Alle tips voor wandelen in binnen- en buitenland

Home » Thema's » Alle tips voor wandelen in binnen- en buitenland

In Nederland maar ook in het buitenland vinden we het heerlijk om te wandelen. Doorgaans proberen we nieuwe wandelingen uit. Maar het komt ook regelmatig voor dat we een wandeling maken die we eerder hebben gedaan. En het zijn zeker niet altijd lange wandelingen of meerdaagse wandeltochten die we maken. Ook van een korte wandeling van een uurtje kunnen we volop genieten! Daarom geven we je graag alle tips voor wandelen. Zet je wandelschoenen maar vast klaar.

Alle tips voor wandelen in binnen- en buitenland

Op deze themapagina staan we stil bij diverse onderwerpen over wandelen. Dit om je voor te bereiden op de mooiste wandelingen. In Nederland, maar ook in het buitenland. We geven je alle tips voor wandelen. We vertellen je daarnaast wat onze favoriete wandelingen zijn. Mis je nog een voor jou belangrijk onderwerp, laat het ons dan a.u.b. weten. Je kunt ons bereiken via het contactformulier of gewoon door ons een e-mail te sturen. Als je klikt op een van de icoontjes hieronder, spring je gelijk naar het desbetreffende artikel. Maar lees vooral alle onderwerpen, want dan zie je alle tips voor wandelen.

Beter en/of langer leren wandelen

We zeiden het al: wandelen heeft veel voordelen. En zeker in deze tijd, waarin we veel binnen zitten, is het belangrijk om regelmatig te bewegen. We helpen je graag om je conditie te verbeteren met een online wandeltraining van een gecertificeerd wandeltrainer. Wanda Catsman heeft unieke trainingsprogramma’s ontwikkeld voor zowel de beginner als de gevorderde wandelaar. In korte tijd ben je in staat om langere wandelingen te maken. Je kunt ook het gratis e-book Starten met wandelen downloaden. Het boek geeft je alle tips voor wandelen op een praktische wijze. Hierdoor haal je meer plezier uit je wandelingen.

Wie weet komen we je binnenkort wel tegen bij een van onze wandelingen!

wandelaars in de ruige natuur

Waarom wandelen goed voor je is

Tal van studies tonen aan dat wandelen goed is voor je lichaam. Maar ook voor je geest! Zo zorgt wandelen voor minder stress, meer creativiteit en bovenal een beter humeur. Wij vinden het daarnaast ook nog eens de ideale manier om optimaal van de natuur te genieten. Begin 2020 kwamen er vanwege de pandemie nog enkele redenen bij om te gaan wandelen. Doordat we (veel) meer thuiswerken, bewegen we minder dan eigenlijk goed voor ons is. Om die reden hebben we ook een blog geschreven met daarin de 10 redenen om (meer) te wandelen.. Van alle tips over wandelen is dit misschien wel de belangrijkste!

Wandelaars bij de Etna op Sicilië

De diverse type wandelroutes

 

Uitgezette wandelroutes

In Nederland, en uiteraard ook in het buitenland, zijn vele soorten wandelingen te maken. Grofweg kunnen de wandelroutes worden ingedeeld in langeafstandsroutes, korte wandelingen en themawandelingen. Ook kun je meedoen met wandelmarsen. Denk bij deze categorie aan bijvoorbeeld de Nijmeegse Vierdaagse, de Avondvierdaagse en de Elfstedenwandeltocht.

In Nederland bestaan er vele soorten uitgezette wandelroutes met elk hun eigen markering. De meest bekende zijn:

  • LAW-wandelingen – dit zijn Lange Afstands Wandelingen die je in grote delen van Europa vindt. In België en Frankrijk worden ze GR-wandelingen genoemd, van ‘Grande Randonnée’ of Groteroutepaden. Het zijn de bekende rood-wit-wandelingen. De meest bekende LAW is het Pieterpad.
  • NS-wandelingen – dit zijn routes variërend van 7 tot 22 kilometer lengte in heel Nederland. Ze gaan van station naar station. De meeste van die wandelingen maken gebruik van het LAW-netwerk of van een wandelnetwerk.
  • Klompenpaden – dit zijn wandelingen in Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland over een combinatie van oude en nieuwe voetpaden. Je wandelt dan over kerkpaden, jaagpaden, veenkades en andere oude paden. Je hebt ze ook in andere provincies maar heten dan ‘ommetjes’.
  • Trage tochten – dit zijn wandelroutes door zowel de natuur en het boerenland als door de bebouwde kom. De wandelingen zijn tussen de 5 en 22 kilometer.
  • Groene Wissels – dit zijn rondwandelingen van 10 tot zo’n 20 km. Ze zijn gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Het start- en eindpunt van een Groene Wissel ligt altijd bij dezelfde bushalte of hetzelfde treinstation. Groene Wissels vind je in heel Nederland.

Informatie over wandelroutes in België vind je in onze blog over wandelingen in de Ardennen.

Wandelroutenetwerken

Tegenwoordig heb je nog een zesde categorie wandelroutes, namelijk de zogenaamde wandelroutenetwerken. Net als bij een fietsroutenetwerk wandel je hierbij van knooppunt naar knooppunt. Het grote voordeel hiervan is dat je je eigen wandelroute kunt samenstellen.

In elke provincie van Nederland (en Vlaanderen) heb je wel zo’n netwerk. In Noord-Brabant en Overijssel vind je de grootste. Hier tellen de netwerken ruim 6000 kilometer aan wandelpaden! Via de routeplanner van wandelroutenetwerk.nl stel je je eigen wandelroute samen.

Wandelaars in Spanje

Waar je nog meer wandelroutes kunt vinden

Als fervent wandelaar zoeken we regelmatig op internet naar een bestemming voor onze volgende wandeling. Dat is niet altijd even eenvoudig. Alleen al in Nederland zijn er namelijk vele duizenden wandelingen te maken.

Door de jaren heen hebben we onze eigen manier van zoeken gevonden. Zo zoeken we niet meer lukraak, maar steeds gerichter. Bij onze zoekopdracht kijken we bijvoorbeeld naar het maximaal aantal kilometers dat we willen lopen. En vaak een bepaalde omgeving. Maar ook of we er met het openbaar vervoer kunnen komen. Of dat je er een rondwandeling kunt maken, dus met terugkomst bij het startpunt. En of er een goede routebeschrijving beschikbaar is. Daarnaast lezen we recensies van wandelaars die er eerder gelopen hebben.

Hieronder vind je een overzicht van wandelwebsites waar wij gebruik van maken. Let wel: dit zijn sites die we raadplegen als we in Nederland willen wandelen.

Wandelzoekpagina

Op wandelzoekpagina.nl zoeken we de meeste wandelingen uit. Je vind er ‘Groene Wissels’ (rondwandelingen van station naar station), ‘Trage Tochten’ (wandelingen door natuur, boerenland en stad) en NS-wandelingen (die niet altijd rondwandelingen zijn!). Ook vind je er diverse themawandelingen, zoals landgoedwandelingen. Het grote voordeel van de wandelzoekpagina is dat je diverse criteria kunt opgeven.

Wandelnet

Wandelnet.nl is redelijk vergelijkbaar met wandelzoekpagina.nl. Het grote voordeel van wandelnet is dat je op meer type wandelingen kunt zoeken. Denk bijvoorbeeld aan de Lange-Afstand-Wandelpaden en stadswandelingen. De zoekfunctie voor uitgebreid zoeken is wat minder uitgebreid dan die van wandelzoekpagina. We vinden deze functie ook niet altijd even gebruiksvriendelijk. Het kaartje met daarop alle wandelingen die aan je zoekopdracht voldoen is wel heel praktisch.

ANWB

Op de site van de ANWB is een aparte pagina met wandelroutes. Op de site kun je beduidend minder wandelingen vinden dan op wandelzoekpagina.nl en wandelnet.nl. Maar er zijn wel meer categorieën waar je uit kunt kiezen. Bijvoorbeeld heuvel-, duin- of rivierlandschappen. Het zoekfilter werkt helaas op basis van “of” in plaats van “en”. Wij gebruiken deze zoekfunctie doorgaans om ons te laten inspireren. Een groot voordeel van de ANWB vinden we dat de wandelingen zeer uitgebreid beschreven worden.

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer

Op de website van natuurmonumenten staat een kaart met hun natuurgebieden. Dit zijn er niet overdreven veel. Het voordeel van deze website is dat er per natuurgebied meerdere, overwegend korte wandelroutes zijn. Dit geldt ook voor de website van Staatsbosbeheer. Deze site biedt daarnaast meer wandelingen en een uitgebreidere zoekfilter. Wij raadplegen deze websites ook om ons te laten inspireren. Daarnaast kijken we regelmatig op de provinciale landschapspagina’s, zoals die van het Utrechts Landschap.

Wandelaars in de omgeving van de Zwarte Zee

Wandeluitrusting

Het leuke aan wandelen is dat het een van de goedkoopste vormen van sport is. Je hebt geen duur lidmaatschap nodig van een sportclub. Ook hoef je niet veel geld uit te trekken voor een wandeluitrusting. Wil je regelmatig wandelen, dan zijn de volgende spullen wel handig om aan te schaffen:

Wandelschoenen

Een goede wandelschoen kan je veel plezier bezorgen bij al je wandelingen. Maar ze zijn er in allerlei vormen, kleuren, materialen en prijzen. Hoe zie je door de bomen het bos?

Belangrijk is het om na te denken waarvoor je de schoenen wilt gaan gebruiken. Als je veel in warme streken wilt lopen, is het bijvoorbeeld belangrijker dat de schoen goed ademt. Hij hoeft dan niet per se waterdicht te zijn. Maar blijf je vooral in ons eigen kikkerlandje, dan kan het zeker geen kwaad om waterdichte schoenen te nemen. Vooral als je door de soms drassige natuurgebieden wilt lopen.

Maak je korte wandelingen in de stad of in de natuur in eigen land, dan is een lage en flexibele schoen met voldoende demping prima. Ga je ook over oneffen, glooiend terrein, dan kun je beter een halfhoge schoen nemen. Die geven meer steun aan de enkels en ze zijn vaak wat steviger. Wil je meerdaagse huttentochten met bagage gaan maken over uitdagend terrein? Dan kies je hoge schoenen met een stevige zool.

Wandelschoenen worden ingedeeld in 6 categorieën. Dat zijn A, A/B, B, B/C, C en D. Voor de meesten van ons zijn schoenen uit de categorie A of A/B goed. De schoenen in de volgende categorieën worden steeds stijver en zijn zelfs geschikt om bergen te beklimmen met stijgijzers (categorie C en D).

Juiste pasvorm

Als je schoenen gaat passen, is het belangrijk om verschillende merken te kiezen. Het ene merk is geschikter voor een bredere voet, terwijl het andere merk juist wat beter is voor een smallere voet. Datzelfde geldt voor de wreefhoogte. Sommige merken zijn meer geschikt voor mensen met een hoge wreef.

Het is daarom belangrijk om veel schoenen te passen. Doe hierbij altijd de wandelsokken aan. Zo voel je het beste hoe de schoen zit. Let er daarbij op dat de schoen overal goed om je voet aansluit. Alleen bij de tenen mag je wat ruimte hebben. Dat zorgt ervoor dat je bij afdalingen niet de tenen tegen de voorkant van de schoen voelt.

Wandelsokken

Een goede wandelsok is gemaakt van synthetisch materiaal, wol of een combinatie van die twee. Katoenen sokken zijn niet geschikt als wandelsok. Ze kunnen geen zweet afvoeren, waardoor je snel kans op blaren krijgt. En dan verdwijnt het wandelplezier snel. Een wandelsok moet goed om je voet zitten, niet te strak, maar zeker niet te los. Als de sok te ruim zit, gaat je huid schuren in de sok. Ook dat levert gegarandeerd blaren op.
Als je vooral in de zomer wilt wandelen of in warme streken, zorg dan ervoor dat je ademende sokken hebt. Je voeten blijven zo lekker koel en gaan minder snel zweten. Ga je juist over ruig terrein in de bergen, kies dan voor dikkere sokken. Die hebben meer demping en houden je voeten lekker warm.

Rugzak

Bij een korte wandeling hoef je niet veel mee te nemen. Dus een klein rugzakje volstaat voor een flesje water, petje tegen de zon en een opvouwbaar regenjasje tegen een onverwachte bui. Maak je een langere tocht, waarbij je ook proviand wilt meenemen, dan is een dagrugzak met meer volume handig. Ben je van plan een meerdaagse trektocht te gaan maken zonder bagagevervoer? Dan heb je een grote rugzak van 30 – 50 liter nodig.

Uitrusting voor bergwandelingen

Naast wandelen in eigen land, kunnen we erg genieten van (meerdaagse) wandelingen in de bergen. Maar een bergwandeling is wel heel wat anders dan een leuke boswandeling in Nederland. Zo wordt er meer van het lichaam gevraagd en heb je er andere uitrusting voor nodig. Lees onze blog over alle tips voor wandelen in de bergen als je dit ook eens wilt gaan doen. De blog staat bomvol handige adviezen. Daarnaast vind je er een uitgebreide paklijst om je goed voor te bereiden. Met  alle tips voor wandelen in de bergen ga je goed voorbereid op pad!

Wandelschoenen

De mooiste wandelingen in binnen- en buitenland

Op onze website hebben we inmiddels vele wandelingen in binnen- en buitenland gezet. Om ze makkelijker te vinden, hebben we alle wandelblogs in onderstaand overzicht gezet. We beginnen met Nederland. De wandelingen die we in eigen land hebben gemaakt zijn gecategoriseerd per provincie. Daaronder staan nog enkele wandelingen in het Caribisch deel van ons koninkrijk. Hierna volgen de wandelingen in het buitenland. Deze zijn met onderstaande icoontjes in alfabetische volgorde te vinden.

In het overzicht hebben we niet de stadswandelingen opgenomen. Deze vind je onder de rubriek cultuur bij de diverse bestemmingen.

Onze wandelingen in Nederland

Hier vind je al onze wandelingen in Nederland per provincie. Onderaan staan de wandelingen in het Caribisch deel van ons koninkrijk.

Gelderland

Onvervalst mooie bos- en heidewandeling bij Wapenveld

Onvervalst mooie bos- en heidewandeling bij Wapenveld

  De afgelopen tijd hebben we veel ‘Trage Tochten’ gelopen: wandelingen waarbij je door de bebouwde kom, het boerenland en bos loopt. De Trage Tocht Zwolse Bos die we onlangs maakten bleek uiteindelijk geen echte Trage Tocht. Zo zijn we geen boerenland of...

Wandeling bij Zaltbommel en de Hurwenense uiterwaarden

Wandeling bij Zaltbommel en de Hurwenense uiterwaarden

  Zaltbommel is een pittoreske vestingstad aan de Waal. Vanaf de bekende Martinus Nijhoffbrug over de rivier zie je het al liggen. Voor ons was een wandeling bij Zaltbommel de afsluiting van een zonnig pinksterweekend. En bij de wandeling zagen we tal van...

Trage herfsttocht in het Rijk van Nijmegen

Trage herfsttocht in het Rijk van Nijmegen

  Houd je van wandelen over slingerende bospaden en langs weidse uitzichten? Zo ja, dan hebben we een wandeling voor je die je beslist niet wilt missen! Begin november maakten we een trage tocht door het heuvelachtige landschap van het Rijk van Nijmegen. We...

Herfstwandeling bij Wolfheze naar kasteel Doorwerth

Herfstwandeling bij Wolfheze naar kasteel Doorwerth

  Wat een afwisseling biedt deze herfstwandeling bij Wolfheze! Dit is een afwisselende tocht door oerbossen en langs sprengen. Maar ook het fraaie kasteel Doorwerth en het unieke Heveadorp liggen op de route. Af en toe is het even flink klimmen, maar...

Afwisselende wandeling over het Oldenallerpad bij Putten

Afwisselende wandeling over het Oldenallerpad bij Putten

    Een trouwe lezer van onze nieuwsbrief kwam onlangs met een suggestie voor een fraaie wandeling. In het buitengebied van Putten heb je het landgoed Oldenaller liggen. Het landgoed en de directe omgeving bieden een ideale afwisseling van cultuur en natuur....

Adembenemend mooie wandeling bij de Mookerheide

Adembenemend mooie wandeling bij de Mookerheide

    Onlangs maakten we een lange wandeling in het fraaie, heuvelachtige landschap van Mook en Groesbeek (Berg en Dal) op de provinciegrens van Gelderland met Limburg. De wandeling gaat onze boeken in als één van de mooiste en meest gevarieerde wandelingen...

Historische wandeling bij de Grebbelinie

Historische wandeling bij de Grebbelinie

    Onze grote interesse in de geschiedenis van onze lage landen, bracht ons in de omgeving van Veenendaal en Renswoude. Hier maakten we een fantastische wandeling door een gevarieerd landschap over delen van de Grebbelinie. Tijdens deze wandeling wisselen...

Wandeling bij Ermelo door bos- en heidegebieden

Wandeling bij Ermelo door bos- en heidegebieden

    Voor een heerlijk afwisselende wandeltocht door prachtige bos- en heidegebieden is deze wandeling bij Ermelo een aanrader. De rust en de stilte in de verschillende bossen is verademend. En op de uitgestrekte Ermelose heide zie je in de verte wel...

Wandeling bij Vierhouten en de Elspeetse Heide

Wandeling bij Vierhouten en de Elspeetse Heide

    In het eerste echte lenteweekend van maart 2020 maakten we een prachtige wandeling bij Vierhouten. De tocht bracht ons door het gevarieerde Vierhouterbos en de uitgestrekte Elspeetse Heide. Bewust hadden we voor dit gebied gekozen. Niet alleen vanwege de...

Wandelen bij Oosterbeek: natuur en oorlogshistorie

Wandelen bij Oosterbeek: natuur en oorlogshistorie

    Wandelen bij Oosterbeek is genieten van een zeer afwisselende natuur. Je ziet de uiterwaarden, mooie parken en grote bossen met statige beukenlanen. Daarnaast kom je langs mooie landgoederen. Tot slot is wandelen rondom Oosterbeek een herinnering aan de...

Limburg

De kapelletjesroute, een fraaie wandeling bij Thorn

De kapelletjesroute, een fraaie wandeling bij Thorn

    In de omgeving van Thorn kun je prachtige wandelingen maken. Wij kozen dit keer voor een rondje langs de diverse natuurgebieden bij Thorn. Het is een echte kapelletjesroute, want we zagen er onderweg maar liefst 7. Kleine en grote, maar allemaal even...

Wandeling bij Klimmen: kastelen, Geul en Gerendal

Wandeling bij Klimmen: kastelen, Geul en Gerendal

    Na de fantastische wandeling bij Mechelen vroegen we ons af of we nog mooiere tochten konden maken in het Zuid-Limburgse land. We kunnen niet besluiten of de wandeling bij Klimmen nu mooier is of niet. Hij is zeker anders. Bij deze wandelroute passeerden...

Wandeling bij Mechelen: een vijfsterren landschap

Wandeling bij Mechelen: een vijfsterren landschap

    Zuid-Limburg is het mekka voor de wandelaar. Het prachtige glooiende landschap doet on-Nederlands aan. Klimmen en dalen langs de meanderende Geul, het is een feest om hier te mogen wandelen. In de dalen zie je regelmatig een kerktoren uitsteken boven de...

Noord-Brabant

Loonse en Drunense duinen: de Brabantse Sahara

Loonse en Drunense duinen: de Brabantse Sahara

    Het stond al jaren op ons verlanglijstje: struinen door de Loonse en Drunense duinen. We waren benieuwd waarom dit gebied ook wel bekend staat als de Brabantse Sahara. Op een zonnige zaterdag tijdens het Pinksterweekend trokken we onze wandelschoenen aan...

De Kampina en de prachtige Oisterwijkse vennen

De Kampina en de prachtige Oisterwijkse vennen

    Enkele jaren geleden waren we voor een familieweekend in het gezellige Oisterwijk. We hadden toen niet de kans om de prachtige bossen en vennen te ontdekken. We hoorden zoveel enthousiaste verhalen over dit gebied dat we zeker een keer terug moesten...

Noord-Holland

Rondje Gaasperplas: wandelen langs verrassende plekjes

Rondje Gaasperplas: wandelen langs verrassende plekjes

  Vroeger was het rondje Gaasperplas een van mijn favoriete hardlooprondjes. Nu ik de hardloopschoenen heb verruild voor wandelschoenen, kom ik er nog steeds graag. Want langs de Gaasperplas in Amsterdam Zuidoost liggen de mooiste, verrassende plekjes. Zeker...

Wandeling door het Diemerbos: stille paadjes in de Randstad

Wandeling door het Diemerbos: stille paadjes in de Randstad

  Al jarenlang is het Diemerbos ongeveer onze achtertuin. Een wandeling door het Diemerbos is voor ons bijna een dagelijks ritueel. Als het even kan, maken we hier een ommetje. En ondanks dat het bos in de drukke Randstad ligt, zijn er genoeg rustige paadjes...

Trage Tocht bij Schoorl: de hoogste duinen van Nederland

Trage Tocht bij Schoorl: de hoogste duinen van Nederland

  Het duingebied rondom Schoorl kent de hoogste duinen van Nederland. Vanaf de rand van het dorp neemt deze Trage Tocht bij Schoorl je mee door de bossen en de duinen. De diverse uitzichtpunten geven een fantastisch panorama. Deze wandeling is pittig, maar...

Trage Tocht bij ‘s-Graveland: genieten van begin tot eind

Trage Tocht bij ‘s-Graveland: genieten van begin tot eind

  Het Gooi is een fantastisch wandelgebied. Iedere keer ontdekken we weer de meest prachtige wandelingen. Deze Trage Tocht bij ’s-Graveland hoort daar zeker bij. Op een zonnige herfstdag in november ziet de natuur hier er kleurrijk uit. De diverse...

Fraaie herfstwandeling bij Hollandsche Rading

Fraaie herfstwandeling bij Hollandsche Rading

  Op de laatste zaterdag van oktober maakten we deze prachtige herfstwandeling bij Hollandsche Rading. Alle ingrediënten voor een topwandeling waren aanwezig: prachtig gekleurde bomen, vallend blad dat neerdwarrelt, de mooiste paddenstoelen en een...

Verrassend groene trage tocht bij Amsterdam Sloterdijk

Verrassend groene trage tocht bij Amsterdam Sloterdijk

    Afgelopen week waren we op mini-vakantie in de randstad. We sloten deze vakantie af met een verblijf in het WestCord Art Hotel vlakbij het Amsterdamse Westerpark. Het stadscentrum van onze hoofdstad kennen we op ons duimpje. We besloten daarom juist een...

Wandeling door Amsterdamse Bos en het sjieke Amsterdam Zuid

Wandeling door Amsterdamse Bos en het sjieke Amsterdam Zuid

    Het Amsterdamse Bos was jarenlang onze plek om een rondje hard te lopen. We hebben er wat zweetdruppels verloren, net als de kilo’s. Later wandelden we er veel met onze kinderen. Sindsdien kwamen we er niet zo veel meer. Reden genoeg om dichtbij huis een...

Een prachtige wandeling in de Gooise natuur

Een prachtige wandeling in de Gooise natuur

    De heide en bossen tussen Bussum en Hilversum vinden we prachtig. Al jaren wandelen en fietsen we hier met veel plezier. Op een zonnige zondag in juli ontdekten we toch weer nieuwe, verrassende plekjes. Daarom is deze geweldige wandeling in de Gooise...

De waterleidingduinen bij Vogelenzang: wild spotten

De waterleidingduinen bij Vogelenzang: wild spotten

    Op een mooie zaterdag in juni trokken we onze wandelschoenen weer eens aan. De waterleidingduinen bij Vogelenzang stonden op het programma. Van iedereen die het gebied kende, hoorden we enthousiaste verhalen. Herten, reeën en zelfs vossen kun je hier...

Wandeling bij Egmond aan den Hoef: absolute aanrader!

Wandeling bij Egmond aan den Hoef: absolute aanrader!

    Al zeggen we het zelf: we hebben al aardig wat wandelkilometers in de benen. We kennen de wandelgebieden in Noord-Holland best wel goed. We dachten daarom dat we de mooiste route van de provincie al eens hadden gelopen. Maar de wandeling bij Egmond aan...

Overijssel

Wandelen langs de IJssel bij hanzestad Deventer

Wandelen langs de IJssel bij hanzestad Deventer

    In deze blog nemen we je mee op een stadswandeling die we onlangs maakten door Deventer, de stad waar ik met erg veel plezier 8 jaar heb gewoond. Wat weinig Nederlanders weten is dat Deventer een van de oudste steden van Nederland is. Ergens midden 10e...

Heuvelachtige rondwandeling naar de top van de Holterberg

Heuvelachtige rondwandeling naar de top van de Holterberg

    Onlangs maakten we een rondwandeling vanaf het stationnetje van Holten naar de Holterberg. Alhoewel deze berg niet het hoogste punt is van de Sallandse Heuvelrug, is het wel de meest bekende. En wij begrijpen nu waarom. We kwamen uit in een verrassend...

Utrecht

Wandeling bij Doorn: landgoederen en Kromme Rijn

Wandeling bij Doorn: landgoederen en Kromme Rijn

  Op de rand van de Utrechtse Heuvelrug biedt deze wandeling bij Doorn alles wat een wandeling hoort te hebben: mooie landgoederen, prachtige bossen met imposante bomenlanen, een schitterend pad langs de Kromme Rijn en een pittoresk plaatsje met...

Trage herfsttocht bij Soest en de Soester Duinen

Trage herfsttocht bij Soest en de Soester Duinen

  Een herfstwandeling volgens het boekje. Zo kunnen we onze wandeling van de Soester Duinen naar landgoed De Paltz het beste samenvatten. Deze fantastische trage tocht had werkelijk alles wat je van een herfstwandeling mag verwachten. Heide,...

Trage tocht door Den Treek: een waar diamantje

Trage tocht door Den Treek: een waar diamantje

  De pandemie heeft ook ons reispatroon veranderd. Een jaar geleden trokken we er nog met rugzak op uit in Afrika. Dit jaar vind je ons in Europa. En tijdens de (gedeeltelijke) lock-downs uitsluitend in Nederland. En wat we eigenlijk al wisten, werd dit jaar...

Dubbele wandelpret bij de trage tocht door Vleuten en Haarzuilens

Dubbele wandelpret bij de trage tocht door Vleuten en Haarzuilens

    Begin van de nazomer vonden we het weer eens tijd voor een trage tocht. Dankzij de ideale combinatie van natuur, boerenland en stad maken we graag dit soort wandeltochten. De keuze viel dit keer op een trage tocht door Vleuten. Of eigenlijk zelfs twee...

Wandeling bij Tienhoven: de prachtige zompige zoddenroute

Wandeling bij Tienhoven: de prachtige zompige zoddenroute

    Op de warmste Koningsdag uit de historie wilden we genieten van de zon en de natuur. We kozen voor een wandeling bij Tienhoven. Die loopt door de veengebieden in de gemeente Stichtse Vecht. Het gebied is voor veel vogelsoorten hun habitat. Daarnaast...

Van Bunnik naar Bilthoven in corona-tijd

Van Bunnik naar Bilthoven in corona-tijd

    Voor een bijzonder gevarieerde wandeltocht door natuur en stad, en langs oud en nieuw, is de wandeling van Bunnik naar Bilthoven een absolute aanrader. Deze wandeling van station naar station voert langs de betoverende Kromme Rijn via de oude restanten...

Historische wandeling bij de Grebbelinie

Historische wandeling bij de Grebbelinie

    Onze grote interesse in de geschiedenis van onze lage landen, bracht ons in de omgeving van Veenendaal en Renswoude. Hier maakten we een fantastische wandeling door een gevarieerd landschap over delen van de Grebbelinie. Tijdens deze wandeling wisselen...

Wandeling bij Oudewater: knotwilgen in ’t Groene Hart

Wandeling bij Oudewater: knotwilgen in ’t Groene Hart

    Een prachtige wandeling bij Oudewater bracht ons door het rustige Groene Hart. We genoten van het fraaie polderlandschap. Sloten en knotwilgen aan weerszijden van het pad zorgden voor een heerlijke aanblik. Nu begrepen we waarom dit een wandeling uit de...

Wandeling rondom Woerden door de veenweiden

Wandeling rondom Woerden door de veenweiden

    Een heerlijke wandeling met oer-Hollandse landschappen. Dankzij het prachtige uitzicht over de groene weilanden, de vele slootjes, waar je zelfs een keer met een zelfbedieningsvlot overheen moet en de fraaie wolkenpartijen, is dit een heerlijke wandeling...

Wandeling door Beerschoten, Houdringe en het Panbos

Wandeling door Beerschoten, Houdringe en het Panbos

    Net ten oosten van de stad Utrecht ligt ter hoogte van de Biltsche Hoek het landgoed Beerschoten met aangrenzend het bos- en grasgebied van Houdringe, en het Panbos. De drie gebieden vormen samen een aantrekkelijk wandelgebied voor wandelaars van alle...

Zuid-Holland

Een prachtige wandeling bij Den Haag

Een prachtige wandeling bij Den Haag

    De hoofdstad van Zuid-Holland ligt in een fraaie omgeving. De Noordzee begrenst Den Haag aan het westen. En rondom de stad liggen diverse mooie natuurgebieden. Deze wandeling bij Den Haag voert je langs Meijendel, de Waalsdorpervlakte, Clingendael en het...

Waterleidingduinen bij De Zilk

Waterleidingduinen bij De Zilk

    Op de eerste zomerse dag van 2019 maakten we een heerlijke wandeling door de Waterleidingduinen en het strand vanaf het kleine Zuid-Hollandse plaatsje De Zilk. De uitgestrektheid van het gebied en de volstrekte rust, hoewel het een zonnige zondag was,...

Caribisch Nederland

Saba

Saba

  Saba is een klein vulkanisch eiland van slechts 13 vierkante kilometer. Vanwege de bescherming van het unieke ecosysteem staat het schone en pure eiland ook wel bekend als de "Unspoiled Queen". In tegenstelling tot de meeste Caraïbische eilanden vind je hier...

Sint Eustatius (Statia)

Sint Eustatius (Statia)

  Sint Eustatius (Statia) is net als het naburige Saba een klein maar interessant eiland zonder massatoerisme. Het eiland compenseert de beperkte omvang van slechts 21 km² met een rijke historie, het gezellige, charmante Oranjestad en twee nationale natuurparken....

Onze wandelingen in Australië

De Blue Mountains

De Blue Mountains

    Net ten westen van Sydney bevinden zich de Blue Mountains, een prachtig, bergachtig landschap dat zijn naam ontleent aan de dichte eucalyptusbossen die de lucht een blauwe gloed geven. Je vindt er rustige dorpjes, diepe ravijnen, watervallen en een rijke...

Onze wandelingen in België

Fantastische wandeling langs de rotswand van Le Hérou

Fantastische wandeling langs de rotswand van Le Hérou

    Op weg van Houffalize naar La Roche-en-Ardenne kom je halverwege door het kleine plaatsje Nadrin. Het gehucht ligt in een glooiend landschap met overwegend weilanden en af en toe wat bos. Het lijkt een typisch Ardens landbouwgebied waar weinig te beleven...

Unieke wandeling naar de bron van de Ninglinspo

Unieke wandeling naar de bron van de Ninglinspo

    Onze mini-vakantie in de Ardennen sloten we af met de unieke wandeling langs de Ninglinspo. Dit charmante bergbeekje stroomt in het Amblève-bassin bij Aywaille. Ik kwam er tijdens mijn jeugdjaren regelmatig. Het was een van onze favoriete wandelingen die...

Op en top genieten van de wandelomgeving van Bouillon

Op en top genieten van de wandelomgeving van Bouillon

    Vanwege het perfecte nazomerweer waren we onlangs enkele dagen in de Ardennen. De eerste dag stond een wandeling langs de Semois bij Bouillon op het programma. We hadden ons geen beter begin van de mini-wandelvakantie in de Ardennen kunnen wensen! De...

Onze wandelingen in Bolivia

Condors bij Samaipata

Condors bij Samaipata

    Samaipata is een klein rustig plaatsje  op bijna 1.700 meter aan de rand van het National Park Amboró, zo’n 120 kilometer verwijderd van Santa Cruz. De Inca’s hebben de naam Samaipata bedacht, wat in quechua uitrusten in de hoogte” betekent. Ons beviel...

Onze wandelingen in Cambodja

Trektocht door de jungle van Ban Lung

Trektocht door de jungle van Ban Lung

    In het noorden van Cambodja ligt Ban Lung, een drukke stad met een mooie markt waar de etnische minderheden uit de omgeving hun spullen proberen te verkopen. Wil je een paar dagen “back to basics”, dan is de jungle van Ban Lung een mooi gebied om drie...

Onze wandelingen op de Cookeilanden

Wandelen en relaxen op Rarotonga

Wandelen en relaxen op Rarotonga

    Rarotonga, dat door de plaatselijke bevolking ‘Raro’ genoemd wordt, is het meest bevolkte eiland van de Cookeilanden. De meeste dorpjes vind je aan de kust. Het grootste dorp Avarua, bijvoorbeeld, ligt aan de noordkust. Het is tevens de hoofdstad van de...

Onze wandelingen in Duitsland

De Linach-Urach Runde in het Zwarte Woud

De Linach-Urach Runde in het Zwarte Woud

    Het Zwarte Woud in het zuiden van Duitsland is een uitgestrekt en veelzijdig wandelgebied. Het stond daarom al lang op ons verlanglijstje om hier een wandeling te maken. We kozen op goed geluk voor de ‘Linach-Urach Runde’ vlakbij het rustige plaatsje...

Wandelen in het Sauerland

Wandelen in het Sauerland

    Als genoemd in onze blog over wintersporten in het Sauerland, hebben we tien jaar lang een appartement gehad in Neuastenberg. Dit kleine dorp ligt op vier kilometer afstand van het onder Nederlanders bekende Winterberg. We kochten het appartement...

Onze wandelingen in Ecuador

Het meer van Quilotoa

Het meer van Quilotoa

    In het centrale hoogland ligt het kleine plaatsje Quilotoa. De beroemdste bezienswaardigheid is de “Laguna Quilotoa”, een kratermeer dat rondom wordt begrensd door een vulkanische berg. Vanaf de berg zie je het meer ruim 300 meter lager liggen. Het water...

De vulkaan Sierra Negra op de Galapagos eilanden

De vulkaan Sierra Negra op de Galapagos eilanden

    Vanuit Het plaatsje Puerto Villamil op Isla Isabela, een van de Galapagos eilanden, kun je een hele bijzondere vulkaan bezoeken: de Sierra Negra Volcano. In zo’n 45 minuten rijd je met een auto (kies voor een auto in plaats van een open vrachtwagen,...

Wandelen bij de Pichincha-vulkaan

Wandelen bij de Pichincha-vulkaan

    Als je een heel mooi uitzicht wilt hebben op Quito, dan kun je met de kabelbaan “El Teleferico” gaan naar de vulkaan Pichincha. Het startpunt van de kabelbaan ligt in het westen van de stad. Hier kun je het beste met een taxi naartoe gaan. Een retourtje...

Onze wandelingen in Ethiopië

Meerdaagse wandeltocht bij Lalibela

Meerdaagse wandeltocht bij Lalibela

    In het noorden van Ethiopië zijn er verschillende wandelgebieden. Het meest bekend zijn de Simien Mountains, het Tigray-gebied of het gebied rondom Lalibela. Het landelijke gebied rondom Lalibela is voor wandelaars van een gemiddeld niveau ideaal. Hier...

Onze wandelingen in Indonesië

Watervallen van Bali

Watervallen van Bali

    Op Bali kun je bijzonder veel watervallen bewonderen, de een nog mooier dan de ander. Hieronder een kleine greep van enkele van de watervallen die je simpelweg gezien moet hebben. De watervallen van Sekumpul Sekumpul is de hoogste en misschien wel de...

Wandelen langs sawa’s en vulkanen

Wandelen langs sawa’s en vulkanen

    Als je denkt aan Bali, dan denk je wellicht niet meteen aan het maken van (lange) wandelingen. De fraaie, tropische natuur van het bergachtig eiland vol watervallen en vulkanen leent zich echter bij uitstek voor het wandelen langs alle mooie...

Onze wandelingen in Italië

Huttentocht in de Dolomieten: de fantastische Dolorama

Huttentocht in de Dolomieten: de fantastische Dolorama

    De Dolomieten hebben ons hart gestolen. Deze imposante bergen met hun grijze punten en hun grillige vormen zijn niet voor niets UNESCO-werelderfgoed. En in de bergen maken we graag een huttentocht. Want boven op de berg de zonsopkomst meemaken, midden in...

Wandeltocht langs de Cinque Terre

Wandeltocht langs de Cinque Terre

    Een van onze favoriete regio’s in Italië is de ‘Riviera di Levante’, het deel van de Ligurische kust tussen Genua en La Spezia. Je vindt er pittoreske stadjes en idyllische dorpen als Portofino, Sestri Levante, Portovenere en San Remo. Tussen de...

Op Sicilië de Etna beklimmen

Op Sicilië de Etna beklimmen

    Sicilië is een ruig, prachtig en enorm groot eiland ten zuiden van de ‘laars’ van Italië. Het eiland kent een lange, bijzonder rijke historie van buitenlandse overheersing door de Grieken, Romeinen, Arabieren, Noormannen en Aragonezen. Als gevolg biedt...

Huttentocht in Mont Avic Natuurpark

Huttentocht in Mont Avic Natuurpark

    Mont Avic, minder bekend dan Gran Paradiso In het Aostadal in het noordwesten van Italië kun je heerlijk bergwandelen. De meesten doen dit in het Parco Nazionale Gran Paradiso. Een heerlijk gebied, maar wel druk in het hoogseizoen. Zeker in de weekenden...

Onze wandelingen in Laos

Meerdaagse wandeling in Hin Bun National Park

Meerdaagse wandeling in Hin Bun National Park

    Hin Bun National Park bij Thakhek Vlakbij het plaatsje Thakhek ligt het Hin Bun Nationale Park, waar nog heel veel wild leeft zoals olifanten, tijgers, herten en met uitsterven bedreigde langoeren, een bepaalde apensoort. De natuur is met de vele...

De heerlijke watervallen bij Luang Prabang

De heerlijke watervallen bij Luang Prabang

    Mooie watervallen bij Luang Prabang In de omgeving van Luang Prabang kun je diverse watervallen vinden, sommige klein en in het droge seizoen bijna niet meer actief, andere groot waarbij het water het hele jaar door stroomt. WIj zijn met de scooter naar...

Het 360 graden uitzichtpunt bij Nong Khiaw

Het 360 graden uitzichtpunt bij Nong Khiaw

    Nong Khiaw, slaperig dorp bij de Nam Ou rivierNong Khiaw is een heerlijk rustig plaatsje in het noorden van Laos, prachtig gelegen aan de oevers van de Nam Ou rivier en met een fantastisch uitzicht op de omliggende bergen. Langs de rivier liggen...

Onze wandelingen in Madagaskar

Andasibe National Park: op zoek naar de Indri’s

Andasibe National Park: op zoek naar de Indri’s

    Ongeveer vier uur rijden van de hoofdstad Antananarivo ligt het kleine plaatsje Andasibe. Andasibe National Park, of Perinet Reserve zoals het vroeger heette, is een tropisch regenwoud. Het is een plek waar je de Indri kunt spotten. De Indri is de...

Ringstaartmaki’s spotten in Reserve d’Anja

Ringstaartmaki’s spotten in Reserve d’Anja

    Een wat minder bekend, maar daarom niet minder mooi gebied, is Reserve d’Anja. Dit natuurgebied ligt iets ten zuiden van Ambalavao en is vooral geliefd omdat je hier veel ringstaartmaki’s kunt zien. Zeker in de vroege ochtend, als het nog rustig is in...

Nationaal park Isalo: prachtig wandelgebied

Nationaal park Isalo: prachtig wandelgebied

    Madagaskar kent vele nationale parken. Een van de mooiste is het nationaal park Isalo. Daarnaast is het met een oppervlakte van ruim 800 km² het op een na grootste park van het land. Het is vooral bekend door de prachtige rotsformaties. Vandaar dat...

National Park Ranomafana, het tropische regenwoud

National Park Ranomafana, het tropische regenwoud

    Het National Park Ranomafana is voor veel toeristen die Madagaskar bezoeken, de eerste kennismaking met de prachtige natuur van het land. Vanuit Antananarivo op weg naar het zuiden via de RN 7 is dit het eerste park op de route. Voor ons was dit de...

Tsingy de Bemaraha: avontuurlijke wandeltochten

Tsingy de Bemaraha: avontuurlijke wandeltochten

    Een uniek natuurpark in Madagaskar is het Nationaal Park Tsingy de Bemaraha. Dit ligt in het westen van het land, bij het kleine plaatsje Bekopaka. Ondanks dat het moeilijk te bereiken is, zou dit park niet in je reisplannen mogen ontbreken. De...

Onze wandelingen in Maleisië

De koppensnellers van Borneo

De koppensnellers van Borneo

    De grootste bevolkingsgroep van Sarawak op Maleisisch Borneo is het volk van de Iban, die tot de Dajaks behoren. Zij waren voorheen jagers en verzamelaars. De lokale bevolking noemde hen ook wel koppensnellers, omdat zij op deze manier mensen van andere...

Wandelen in het Taman Negara Nationaal Park

Wandelen in het Taman Negara Nationaal Park

    Taman Negara is met ongeveer 130 miljoen jaar het oudste tropische regenwoud ter wereld, gelegen op vier uur rijden van Kuala Lumpur. Het gebied van 4343 vierkante kilometer is sinds 1938 een nationaal park. In het regenwoud, dat nog in oorspronkelijke...

Beklimming van de Mount Kinabalu

Beklimming van de Mount Kinabalu

    Op de lijst van UNESCO staat de 4095 meter hoge Mount Kinabalu die door natuurliefhebbers geprezen wordt om de duizenden dieren- en plantensoorten die op verschillende hoogtes zijn te vinden. Het is een van de veiligste en meest eenvoudig te bedwingen...

Onze wandelingen in Mauritius

Wandelen in het Black River Gorges National Park

Wandelen in het Black River Gorges National Park

    Een van de mooiste wandelgebieden van Mauritius vinden wij het Black River Gorges National Park in het zuidwesten van het eiland. In 1994 werd het ruim 6500 hectare grote gebied aangelegd om de resterende, inheemse bossen van Mauritius te beschermen. Het...

Onze wandelingen in Nieuw-Zeeland

De Mauao bij Tauranga

De Mauao bij Tauranga

    Tauranga aan de Bay of Plenty Op een krap uur rijden van Rotorua ligt Tauranga, de grootste stad van de Bay of Plenty en een van de snelst groeiende steden van Nieuw-Zeeland. De stad leent zich prima voor een dagtrip, al is het alleen al vanwege de vele...

Tongariro National Park

Tongariro National Park

    Net ten zuiden van het Taupomeer op het Noordereiland ligt het Tongariro National Park. Het park dat vanwege de natuurlijke en culturele waarde als gemengd erfgoed op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, is bijna 800 vierkante kilometer groot. Er zijn...

Pancake Rocks en Moeraki Boulders

Pancake Rocks en Moeraki Boulders

    Pancake Rocks bij PunakaikiEen van de jongste Nationale Parken in Nieuw-Zeeland is het Paparoa National Park bij Punakaiki gelegen tussen Westport en Greymouth aan de westkust van het eiland. Dit gebied heeft een van de mooiste kuststreken van het land....

Onze wandelingen in Oostenrijk

Het smokkelaarspad bij Gargellen in Vorarlberg

Het smokkelaarspad bij Gargellen in Vorarlberg

  In het westen van Oostenrijk ligt in de provincie Vorarlberg het Montafondal. In de winter is dit het domein van wintersporters. Maar zomers is het een walhalla voor wandelaars. Hier wilden we een bijzondere wandeling maken. Het smokkelaarspad bij Gargellen...

Wandeling langs de Kalkkögel, de Dolomieten van Tirol

Wandeling langs de Kalkkögel, de Dolomieten van Tirol

  Vandaag stond een lange wandeling langs de Kalkkögel op het programma. Deze tocht zou ons de hele tijd zicht geven op het machtige massief. Door zijn vorm noemt men het niet voor niets de Dolomieten van Tirol. Deze wandeltocht bracht ons bij de bijzondere...

Wandeling naar de Simmering Alm: fenomenale uitzichten

Wandeling naar de Simmering Alm: fenomenale uitzichten

  Wat zijn de wandelmogelijkheden in de regio Innsbruck uitgebreid! Het is moeilijk kiezen uit de vele mogelijkheden. Van insiders begrepen we dat de wandeling naar de Simmering Alm een aanrader is. Hiervandaan kijk je uit over het Inntal tot aan Zirl. Daarnaast ligt...

Drei Seen Tour in Kühtai, prachtige wandeling langs bergmeren

Drei Seen Tour in Kühtai, prachtige wandeling langs bergmeren

  Aan het einde van het Sellraintal ligt het hooggelegen bergdorp Kühtai. Op zo’n 2000 meter hoogte bevind je je hier tussen de machtige alpenreuzen. In de winter is dit een sneeuwzeker skigebied met bijna 50 kilometer piste. Kühtai is een van de hoogstgelegen...

Onze wandelingen in Peru

De Salkantay Trail naar Machu Picchu

De Salkantay Trail naar Machu Picchu

De Salkantay Trail is een vijfdaagse tocht met als hoogtepunt het bezoek aan Machu Picchu op dag 5. Best pittig, want je loopt in totaal wel 90 kilometers, maar het afzien wordt beloond met fenomenale vergezichten in een continue wisselende natuur. National Geographic heeft deze tot één van de 25 mooiste trektochten ter wereld uitgeroepen.

De beklimming naar de Rainbow Mountain

De beklimming naar de Rainbow Mountain

Vanuit Cuzco kun je een dagtocht maken naar de Rainbow Mountain. Door gesteenten en mineralen heeft deze berg alle kleuren van de regenboog. Het is een inspannende klim om tot de voet van de berg te komen, maar je inspanning wordt beloond met een prachtig uitzicht.

Een trektocht door de Colca Canyon

Een trektocht door de Colca Canyon

Iedereen kent de Grand Canyon in Amerika. Maar de Colca Canyon in de buurt van Arequipa is tweemaal zo diep is als de Grand Canyon. Dat levert een prachtig landschap op. En je hebt de kans om de Andescondor te spotten, met een spanwijdte van maar liefst 3,20 meter één van de grootste vogelsoorten ter wereld.

Onze wandelingen in Tanzania

Het imposante Kilimanjaro National Park

Het imposante Kilimanjaro National Park

Een van de belangrijkste, toeristische trekpleisters van Tanzania is de Kilimanjaro in het noorden van dit grote land. Deze slapende vulkaan is met een hoogte van maar liefst 5895 meter de hoogste berg van heel Afrika. De Kilimanjaro is zelfs de hoogste, vrijstaande...

Onze wandelingen in Thailand

Khao Sok National Park

Khao Sok National Park

Khao Sok National Park is een bijna 740 vierkante kilometer groot natuurreservaat in het zuidwesten van Thailand. Het park werd in 1980 gesticht en geldt als een van de mooiste natuurreservaten van Thailand. Het bestaat uit een dicht, inheems en eeuwenoud regenwoud...

Wandelen in de omgeving van Khao Lak

Wandelen in de omgeving van Khao Lak

In het voorjaar van 2019 waren we met een groep actieve 50-plussers in de omgeving van Khao Lak van waaruit we vele prachtige duiken maakten bij de Similan-eilanden en Richelieu Rock. Gelukkig hadden we tussen de duikdagen door ook wat rustdagen. Terwijl de meesten...

Onze wandelingen in de Verenigde Staten

Los Angeles

Los Angeles

    Tot drie keer toe brachten we in drie verschillende jaargetijden een bezoek aan Los Angeles toen we op doorreis waren naar de tropische eilanden van Hawaii. De eerste keer was in de winter. We kwamen toen tot de slotsom dat de stad der engelen ons niet...

Yosemite NP

Yosemite NP

    Fietsen en wandelen in het prachtige Yosemite NP Een van de eerste nationale parken van de Verenigde Staten is het Yosemite National Park in Californië dat sinds 1984 ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het meer dan 3.000 km² grote park is...

Big Island, Hawaii

Big Island, Hawaii

    Wandeltochten op Big Island, Hawaii Het grootste eiland van de Amerikaanse staat Hawaii is het eiland Hawaii dat, om verwarring te voorkomen, vaak Big Island genoemd wordt. Het eiland is in grootte ongeveer een kwart van Nederland. De bijnaam van het...

Wandelen op Kauai

Wandelen op Kauai

    Kauai, dat ook wel het ‘Garden Isle’ heet, is het vierde grootste eiland van de Hawaii-eilanden. De hoogste berg is de Kawaikini, die bijna 1600 meter boven zeeniveau uit torent. Een van de natste plekken ter wereld bevindt zich op het eiland, namelijk...

Wandeltochten op Oahu

Wandeltochten op Oahu

    Oahu Oahu, het derde eiland in grootte, is ongeveer 70 kilometer lang en 48 kilometer breed. Het bestaat uit twee bergketens, namelijk de Wai’anae - waar ook de hoogste berg van het eiland is (de Ka’ala van ruim 1200 meter boven zeeniveau) - en de...

Onze wandelingen in Vietnam

Trekking door de rijstvelden van Sapa

Trekking door de rijstvelden van Sapa

    In het noorden van Vietnam, zo’n 350 kilometer van Hanoi ligt Sapa. rondom deze plaats liggen mooie rijstvelden. De beste manier om deze te bezoeken is door het maken van een georganiseerde tocht onder begeleiding van een ervaren gids. Wij hebben de toer...

Onze wandelingen in Zuid-Afrika

Wandelen in hiker’s paradise Lesotho

Wandelen in hiker’s paradise Lesotho

    Lesotho is een land dat als enclave volledig door Zuid-Afrika wordt omsloten. Het land is ongeveer even groot als België en is het enige onafhankelijke land ter wereld dat volledig boven de 1000 meter hoogte ligt. Pas in 1966 verwierf het toenmalige...

Wandelen in het Tsitsikamma National Park

Wandelen in het Tsitsikamma National Park

    Als je wat meer tijd hebt om de zuidkust van Zuid-Afrika te verkennen dan mag je het Tsitsikamma Nationaal Park, wat ons betreft, beslist niet overslaan. Het park ligt aan de prachtige Tuinroute en is befaamd om de schitterende bossen, ravijnen,...

De Tafelberg beklimmen

De Tafelberg beklimmen

    Noem je Kaapstad dan denken de meeste mensen meteen aan de 260 miljoen jaar oude Tafelberg. Niet voor niets, want deze ruim 1000 meter hoog boven de stad uittorende berg is als icoon van de stad ook één van de nieuwe zeven wonderen van de natuur. Doe je...

Onze wandelingen in Zwitserland

Bergwandeltocht op sneeuwschoenen

Bergwandeltocht op sneeuwschoenen

    Wil je wel eens een keertje wat anders dan de zoveelste skivakantie in de Alpen? Dan is een bergwandeltocht op sneeuwschoenen een avontuurlijk alternatief! Wij hebben het onlangs gedaan en kwamen, weliswaar doodmoe, met onvergetelijke herinneringen...