitgebreide supportafdeling, die 7 dagen in de week bereikbaar is, kunnen zij je snel en professioneel helpen. Zo controleren ze bijvoorbeeld uitgebreid alle formulieren die namens jou naar de immigratiedienst gaan. Daarbij kunnen veel gemaakte fouten bij het invullen van de formulieren tijdig worden voorkomen.

Regel je visum voor Cambodja direct en zorgeloos bij VisumBuitenland.

Zonsondergang bij floating village in de buurt van Kratie, Cambodja.

Eten en drinken in Cambodja

De Cambodjaanse keuken lijkt op die van Thailand, maar dan iets minder pittig. De pepers worden vaak niet bij de bereiding gebruikt in het gerecht, maar apart geserveerd. Daardoor kun je zelf bepalen hoe scherp je wilt eten. Dé visspecialiteit is Amok, vis met currypasta, lemongrass, kokosolie en chili, die wordt gestoomd in een bananenblad. Verder staat er natuurlijk veel rijst op het menu, aan te vullen met kip, varkensvlees of rundvlees. Voor de durfals zijn er krekels, larven, mieren en zelfs foetussen van eenden verkrijgbaar. Vegetarische gerechten zijn sterk in de minderheid, maar komen wel langzaamaan meer voor. De meeste kans maak je bij Indiase restaurants, die in de grote steden wel te vinden zijn. En voor het dessert ga je gewoon naar een straatstalletje en koop je heerlijk vers fruit. Wijn wordt vaak zelf gemaakt en is zo lang gefermenteerd, dat het een heel hoog alcoholpercentage heeft. Wij dronken meestal het lokale bier Angkor. Goed en goedkoop.

Lokale bevolking waadt door water bij Angkor Wat, hoofdattractie van Cambodja.

Vervoer in Cambodja

De bus is het meest gebruikte vervoermiddel in Cambodja. Op alle grote bestemmingen rijden touringcars of minivans. Wij hebben een voorkeur voor een minivan van een bekende vervoerder, zoals Mekong Express, Orient Express 1907 of Giant Ibis (bij deze vervoerder gaat een deel van de omzet naar projecten voor de instandhouding van de grote ibis). Zij gebruiken moderne minivans met airco, hebben nooit meer passagiers dan stoelen en bieden extra service in de vorm van water en snacks. Ze zijn iets duurder dan andere maatschappijen, maar het comfort is goed en de chauffeurs zijn betrouwbaar. Vaak is er ook een pickup-service mogelijk.

Daarnaast is het mogelijk om je over het water te verplaatsen. Het is de manier om veel te kunnen zien van het harde leven op en rond het water. Ook kom je langs veel “floating villages” die erg fotogeniek zijn. Stel je in op een lange reis. Neem ook zeker een kussentje mee om te gebruiken als je op het bovendek gaat zitten. Wij zijn van Battambang naar Siem Reap gevaren en vonden het een hele mooie tocht. In totaal waren we ruim 8 uur kwijt voor dit traject. Door het lage water moest de bemanning regelmatig met bamboestokken de boot weer vlot duwen. Ondanks de vertraging hebben we ervan genoten.

Elektriciteit

De netspanning is 230 V met een frequentie van 50 Hz. In Cambodja komt het stopcontact van type C het meest voor, deze is gelijk aan in Nederland. Maar de types A en G komen ook voor. Hiervoor heb je wel een adapter nodig. Bezoek je tijdens je reis nog meer landen waar andere type stopcontacten zijn, dan adviseren we je een universele wereldstekker aan te schaffen. 

Reisstekkers zijn onder meer verkrijgbaar bij:

Geldzaken

Je betaalt in Cambodja met de Riel. Er is alleen papiergeld in omloop, geen munten. Je kunt eventueel ook in Dollars betalen. Het wisselgeld is eigenlijk altijd de lokale munt. Wees erop bedacht dat veel handelaren en winkeliers alleen “gave” biljetten willen ontvangen. In de belangrijke toeristische plaatsen kun je gemakkelijk pinnen om geld op te nemen. Ga je meer “off the beaten track”, dan is het handig om vooraf even een extra bedrag bij de pinautomaat op te nemen om in afgelegen gebieden geen geldproblemen te krijgen.

Do’s and Don’ts tijdens een bezoek aan Cambodja

 

👎
Leer een paar woorden Khmer. Het schept een band en de mensen waarderen het enorm Houd nooit je schoenen aan als je bij mensen thuis komt. Ook bij tempels doe je je schoenen uit.
Eet met stokjes. Na enige oefening krijg je zelfs het schaaltje rijst leeg. Cambodjanen stellen het op prijs als je net zo eet als zij en je verdient er respect mee. Leg de eetstokjes nooit in V-vorm terug in je kom of bord. Dat symboliseert de dood.
Pak iets met beide handen aan als je iets van een Cambodjaan ontvangt. Gebruik nooit je linkerhand met eten of om iets aan een ander te geven. De linkerhand gebruik je volgens een Cambodjaan alleen op het toilet.
Blijf altijd glimlachen en verhef je stem niet. Laat geen voetzolen zien aan anderen, ook niet richting een Boeddhabeeld.
Kleed je netjes als je heilige plaatsen bezoekt. Dus schouders en knieën bedekt. Houd nooit je hoed op bij een tempel
Toon respect voor het cultureel erfgoed en de heiligdommen van het land. Een ‘grappig’ bedoelde foto maken (bijvoorbeeld je broek laten zakken bij de Angkor Wat) is niet alleen heel vreemd, maar levert je een arrestatie op met kans op gevangenisstraf! Raak geen hoofden van kinderen of Boeddhabeelden aan. Het hoofd is volgens de Cambodjaan de tempel van het lichaam. Ga ook nooit met je rug staan of zitten naar een Boeddhabeeld.
Probeer overal af te dingen. Niets heeft een vaste prijs, dus onderhandelen is het devies. Word niet boos als je jouw prijs niet krijgt. Blijf altijd vriendelijk lachen.

Highlights van Cambodja

Actief

Battambang: het achterland per fiets verkennen

Battambang: het achterland per fiets verkennen

Battambang is een leuke stad, gelegen aan de Sangker rivier. Het is na Phnom Penh de tweede stad van het land met zo’n 150.000 inwoners. Toch geeft de stad niet een heel druk gevoel. Het is er relaxt en er zijn mooie koloniale gebouwen te zien,...

Trektocht door de jungle van Ban Lung

Trektocht door de jungle van Ban Lung

In het noorden van Cambodja ligt Ban Lung, een drukke stad met een mooie markt waar de etnische minderheden uit de omgeving hun spullen proberen te verkopen. Wil je een paar dagen “back to basics”, dan is de jungle van Ban Lung een mooi gebied om...

Kayakken bij Kratie, op zoek naar de dolfijn

Kayakken bij Kratie, op zoek naar de dolfijn

Het rustige plaatsje Kratie, op 260 kilometer ten noordoosten van Phnom Penh, ligt aan de oevers van de Mekong. De meest belangrijke bezienswaardigheid is het zien van de met uitsterven bedreigde Irrawaddy dolfijnen. In heel Cambodja is er geen...

Cultuur

Boottocht van Battambang naar Siem Reap

Boottocht van Battambang naar Siem Reap

De mooiste boottocht in Cambodja is die van Battambang naar Siem Reap. Omgekeerd is trouwens ook mogelijk. Het biedt de gelegenheid om het leven op en rond de rivier tijdens de tocht gade te slaan. Het is een lange bootreis, waarbij het seizoen...

Tuol Sleng gevangenis en Killing Fields

Tuol Sleng gevangenis en Killing Fields

Cambodja kent een inktzwarte periode in de geschiedenis van het land. Onder de afschrikwekkende leiding van Pol Pot en zijn Rode Khmer is meer dan een kwart van de eigen bevolking gefolterd en vermoord. Pol Pot wilde van het land een agrarische...

Phnom Penh: Koninklijk Paleis en Zilveren Pagoda

Phnom Penh: Koninklijk Paleis en Zilveren Pagoda

Het Koninklijk Paleis in Phnom Penh kan je niet ontgaan. Al van verre zie je het gouden dak schitteren in het zonlicht. Het is een mooi groot complex om een paar uur te genieten van de architectuur en kunstwerken. Met een gids steek je nog meer op...

Angkor Wat en de andere tempels bij Siem Reap

Angkor Wat en de andere tempels bij Siem Reap

Angkor Wat, de ultieme bucketlist bestemming Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Zuidoost-Azië en zeker de bekendste van Cambodja: Angkor bij Siem Reap, de stad van de tempels met de fenomenale Angkor Wat als de grootste tempel. Tussen...

Natuur

De regio Kampot en Kep National Park

De regio Kampot en Kep National Park

Kampot is een lekker slaperig plaatsje aan de rivier. Het is hier goed toeven. Maar er is ook genoeg te doen. Voor de actievelingen zijn er voldoende mogelijkheden, wil je genieten van de mooie natuur en het achterland, dan biedt de regio ook zeker...