Autohuur op vakantie: alle tips voor een zorgeloze reis

Autohuur op vakantie: alle tips voor een zorgeloze reis

Home » Je voorbereiding » Autohuur op vakantie: alle tips voor een zorgeloze reis

Wij Nederlanders houden ervan om een auto te huren als we op vakantie in het buitenland zijn. Uit een onderzoek over autohuur, uitgevoerd door Sunny Cars, blijkt dat voor 62% het ultieme gevoel van vrijheid en flexibiliteit de voornaamste reden is om een auto te huren. Maar er zijn nog veel meer redenen waarom een auto huren populair is. Een huurauto biedt in ieder geval ook de uitgelezen kans om op plekken te komen waar je anders simpelweg niet kunt komen. Daarnaast vermijdt het lange reisdagen met het openbaar vervoer. Autohuur op vakantie staat synoniem voor comfortabel reizen.

Autohuur in Australië

Populaire autohuurlanden

Spanje is het meest populaire vakantieland om met een huurauto te ontdekken. Griekenland is eveneens populair, gevolgd door Italië, de Verenigde Staten en Portugal. Als je naar die landen op vakantie gaat en een huurauto wilt, is het zeker aan te bevelen om die vooraf al te reserveren. Dat verkleint de kans op teleurstellingen.

Voor bijna vier op de tien vakantiegangers zijn er landen waar zij absoluut niet durven te rijden. Thailand wordt daarbij het meest genoemd. Maar veel mensen pakken ook liever een bus of trein in Zuid-Afrika, Turkije en het Verenigd Koninkrijk. De verkeerssituatie kan hierbij een rol spelen, maar in sommige landen ook het links rijden.

autohuur in Spaans Baskenland

De meest gekozen extra’s bij autohuur op vakantie

Veel Nederlanders kopen het eigen risico bij schade en diefstal af als zij een auto huren. Ook betaalt men vaak bij om een extra bestuurder te mogen inzetten. Daarnaast betaalt men bij voor ongelimiteerde kilometers tijdens de vakantie, een navigatiesysteem en een glas-, banden-, bodem- en dakschadedekking.

Bij een aantal autoverhuurbedrijven, waaronder Sunny Cars, zijn nagenoeg al deze zaken standaard inbegrepen in de huurprijs. Een navigatiesysteem erbij boeken is in de meeste gevallen helemaal niet nodig. Met de gratis app’s op je mobieltje kun je offline je route laten uitstippelen. Zorg er dan wel voor dat je een oplader bij je hebt, want door het gebruik van de app loopt je accu van de telefoon snel leeg.

Autohuur in Griekenland

De grootste irritaties bij autohuur op vakantie

Onze grootste ergernissen bij autohuur zijn onvoorziene kosten zoals een verplichte verzekering en een lange wachtrij bij het ophalen. Ook een andere auto meekrijgen dan gereserveerd, onvriendelijke baliemedewerkers en onverwachte afschrijvingen op de creditcard staan in de top 5 van irritaties bij het huren van een auto.

Autohuur in de Toscane, Italië

Onze tips voor onbezorgde autohuur op vakantie

 

Huur vanuit Nederland

Het voordeel van grote internationale autoverhuurders is dat je de auto vooraf in Nederland kunt boeken via een Nederlandse website. Zo heb je alle tijd om de voorwaarden rustig en zorgvuldig door te lezen in je eigen taal en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Boek bij een verhuurbedrijf met all-inclusive formule

Niemand zit te wachten op onvoorziene, bijkomende verzekeringskosten. Daarom bieden diverse autoverhuurbedrijven, zoals Avis en Sunny Cars, standaard all-in prijzen. Je weet vooraf waar je aan toe bent en je krijgt achteraf geen onverwachte extra kosten. Die zekerheid is heel wat waard!

Lees en bewaar het huurcontract goed

In het huurcontract staan alle gemaakte afspraken zoals wie er in de auto rijdt, wie verhuurt, het type auto, kilometerstand bij vertrek, de huurperiode, al aanwezige schade, afgesproken periode en contactgegevens bij schade of technische problemen. Zorg ervoor dat hierin ook duidelijk staat wie de auto bestuurt. Voor die personen ben je namelijk verzekerd, voor degenen die niet staan vermeld als bestuurder, ben je niet verzekerd.

Neem geldige identiteitspapieren mee

Zorg dat je een geldig identiteitsbewijs hebt als je de auto ophaalt, van jezelf maar ook van de eventuele andere bestuurders. Zorg ervoor dat alle bestuurders hun rijbewijs bij zich hebben. Check vooraf of in jouw vakantieland een internationaal rijbewijs nodig is.

Autohuur in Portugal

Creditcard met voldoende saldo

Bijna iedere autoverhuurder verlangt dat de borg als reservering van de creditcard wordt afgeschreven. Zonder creditcard een auto huren betekent dat je de borg vooraf contant moet betalen. Daarom is een creditcard handiger. Zorg er wel voor dat er voldoende krediet op je creditcard staat om de borg te laten reserveren. Als het saldo te laag is, lukt dit niet en krijg je de auto niet mee.

Als bij inleveren van de huurauto blijkt dat alles in orde is, vraag dan of men kan aantonen dat de reservering van de borg op de creditcard ongedaan kan worden gemaakt. Neem het bewijs hiervan mee en bewaar dit goed. Check later alle eventuele afschrijvingen van op je creditcard van je autoverhuurder goed. Klopt dit met de gemaakte afspraken? Met de juiste bewijzen kun je eventueel onterechte afboekingen bij je creditcardmaatschappij terugvorderen.

Kies de juiste auto

Als je in bergachtig gebied gaat rijden is het verstandig om niet de kleinste auto met de lichtste motor te huren. Een auto uit een hogere categorie rijdt veel comfortabeler en is bovendien veel zuiniger tijdens je bergritten.

Kies daarnaast een auto met voldoende ruimte voor alle inzittenden en bagage. Als je geluk hebt, krijg je ter plekke een gratis upgrade. Maar in veel gevallen rekent de verhuurder de hoofdprijs voor een upgrade als hij ziet dat je eigenlijk een te kleine auto hebt gehuurd.

Check de auto vooraf goed op beschadigingen

Controleer bij het ophalen van de huurauto zorgvuldig of deze in orde is. Noteer aanwezige schade en controleer of alles werkt. Maak foto’s van de schade en laat het aantekenen op het huurcontract door de verhuurder.

Autohuur in Californië, VS

Let op het afhaal- en terugbrengmoment

Als je de auto een week wilt huren en je neemt de huurauto mee om 11:00 uur, zorg er dan voor dat je hem op de laatste dag voor 11:00 uur weer inlevert. Breng je de auto pas om 12:00 uur terug, dan brengt de verhuurder een volle dag extra in rekening. Soms is het goedkoper om een auto voor 7 dagen te huren dan voor bijvoorbeeld 5 of 6 dagen. Dat geeft naast een financieel voordeel ook speling in het moment van terugbrengen.

Let op de afspraken over aftanken

Hoewel het meestal gebruikelijk is om de auto weer met een volle benzinetank in te leveren, zijn er ook maatschappijen die werken met een regeling waarbij je de tank leeg kunt inleveren. Vaak is dit heel nadelig voor de klant. De verhuurder rekent een hoge benzineprijs en voegt daar nog een fors bedrag aan toe voor servicekosten. Een regeling met zelf de auto volgetankt afleveren is dus veel aantrekkelijker.

Schade en technische problemen

Neem bij technische problemen direct contact op via het noodnummer of met de verhuurder. Zorg dat je dit noodnummer altijd bij de hand hebt. Ga niet op eigen houtje naar een garage om iets aan de auto te laten doen. Op die manier voorkom je dat jezelf voor kosten moet opdraaien.

 

Ons advies voor een zorgeloze autohuur op vakantie

Wij maken regelmatig gebruik van een huurauto als we op vakantie zijn. We hebben ervaren dat het huren bij Sunny Cars altijd gemakkelijk verliep. Met de all-inclusive service weet je vooraf waar je aan toe bent. Als je de goedkoopste huurauto wilt vinden, vergelijk dan diverse partijen. Maar let vooral op de voorwaarden. Want goedkoop kan dan duurkoop zijn. Daarnaast biedt Sunny Cars 24/7 ondersteuning in geval van pech en schade. Met het grote internationale netwerk kun je via deze verhuurder in nagenoeg ieder land ter wereld zorgeloos een auto huren en optimaal genieten van je vakantie.

Autohuur in Nieuw-Zeeland

Dit interesseert je wellicht ook