Van Bunnik naar Bilthoven ten tijde van corona

Van Bunnik naar Bilthoven ten tijde van corona

Home » Nederland » Van Bunnik naar Bilthoven ten tijde van corona

Voor een bijzonder gevarieerde wandeltocht door natuur en stad, en langs oud en nieuw, is de wandeling van Bunnik naar Bilthoven een absolute aanrader. Deze wandeling van station naar station voert langs de betoverende Kromme Rijn via de oude restanten van de Hollandse Waterlinie naar de prachtige bossen tussen Zeist en Bilthoven. In deze blog beschrijven we de hoogtepunten en geven we tips hoe je in de huidige tijden van corona (alsnog) een fantastische wandeling kunt maken!

kasteel van Rhijnauwen aan de Kromme Rijn

De hoogtepunten van de wandeltocht van Bunnik naar Bilthoven

Van Bunnik naar het Fort Rhijnauwen

Vanuit het station is het maar een klein stukje lopen naar het centrum van Bunnik waarvan de geschiedenis terug gaat naar de tijd van de Romeinen. Aan de voor hen belangrijke rivier de Rijn bouwden zij in Vechten (net ten westen van het huidige Bunnik) een fort voor de hulptroepen. Bij dit fort ontstond de handelsnederzetting Bunnik.

In het begin van de 12e eeuw legde men bij het redelijk nabijgelegen Wijk bij Duurstede een dam in de Rijn aan. Met de dam werd de Lek de hoofdroute voor het binnenlands scheepvaartverkeer. Sindsdien nam de scheepvaart door de Kromme Rijn, het deel van de Rijn tussen Wijk bij Duurstede en de Stadsbuitengracht van Utrecht, in sterke mate af. In de laatste helft van de 19e eeuw werd de rivier het toevoerkanaal voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

kerk en pastorie van Bunnik

De Kromme Rijn is momenteel een fantastisch mooie, rustige rivier waar je los van kajakkers alleen nog de gebruikelijke fauna als zwanen en eenden tegenkomt. Aan de rivier liggen grote huizen met vaak prachtige tuinen, en grote parken. Door een van die parken loopt het jaagpad waar vroeger trekschuiten door de Kromme Rijn door paarden werd voortgetrokken. We volgen de fantastische wandeling over het jaagpad richting Utrecht. Houd er trouwens rekening mee dat het hier in het weekend nogal druk kan zijn, en naar onze mening daarom niet coronaproof.

Kromme Rijn bij Bunnik

We komen uiteindelijk uit bij het kasteel van Rhijnauwen. Dit ‘kasteel’ is eigenlijk meer een landhuis dat in de 18e eeuw op de plek van een eerder landhuis uit vermoedelijk de 13e eeuw werd gebouwd. De ligging van dit landhuis aan de Kromme Rijn is werkelijk fantastisch! In het landgoed kun je heerlijke, wat kleinere wandelingen maken. In het landhuis bevindt zich sinds 1933 de oudste jeugdherberg van Nederland. Omdat we vroegtijdig de Kromme Rijn zijn overgestoken lopen we eerst naar de rivier om toch even te kijken naar het uitzicht van de andere kant van de rivier op het kasteel. Omdat het jaagpad daar op uitkomt, vervolgen we vanaf dat moment de routebeschrijving.

kasteel Rhijnauwen

Naar de verstedelijking van de Uithof met het groen van de botanische tuinen

Eenmaal op weg naar de Uithof komen we ook langs het 32 hectare grote fort bij Rijnauwen uit de laatste helft van de 19e eeuw. Dit is het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ook hier kun je heerlijk wandelen. Informatieborden vertellen over de ontstaansgeschiedenis van het fort. In de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitse bezetters hier veel verzetsstrijders gefusilleerd. De Duitsers gebruikten het fort in die tijd als munitiedepot. Met dodenherdenking wordt hier elk jaar de klok geluid als er een stille tocht gelopen wordt vanuit Utrecht naar het fort. In de zomermaanden kun je er rondleidingen krijgen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog legde men tussen het fort bij Rijnauwen en het naburige Fort bij Vechten meerdere betonnen groepsschuilplaatsen aan. Deze zijn nog steeds te zien in het landschap als we richting de Uithof lopen. Het is een mooie, rustige omgeving met weilanden en bossen. Zelfs in het weekend zien we er weinig wandelaars of fietsers. De Uithof zelf vinden we het minste deel van deze wandeling. Dit komt mede omdat er vanwege de corona-crisis nauwelijks studenten op de been zijn. De universiteitsgebouwen doen verlaten aan.

de Uithof in Utrecht

Via De Bilt naar landgoed Beerschoten

Omdat ook de – zo weten we uit ervaring – prachtige botanische tuinen van Utrecht vanwege corona gesloten zijn, is het een overweging waard om bij de halte Heidelberglaan de tram en bus te nemen naar De Bilt. Wij doen dit echter niet en lopen stug door langs eerst de botanische tuinen en vervolgens het KNM. Hierna komen we uit in een fraai deel van De Bilt. Na nog een dikke 1,5 kilometer laten we de verstedelijking bij de entree van landgoed Beerschoten definitief achter ons.

Omgeving van De Bilt

Door het landgoed Beerschoten en het Panbos naar eindbestemming Bilthoven

Het laatste deel van de wandeling van Bunnik naar Bilthoven is tevens het langste stuk. Maar voor natuurliefhebbers misschien ook wel het mooiste deel door het 379 hectare grote natuurgebied. Dit deel van de wandeling is met name zo leuk vanwege de afwisseling in het landschap. Zo vind je er vijvers, stromende beken, weiden, zandverstuivingen, soms bijzonder dikke eiken en beuken, en oude, statige boslanen. In het afwisselende landschap komen veel vogelsoorten voor, waaronder diverse spechtensoorten en de bosuil. Ook vind je er eekhoorns, boommarters en enkele soorten vleermuizen. Lees meer over dit gebied in onze blog over de wandeling door Beerschoten, Houdringe en het Panbos.

Zandverstuiving in het Panbos

We volgen nauwgezet de routebeschrijving. Maar ook al kennen we de bossen hier redelijk goed, gaat het toch bijna mis in het Panbos. Je hebt hier zoveel kruispunten van zand- en ruiterpaden dat je al snel het verkeerde pad neemt. Dit ondanks de waarschuwingen in de routebeschrijving. In plaats daarvan is ons advies om toch vooral de route te blijven volgen die aangegeven wordt met een roze pijl. Je komt dan uiteindelijk in Bilthoven uit.

Het laatste deel van deze lange, maar al met al leuke en bijzondere wandeling voert door de bebouwde kom van Bilthoven. Eenmaal aangekomen bij het station kun je hier de stoptrein nemen die je via Utrecht naar Bunnik brengt.

Paardenwei in het Panbos

Wandeling van Bunnik naar Bilthoven: praktische zaken

  • Vanwege de soms smalle paden vinden wij deze wandelroute niet corona-verantwoord voor in het weekend! Wij maakten de wandeling deels op de vrijdag, toen het heerlijk rustig was. In het weekend is de wandeling door landgoed Beerschoten en het panbos wel goed te doen.
  • De totale route van de beschreven wandeling van Bunnik naar Bilthoven is 17 kilometer van station naar station. Je kunt de route echter inkorten door bijvoorbeeld in de Uithof de tram of bus te pakken. Dit kan ook in De Bilt. Het laatste traject van De Bilt naar Bilthoven via de bossen is het langst. Wil je de natuur niet missen dan kun je overwegen om pas in De Bilt aan de wandeling te beginnen.
  • Er is een goede routebeschrijving die alleen voor het stuk door het panbos geüpdatet moet worden. Er zijn in het bos zoveel kruispunten van zandpaden dat je door de bomen al snel het bos niet meer ziet. Maar het grootste deel van de wandeling door het bos gaat via een wandeling die aangegeven wordt met een roze pijl. Eigenlijk kun je die pijl gewoon blijven volgen naar Bilthoven.
  • Een klein deel van de route, namelijk langs het jaagpad tussen Bunnik en Fort Rhijnauwen is vanwege corona afgezet. In onze blog hierboven hebben we een alternatieve route beschreven.
  • Kom je liever met de auto in plaats van met de trein, parkeer je auto dan ergens in de omgeving van het station van Bunnik en neem je ov-kaart mee. De wandelroute stopt namelijk bij het station van Bilthoven en 17 kilometer terugwandelen is best vermoeiend…
  • Met name aan het begin van de route heb je veel horecagelegenheden. Ten tijde van de corona-crisis waren deze gesloten. Mocht je de wandeling op een later moment na de crisis willen maken dan kun je onder meer uitstekend terecht bij het theehuis Rhijnauwen (met geweldig terras!) en het kasteel Rhijnauwen, wat nu een hostel is. In de Uithof heb je onder meer The Basket en tuincafé Botanica. Pal voordat je in De Bilt het landgoed van Beerschoten op loopt, kun je voor bijvoorbeeld een kop koffie terecht bij de Biltsche Hoek van Van der Valk. En bij het eindpunt van de wandeling heb je ruime keus uit gezellige etablissementjes.
  • Wil je deze wandeling vanuit Bunnik naar Bilthoven samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Wordt klupper en vindt nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.
Landgoed Beerschoten