Groene Wissel Kapelle-Biezelinge in de Zeeuwse Betuwe

Groene Wissel Kapelle-Biezelinge in de Zeeuwse Betuwe

Home » Nederland » Groene Wissel Kapelle-Biezelinge in de Zeeuwse Betuwe

Ongeveer een derde deel van al het Nederlandse fruit komt uit de Betuwe. Niet voor niets heet deze regio daarom de fruittuin van Nederland. Het mag voor zich spreken dat je hier in bloesemtijd schitterende wandel- en fietstochten kunt maken. Met de beroemde Appeldijk als klapstuk. Maar naast de Betuwe zijn er nog veel andere regio’s waar je prachtige bloesemgebieden kunt bewonderen. Een van die gebieden is Zuid-Beveland in Zeeland, ook wel de Zeeuwse Betuwe genoemd. Op zoek naar de bloesems liepen wij er onlangs de Groene Wissel Kapelle-Biezelinge. Waarom deze fraaie wandeling ook op jouw bloesembucketlist thuishoort lees je in deze blog.

De dijk bij Wemeldinge

Groene Wissel Kapelle-Biezelinge in het voorjaar

Op deze zonnige dag in het vroege voorjaar besluiten we een dagtrip te maken naar Zeeland. Hoofddoel is een bloesemwandeling door de Zeeuwse Betuwe. Maar we willen ook nog even nagenieten van de prachtige bollenvelden. Kleurrijke tulpen zijn tenslotte niet alleen voorbehouden aan de bollenstreek en de Flevopolder.

Aangezien de tulpenvelden in Zeeland wijd verspreid liggen, besluiten we met de auto te gaan. We parkeren in Kapelle bij het treinstation van Kapelle-Biezelinge, het startpunt van onze wandeling. We smeren ons nog even goed in en beginnen aan de 18 kilometer lange Groene Wissel.

Tulpenveld in Zeeland

Kapelle, startpunt van de Groene Wissel Kapelle-Biezelinge

Het dorp waar we onze wandeling zijn gestart heeft een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. In de 10e eeuw ontstond het huidige Kapelle langs de oevers van een grote kreek. Hier groeiden diverse kleine nederzettingen geleidelijk naar elkaar toe. Met de komst van de Postweg in de 18e eeuw kwam Kapelle aan een belangrijke route te liggen. Het dorp wist zich midden 19e eeuw verder te ontwikkelen dankzij de aanleg van het kanaal door Zuid-Beveland. Enkele tientallen jaren later werd ook de spoorlijn van Bergen op Zoom naar Vlissingen aangelegd. Deze ontwikkelingen hielpen Kapelle een snelle groei door te maken met de moderne fruitteelt en de bijbehorende bedrijvigheid.

Kerk in Kapelle

Vrij aan het begin van de route passeren we een oude kerk. Het oudste deel van de kerk dateert uit omstreeks 1300. We lopen door het kleine plantsoen van de kerk. Hier proberen we de toren met de vier fraaie hoektorentjes op de foto te nemen. Dit is nog best een uitdaging, want met een hoogte van 65 meter is het de hoogste kerktoren van Zuid-Beveland. We vervolgen de wandeling en komen uit in een park vol oude, bloesemdragende bomen. Op deze plek stond vroeger een van de vijf kastelen die Kapelle rijk was. Na midden 18e eeuw raakte dit kasteel uit begin 14e eeuw in verval en werd het gesloopt. De slotgracht en enkele contouren van het kasteel zijn de enige blijvende herinneringen aan het slot.

Maalstede

Talrijke boomgaarden aan de Groene Wissel Kapelle-Biezelinge

Snel na ons bezoek aan het kleine park verlaten we de bebouwde kom van Kapelle. De route vervolgt langs akkers en weilanden met schapen en lammeren. Maar vooralsnog zien we geen enkele fruitboom, laat staan bloesem. Even later lezen we op een bordje pal onder een straatnaambordje de tekst “Zeeland Fruit”. Gerustgesteld wandelen we verder.

Roze bloesem

Nog geen halve kilometer verder bereiken we de eerste boomgaard aan de route. Tussen de groene bladeren ontvouwen zich voorzichtig de bloesems. Heel anders is dit een boomgaard verderop. Hier zien we door de volle, witte/lichtroze bloemen nauwelijks de stam nog staan. Een schitterend gezicht! In de kilometers die volgen passeren we nog vele andere boomgaarden. Maar elke keer nemen we even een kijkje, waarbij we het niet kunnen laten om ook een close-up foto van de bloesempracht te maken.

Na een klein stukje langs een saaie weg slaan we linksaf. Een smalle weg voert ons al slingerend door een idyllisch Zeeuws landschap. Aan de weg staan veelal oude (verbouwde) boerderijen waar overal de Zeeuwse vlag fier in de wind wappert. De weg leidt ons verder naar een pittoreske, oude wijk van Wemeldinge. Bij een oud kerkje op de hoogste vliedberg van Zeeland, vinden we kleinschalige boomgaarden. Hier lijkt de tijd echt volledig stil te staan. Het is er vredig en rustig, op een enkele fietser na komen we er niemand tegen. Dat verandert pas als we even later bij de hoge dijk van Wemeldinge uitkomen.

Kerk van Wemeldinge

Vakantiebestemming Wemeldinge aan de Oosterschelde

Vroeger was het plaatsje Wemeldinge vooral afhankelijk van de vis- en oestervangst. Tegenwoordig trekt het dorpje toeristen aan vanwege de flinke jachthaven, vakantiehuisjes en campings. Tot 1992 moesten schepen bij Wemeldinge gebruikmaken van drie sluizen om de Oosterschelde te bereiken. Sinds 1992 is het echter mogelijk om rechtstreeks door te varen, dankzij een nieuwe aftakking van het kanaal. Wemeldinge is nu een populaire bestemming voor toeristen en duikers. Dit vanwege het Oosterscheldegebied en de fiets- en wandelroutes langs fruitboomgaarden en de Oosterschelde.

Strand van Wemeldinge

Dat Wemeldinge een populaire plek is in Zeeland merken we direct zodra we bovenop de dijk staan. Het is een komen en gaan van fietsers, wandelaars en baasjes met hun trouwe viervoeters. Zelfs op deze doordeweekse dag is het ook op het strandje gezellig druk. We geven de recreanten groot gelijk: zo in het zonnetje is het goed toeven hier. We volgen het goede voorbeeld van enkele andere wandelaars en gaan even op het gras zitten. Het uitzicht vanaf de dijk op de Oosterschelde is namelijk schitterend.

In nog minder dan tien minuten staan we alweer op. We zijn namelijk pas op de helft van onze wandeltocht en vanmiddag willen we nog de tulpenvelden bewonderen. De route voert ons snel het dorp uit. Eigenlijk wel jammer want we hadden graag meer van Wemeldinge willen ontdekken. Zoals de twee molens in het dorp, beide daterend uit midden 19e eeuw.

Boomgaard

Via Tekenburg terug naar Kapelle

Op de terugweg naar Kapelle lopen we langs nog meer boomgaarden, de een nog groter dan de ander. Het blijft mooi om de bloesems te zien. Toch bereiken we op een bepaald moment een soort van verzadiging. Dit komt wellicht ook omdat we er al 14 kilometer op hebben zitten. Gelukkig maakt het heerlijke weer veel goed maar we zijn blij als de route ons ineens wat meer afwisseling biedt.

Boomgaard

We komen uit in de oude, bosrijke buurtschap Tekenburg, die slechts drie huizen heeft. We volgen een natuurrijke, slingerende sloot en vragen ons ineens af waarom de buurtschap deze naam heeft gekregen. Zou de berm vol teken zitten? De kleine insecten zien we overigens niet. Wel zien we tussen de rietkragen en waterplanten door een eend haar kuikens naar het water proberen te loodsen. Als wij langs lopen, blijft het gevederde gezelschap stokstijf stil staan. We lopen door en kijken nog even om. Het jonge gezin heeft in de tussentijd opgelucht het water bereikt.

Net voordat we weer de bebouwde kom van Kapelle binnenwandelen, betreden we een fraai bospark. Er lopen wat ouders met hun kinderen, verder is het er volmaakt rustig. Het moet hier veel geregend hebben de afgelopen tijd want regelmatig moeten we om grote regenplassen laveren. Maar dat mag de pret niet drukken want dit bos vormt voor ons een perfecte afsluiting van een fijne wandeling.

Bospark

Het fruitteeltmuseum in Kapelle

Even later bereiken we alweer onze auto. We hebben er een mooie tocht opzitten die de verwachtingen meer dan waar maakte. Voor wat betreft boomgaarden vol bloeiende fruitbomen kwamen we niets tekort. We kunnen niet anders concluderen dan dat dit gebied met recht de Zeeuwse Betuwe mag heten.

Het is inmiddels tijd voor deel twee van onze goed gevulde dagtrip: een bezoek aan de bollenvelden. We zijn nog maar net met de auto op weg of we zien een wegwijzerbord met daarop de tekst “Fruitteeltmuseum”. Nieuwsgierig als wij zijn, slaan we af en komen kort daarna uit bij een klein parkeerterrein midden in een woonwijk.

We parkeren de auto en volgen de bordjes naar de ingang van het fruitteeltmuseum. Een vriendelijke dame heet ons welkom. Enthousiast brengt ze ons de beknopte geschiedenis van het museum bij. Zo waren de gebouwen voorheen leslokalen van de tuinbouwschool in Kapelle. Tegenwoordig herbergen ze een klein maar interessant museum dat bezoekers meeneemt door elk jaargetijde in de boomgaard. Absoluut een bezoek waard!

Fruitteeltmuseum

Veelgestelde vragen over de Groene Wissel Kapelle-Biezelinge

Hoe lang is de Groene Wissel Kapelle-Biezelinge?

Deze route is rond de 18 kilometer lang.

Is er een routebeschrijving van de Groene Wissel Kapelle-Biezelinge?

Op de Wandelzoekpagina vind je zowel een goede routebeschrijving als een gpx-track.

Wat is het startpunt van de Groene Wissel Kapelle-Biezelinge?

Groene Wissels zijn wandelingen die starten en eindigen bij een treinstation of een bushalte. Het zijn daarmee wandelroutes die ideaal zijn om met het openbaar vervoer naar toe te reizen.In dit geval gaat het om treinstation Kapelle-Biezelinge aan de Stationsstraat 4 in Kapelle. Wij zijn zelf met de auto gekomen. Aan het spoor is er voldoende gelegenheid om te parkeren. We konden daar overigens geen laadpaal vinden, maar in het dorp zelf zijn er genoeg.

Kan ik onderweg wat eten en drinken?

Er zijn verrassend weinig horecagelegenheden aan de route. Wel kun je in Kapelle en in Wemeldinge (halverwege de route) terecht om wat te eten of te drinken. Met 18 kilometer is dit een lange wandeling. Het is daarom zinvol om zelf wat te eten en vooral wat te drinken mee te nemen. Houd er overigens rekening mee dat er weinig schaduw is op de route. Op een zonnige dag is een tweede waterfles daarom beslist geen overbodige luxe.

Wat zijn Groene Wissels?

Groene Wissels zijn wandelingen die altijd bij een treinstation of bushalte beginnen. Omdat het rondwandelingen zijn, eindigen ze daar ook weer. Ze zijn daarom perfect bereikbaar voor mensen die met het openbaar vervoer reizen.

Is de Groene Wissel Kapelle-Biezelinge ook buiten het bloesemseizoen de moeite waard?

Zelf zouden we deze wandeling niet zo snel doen buiten het bloesemseizoen. Grote delen van de route gaan over de verharde weg door overwegend vlak, agrarisch landschap. Nu met de bloesem konden wij echt genieten van de route. Zonder de bloesem is de route voor ons net te eentonig. In plaats daarvan kun je wel korte wandelingen maken, bijvoorbeeld in de omgeving van Wemeldinge. De omgeving rond de Oosterschelde heeft wat ons betreft in elk jaargetijde veel te bieden.

Wat is de beste tijd voor een bloesemwandeling?

April en mei zijn grofweg de maanden waarin fruitbomen bloesems dragen. Het weer speelt uiteraard ook een belangrijke rol. Zo kan koud en grijs weer zorgen voor een kleine groeivertraging. Dit jaar is het bloesemseizoen eerder dan normaal van start gegaan.

Fietsers