Praktische tips over gezondheid op reis

Praktische tips over gezondheid op reis

Home » Gezondheid » Praktische tips over gezondheid op reis

We geven je graag wat praktische tips om optimaal te kunnen genieten van je vakantie en de bestemming die je bezoekt. 

Neem even de tijd om te wennen

Wanneer je het vliegtuig uitstapt, sta je in een compleet nieuwe wereld. Vaak kom je aan in een hectische stad waar het warm en benauwd is, die soms ook nog op grote hoogte ligt. Neem een paar dagen de tijd om te wennen en je lichaam te laten acclimatiseren aan de nieuwe omstandigheden en het eventuele tijdsverschil. Zo kun je ook hoogteziekte voorkomen. Ook geestelijk krijg je dan even de gelegenheid om alle nieuwe indrukken te verwerken. Om die reden kan het ook slim zijn om – zelfs als je avontuurlijk bent ingesteld en het liefst op de bonnefooi bij aankomst meteen op zoek gaat naar accommodatie – eerst een of enkele nachten in een vooraf geboekt hotel door te brengen.

Verkeer in Vietnam

Probeer muggenbeten zoveel mogelijk te voorkomen

Muggen zijn in veel landen belangrijke verspreiders van infectieziekten, zoals malaria, gele koorts en dengue. Hoewel vaccinaties en medicatie beschikbaar zijn, voorkom je daarmee toch niet helemaal het risico op besmetting. Daarom moet je ter plekke ook voorzorgsmaatregelen nemen:

  • Smeer of spuit je in met een antimuggenmiddel met een hoge factor DEET.
  • Bedek het lichaam zoveel mogelijk met shirts met lange mouwen en lange broeken.
  • Slaap onder een klamboe, zeker in het regenwoud. Vertrouw daarbij niet blind op de klamboe die al in je hotelkamer boven het bed hangt. Beter is om zelf een met antimuggenmiddel geïmpregneerd muggennet mee te nemen.

Sommige muggen brengen bepaalde ziektes overdag over, andere muggen kunnen ziektes juist ’s avonds verspreiden. Daarom is het belangrijk om 24 uur per dag beschermd te zijn.

Zwemmen in een meer

Insecten en parasieten in stilstaand zoet water

Op diverse plekken in Afrika, Zuid-Amerika, China, Japan, Indonesië en delen van het Midden-Oosten kun je door het zwemmen of pootjebaden in stilstaand zoet water Bilharzia oplopen. Dit is een wormziekte. De bijna onzichtbare larven kunnen de gave huid binnendringen. Ook kun je door het zwemmen een parasiet via de plasbuis binnen krijgen die voor veel ongemak kan zorgen. Zwem dus niet in dit soort water. Ook raden we je niet aan om te plassen in het water als je in de tropen zwemt. De  plasbuis opent zich dan van nature en de kans dat er een parasiet naar binnen komt, is aanwezig.

 

Pas op met honden, katten en apen

Het lijkt zo leuk om die beesten te aaien op reis, maar pas op! Ze zijn vaak dragers van het Rabiës-virus.  Als ze je krabben, bijten of zelfs likken, kun je hondsdolheid oplopen. Ook hiervoor is vaccinatie mogelijk. Gezien de ernst van het virus, is het absoluut noodzakelijk om na het oplopen van een beet of krab van een beest direct contact met een deskundige te hebben over een eventuele nabehandeling.  Op tal van plaatsen in de wereld kun je hondsbrutale apen tegenkomen, die proberen het eten uit je hand te pakken. Je loopt dan de kans op een schrammetje of wondje, met soms heel vervelende gevolgen. Als je in Zuid-Afrika bent, moet je dus oppassen voor bavianen. Maar ook op Bali zijn langstaart makaken heel erg geïnteresseerd in jouw spullen! Let  dus goed op op plaatsen waar apen vrij rondlopen en loop daar zo min mogelijk met etenswaren of drinken in je handen.

Kijk uit voor apen - Monkey Forest op Bali

Praktische tips in de stad

In Azië zie je bijna iedereen met mondkapjes op lopen. Niet alleen omdat voor veel Aziaten het een wens is zo blank mogelijk te zijn en omdat velen bang zijn een virus op te lopen of te verspreiden, maar vooral ook tegen de enorme luchtverontreiniging die er in grote steden heerst. Miljoenen scooters, bromfietsen en auto’s rijden door de stad en produceren heel veel uitlaatgassen. Als het dan ook nog warm weer is met weinig wind, ontstaat er ook smog. Een mondkapje, overal te koop voor een habbekrats, kan dan verlichting bieden. Het ziet er misschien gek uit om te dragen, maar het helpt wel!

 

Praktische tips tegen reisziekte

Als je gebruik maakt van de bus om je te verplaatsen, zul je merken dat veel buschauffeurs qua rijstijl Max Verstappen proberen na te doen. Wij hebben nooit onveilige situaties meegemaakt tijdens onze reizen, maar we zagen wel medepassagiers wagenziek worden. Als je daar gevoelig voor bent en je maakt een lange busreis, neem dan vooraf een medicijn in. Probeer ook een plaats voorin te bemachtigen. Hoe verder achterin, hoe meer je last hebt van schommelingen. Drink ook voldoende  (maar geen alcohol of koolzuurhoudende dranken) tijdens de rit. En wat we hoorden van mensen die het gebruikten: een stukje gember eten vooraf en tijdens de reis zou de kans op wagenziekte kunnen voorkomen. Tot slot, probeer de weg te volgen, dus kijk in de rijrichting zonder te gaan staren. Ga dus vooral niet lezen, want dan neemt de kans op wagenziekte toe.

Deze adviezen gelden ook voor als je een bootreis gaat maken, met één verschil: de beste plek dan is bij het draaipunt van de boot. Meestal is dat net achter het midden.

Wij hopen dat jij met deze praktische tips op je tropische vakantiebestemming een heerlijke tijd hebt! Op de website van GGD Reisvaccinaties vind je nog meer handige adviezen.