Alle tips voor wandelen in binnen- en buitenland

Alle tips voor wandelen in binnen- en buitenland

Home » Thema's » Alle tips voor wandelen in binnen- en buitenland

In Nederland maar ook in het buitenland vinden we het heerlijk om te wandelen. Doorgaans proberen we nieuwe wandelingen uit. Maar het komt ook regelmatig voor dat we een wandeling maken die we eerder hebben gedaan. En het zijn zeker niet altijd lange wandelingen of meerdaagse wandeltochten die we maken. Ook van een korte wandeling van een uurtje kunnen we volop genieten! Daarom geven we je graag alle tips voor wandelen. En in deze blog vind je een handig overzicht van al onze gemaakte wandelingen in eigen land en over de grens. Zet je wandelschoenen maar vast klaar!

Amsterdamse bos

Alle tips voor wandelen in binnen- en buitenland

Op deze themapagina staan we stil bij diverse onderwerpen over wandelen. Dit om je voor te bereiden op de mooiste wandelingen. In Nederland, maar ook in het buitenland. We geven je alle tips voor wandelen. We vertellen je daarnaast wat onze favoriete wandelingen zijn. Mis je nog een voor jou belangrijk onderwerp, laat het ons dan a.u.b. weten. Je kunt ons bereiken via het contactformulier of gewoon door ons een e-mail te sturen. Als je klikt op een van de icoontjes hieronder, spring je gelijk naar het desbetreffende artikel. Maar lees vooral alle onderwerpen, want dan zie je alle tips voor wandelen.

Beter en/of langer leren wandelen

We zeiden het al: wandelen heeft veel voordelen. En zeker in deze tijd, waarin we veel binnen zitten, is het belangrijk om regelmatig te bewegen. We helpen je graag om je conditie te verbeteren met een online wandeltraining van een gecertificeerd wandeltrainer. Wanda Catsman heeft unieke trainingsprogramma’s ontwikkeld voor zowel de beginner als de gevorderde wandelaar. In korte tijd ben je in staat om langere wandelingen te maken. Je kunt ook het gratis e-book Starten met wandelen downloaden. Het boek geeft je alle tips voor wandelen op een praktische wijze. Hierdoor haal je meer plezier uit je wandelingen.

Wie weet komen we je binnenkort wel tegen bij een van onze wandelingen!

Wandelaar over de Elspeetse heide

Waarom wandelen goed voor je is

Tal van studies tonen aan dat wandelen goed is voor je lichaam. Maar ook voor je geest! Zo zorgt wandelen voor minder stress, meer creativiteit en bovenal een beter humeur. Wij vinden het daarnaast ook nog eens de ideale manier om optimaal van de natuur te genieten. Begin 2020 kwamen er vanwege de pandemie nog enkele redenen bij om te gaan wandelen. Doordat we (veel) meer thuiswerken, bewegen we minder dan eigenlijk goed voor ons is. Om die reden hebben we ook een blog geschreven met daarin de 10 redenen om (meer) te wandelen.. Van alle tips over wandelen is dit misschien wel de belangrijkste!

Wandelen bij de Etna

De diverse type wandelroutes

 

Uitgezette wandelroutes

In Nederland, en uiteraard ook in het buitenland, zijn vele soorten wandelingen te maken. Grofweg kunnen de wandelroutes worden ingedeeld in langeafstandsroutes, korte wandelingen en themawandelingen. Ook kun je meedoen met wandelmarsen. Denk bij deze categorie aan bijvoorbeeld de Nijmeegse Vierdaagse, de Avondvierdaagse en de Elfstedenwandeltocht.

Bewegwijzering in de bergen

In Nederland bestaan er vele soorten uitgezette wandelroutes met elk hun eigen markering. De meest bekende zijn:

  • LAW-wandelingen – dit zijn Lange Afstands Wandelingen die je in grote delen van Europa vindt. In België en Frankrijk worden ze GR-wandelingen genoemd, van ‘Grande Randonnée’ of Groteroutepaden. Het zijn de bekende rood-wit-wandelingen. De meest bekende LAW is het Pieterpad.
  • NS-wandelingen – dit zijn routes variërend van 7 tot 22 kilometer lengte in heel Nederland. Ze gaan van station naar station. De meeste van die wandelingen maken gebruik van het LAW-netwerk of van een wandelnetwerk.
  • Klompenpaden – dit zijn wandelingen in Gelderland en Utrecht over een combinatie van oude en nieuwe voetpaden. Je wandelt dan over kerkpaden, jaagpaden, veenkades en andere oude paden. Je hebt ze ook in andere provincies maar heten dan ‘ommetjes’.
  • Trage tochten – dit zijn wandelroutes door zowel de natuur en het boerenland als door de bebouwde kom. De wandelingen zijn tussen de 5 en 22 kilometer.
  • Groene Wissels – dit zijn rondwandelingen van 10 tot zo’n 20 km. Ze zijn gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Het start- en eindpunt van een Groene Wissel ligt altijd bij dezelfde bushalte of hetzelfde treinstation. Groene Wissels vind je in heel Nederland.

Informatie over wandelroutes in België vind je in onze blog over wandelingen in de Ardennen.

Salkantay trail in Peru

Wandelroutenetwerken

Tegenwoordig heb je nog een zesde categorie wandelroutes, namelijk de zogenaamde wandelroutenetwerken. Net als bij een fietsroutenetwerk wandel je hierbij van knooppunt naar knooppunt. Het grote voordeel hiervan is dat je je eigen wandelroute kunt samenstellen.

In elke provincie van Nederland (en Vlaanderen) heb je wel zo’n netwerk. In Noord-Brabant en Overijssel vind je de grootste. Hier tellen de netwerken ruim 6000 kilometer aan wandelpaden! Via de routeplanner van wandelroutenetwerk.nl stel je je eigen wandelroute samen.

Wandelen door het Geuldal

Waar je nog meer wandelroutes kunt vinden

Als fervent wandelaar zoeken we regelmatig op internet naar een bestemming voor onze volgende wandeling. Dat is niet altijd even eenvoudig. Alleen al in Nederland zijn er namelijk vele duizenden wandelingen te maken.

Door de jaren heen hebben we onze eigen manier van zoeken gevonden. Zo zoeken we niet meer lukraak, maar steeds gerichter. Bij onze zoekopdracht kijken we bijvoorbeeld naar het maximaal aantal kilometers dat we willen lopen. En vaak een bepaalde omgeving. Maar ook of we er met het openbaar vervoer kunnen komen. Of dat je er een rondwandeling kunt maken, dus met terugkomst bij het startpunt. En of er een goede routebeschrijving beschikbaar is. Daarnaast lezen we recensies van wandelaars die er eerder gelopen hebben.

Hieronder vind je een overzicht van wandelwebsites waar wij gebruik van maken. Let wel: dit zijn sites die we raadplegen als we in Nederland willen wandelen.

Wandelzoekpagina

Op wandelzoekpagina.nl zoeken we de meeste wandelingen uit. Je vindt er ‘Groene Wissels’ (rondwandelingen van station naar station), ‘Trage Tochten’ (wandelingen door natuur, boerenland en stad) en NS-wandelingen (die niet altijd rondwandelingen zijn!). Ook vind je er diverse themawandelingen, zoals landgoedwandelingen. Het grote voordeel van de wandelzoekpagina is dat je diverse criteria kunt opgeven.

Wandelnet

Wandelnet.nl is redelijk vergelijkbaar met wandelzoekpagina.nl. Het grote voordeel van wandelnet is dat je op meer type wandelingen kunt zoeken. Denk bijvoorbeeld aan de Lange-Afstand-Wandelpaden en stadswandelingen. De zoekfunctie voor uitgebreid zoeken is wat minder uitgebreid dan die van wandelzoekpagina. We vinden deze functie ook niet altijd even gebruiksvriendelijk. Het kaartje met daarop alle wandelingen die aan je zoekopdracht voldoen is wel heel praktisch.

ANWB

Op de site van de ANWB is een aparte pagina met wandelroutes. Op de site kun je beduidend minder wandelingen vinden dan op wandelzoekpagina.nl en wandelnet.nl. Maar er zijn wel meer categorieën waar je uit kunt kiezen. Bijvoorbeeld heuvel-, duin- of rivierlandschappen. Het zoekfilter werkt helaas op basis van “of” in plaats van “en”. Wij gebruiken deze zoekfunctie doorgaans om ons te laten inspireren. Een groot voordeel van de ANWB vinden we dat de wandelingen zeer uitgebreid beschreven worden.

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer

Op de website van natuurmonumenten staat een kaart met hun natuurgebieden. Dit zijn er niet overdreven veel. Het voordeel van deze website is dat er per natuurgebied meerdere, overwegend korte wandelroutes zijn. Dit geldt ook voor de website van Staatsbosbeheer. Deze site biedt daarnaast meer wandelingen en een uitgebreidere zoekfilter. Wij raadplegen deze websites ook om ons te laten inspireren. Daarnaast kijken we regelmatig op de provinciale landschapspagina’s, zoals die van het Utrechts Landschap.

Wandelen bij Oudewater

Wandeluitrusting

Het leuke aan wandelen is dat het een van de goedkoopste vormen van sport is. Je hebt geen duur lidmaatschap nodig van een sportclub. Ook hoef je niet veel geld uit te trekken voor een wandeluitrusting. Wil je regelmatig wandelen, dan zijn de volgende spullen wel handig om aan te schaffen:

Wandelschoenen

Een goede wandelschoen kan je veel plezier bezorgen bij al je wandelingen. Maar ze zijn er in allerlei vormen, kleuren, materialen en prijzen. Hoe zie je door de bomen het bos?

Belangrijk is het om na te denken waarvoor je de schoenen wilt gaan gebruiken. Als je veel in warme streken wilt lopen, is het bijvoorbeeld belangrijker dat de schoen goed ademt. Hij hoeft dan niet per se waterdicht te zijn. Maar blijf je vooral in ons eigen kikkerlandje, dan kan het zeker geen kwaad om waterdichte schoenen te nemen. Vooral als je door de soms drassige natuurgebieden wilt lopen.

Maak je korte wandelingen in de stad of in de natuur in eigen land, dan is een lage en flexibele schoen met voldoende demping prima. Ga je ook over oneffen, glooiend terrein, dan kun je beter een halfhoge schoen nemen. Die geven meer steun aan de enkels en ze zijn vaak wat steviger. Wil je meerdaagse huttentochten met bagage gaan maken over uitdagend terrein? Dan kies je hoge schoenen met een stevige zool.

Wandelschoenen worden ingedeeld in 6 categorieën. Dat zijn A, A/B, B, B/C, C en D. Voor de meesten van ons zijn schoenen uit de categorie A of A/B goed. De schoenen in de volgende categorieën worden steeds stijver en zijn zelfs geschikt om bergen te beklimmen met stijgijzers (categorie C en D).

Juiste pasvorm

Als je schoenen gaat passen, is het belangrijk om verschillende merken te kiezen. Het ene merk is geschikter voor een bredere voet, terwijl het andere merk juist wat beter is voor een smallere voet. Datzelfde geldt voor de wreefhoogte. Sommige merken zijn meer geschikt voor mensen met een hoge wreef.

Het is daarom belangrijk om veel schoenen te passen. Doe hierbij altijd de wandelsokken aan. Zo voel je het beste hoe de schoen zit. Let er daarbij op dat de schoen overal goed om je voet aansluit. Alleen bij de tenen mag je wat ruimte hebben. Dat zorgt ervoor dat je bij afdalingen niet de tenen tegen de voorkant van de schoen voelt.

Wandelsokken

Een goede wandelsok is gemaakt van synthetisch materiaal, wol of een combinatie van die twee. Katoenen sokken zijn niet geschikt als wandelsok. Ze kunnen geen zweet afvoeren, waardoor je snel kans op blaren krijgt. En dan verdwijnt het wandelplezier snel. Een wandelsok moet goed om je voet zitten, niet te strak, maar zeker niet te los. Als de sok te ruim zit, gaat je huid schuren in de sok. Ook dat levert gegarandeerd blaren op.
Als je vooral in de zomer wilt wandelen of in warme streken, zorg dan ervoor dat je ademende sokken hebt. Je voeten blijven zo lekker koel en gaan minder snel zweten. Ga je juist over ruig terrein in de bergen, kies dan voor dikkere sokken. Die hebben meer demping en houden je voeten lekker warm.

Wandelaars in de bergen

Rugzak

Bij een korte wandeling hoef je niet veel mee te nemen. Dus een klein rugzakje volstaat voor een flesje water, petje tegen de zon en een opvouwbaar regenjasje tegen een onverwachte bui. Maak je een langere tocht, waarbij je ook proviand wilt meenemen, dan is een dagrugzak met meer volume handig. Ben je van plan een meerdaagse trektocht te gaan maken zonder bagagevervoer? Dan heb je een grote rugzak van 30 – 50 liter nodig.

Uitrusting voor bergwandelingen

Naast wandelen in eigen land, kunnen we erg genieten van (meerdaagse) wandelingen in de bergen. Maar een bergwandeling is wel heel wat anders dan een leuke boswandeling in Nederland. Zo wordt er meer van het lichaam gevraagd en heb je er andere uitrusting voor nodig. Lees onze blog over alle tips voor wandelen in de bergen als je dit ook eens wilt gaan doen. De blog staat bomvol handige adviezen. Daarnaast vind je er een uitgebreide paklijst om je goed voor te bereiden. Met  alle tips voor wandelen in de bergen ga je goed voorbereid op pad!

Wandelschoenen op een rijtje

De mooiste wandelingen in binnen- en buitenland

Op onze website hebben we inmiddels vele wandelingen in binnen- en buitenland gezet. Om ze makkelijker te vinden, hebben we alle wandelblogs in onderstaand overzicht gezet. We beginnen met Nederland. De wandelingen die we in eigen land hebben gemaakt zijn gecategoriseerd per provincie. Daaronder staan nog enkele wandelingen in het Caribisch deel van ons koninkrijk. Hierna volgen de wandelingen in het buitenland. Deze zijn met onderstaande icoontjes in alfabetische volgorde te vinden.

In het overzicht hebben we niet de stadswandelingen opgenomen. Deze vind je onder de rubriek cultuur bij de diverse bestemmingen.

Onze wandelingen in Nederland

Hier vind je al onze wandelingen in Nederland per provincie. Onderaan staan de wandelingen in het Caribisch deel van ons koninkrijk.

Drenthe

Trage Tocht Gasteren in het Nationaal Park Drentsche Aa

Trage Tocht Gasteren in het Nationaal Park Drentsche Aa

Drenthe staat bekend om het vele natuurschoon. Het Dwingelderveld en het Drentsch Friese Wold zijn bij de meesten wel bekend. Dat geldt wat minder voor het beek- en esdorpenlandschap van Nationaal Park Drentsche Aa. Vandaar dat we hier eens wilden...

Wandeling bij Hooghalen naar Kamp Westerbork

Wandeling bij Hooghalen naar Kamp Westerbork

Als afsluiting van onze minivakantie in het prachtige Drenthe maken we een wandeling in de bossen van Hooghalen. Op de meeste stukken van deze wandeltocht komen we niemand tegen. Onderweg genieten we van de mooiste stukjes natuur in de Boswachterij...

Wandeling in Nationaal Park Dwingelderveld vanuit Spier

Wandeling in Nationaal Park Dwingelderveld vanuit Spier

Een week voor de kerstdagen wilden we het bizarre jaar 2020 actief afsluiten. We kozen voor een paar dagen in Drenthe. Een provincie waar ik sinds mijn jeugd nog maar één keer was teruggeweest. Tijdens dit weekend ontdekten we weer dat wandelen in...

Gelderland

Groene Wissel Ophemert in bloesemrijk West Betuwe

Groene Wissel Ophemert in bloesemrijk West Betuwe

Dankzij de zachte winter breekt de bloesemperiode dit jaar eerder aan dan normaal. We zagen dit al terug tijdens ons leuke Knopenrondje Zeist van eind maart. Benieuwd als wij zijn, wilden we nog geen twee weken later onze eerste bloesemwandeling van...

Wandelen op het Speuldepad bij Staverden

Wandelen op het Speuldepad bij Staverden

De herfst is nu definitief ingetreden: de temperatuur daalt, de kastanjes en beukennootjes vallen uit de bomen en de bladeren veranderen van kleur. We zijn met de auto onderweg naar het kleine stadje Staverden en zien tientallen zonneharpen door de...

Zomerse herfstwandeling bij Brummen

Zomerse herfstwandeling bij Brummen

Als fervent wandelaar houden we erg van de herfst. In dit jaargetijde is de temperatuur vaak aangenaam, vooral met een bescheiden herfstzon. Daarnaast tonen de loofbossen zich door hun kleurenpracht op hun allermooist. Dit jaar komt de herfst maar...

Heerlijke bos- en heidewandeling bij Kootwijk

Heerlijke bos- en heidewandeling bij Kootwijk

Gewoon een onvervalste heerlijke wandeling door de mooiste bossen en over grote heidevelden. Dat is wat je mag verwachten van de bos- en heidewandeling bij Kootwijk. Deze Trage Tocht is van begin tot eind genieten van de stilte en pracht van de...

Bloeiende heidewandeling over de Renderklippen bij Heerde

Bloeiende heidewandeling over de Renderklippen bij Heerde

Het is weer midden augustus, voor ons een mooie periode om te wandelen. Vanaf nu tot begin september staat in ons land namelijk de heide in bloei! Om het bloeiseizoen goed in te luiden, zoeken we een heidewandeling uit bij het Veluwse Heerde. Een...

Schitterende bevrijdingswandeling bij Groesbeek

Schitterende bevrijdingswandeling bij Groesbeek

Afgelopen bevrijdingsdag was voor ons weer een moment voor bezinning. Helemaal nu er in het oosten van Europa een oorlog woedt. We namen ons voor om een bezoek te brengen aan het vrijheidsmuseum in het Gelderse Groesbeek. Dit om een beter beeld te...

Trage Tocht Asperen in bloesemtijd

Trage Tocht Asperen in bloesemtijd

Op deze reisblog vind je veel Trage Tochten, wandelingen door natuur, boerenland en stad. We lopen dit type wandelingen graag, onder andere omdat ze zo afwisselend zijn. Alhoewel vrijwel alle Trage Tochten prachtige wandelingen zijn, zitten er soms...

Bloesemrijke Groene Wissel bij Geldermalsen

Bloesemrijke Groene Wissel bij Geldermalsen

Aan het prille begin van het nieuwe bloesemseizoen vonden we het de hoogste tijd voor een wandeling door de Betuwe. Op de wandelzoekpagina vonden we een Groene Wissel in de omgeving van Geldermalsen en Buren. Toegegeven: de delen over de verharde...

Heuvelachtige boswandeling over het Dorenweertsepad

Heuvelachtige boswandeling over het Dorenweertsepad

Dat een klompenpad niet altijd grotendeels door boerenland gaat, bewijst het Dorenweertsepad. Tijdens deze wandeling blijf je je van begin tot eind verbazen over hoe mooi Nederland is. De route voert je door de uiterwaarden van de Nederrijn, met...

Prachtige wandeling over het Rijnstrangenpad bij Oud Zevenaar

Prachtige wandeling over het Rijnstrangenpad bij Oud Zevenaar

Wij maken doorgaans wandelingen van het type Trage Tocht of Groene Wissel. We weten dan zeker dat we de mooiste, rustige paden bewandelen, ver weg van de drukte. Je vindt ons daarentegen veel minder op de zogenaamde ‘klompenpaden’: een combinatie van...

Trage Tocht over de Veluwe bij Ermelo

Trage Tocht over de Veluwe bij Ermelo

Begin van de coronaperiode maakten we ten oosten van Ermelo een prachtige “groene wissel”-wandeling. Deze smaakte beslist naar meer. Vandaar dat we onlangs, al redelijk laat in de herfst, opnieuw naar het Veluwse dorp togen. Voor deze dag zochten we...

Leuke wandeling door landgoed Mookerheide

Leuke wandeling door landgoed Mookerheide

Onder wandelaars is de omgeving van Nijmegen vooral bekend om de N70-wandeling. Begrijpelijk ook, want dit is een van de mooiste wandelingen - vinden we - die je in Nederland kunt maken. Maar de omgeving heeft nog vele andere prachtige wandelroutes...

Het Kreelsepad bij Ede, een fraai Klompenpad

Het Kreelsepad bij Ede, een fraai Klompenpad

De heide staat dit jaar wat vroeger in bloei, hadden we gelezen. Daarom wilden we dit met eigen ogen zien. Wij kozen dit keer eens voor een Klompenpad. Deze wandelingen gaan veel over boerenland en onverharde paden. Het Kreelsepad bij Ede is zo’n...

De oudste wandelroute van Nederland

De oudste wandelroute van Nederland

Tijdens een wandeling vorig jaar bij Doorn liepen we langs een vervallen informatiebord met wandelkaart. De titel trok onze aandacht: “De oudste ANWB wandelroute van Nederland: van Amsterdam naar Arnhem”. We maakten een foto van het bord zodat we...

Kasteelwandeling naar Slot Loevestein en vestingsteden

Kasteelwandeling naar Slot Loevestein en vestingsteden

De ontsnapping van Hugo de Groot in een boekenkist uit Slot Loevestein heeft vroeger diepe indruk op mij gemaakt. Toch ben ik in al die jaren nog niet bij dit kasteel geweest. De kasteelwandeling naar Slot Loevestein vanuit vestingstad Gorinchem...

Bloesemwandeling bij landgoed Mariënwaerdt in de Betuwe

Bloesemwandeling bij landgoed Mariënwaerdt in de Betuwe

Wat is dit een fantastische bloesemwandeling bij landgoed Mariënwaerdt in de Betuwe. Je ontdekt het uitgestrekte landgoed Mariënwaerdt tussen de Betuwse plaatsen Beesd en Tricht. De wandeling voert natuurlijk langs de vele fruitboomgaarden. Maar...

Bos- en heidewandeling bij Uddel in Kroondomein Het Loo

Bos- en heidewandeling bij Uddel in Kroondomein Het Loo

De Trage Tocht ‘Uddel Kroondomein’ is een fraaie, heerlijke wandeling voor de ultieme rustzoeker. De 16 kilometer lange tocht voert door het licht glooiende boslandschap van boswachterij Uddel. Het laatste deel van de wandeling leidt je over de...

Onvervalst heerlijke wandeling bij het landelijke Achterveld

Onvervalst heerlijke wandeling bij het landelijke Achterveld

Geen kastelen of weidse uitzichten vanaf hoge heuveltoppen. Wel gemengde bossen, graslanden, waterpartijen, heide en duizenden zangvogels. Dat is wat deze onvervalst heerlijke Trage Tocht bij Achterveld te bieden heeft. De wandeling voert over brede...

Unieke, avontuurlijke wandeling bij Renkum en Heelsum

Unieke, avontuurlijke wandeling bij Renkum en Heelsum

Het overgangsgebied van de Utrechtse Heuvelrug met de uiterwaarden van de Nederrijn staat garant voor prachtige wandelingen. Niet voor niets behoren de wandelingen bij Wageningen en Rhenen tot enkele van onze favorieten. De Trage Tocht bij Renkum en...

Grensoverschrijdende wandeling door het Duitse Reichswald

Grensoverschrijdende wandeling door het Duitse Reichswald

De grensstreek met Duitsland bij Nijmegen biedt fantastische wandelmogelijkheden. Het glooiende landschap met prachtige, oude loofbossen stelt ons nimmer teleur. Tijdens een van onze wandelingen bij Groesbeek zagen we in de verte een bijzonder groot...

Heerlijke wandeling door het Leuvenumse Bos

Heerlijke wandeling door het Leuvenumse Bos

Zo aan het prille begin van de herfst wilden we bospaddenstoelen gaan bekijken. Op sociale media hadden we namelijk gelezen dat de eerste paddenstoelen al gespot waren. Via de wandelzoekpagina kwamen we uit bij het noordelijke deel van het...

Wandeling door het Deelerwoud: ruige natuur en Big Five

Wandeling door het Deelerwoud: ruige natuur en Big Five

Op de Veluwe liggen de mooiste natuurgebieden. Tussen de bekende en drukke Nationale Parken Hoge Veluwe en Veluwezoom ligt het Deelerwoud. Het is een ruig en verwilderd gebied dat veel minder bekendheid geniet. En dat is onterecht. Want een...

Avontuurlijke wandeling rond Fort Pannerden

Avontuurlijke wandeling rond Fort Pannerden

Enkele weken na de heftige overstromingen in Zuidoost-Nederland deden we Doornenburg aan. Dit plaatsje in de Over-Betuwe is met name bekend om het prachtige Kasteel Doornenburg. Minder bekend is het redelijk dichtbij aan de Waal en het Pannerdensch...

Wandeling in het Montferland: Bergherbos en boerenlandschap

Wandeling in het Montferland: Bergherbos en boerenlandschap

Een groot deel van het Montferland is het prachtige en heuvelachtige Bergherbos. Deze wandeling in het Montferland doorkruist hier de mooiste en rustigste wandelpaden. Maar tijdens de wandeltocht ervaar je ook volledig het boerenland van de regio....

Kastelenwandeling bij Ammerzoden: langs 3 fraaie kastelen

Kastelenwandeling bij Ammerzoden: langs 3 fraaie kastelen

Drie prachtige kastelen zien tijdens een wandeling. Op de rand van Gelderland en Brabant is het mogelijk. De kastelenwandeling bij Ammerzoden voert je naar de imposante waterburcht Ammersoyen. In Well bekijk je het Slot Well van alle kanten. En als...

Wandeling naar de Posbank in Nationaal Park Veluwezoom

Wandeling naar de Posbank in Nationaal Park Veluwezoom

Bij een andere wandeling in dit gebied schreven we al: het glooiende landschap van de Veluwezoom is een waar eldorado voor de wandelaar, fietser en mountainbiker. De prachtige lanen in de fraaie bossen en de uitgestrekte heidegebieden zijn zo mooi....

Bijzonder gevarieerde wandeling bij vestingstad Wageningen

Bijzonder gevarieerde wandeling bij vestingstad Wageningen

Wij lopen graag een zogenaamde Trage Tocht. Bij een dergelijke wandeling loop je door zowel de natuur (bijvoorbeeld bossen), boerenland en de bebouwde kom van een dorp of stad. Het grote voordeel van een trage tocht voor ons is de variatie. Onlangs...

Het Betuwse Buren: oer-Nederlands met een koninklijk randje

Het Betuwse Buren: oer-Nederlands met een koninklijk randje

Nu de bloesemperiode is aangebroken vonden we het tijd voor een wandeling door de Betuwe. De bloesemalert-app van het Rivierenland vertelde ons dat in de Betuwe alleen nog de kersenbomen in bloesempracht staan. We gingen daarom op zoek naar een...

Wandeling langs de Linge: bloesempracht en slaperige dorpjes

Wandeling langs de Linge: bloesempracht en slaperige dorpjes

We hebben een zonnige zaterdag in het verschiet. En langzaam maar zeker begint de bloesemtijd. We kiezen daarom voor een wandeling langs de Linge in het eerste weekend van april. Zo genieten we van de fruitboomgaarden in een pittoresk landschap. Als...

Groene stadswandeling door Nijmegen

Groene stadswandeling door Nijmegen

We vonden het weer eens tijd worden voor een stadswandeling. Via de Wandelzoekpagina komen we uit bij een groene wissel door Nijmegen. Van onze keuze krijgen we geen spijt. De stadswandeling door de oudste stad van Nederland voert ons door vele...

Wandeling rondom ’s-Heerenberg in het Montferland

Wandeling rondom ’s-Heerenberg in het Montferland

In het heuvelachtige Montferland is ’s-Heerenberg een gezellige stad met een bijzondere historie. Ons weekend hier kan niet beter starten met deze prachtige wandeling rondom ’s-Heerenberg. We beleven het ene na het andere hoogtepunt. En dat is ook...

Wandeling op de Ginkelse heide en de Sysselt in de winter

Wandeling op de Ginkelse heide en de Sysselt in de winter

De wandeling op de Ginkelse heide en de Sysselt is prachtig. De fraaie route gaat door de bossen en het heidegebied van Ede. Direct vanaf het treinstation begint al het bos. Mooier kun je het niet hebben. De uitgestrekte Ginkelse heide is een...

Wandeling rondom Landgoed Staverden: volop genieten

Wandeling rondom Landgoed Staverden: volop genieten

Op de Veluwe ligt het fraaie landgoed Staverden tussen Ermelo en Elspeet. Vlakbij het prachtige, witte landhuis start de wandeling door de schitterende natuur in de omgeving. Natuurlijk genoten we van het landgoed Staverden. Maar daarnaast waren de...

Onvervalst mooie bos- en heidewandeling bij Wapenveld

Onvervalst mooie bos- en heidewandeling bij Wapenveld

De afgelopen tijd hebben we veel ‘Trage Tochten’ gelopen: wandelingen waarbij je door de bebouwde kom, het boerenland en bos loopt. De Trage Tocht Zwolse Bos die we onlangs maakten bleek uiteindelijk geen echte Trage Tocht. Zo zijn we geen...

Wandeling bij Zaltbommel en de Hurwenense uiterwaarden

Wandeling bij Zaltbommel en de Hurwenense uiterwaarden

Zaltbommel is een pittoreske vestingstad aan de Waal. Vanaf de bekende Martinus Nijhoffbrug over de rivier zie je het al liggen. Voor ons was een wandeling bij Zaltbommel de afsluiting van een zonnig pinksterweekend. En bij de wandeling zagen we tal...

Prachtige herfstwandeling in het Rijk van Nijmegen

Prachtige herfstwandeling in het Rijk van Nijmegen

Houd je van wandelen over slingerende bospaden en langs weidse uitzichten? Zo ja, dan hebben we een wandeling voor je die je beslist niet wilt missen! Begin november maakten we een zogenaamde Trage Tocht door het heuvelachtige landschap van het Rijk...

Herfstwandeling bij Wolfheze naar kasteel Doorwerth

Herfstwandeling bij Wolfheze naar kasteel Doorwerth

Wat een afwisseling biedt deze herfstwandeling bij Wolfheze! Dit is een afwisselende tocht door oerbossen en langs sprengen. Maar ook het fraaie kasteel Doorwerth en het unieke Heveadorp liggen op de route. Af en toe is het even flink klimmen, maar...

Afwisselende wandeling over het Oldenallerpad bij Putten

Afwisselende wandeling over het Oldenallerpad bij Putten

Een trouwe lezer van onze nieuwsbrief kwam onlangs met een suggestie voor een fraaie wandeling. In het buitengebied van Putten heb je het landgoed Oldenaller liggen. Het landgoed en de directe omgeving bieden een ideale afwisseling van cultuur en...

Adembenemend mooie wandeling bij de Mookerheide

Adembenemend mooie wandeling bij de Mookerheide

Onlangs maakten we een lange wandeling in het fraaie, heuvelachtige landschap van Mook en Groesbeek (Berg en Dal) op de provinciegrens van Gelderland met Limburg. De wandeling gaat onze boeken in als één van de mooiste en meest gevarieerde...

Historische wandeling bij de Grebbelinie

Historische wandeling bij de Grebbelinie

Onze grote interesse in de geschiedenis van onze lage landen, bracht ons in de omgeving van Veenendaal en Renswoude. Hier maakten we een fantastische wandeling door een gevarieerd landschap over delen van de Grebbelinie. Tijdens deze wandeling...

Wandeling bij Ermelo door bos- en heidegebieden

Wandeling bij Ermelo door bos- en heidegebieden

Voor een heerlijk afwisselende wandeltocht door prachtige bos- en heidegebieden is deze wandeling bij Ermelo een aanrader. De rust en de stilte in de verschillende bossen is verademend. En op de uitgestrekte Ermelose heide zie je in de verte wel...

Wandeling bij Vierhouten en de Elspeetse Heide

Wandeling bij Vierhouten en de Elspeetse Heide

In het eerste echte lenteweekend van maart 2020 maakten we een prachtige wandeling bij Vierhouten. De tocht bracht ons door het gevarieerde Vierhouterbos en de uitgestrekte Elspeetse Heide. Bewust hadden we voor dit gebied gekozen. Niet alleen...

Wandelen bij Oosterbeek: natuur en oorlogshistorie

Wandelen bij Oosterbeek: natuur en oorlogshistorie

Wandelen bij Oosterbeek is genieten van een zeer afwisselende natuur. Je ziet de uiterwaarden, mooie parken en grote bossen met statige beukenlanen. Daarnaast kom je langs mooie landgoederen. Tot slot is wandelen rondom Oosterbeek een herinnering...

Wandelen bij Planken Wambuis

Wandelen bij Planken Wambuis

Natuurgebied de Planken Wambuis bij Ede Op de Veluwe kun je naar hartelust mooie wandelingen maken. Het gebied is zo uitgestrekt dat er voldoende mogelijkheden zijn. Vlakbij Ede, naast de Ginkelse heide (ook een prachtig wandelgebied!), ligt het...

De Loenense bossen: een heerlijk wandelgebied

De Loenense bossen: een heerlijk wandelgebied

Aanrader: wandelen door de Loenense bossen Op de Veluwe kun je prachtige wandeltochten maken. Vaak door prachtige en afwisselende natuurlandschappen. Het Nationaal Park Hoge Veluwe is zeker een bezoek waard. Niet alleen om te wandelen, maar zeker...

Limburg

Leuke wandeling door landgoed Mookerheide

Leuke wandeling door landgoed Mookerheide

Onder wandelaars is de omgeving van Nijmegen vooral bekend om de N70-wandeling. Begrijpelijk ook, want dit is een van de mooiste wandelingen - vinden we - die je in Nederland kunt maken. Maar de omgeving heeft nog vele andere prachtige wandelroutes...

Wandeling vanuit Afferden door Maasduinen en Bleijenbeek

Wandeling vanuit Afferden door Maasduinen en Bleijenbeek

Bos, heide, duinen, zandverstuivingen en een mooi uitkijkpunt. Dat maakt deze wandeling vanuit Afferden in de Maasduinen zo bijzonder. En of we nog niet genoeg moois gezien hadden, pakken we ook nog even landgoed Bleijenbeek mee. Wat een heerlijk...

Herfstwandeling om de Ravenvennen in De Maasduinen

Herfstwandeling om de Ravenvennen in De Maasduinen

Duinen, poelen, vennen, heide, akkers, dennen en gevarieerde, soms ruige loofbossen: zomaar een greep van wat je te zien krijgt bij de Ravenvennen in De Maasduinen. In het voorjaar maakten we voor het eerst kennis met dit Noord-Limburgse, nationale...

De Dutch Mountain Trail: prachtige tocht in Zuid-Limburg

De Dutch Mountain Trail: prachtige tocht in Zuid-Limburg

In Nederland zijn er veel Lange Afstands Wandelpaden, LAW’s genaamd. Het Pieterpad is daarvan de bekendste. Sinds kort is er in Limburg een prachtige lange afstandswandelroute: de Dutch Mountain Trail. Dit is niet de langste wandeling in Nederland...

Prachtige duin- en boswandeling over de Brunssummerheide

Prachtige duin- en boswandeling over de Brunssummerheide

We hebben ons hart verloren aan Zuid-Limburg. Fietsen, wandelen, golfen en genieten van de bourgondische cultuur: in dit deel van Nederland is alles mogelijk. Op de terugweg van onze mini-vakantie in Valkenburg wilden we nog één wandeling maken. We...

Wandeling door Nationaal Park de Maasduinen

Wandeling door Nationaal Park de Maasduinen

Een van onze trouwe volgers tipte ons onlangs over Nationaal Park de Maasduinen. Een wandeling door de Noord-Limburgse stuifduinen en langs kasteelruïne Bleijenbeek mochten we volgens haar niet missen. Tijdens de voorjaarsvakantie werden we...

De kapelletjesroute, een fraaie wandeling bij Thorn

De kapelletjesroute, een fraaie wandeling bij Thorn

In de omgeving van Thorn kun je prachtige wandelingen maken. Wij kozen dit keer voor een rondje langs de diverse natuurgebieden bij Thorn. Het is een echte kapelletjesroute, want we zagen er onderweg maar liefst 7. Kleine en grote, maar allemaal...

Wandeling bij Klimmen: kastelen, Geul en Gerendal

Wandeling bij Klimmen: kastelen, Geul en Gerendal

Na de fantastische wandeling bij Mechelen vroegen we ons af of we nog mooiere tochten konden maken in het Zuid-Limburgse land. We kunnen niet besluiten of de wandeling bij Klimmen nu mooier is of niet. Hij is zeker anders. Bij deze wandelroute...

Wandeling bij Mechelen: een vijfsterren landschap

Wandeling bij Mechelen: een vijfsterren landschap

Zuid-Limburg is het mekka voor de wandelaar. Het prachtige glooiende landschap doet on-Nederlands aan. Klimmen en dalen langs de meanderende Geul, het is een feest om hier te mogen wandelen. In de dalen zie je regelmatig een kerktoren uitsteken...

Noord-Brabant

Natuurrijke wandeling bij het historische Mill

Natuurrijke wandeling bij het historische Mill

Eerder liepen we bij Groesbeek enkele etappes van de Liberation Route (LRE) langs herdenkingsplaatsen van de Tweede Wereldoorlog. De indrukwekkende, prachtige wandeling door een groen en glooiend landschap smaakte naar meer. Vandaar dat we ons...

Trage Tocht door landgoederen bij Rosmalen

Trage Tocht door landgoederen bij Rosmalen

Als getogen Brabander kom ik voor een wandeling nog altijd graag in het Brabantse land. De provincie biedt talloze wandelmogelijkheden door bijzonder gevarieerde natuurlandschappen. Zoals de Biesbosch, de Loonse en Drunense duinen, de Kampina bij...

Kasteelwandeling door het boerenland bij Heeswijk-Dinther

Kasteelwandeling door het boerenland bij Heeswijk-Dinther

Geïnspireerd door de jaarlijkse “Dag van het kasteel” brachten we onlangs een bezoek aan Kasteel Heeswijk. Keuze voor dit kasteel was niet een toevallige: als getogen Brabander vond ik het hoog tijd worden meer aandacht te besteden aan Brabantse...

Het Nederlands Kustpad: wandelen langs de Noordzee

Het Nederlands Kustpad: wandelen langs de Noordzee

We maken in Nederland vooral dagwandelingen. Terwijl we in het buitenland graag meerdaagse wandeltochten doen. Al vaak hebben we gesproken over het lopen van een Lange Afstands Wandelpad (LAW). Want die zijn er genoeg in Nederland. Een daarvan loopt...

Kasteelwandeling naar Slot Loevestein en vestingsteden

Kasteelwandeling naar Slot Loevestein en vestingsteden

De ontsnapping van Hugo de Groot in een boekenkist uit Slot Loevestein heeft vroeger diepe indruk op mij gemaakt. Toch ben ik in al die jaren nog niet bij dit kasteel geweest. De kasteelwandeling naar Slot Loevestein vanuit vestingstad Gorinchem...

Loonse en Drunense duinen: de Brabantse Sahara

Loonse en Drunense duinen: de Brabantse Sahara

Het stond al jaren op ons verlanglijstje: struinen door de Loonse en Drunense duinen. We waren benieuwd waarom dit gebied ook wel bekend staat als de Brabantse Sahara. Op een zonnige zaterdag tijdens het Pinksterweekend trokken we onze...

De Kampina en de prachtige Oisterwijkse vennen

De Kampina en de prachtige Oisterwijkse vennen

Enkele jaren geleden waren we voor een familieweekend in het gezellige Oisterwijk. We hadden toen niet de kans om de prachtige bossen en vennen te ontdekken. We hoorden zoveel enthousiaste verhalen over dit gebied dat we zeker een keer terug moesten...

Noord-Holland

Rondje Amsterdam, stadswandeling vol contrasten

Rondje Amsterdam, stadswandeling vol contrasten

De dag na Koningsdag belooft een wisseling van zon en wolken, met af en toe een spatje regen. Daarom kiezen we voor een stadswandeling. Geen drassige paden, maar voldoende schuilmogelijkheden als het weer ons in de steek laat. We lopen het Rondje...

Bos, duin en strand bij Groene Wissel bij Castricum

Bos, duin en strand bij Groene Wissel bij Castricum

De weersvoorspellingen waren gunstig. Zon, een lekkere temperatuur om te wandelen en geen kans op neerslag. Voor ons de reden om de wandelschoenen al vroeg aan te trekken en op pad te gaan. Ons doel: het Noordhollands Duinreservaat. Daar wachtte een...

Bollenveldwandeling bij Heiloo langs heiligdommen

Bollenveldwandeling bij Heiloo langs heiligdommen

Op een stralende zaterdag in april met zomerse temperaturen was het tijd om weer eens aan de wandel te gaan. Met de bloeiende bollenvelden was de keuze snel gemaakt: we wilden genieten van de deinende tulpen in de wind. Dit keer kozen we niet voor...

Daarom is het Knopenrondje Huizen zo bijzonder

Daarom is het Knopenrondje Huizen zo bijzonder

We hebben iets nieuws ontdekt: het wandelen van zogenaamde Knopenrondjes. Deze wandelroutes bestaan al een tijdje, maar we hebben er nog geen enkele gelopen. Op een eindelijk eens droge zondag in februari was het dan zover. We liepen het...

Trage Tocht Overveen – wandelen in NP Zuid-Kennemerland

Trage Tocht Overveen – wandelen in NP Zuid-Kennemerland

Wat maakt wandelen zo leuk? Op die vraag kunnen we veel antwoorden geven. Het ontdekken van nieuwe, prachtige routes in een al bekend gebied hoort daar zeker bij. En dat was het geval bij de Trage Tocht Overveen. Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland...

De heide bij Laren en Hilversum, een fijn wandelgebied

De heide bij Laren en Hilversum, een fijn wandelgebied

We wandelen vaak en graag op de heide bij Laren en Hilversum. Het gebied is voor ons lekker dichtbij. Begin december, op een zonnige maar koude winterdag, liepen we er voor het laatst. En hoewel we het gebied goed kennen, was het toch weer een genot...

De mooiste wandelingen vanuit Egmond aan Zee

De mooiste wandelingen vanuit Egmond aan Zee

Vissersdorp Egmond aan Zee is een van de meer authentieke plaatsen aan de Noordzeekust. De sfeer in het dorp is gemoedelijk. Er is een dorpse winkelstraat die uitkomt bij de centrale strandopgang. Hoogbouw is er beperkt en de lokale bevolking maakt...

Werelderfgoedwandeling door de Beemster

Werelderfgoedwandeling door de Beemster

We houden van plekken die behoren tot het UNESCO-werelderfgoed. En een stoer fort van de Stelling van Amsterdam kan ons ook altijd bekoren. Deze werelderfgoedwandeling door de Beemster combineert onze voorkeuren. We wandelen door droogmakerij de...

Werelderfgoedwandeling grachtengordel Amsterdam

Werelderfgoedwandeling grachtengordel Amsterdam

De binnenstad van Amsterdam is altijd mooi. Vorige week liepen we ‘s avonds door het centrum langs de verlichte kunstobjecten van het Amsterdam Light Festival. Dit keer was het een stralende winterdag en schitterden de vele bezienswaardigheden in het...

Het Voetstappenpad rondom Hilversum

Het Voetstappenpad rondom Hilversum

Regelmatig kwamen we bij onze rondwandelingen in het Gooi een bijzondere markering tegen: een steen met de tekst “voetpad” en een voetafdruk. Na wat zoeken op internet ontdekten we dat die steen de markering vormt van het Voetstappenpad rondom...

De oudste wandelroute van Nederland

De oudste wandelroute van Nederland

Tijdens een wandeling vorig jaar bij Doorn liepen we langs een vervallen informatiebord met wandelkaart. De titel trok onze aandacht: “De oudste ANWB wandelroute van Nederland: van Amsterdam naar Arnhem”. We maakten een foto van het bord zodat we...

Verrassend groene wandeling door Amsterdam Zuidoost

Verrassend groene wandeling door Amsterdam Zuidoost

Voor ons heeft Amsterdam Zuidoost geen geheimen meer, dachten we. Al bijna 30 jaar wandelen en fietsen we er vaak. Maar bij deze verrassend groene wandeling door Amsterdam Zuidoost ontdekten we genoeg onbekende plekken. Zo kwamen we eindelijk langs...

Een verrassende kasteelwandeling naar het Muiderslot

Een verrassende kasteelwandeling naar het Muiderslot

Wij houden ervan om stoere kastelen te bewonderen tijdens onze wandelingen. Daarnaast vinden we vestingsteden altijd bijzonder. Deze verrassende kasteelwandeling naar het Muiderslot is dan ook een schot in de roos. We ontdekken voor ons nieuwe...

De Kop van Noord-Holland: volop bollenvelden en strand

De Kop van Noord-Holland: volop bollenvelden en strand

De Kop van Noord-Holland is er met recht trots op: de regio is het grootste aaneengesloten bollengebied ter wereld. Maar naast de bollenvelden heeft de Kop van Noord-Holland meer troeven: er liggen gezellige authentieke plaatsjes, het gebied is...

Wandeling langs de buitenplaatsen bij ‘s-Graveland

Wandeling langs de buitenplaatsen bij ‘s-Graveland

In het Gooi liggen diverse prachtige buitenplaatsen in een fraaie natuurlijke omgeving. Deze wandeling langs de buitenplaatsen bij ‘s-Graveland voert langs maar liefst acht van die juweeltjes. Al die landgoederen zijn stuk voor stuk bijzonder. Er...

De bollenvelden bij Callantsoog en het Zwanenwater

De bollenvelden bij Callantsoog en het Zwanenwater

Bonte kleurentapijten zover je maar kunt kijken. Schitterende tulpenvelden in de glinsterende zon. De gele narcissen deinen vrolijk mee op de wind. De vele paarse, witte en blauwe hyacintenvelden maken het uitzicht nog mooier. Bij deze wandeling...

Wandeling bij Medemblik: historische stad en IJsselmeer

Wandeling bij Medemblik: historische stad en IJsselmeer

In de afgelopen weken hebben we de schilderachtige stadjes Hoorn en Enkhuizen bezocht. Natuurlijk mag Medemblik dan niet ontbreken. Dit is de kleinste en oudste stad van West-Friesland. Maar zeker niet de minst interessantste. Een rijk VOC-verleden...

Wandeling bij Zandvoort aan Zee door de Waterleidingduinen

Wandeling bij Zandvoort aan Zee door de Waterleidingduinen

De zondag doet vandaag zijn naam eer aan. De zon schijnt uitbundig, het is een stralende dag. Nog wel frisjes, maar met een mooie wandeling krijgen we het vanzelf warm. We plannen daarom een wandeling bij Zandvoort aan Zee. We lopen door de...

Wandeling bij VOC-stad Enkhuizen: wat een variatie!

Wandeling bij VOC-stad Enkhuizen: wat een variatie!

Een prachtige stad vol herinneringen aan de bloeiperiode in de Gouden Eeuw. Maar ook een vestingwal met stadspoorten, het grootste bos van West-Friesland, de dijk langs het IJsselmeer en de Drommedaris. Zo maar wat hoogtepunten die je tegenkomt op...

Wandeling langs de buitenplaatsen van Velsen

Wandeling langs de buitenplaatsen van Velsen

Deze Trage Tocht vanuit Velsen-Zuid is een aaneenschakeling van hoogtepunten. Allereerst het rustige dorpje Velsen-Zuid. Daarna rijgen de diverse buitenplaatsen zich aaneen. De kers op de taart is het rondje over buitenplaats Beeckestijn. In het...

Een prachtige stadswandeling door Haarlem

Een prachtige stadswandeling door Haarlem

De stad Haarlem heeft een grote aantrekkingskracht. Want de sfeervolle binnenstad heeft prachtige hofjes, historische panden en fraaie grachten. Deze korte, maar o zo interessante stadswandeling door Haarlem brengt je langs de mooiste plekjes. En...

Stadswandeling door Hoorn: terug in de Gouden Eeuw

Stadswandeling door Hoorn: terug in de Gouden Eeuw

Terug in de tijd van de Gouden Eeuw. Dat ga je met deze stadswandeling door Hoorn. Je ontdekt tal van monumenten uit de VOC-tijd. Je geniet van de fraaie gevelstenen op de minstens zo mooie grachtenpanden in het centrum. In de Binnenhaven liggen de...

Indrukwekkende wandeling door Amsterdam

Indrukwekkende wandeling door Amsterdam

Deze indrukwekkende wandeling door Amsterdam brengt je over de mooiste grachten van de stad. Langs de imponerende grachtenpanden uit de Gouden Eeuw. Je ziet de authentieke winkels in de negen straatjes. Maar vooral leidt deze wandeling langs alle...

Een prachtige heidewandeling bij Blaricum

Een prachtige heidewandeling bij Blaricum

De heide in het Gooi is prachtig. Al jaren wandelen en fietsen we hier met veel plezier. Nu het bloeiseizoen is aangebroken, is er nog meer reden om in dit gebied te wandelen. We kiezen op een zonnige en warme zondag in augustus voor een fraaie...

Wandeling rond Edam: Markermeer, polder en vestingstad

Wandeling rond Edam: Markermeer, polder en vestingstad

Vlak boven Amsterdam liggen pittoreske plaatsen. Vele daarvan kennen we door onze fietstochten in het Waterland. Maar Edam was voor ons nog een onbekende stad. Dankzij de wandeling rond Edam hebben we genoten van de voormalige vestingstad. Die...

Een prachtige wandeling door de Kennemerduinen

Een prachtige wandeling door de Kennemerduinen

De Kennemerduinen is een van onze favoriete wandelgebieden. We hebben hier al diverse mooie kortere tochten gemaakt. We kozen ditmaal voor een gevarieerde en lange wandeling door de Kennemerduinen. Zo was het een goede voorbereiding voor onze...

Wandeling bij Amstelveen: Amsterdamse Bos en de Poel

Wandeling bij Amstelveen: Amsterdamse Bos en de Poel

We wonen niet ver van het Amsterdamse Bos vandaan. Dit uitgestrekte gebied heeft een uitgebreid netwerk aan wandelpaden. We lopen er daarom ook regelmatig. Maar deze wandeling bij Amstelveen bracht ons toch weer op nieuwe plekken. Daarnaast genoten...

Wandeling in Amsterdam langs het IJ is genieten pur sang

Wandeling in Amsterdam langs het IJ is genieten pur sang

Deze wandeling in Amsterdam langs het IJ levert alleen maar hoogtepunten op. En de contrasten zijn groot. De route gaat door groene stadsparken. Daarnaast ontdek je de dorpse sfeer op de prachtige Nieuwendammerdijk. Twee ouderwetse trekpontjes en de...

Wandeling bij Bakkum: bos, duinen en strand

Wandeling bij Bakkum: bos, duinen en strand

Na een onstuimige week met veel wind en regen beloofde het een mooi weekend te worden. Ideaal dus om een fraaie bos- en duinwandeling te maken. We kozen voor een wandeling bij Bakkum. Dat kleine plaatsje ligt vlakbij Castricum. Zo konden we ook nog...

Wandeling in het Gooi vanuit Crailo: alle seizoenen mooi!

Wandeling in het Gooi vanuit Crailo: alle seizoenen mooi!

Regelmatig wandelen we in de bossen en over de heide in het Gooi. Met het prachtige winterse landschap willen we genieten van de fraaie landgoederen, de heuvelachtige stukken bos, zandverstuivingen en heidevelden. En tussendoor ons vergapen aan de...

Wandeling bij Baarn en Kasteel Groeneveld

Wandeling bij Baarn en Kasteel Groeneveld

Deze wandeling bij Baarn kun je met recht betitelen als een vorstelijke wandeling. We lopen door de mooiste bossen en de prachtigste heidevelden. Het dikke pak sneeuw op de bomen zorgt voor een ideaal winters decor. Maar ook in andere seizoenen is...

Wandeling over Landgoed Duin en Kruidberg: aanrader!

Wandeling over Landgoed Duin en Kruidberg: aanrader!

Op een prachtige maar koude zaterdag in januari wilden we bos, duinen en de zee zien. We kozen voor een wandeling bij Landgoed Duin en Kruidberg in Santpoort Noord. Een voor ons onbekend gebied in de Kennemerduinen. We werden op onze wenken bediend....

Themawandeling maritiem verleden van Amsterdam

Themawandeling maritiem verleden van Amsterdam

Als Amsterdammers blijven we het fijn vinden om onbekende plekken in onze hoofdstad te ontdekken. Wat dat betreft is de wandeling maritiem verleden van Amsterdam een schot in de roos. Natuurlijk kenden we diverse plekken van de route al langer. Maar...

Trage Tocht naar Naarden Vesting: stad én natuur

Trage Tocht naar Naarden Vesting: stad én natuur

We hebben weer een verrassende wandeling gemaakt. De Trage tocht naar Naarden Vesting bracht ons op totaal onbekende plekken. Van twee natuurgebieden hadden we nog nooit gehoord. En dat terwijl we al meer dan 30 jaar in deze regio komen om te...

Rondje Gaasperplas: wandelen langs verrassende plekjes

Rondje Gaasperplas: wandelen langs verrassende plekjes

Vroeger was het rondje Gaasperplas een van mijn favoriete hardlooprondjes. Nu ik de hardloopschoenen heb verruild voor wandelschoenen, kom ik er nog steeds graag. Want langs de Gaasperplas in Amsterdam Zuidoost liggen de mooiste, verrassende...

Wandeling door het Diemerbos: stille paadjes in de Randstad

Wandeling door het Diemerbos: stille paadjes in de Randstad

Update: de gemeente werkt aan het herstel van het Diemerbos en diverse wandelpaden. Daarom kun je deze wandeling tot nader bericht niet maken. Wel zijn er diverse korte en gemarkeerde wandelingen in het Diemerbos mogelijk. We melden het gelijk...

Trage Tocht bij Schoorl: de hoogste duinen van Nederland

Trage Tocht bij Schoorl: de hoogste duinen van Nederland

Het duingebied rondom Schoorl kent de hoogste duinen van Nederland. Vanaf de rand van het dorp neemt deze Trage Tocht bij Schoorl je mee door de bossen en de duinen. De diverse uitzichtpunten geven een fantastisch panorama. Deze wandeling is pittig,...

Trage Tocht bij ‘s-Graveland: genieten van begin tot eind

Trage Tocht bij ‘s-Graveland: genieten van begin tot eind

Het Gooi is een fantastisch wandelgebied. Iedere keer ontdekken we weer de meest prachtige wandelingen. Deze Trage Tocht bij ’s-Graveland hoort daar zeker bij. Op een zonnige herfstdag ziet de natuur hier er kleurrijk uit. De diverse waterpartijen...

Fraaie herfstwandeling bij Hollandsche Rading

Fraaie herfstwandeling bij Hollandsche Rading

Op de laatste zaterdag van oktober maakten we deze prachtige herfstwandeling bij Hollandsche Rading. Alle ingrediënten voor een topwandeling waren aanwezig: prachtig gekleurde bomen, vallend blad dat neerdwarrelt, de mooiste paddenstoelen en een...

Verrassend groene trage tocht bij Amsterdam Sloterdijk

Verrassend groene trage tocht bij Amsterdam Sloterdijk

Afgelopen week waren we op mini-vakantie in de randstad. We sloten deze vakantie af met een verblijf in het WestCord Art Hotel vlakbij het Amsterdamse Westerpark. Het stadscentrum van onze hoofdstad kennen we op ons duimpje. We besloten daarom juist...

Wandeling door Amsterdamse Bos en het sjieke Amsterdam Zuid

Wandeling door Amsterdamse Bos en het sjieke Amsterdam Zuid

Het Amsterdamse Bos was jarenlang onze plek om een rondje hard te lopen. We hebben er wat zweetdruppels verloren, net als de kilo’s. Later wandelden we er veel met onze kinderen. Sindsdien kwamen we er niet zo veel meer. Reden genoeg om dichtbij...

Een prachtige wandeling in de Gooise natuur

Een prachtige wandeling in de Gooise natuur

De heide en bossen tussen Bussum en Hilversum vinden we prachtig. Al jaren wandelen en fietsen we hier met veel plezier. Op een zonnige zondag in juli ontdekten we toch weer nieuwe, verrassende plekjes. Daarom is deze geweldige wandeling in de...

De waterleidingduinen bij Vogelenzang: wild spotten

De waterleidingduinen bij Vogelenzang: wild spotten

Op een mooie zaterdag in juni trokken we onze wandelschoenen weer eens aan. De waterleidingduinen bij Vogelenzang stonden op het programma. Van iedereen die het gebied kende, hoorden we enthousiaste verhalen. Herten, reeën en zelfs vossen kun je...

Wandeling bij Egmond aan den Hoef: absolute aanrader!

Wandeling bij Egmond aan den Hoef: absolute aanrader!

Al zeggen we het zelf: we hebben al aardig wat wandelkilometers in de benen. We kennen de wandelgebieden in Noord-Holland best wel goed. We dachten daarom dat we de mooiste route van de provincie al eens hadden gelopen. Maar de wandeling bij Egmond...

Prachtige wandeling rondom Huizen: de zes bergenroute

Prachtige wandeling rondom Huizen: de zes bergenroute

Het Noord-Hollandse Huizen ligt te midden van mooie natuurgebieden. Een wandeling rondom Huizen is dan ook zeer de moeite waard. Je ziet heidevelden, bossen, zandverstuivingen en beklimt maar liefst zes “bergen”. Daarvoor hoef je niet op...

Zuid-Kennemerland

Zuid-Kennemerland

In het duingebied ten westen van de stad Haarlem ligt het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het park ligt op het grondgebied van de gemeenten Bloemendaal, Velsen en Zandvoort. Het park is in totaal bijna 40 km² groot en wordt aan de oostkant...

Wandelen bij Bommelstein

Wandelen bij Bommelstein

De Bommelstein-wandeling bij Nederhorst den Berg Vanuit Nederhorst den Berg start een mooie wandeling van ongeveer 10 kilometer door een Hollands polderlandschap naar de oevers van de Vecht. In Nigtevecht kun je een tussenstop maken op een mooi...

De Spiegelplas en Ankeveense Plassen

De Spiegelplas en Ankeveense Plassen

Fiets- en wandelmogelijkheden bij de Spiegelplas Het gebied tussen de plaatsen Nederhorst den Berg en Ankeveen is absoluut de moeite waard om per fiets of wandelend te verkennen. Onderweg kom je de Spiegelplas tegen. En vanaf de Spiegelplas ga je...

Natuurgebied Het Twiske

Natuurgebied Het Twiske

Vlak boven Amsterdam ligt het uitgestrekte natuurgebied Het Twiske. Voor diegenen die de hectiek van de drukke stad willen ontvluchten, biedt dit gebied veel moois. Je kunt er diverse activiteiten ondernemen. Of natuurlijk gewoon genieten van de...

Broek in Waterland: wandeling de Dijkjesroute

Broek in Waterland: wandeling de Dijkjesroute

De dijkjesroute bij Broek in Waterland Net boven de rook van Amsterdam ligt het mooie dorp Broek in Waterland. Het dorp is bekend om zijn vele houten huizen als gevolg van de niet zo stevige bodem hier. Het dorp is het startpunt voor een mooie...

Het bijzondere Naardermeer

Het bijzondere Naardermeer

Het Naardermeer bestaat uit enkele grote en kleinere meren, verbonden door vaarten en smalle sloten. Eromheen liggen moerasbossen en weilanden met ondiepe plassen. Voor de liefhebbers is het “rondje Naardermeer”, van ruim 19 kilometer, een echte...

Bergen en Schoorl

Bergen en Schoorl

Een prachtige wandeling tussen Bergen en Schoorl Bergen is een gezellige plaats die al sinds begin 1900 vele schilders, schrijvers en andere kunstenaars aantrekt. Wij kwamen er niet specifiek voor de kunst en de gezelligheid die Bergen biedt. We...

Overijssel

Landgoedwandeling naar Kasteel het Nijenhuis

Landgoedwandeling naar Kasteel het Nijenhuis

Kort na onze fantastische landgoedwandeling bij Dalfsen togen we wederom naar het prachtige Salland. Dit keer voor een landgoedwandeling bij Heino met als hoogtepunt kasteel het Nijenhuis. Opnieuw een heerlijke wandeling door het fraaie Sallandse...

Landgoedwandeling bij Dalfsen, de groene parel aan de Vecht

Landgoedwandeling bij Dalfsen, de groene parel aan de Vecht

Genieten met de hoofdletter G, dat is wat je doet tijdens de landgoedwandeling bij Dalfsen. De wandeling over grotendeels onverharde paden voert door de mooiste coulissenlandschappen: een lapjesdeken van Veluwe-achtige bossen en heide, sappig groene...

Bloeiende heidewandeling naar de Sprengenberg

Bloeiende heidewandeling naar de Sprengenberg

Begin september deden we een korte Trage Tocht naar de Sprengenberg bij Haarle. De wandeling bewees dat het bloeiseizoen van de heide gelukkig nog niet voorbij is. Bij onze komst naar de Sallandse Heuvelrug hoopten we al op een prachtige, bloeiende...

Wandelen langs de IJssel bij hanzestad Deventer

Wandelen langs de IJssel bij hanzestad Deventer

In deze blog nemen we je mee op een stadswandeling die we onlangs maakten door Deventer, de stad waar ik met erg veel plezier 8 jaar heb gewoond. Wat weinig Nederlanders weten is dat Deventer een van de oudste steden van Nederland is. Ergens midden...

Heuvelachtige rondwandeling naar de top van de Holterberg

Heuvelachtige rondwandeling naar de top van de Holterberg

Onlangs maakten we een rondwandeling vanaf het stationnetje van Holten naar de Holterberg. Alhoewel deze berg niet het hoogste punt is van de Sallandse Heuvelrug, is het wel de meest bekende. En wij begrijpen nu waarom. We kwamen uit in een...

Utrecht

Adellijk Knopenrondje Zeist

Adellijk Knopenrondje Zeist

In de omgeving van Zeist hebben we door de jaren heen vele fraaie wandelingen gemaakt. Zowel Klompenpaden als Trage Tochten en Groene Wissels, de ene nog mooier dan de ander. Aan deze routes kan geen Knopenrondje tippen, was onze eerste gedachte...

Knopenrondje Driebergen: sprengen, heidetuin en landgoederen

Knopenrondje Driebergen: sprengen, heidetuin en landgoederen

Op de spaarzame zonnige dagen in februari hebben we leuke wandelingen kunnen maken. Dit keer niet de gebruikelijke Trage Tochten, Groene Wissels of Klompenpaden maar zogenaamde Knopenrondjes: wandelingen van maximaal tien kilometer langs uitgezette...

Lint- en Liniepad bij Schalkwijk: fraai Klompenpad

Lint- en Liniepad bij Schalkwijk: fraai Klompenpad

Enthousiast geworden door de vele positieve beoordelingen van het Klompenpad Lint- en Liniepad bij Schalkwijk besluiten we deze ook te gaan wandelen. De weersvoorspellingen zijn wisselend, maar dat weerhoudt ons niet van ons plan. En daar krijgen we...

Trage Tocht Wilnis door Hollands veenlandschap

Trage Tocht Wilnis door Hollands veenlandschap

Het Hollandse polderlandschap blijft ons altijd bekoren. Vooral in het veenweidegebied van het Groene Hart lopen we graag. Struinen langs legakkers en sloten, we genieten er elke keer weer van. Deze Trage Tocht Wilnis voert langs mooie stukken...

Trage Tocht Zeist door bos, heide en boerenland

Trage Tocht Zeist door bos, heide en boerenland

Wij lopen graag Trage Tochten: wandelroutes door zowel de natuur en het boerenland als door de bebouwde kom. Met deze zorgvuldig uitgestippelde en doorgaans bijzonder gevarieerde wandelroutes wandel je zoveel mogelijk over onverharde paden. Een...

Trage Tocht Waverveen: een prachtige wandeling

Trage Tocht Waverveen: een prachtige wandeling

Deze Trage Tocht Waverveen is een prachtige wandeling onder de rook van Amsterdam. Het is een afwisselende route over graspaden, langs rietlanden, kleine riviertjes en de Vinkeveense Plassen. Je krijgt iets meer asfalt onder je voeten dan normaal bij...

De oudste wandelroute van Nederland

De oudste wandelroute van Nederland

Tijdens een wandeling vorig jaar bij Doorn liepen we langs een vervallen informatiebord met wandelkaart. De titel trok onze aandacht: “De oudste ANWB wandelroute van Nederland: van Amsterdam naar Arnhem”. We maakten een foto van het bord zodat we...

Wandeling bij Kockengen door het Groene Hart

Wandeling bij Kockengen door het Groene Hart

De wandeling bij Kockengen door het Groene Hart is een puur Hollandse wandeling. We struinen door het veenweidegebied waar vogels af en aan vliegen. Langs graskades met wuivende rietkragen. We bewonderen de fraaie boerderijen met hun mooie gevels....

Fraaie wandeling langs forten en molens bij Abcoude

Fraaie wandeling langs forten en molens bij Abcoude

Een oer-Hollands polderlandschap met knotwilgen en weiden waarin de schapen dartelen. Blauwe luchten met mooie wolkenpartijen. Wandelen langs het riviertje het Gein dat zich kronkelt door het boerenlandschap. Genieten van de monumentale boerderijen...

Landgoedwandeling van Wijk bij Duurstede naar Cothen

Landgoedwandeling van Wijk bij Duurstede naar Cothen

Voor een relatief kleine provincie heeft Utrecht bijzonder veel kastelen en buitenhuizen. Je kunt dan ook talloze landgoedwandelingen maken, de een nog mooier of interessanter dan de ander. Een prachtig voorbeeld is de landgoedwandeling vanuit Wijk...

Onvervalst heerlijke wandeling bij het landelijke Achterveld

Onvervalst heerlijke wandeling bij het landelijke Achterveld

Geen kastelen of weidse uitzichten vanaf hoge heuveltoppen. Wel gemengde bossen, graslanden, waterpartijen, heide en duizenden zangvogels. Dat is wat deze onvervalst heerlijke Trage Tocht bij Achterveld te bieden heeft. De wandeling voert over brede...

Koninklijke heuvelrugroute bij Lage Vuursche

Koninklijke heuvelrugroute bij Lage Vuursche

Sommige wandelingen in Nederland lenen zich bij uitstek voor een bepaald seizoen. Uiteraard kun je ze in alle jaargetijden lopen, maar de beleving verschilt sterk. Er zijn echter ook wandelingen die ons in elk seizoen kunnen bekoren. De...

Variatie troef bij de Trage Tocht Den Dolder

Variatie troef bij de Trage Tocht Den Dolder

De Utrechtse Heuvelrug is op de Veluwe na, het grootste bosgebied van Nederland. Met een totale oppervlakte van ongeveer 23000 hectare heb je oneindig veel fantastische wandelroutes. Een daarvan is de Trage Tocht Den Dolder. Bij deze route word je...

Korte herfstwandeling door landgoederen bij Zeist

Korte herfstwandeling door landgoederen bij Zeist

De Bunsingroute van Utrechts Landschap bewijst dat een leuke wandeling niet per se lang hoeft te zijn. In amper anderhalf uur tijd krijg je tussen Zeist en Bunnik de grootste variatie voorgeschoteld. Zo loop je door bossen en vele landgoederen, maar...

Korte maar verrassende herfstwandeling bij Maarn

Korte maar verrassende herfstwandeling bij Maarn

Ten zuiden van Maarn op de Utrechtse Heuvelrug zijn de prachtigste wandelingen te maken. Zo zijn de Kaapse Bossen maar ook de bossen bij Leersum populaire wandelgebieden. Minder bekend zijn de bossen van Stameren en Hoog Moersbergen tussen Maarn en...

Prachtige herfstwandeling door het Amerongse Bos

Prachtige herfstwandeling door het Amerongse Bos

Wel vaker hebben we ons verbaasd over de fantastische wandelmogelijkheden op de Utrechtse Heuvelrug. Maar inmiddels hebben we er een nieuwe favoriet bij: de Tabakker-tocht bij Amerongen. Afgelopen zomer maakten we bij Amerongen een heidewandeling...

Afwisselende wandeling door de landgoederen bij Leersum

Afwisselende wandeling door de landgoederen bij Leersum

Een wandeling in de bosrijke omgeving van Leersum stond al een tijdje op de planning. Het gebied wordt namelijk geroemd om het fraaie, licht glooiende natuurlandschap. En vooral ook om de vele landgoederen en prachtige landhuizen en kastelen. In...

Ongekend mooie bergwandeling bij Rhenen

Ongekend mooie bergwandeling bij Rhenen

Onlangs liepen we een Trage Tocht bij Rhenen op de Utrechtse Heuvelrug. Het werd een bergwandeling over de Grebbeberg en Laarsenberg met ongekend mooie uitzichten. Op zoek naar een wandeling met ultieme variatie, en beklimmingen schrikken je niet...

Fraaie bos- en heidewandeling bij Doorn

Fraaie bos- en heidewandeling bij Doorn

In het vroege voorjaar werden we in Nederland verrast door serieus winterweer. Net als veel anderen genoten we elke minuut van de witte wondere wereld. We stonden vrijwel elke dag met onze noren op natuurijs. Maar we maakten ook prachtige...

Schitterende heidewandeling bij de Amerongse Berg

Schitterende heidewandeling bij de Amerongse Berg

Het is weer de tijd van het jaar om te genieten van een bloeiende heide. Op een van onze favoriete Facebook-wandelpagina’s zagen we foto’s voorbij komen van de Amerongse Berg. Een andere wandelaar had de eerste, prachtige paarse heide daar al...

Wandelen over Landgoed Den Treek-Henschoten

Wandelen over Landgoed Den Treek-Henschoten

Voor ons is het iedere keer weer een genot te wandelen over Landgoed Den Treek-Henschoten. Dit prachtige natuurgebied ligt net onder Amersfoort. Aan de zuidkant grenst Maarn aan het Landgoed. Het is de overgang van de Utrechtse Heuvelrug naar de...

Wandeling bij Doorn: landgoederen en Kromme Rijn

Wandeling bij Doorn: landgoederen en Kromme Rijn

Op de rand van de Utrechtse Heuvelrug biedt deze wandeling bij Doorn alles wat een wandeling hoort te hebben: mooie landgoederen, prachtige bossen met imposante bomenlanen, een schitterend pad langs de Kromme Rijn en een pittoresk plaatsje met...

Trage herfsttocht bij Soest en de Soester Duinen

Trage herfsttocht bij Soest en de Soester Duinen

Een herfstwandeling volgens het boekje. Zo kunnen we onze wandeling van de Soester Duinen naar landgoed De Paltz het beste samenvatten. Deze fantastische trage tocht had werkelijk alles wat je van een herfstwandeling mag verwachten. Heide,...

Trage Tocht Quatre Bras door Den Treek: een waar diamantje

Trage Tocht Quatre Bras door Den Treek: een waar diamantje

De pandemie heeft ook ons reispatroon veranderd. Een jaar geleden trokken we er nog met rugzak op uit in Afrika. Dit jaar vind je ons in Europa. En tijdens de (gedeeltelijke) lock-downs uitsluitend in Nederland. En wat we eigenlijk al wisten, werd...

Wandeling bij Tienhoven: de prachtige zompige zoddenroute

Wandeling bij Tienhoven: de prachtige zompige zoddenroute

Op de warmste Koningsdag uit de historie wilden we genieten van de zon en de natuur. We kozen voor een wandeling bij Tienhoven. Die loopt door de veengebieden in de gemeente Stichtse Vecht. Het gebied is voor veel vogelsoorten hun habitat. Daarnaast...

Van Bunnik naar Bilthoven ten tijde van corona

Van Bunnik naar Bilthoven ten tijde van corona

Voor een bijzonder gevarieerde wandeltocht door natuur en stad, en langs oud en nieuw, is de wandeling van Bunnik naar Bilthoven een absolute aanrader. Deze wandeling van station naar station voert langs de betoverende Kromme Rijn via de oude...

Historische wandeling bij de Grebbelinie

Historische wandeling bij de Grebbelinie

Onze grote interesse in de geschiedenis van onze lage landen, bracht ons in de omgeving van Veenendaal en Renswoude. Hier maakten we een fantastische wandeling door een gevarieerd landschap over delen van de Grebbelinie. Tijdens deze wandeling...

Wandeling bij Oudewater: knotwilgen in ’t Groene Hart

Wandeling bij Oudewater: knotwilgen in ’t Groene Hart

Een prachtige wandeling bij Oudewater bracht ons door het rustige Groene Hart. We genoten van het fraaie polderlandschap. Sloten en knotwilgen aan weerszijden van het pad zorgden voor een heerlijke aanblik. Nu begrepen we waarom dit een wandeling...

Wandeling rondom Woerden door de veenweiden

Wandeling rondom Woerden door de veenweiden

Een heerlijke wandeling met oer-Hollandse landschappen. Dankzij het prachtige uitzicht over de groene weilanden, de vele slootjes, waar je zelfs een keer met een zelfbedieningsvlot overheen moet en de fraaie wolkenpartijen, is dit een heerlijke...

Wandeling door Beerschoten, Houdringe en het Panbos

Wandeling door Beerschoten, Houdringe en het Panbos

Net ten oosten van de stad Utrecht ligt ter hoogte van de Biltsche Hoek het landgoed Beerschoten met aangrenzend het bos- en grasgebied van Houdringe, en het Panbos. De drie gebieden vormen samen een aantrekkelijk wandelgebied voor wandelaars van...

Bos- en heidewandeling door Heidestein en Bornia

Bos- en heidewandeling door Heidestein en Bornia

De natuurgebieden Heidestein en Bornia Een van de mooiste wandelingen die je in onze beleving op de Utrechtse Heuvelrug kunt maken is een wandeling door het natuurgebied van Heidestein en Bornia. Samen met het aangrenzende Noordhout, is dit...

Wandeling naar de Kozakkenput bij Zeist

Wandeling naar de Kozakkenput bij Zeist

Een leuke, slechts 12 kilometer lange wandeling op de Utrechtse Heuvelrug is die naar de Kozakkenput bij Zeist. De wandeling voert ook door de gebieden Krakeling en Witte Hull. Wat de wandeling van het Utrechts Landschap leuk maakt is de afwisseling...

Zuid-Holland

Molens, water en meerroute bij Rijpwetering

Molens, water en meerroute bij Rijpwetering

Wij houden van oer-Hollandse landschappen. Draaiende molens in de polders. Mooie meren en rivieren, bijzondere wolkenpartijen in de lucht, koeien en schapen in de wei en pittoreske dorpen langs de route. Als dat de ingrediënten zijn van een...

Fraaie wandeling bij natuurgebied Vlietland en Starrevaart

Fraaie wandeling bij natuurgebied Vlietland en Starrevaart

Rijdend naar Den Haag zien we regelmatig de afslag naar het natuur- en recreatiegebied Vlietland. Op Wandelzoekpagina ontdekten we een wandeling bij natuurgebied Vlietland. Ook het nabijgelegen natuurgebied Starrevaart was onderdeel van de route....

Trage Tocht Nieuwpoort, vestingstad in het Groene Hart

Trage Tocht Nieuwpoort, vestingstad in het Groene Hart

Deze laatste zondag van februari is ideaal voor een heerlijke wandeling. De lucht is strakblauw en de zon schijnt uitbundig. Omdat we vestingsteden altijd kunnen waarderen, kiezen we op goed geluk de Trage Tocht Nieuwpoort uit. Start en einde liggen...

Het Nederlands Kustpad: wandelen langs de Noordzee

Het Nederlands Kustpad: wandelen langs de Noordzee

We maken in Nederland vooral dagwandelingen. Terwijl we in het buitenland graag meerdaagse wandeltochten doen. Al vaak hebben we gesproken over het lopen van een Lange Afstands Wandelpad (LAW). Want die zijn er genoeg in Nederland. Een daarvan loopt...

Kasteelwandeling naar Slot Loevestein en vestingsteden

Kasteelwandeling naar Slot Loevestein en vestingsteden

De ontsnapping van Hugo de Groot in een boekenkist uit Slot Loevestein heeft vroeger diepe indruk op mij gemaakt. Toch ben ik in al die jaren nog niet bij dit kasteel geweest. De kasteelwandeling naar Slot Loevestein vanuit vestingstad Gorinchem...

Wandeling bij Noordwijk | bollenvelden en landgoederen

Wandeling bij Noordwijk | bollenvelden en landgoederen

Dit is een heerlijk afwisselende wandeling bij Noordwijk. De route voert door het bos, het glooiende duingebied en over diverse landgoederen. Onderweg ontdek je het verrassend pittoreske en monumentale Noordwijk-Binnen. Maar de kers op de taart is...

Fraaie landgoederenwandeling bij Wassenaar

Fraaie landgoederenwandeling bij Wassenaar

Deze landgoederenwandeling bij Wassenaar brengt je eerst naar het koninklijke landgoed De Horsten. Daarna loop je over het landgoed Duivenvoorde met het imposante kasteel als grote blikvanger. Zo wordt het een afwisselende wandelroute vol...

Stadswandeling in Leiden langs singels en parken

Stadswandeling in Leiden langs singels en parken

Leiden is een sfeervolle, gezellige stad met veel hoogtepunten. Maar Leiden heeft daarnaast prachtige singels en parken. In deze stadswandeling in Leiden lopen we langs de fraaiste bezienswaardigheden. Ook bezoeken we het voormalige Romeinse...

Laveren tussen de Wierickes: wandelen in het Groene Hart

Laveren tussen de Wierickes: wandelen in het Groene Hart

Het Groene Hart toont het Nederlands polderlandschap op zijn mooist. Het meest karakteristiek zijn de veenweidegebieden. De wandeling “laveren tussen de Wierickes” laat je genieten van de fraaiste landschappen. Je loopt over de grasdijken langs de...

Wandeling bij Noordwijk: de prachtige zandhagedisroute

Wandeling bij Noordwijk: de prachtige zandhagedisroute

De weerberichten voorspelden een sombere, regenachtige dag. We hadden ons al ingesteld op een dagje binnen zitten. Gelukkig hadden de deskundigen het mis. Het zonnetje scheen, fraaie wolkenpartijen zorgden voor een prachtig gezicht. Daarom trokken...

Wandeling bij Lisse: landgoed Keukenhof en bollenvelden

Wandeling bij Lisse: landgoed Keukenhof en bollenvelden

Op de eerste lentedag van het jaar maakten we op goed geluk een wandeling bij Lisse. En dat bleek een gouden keuze. We ontdekten het prachtige landgoed Keukenhof. Dat heeft als belangrijkste blikvanger het fraaie kasteel. Natuurlijk liepen we ook...

Strandwandeling bij Den Haag door de duinen en heidevelden

Strandwandeling bij Den Haag door de duinen en heidevelden

Niets is zo veranderlijker als het weer. Exact een week geleden liepen we over een bevroren Gouwzee bij Monnickendam. Nu is het de eerste lentedag met temperaturen richting 20 graden. Daarom willen we graag een strandwandeling bij Den Haag maken....

Vorstelijke wandeling op landgoed De Horsten

Vorstelijke wandeling op landgoed De Horsten

Tot een paar jaar terug woonden Koning Willem-Alexander met zijn Maxima hier. Omdat wij in de buurt moesten zijn voor familiebezoek, kozen we voor een wandeling op landgoed De Horsten. We maakten een gevarieerde tocht op een dag dat het flink waaide...

Een prachtige wandeling bij Den Haag

Een prachtige wandeling bij Den Haag

De hoofdstad van Zuid-Holland ligt in een fraaie omgeving. De Noordzee begrenst Den Haag aan het westen. En rondom de stad liggen diverse mooie natuurgebieden. Deze wandeling bij Den Haag voert je langs Meijendel, de Waalsdorpervlakte, Clingendael...

Waterleidingduinen bij De Zilk

Waterleidingduinen bij De Zilk

Op de eerste zomerse dag van 2019 maakten we een heerlijke wandeling door de Waterleidingduinen en het strand vanaf het kleine Zuid-Hollandse plaatsje De Zilk. De uitgestrektheid van het gebied en de volstrekte rust, hoewel het een zonnige zondag...

Caribisch Nederland

Saba

Saba

Saba is een klein vulkanisch eiland van slechts 13 vierkante kilometer. Vanwege de bescherming van het unieke ecosysteem staat het schone en pure eiland ook wel bekend als de "Unspoiled Queen". In tegenstelling tot de meeste Caraïbische eilanden vind je hier geen...

Sint Eustatius (Statia)

Sint Eustatius (Statia)

Sint Eustatius (Statia) is net als het naburige Saba een klein maar interessant eiland zonder massatoerisme. Het eiland compenseert de beperkte omvang van slechts 21 km² met een rijke historie, het gezellige, charmante Oranjestad en twee nationale natuurparken....

Onze wandelingen in Australië

De Blue Mountains

De Blue Mountains

Net ten westen van Sydney bevinden zich de Blue Mountains, een prachtig, bergachtig landschap dat zijn naam ontleent aan de dichte eucalyptusbossen die de lucht een blauwe gloed geven. Je vindt er rustige dorpjes, diepe ravijnen, watervallen en een...

Onze wandelingen in België

Prachtige wandeling in de Maasvallei vanuit Stokkem

Prachtige wandeling in de Maasvallei vanuit Stokkem

Op de grens van Nederland en België ligt het rivierpark Maasvallei, een fraai natuurgebied. Deze wandeling van zo’n 14 kilometer tussen de Maasplassen brengt ons langs pittoreske maasdorpjes, mooie natuurgebieden en boerenland. Vanaf de lemen...

Ongekende wandelmogelijkheden in Nationaal Park Hoge Kempen

Ongekende wandelmogelijkheden in Nationaal Park Hoge Kempen

Het eerste en tot voor kort enige nationale park in België is de Hoge Kempen. Niet ver van de Nederlandse grens verwijderd ligt dit prachtige natuurgebied met talloze wandelpaden. Voor ons een reden om bij een wandeling in Nationaal Park Hoge Kempen...

Wandeling in het Thorpark bij Genk

Wandeling in het Thorpark bij Genk

Het Nationaal Park Hoge Kempen is het eerste Nationale Park van België. Het ligt net over de Nederlandse grens in Belgisch Limburg. Wij hadden al veel positieve verhalen over het gebied gehoord. Vandaar dat we de Hoge Kempen zelf eens wilden...

Korte, verrassende wandeling bij Aywaille

Korte, verrassende wandeling bij Aywaille

Net als de vorige wandeldag wilden we vandaag eerst een “opwarmertje” voorafgaand aan onze langere middagwandeling. We kozen voor een korte wandeling in natuurreservaat Heid des Gattes bij Aywaille. Van hieruit was het dan nog maar een klein stukje...

Leuke, korte wandeling bij de watervallen van Coo

Leuke, korte wandeling bij de watervallen van Coo

Een van de bekendste bezienswaardigheden in de Belgische Ardennen zijn de watervallen van Coo. Als kind ben ik er regelmatig geweest. Toen al was het een belangrijke, toeristische attractie in dit oostelijk deel van de Ardennen. Afgelopen maand...

Prachtige wandeling in de vallei van de Hoëgne

Prachtige wandeling in de vallei van de Hoëgne

Onlangs waren we in de Ardennen voor een mini-wandelvakantie. Op aanraden van een volger van grijsopreis.nl, hebben we een soortgelijke wandeling gemaakt als twee jaar geleden naar de bron van de Ninglinspo. Maar dan zonder de drukte. We volgden nu...

Adembenemende wandeling rond het stuwmeer van Nisramont

Adembenemende wandeling rond het stuwmeer van Nisramont

Vlakbij “le Hérou”, een van onze favoriete wandelroutes in de Ardennen, ligt het stuwmeer van Nisramont. Dit 47 hectare grote stuwmeer is een populaire plek om te kanoën, zwemmen en vissen. Maar vooral ook om te wandelen! In september gingen we maar...

Fantastische wandeling langs de rotswand van Le Hérou

Fantastische wandeling langs de rotswand van Le Hérou

Op weg van Houffalize naar La Roche-en-Ardenne kom je halverwege door het kleine plaatsje Nadrin. Het gehucht ligt in een glooiend landschap met overwegend weilanden en af en toe wat bos. Het lijkt een typisch Ardens landbouwgebied waar weinig te...

Unieke wandeling naar de bron van de Ninglinspo

Unieke wandeling naar de bron van de Ninglinspo

Onze mini-vakantie in de Ardennen sloten we af met de unieke wandeling langs de Ninglinspo. Dit charmante bergbeekje stroomt in het Amblève-bassin bij Aywaille. Ik kwam er tijdens mijn jeugdjaren regelmatig. Het was een van onze favoriete...

Op en top genieten van de wandelomgeving van Bouillon

Op en top genieten van de wandelomgeving van Bouillon

Vanwege het perfecte nazomerweer waren we onlangs enkele dagen in de Ardennen. De eerste dag stond een wandeling langs de Semois bij Bouillon op het programma. We hadden ons geen beter begin van de mini-wandelvakantie in de Ardennen kunnen wensen!...

Onze wandelingen in Bolivia

Condors bij Samaipata

Condors bij Samaipata

Samaipata is een klein rustig plaatsje  op bijna 1.700 meter aan de rand van het National Park Amboró, zo’n 120 kilometer verwijderd van Santa Cruz. De Inca’s hebben de naam Samaipata bedacht, wat in quechua uitrusten in de hoogte” betekent. Ons...

Onze wandelingen in Cambodja

Trektocht door de jungle van Ban Lung

Trektocht door de jungle van Ban Lung

In het noorden van Cambodja ligt Ban Lung, een drukke stad met een mooie markt waar de etnische minderheden uit de omgeving hun spullen proberen te verkopen. Wil je een paar dagen “back to basics”, dan is de jungle van Ban Lung een mooi gebied om...

Onze wandelingen op de Cookeilanden

Wandelen en relaxen op Rarotonga

Wandelen en relaxen op Rarotonga

Rarotonga, dat door de plaatselijke bevolking ‘Raro’ genoemd wordt, is het meest bevolkte eiland van de Cookeilanden. De meeste dorpjes vind je aan de kust. Het grootste dorp Avarua, bijvoorbeeld, ligt aan de noordkust. Het is tevens de hoofdstad...

Onze wandelingen in Duitsland

De Linach-Urach Runde in het Zwarte Woud

De Linach-Urach Runde in het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud in het zuiden van Duitsland is een uitgestrekt en veelzijdig wandelgebied. Het stond daarom al lang op ons verlanglijstje om hier een wandeling te maken. We kozen op goed geluk voor de ‘Linach-Urach Runde’ vlakbij het rustige...

Wandelen in het Sauerland

Wandelen in het Sauerland

Tien jaar lang hebben we een appartement gehad in Neuastenberg, in het Sauerland. Dit kleine dorp ligt op vier kilometer afstand van het onder Nederlanders bekende Winterberg. We kochten het appartement hoofdzakelijk vanwege de goede mogelijkheden...

Onze wandelingen in Ecuador

Het meer van Quilotoa

Het meer van Quilotoa

In het centrale hoogland ligt het kleine plaatsje Quilotoa. De beroemdste bezienswaardigheid is de “Laguna Quilotoa”, een kratermeer dat rondom wordt begrensd door een vulkanische berg. Vanaf de berg zie je het meer ruim 300 meter lager liggen. Het...

De vulkaan Sierra Negra op de Galapagos eilanden

De vulkaan Sierra Negra op de Galapagos eilanden

Vanuit Het plaatsje Puerto Villamil op Isla Isabela, een van de Galapagos eilanden, kun je een hele bijzondere vulkaan bezoeken: de Sierra Negra Volcano. In zo’n 45 minuten rijd je met een auto (kies voor een auto in plaats van een open vrachtwagen,...

Wandelen bij de Pichincha-vulkaan

Wandelen bij de Pichincha-vulkaan

Als je een heel mooi uitzicht wilt hebben op Quito, dan kun je met de kabelbaan “El Teleferico” gaan naar de vulkaan Pichincha. Het startpunt van de kabelbaan ligt in het westen van de stad. Hier kun je het beste met een taxi naartoe gaan. Een...

Onze wandelingen in Ethiopië

Meerdaagse wandeltocht bij Lalibela

Meerdaagse wandeltocht bij Lalibela

In het noorden van Ethiopië zijn er verschillende wandelgebieden. Het meest bekend zijn de Simien Mountains, het Tigray-gebied of het gebied rondom Lalibela. Het landelijke gebied rondom Lalibela is voor wandelaars van een gemiddeld niveau ideaal....

Onze wandelingen in Frankrijk

Le Soum de la Pène, avontuurlijke wandeling in de Pyreneeën

Le Soum de la Pène, avontuurlijke wandeling in de Pyreneeën

In de Franse Pyreneeën hebben we nog niet veel wandelkilometers gemaakt. Daar willen we graag verandering in aanbrengen. Op een stralende dag willen we de bergen in voor een enigszins relaxte wandeling met mooie vergezichten. Deze wandeling naar Le...

Wandelgebied Côte d’Opale

Wandelgebied Côte d’Opale

De Côte d’Opale vormt een prachtige kuststreek vol hoogtepunten. Wandelaars hebben deze regio nog niet ontdekt. En dat is jammer, want je kunt er vele gevarieerde wandelingen maken. Stranden, mooie kustlijnen en pittoreske vissersdorpjes bepalen het...

Een bijzonder wandelavontuur in de Mercantour

Een bijzonder wandelavontuur in de Mercantour

Voor ons is een vakantie pas compleet als we een meerdaagse wandeltocht hebben gemaakt. Dit keer kozen we voor een wandelweek in de Haute Vallée du Var en Nationaal Park Mercantour. Dit gebied kent een prachtig berglandschap, is ongerept en kent een...

Wandelen in de Montagnes du Jura, het pure Frankrijk

Wandelen in de Montagnes du Jura, het pure Frankrijk

Eind juni waren we op uitnodiging van Bourgogne-Franche-Comté Tourisme in de Jura. Deze streek in Oost-Frankrijk was voor ons nog onbekend. Doel van ons bezoek was dan ook om kennis te maken met “het pure Frankrijk”. En uiteraard om te kijken of de...

De mooiste wandelingen in de Baai van de Somme

De mooiste wandelingen in de Baai van de Somme

De Baai van de Somme is een prachtig natuurgebied aan de kust van Picardië. Steile kliffen, imposante krijtrotsen, stranden, wijde vlakten met schorren en slikken wisselen elkaar af. Wandelend geniet je het beste van de natuur rondom de grootste...

Onze wandelingen in Indonesië

Watervallen van Bali

Watervallen van Bali

Op Bali kun je bijzonder veel watervallen bewonderen, de een nog mooier dan de ander. Hieronder een kleine greep van enkele van de watervallen die je simpelweg gezien moet hebben. De watervallen van Sekumpul Sekumpul is de hoogste en misschien wel...

Wandelen langs sawa’s en vulkanen

Wandelen langs sawa’s en vulkanen

Als je denkt aan Bali, dan denk je wellicht niet meteen aan het maken van (lange) wandelingen. De fraaie, tropische natuur van het bergachtig eiland vol watervallen en vulkanen leent zich echter bij uitstek voor het wandelen langs alle mooie...

Onze wandelingen in Italië

Wandeltocht over de Cammino del Salento in Puglia

Wandeltocht over de Cammino del Salento in Puglia

In het uiterste zuiden, in de hak van Italië ligt Apulië. In Nederland hebben we het in de regel over Puglia. Deze vakantiebestemming kent een toenemende populariteit. Niet zo verwonderlijk want de regio heeft veel te bieden. Denk aan Matera met...

Wandelen in het Aostadal | alle dagtochten en huttentochten

Wandelen in het Aostadal | alle dagtochten en huttentochten

Het Aostadal, of Valle d’Aosta in het Italiaans, is een fantastisch wandelgebied in het noordwesten van Italië. Of je nu van een eenvoudige dagtocht houdt, of van een uitdagende huttentocht: in het Aostadal kom je altijd aan je trekken. De...

Huttentocht in de Dolomieten: de fantastische Dolorama

Huttentocht in de Dolomieten: de fantastische Dolorama

De Dolomieten hebben ons hart gestolen. Deze imposante bergen met hun grijze punten en hun grillige vormen zijn niet voor niets UNESCO-werelderfgoed. En in de bergen maken we graag een huttentocht. Want boven op de berg de zonsopkomst meemaken,...

Wandeltocht langs de Cinque Terre

Wandeltocht langs de Cinque Terre

Een van onze favoriete regio’s in Italië is de ‘Riviera di Levante’, het deel van de Ligurische kust tussen Genua en La Spezia. Je vindt er pittoreske stadjes en idyllische dorpen als Portofino, Sestri Levante, Portovenere en San Remo. Tussen de...

Op Sicilië de Etna beklimmen

Op Sicilië de Etna beklimmen

Sicilië is een ruig, prachtig en enorm groot eiland ten zuiden van de ‘laars’ van Italië. Het eiland kent een lange, bijzonder rijke historie van buitenlandse overheersing door de Grieken, Romeinen, Arabieren, Noormannen en Aragonezen. Als gevolg...

Huttentocht in Mont Avic Natuurpark

Huttentocht in Mont Avic Natuurpark

Mont Avic, minder bekend dan Gran Paradiso In het Aostadal in het noordwesten van Italië kun je heerlijk bergwandelen. De meesten doen dit in het Parco Nazionale Gran Paradiso. Een heerlijk gebied, maar wel druk in het hoogseizoen. Zeker in de...

Onze wandelingen in Laos

Meerdaagse wandeling in Hin Bun National Park

Meerdaagse wandeling in Hin Bun National Park

Hin Bun National Park bij Thakhek Vlakbij het plaatsje Thakhek ligt het Hin Bun Nationale Park, waar nog heel veel wild leeft zoals olifanten, tijgers, herten en met uitsterven bedreigde langoeren, een bepaalde apensoort. De natuur is met de vele...

De prachtige watervallen bij Luang Prabang

De prachtige watervallen bij Luang Prabang

Mooie watervallen bij Luang Prabang In de omgeving van Luang Prabang kun je diverse watervallen vinden, sommige klein en in het droge seizoen bijna niet meer actief, andere groot waarbij het water het hele jaar door stroomt. WIj zijn met de scooter...

Het 360 graden uitzichtpunt bij Nong Khiaw

Het 360 graden uitzichtpunt bij Nong Khiaw

Nong Khiaw, slaperig dorp bij de Nam Ou rivierNong Khiaw is een heerlijk rustig plaatsje in het noorden van Laos, prachtig gelegen aan de oevers van de Nam Ou rivier en met een fantastisch uitzicht op de omliggende bergen. Langs de rivier liggen...

Onze wandelingen in Madagaskar

Andasibe National Park: op zoek naar de Indri’s

Andasibe National Park: op zoek naar de Indri’s

Ongeveer vier uur rijden van de hoofdstad Antananarivo ligt het kleine plaatsje Andasibe. Andasibe National Park, of Perinet Reserve zoals het vroeger heette, is een tropisch regenwoud. Het is een plek waar je de Indri kunt spotten. De Indri is de...

Ringstaartmaki’s spotten in Reserve d’Anja

Ringstaartmaki’s spotten in Reserve d’Anja

Een wat minder bekend, maar daarom niet minder mooi gebied, is Reserve d’Anja. Dit natuurgebied ligt iets ten zuiden van Ambalavao en is vooral geliefd omdat je hier veel ringstaartmaki’s kunt zien. Zeker in de vroege ochtend, als het nog rustig is...

Nationaal park Isalo: prachtig wandelgebied

Nationaal park Isalo: prachtig wandelgebied

Madagaskar kent vele nationale parken. Een van de mooiste is het nationaal park Isalo. Daarnaast is het met een oppervlakte van ruim 800 km² het op een na grootste park van het land. Het is vooral bekend door de prachtige rotsformaties. Vandaar dat...

National Park Ranomafana, het tropische regenwoud

National Park Ranomafana, het tropische regenwoud

Het National Park Ranomafana is voor veel toeristen die Madagaskar bezoeken, de eerste kennismaking met de prachtige natuur van het land. Vanuit Antananarivo op weg naar het zuiden via de RN 7 is dit het eerste park op de route. Voor ons was dit de...

Tsingy de Bemaraha: avontuurlijke wandeltochten

Tsingy de Bemaraha: avontuurlijke wandeltochten

Een uniek natuurpark in Madagaskar is het Nationaal Park Tsingy de Bemaraha. Dit ligt in het westen van het land, bij het kleine plaatsje Bekopaka. Ondanks dat het moeilijk te bereiken is, zou dit park niet in je reisplannen mogen ontbreken. De...

Onze wandelingen in Maleisië

De koppensnellers van Borneo

De koppensnellers van Borneo

De grootste bevolkingsgroep van Sarawak op Maleisisch Borneo is het volk van de Iban, die tot de Dajaks behoren. Zij waren voorheen jagers en verzamelaars. De lokale bevolking noemde hen ook wel koppensnellers, omdat zij op deze manier mensen van...

Wandelen in het Taman Negara Nationaal Park

Wandelen in het Taman Negara Nationaal Park

Taman Negara is met ongeveer 130 miljoen jaar het oudste tropische regenwoud ter wereld, gelegen op vier uur rijden van Kuala Lumpur. Het gebied van 4343 vierkante kilometer is sinds 1938 een nationaal park. In het regenwoud, dat nog in...

Beklimming van de Mount Kinabalu

Beklimming van de Mount Kinabalu

Op de lijst van UNESCO staat de 4095 meter hoge Mount Kinabalu die door natuurliefhebbers geprezen wordt om de duizenden dieren- en plantensoorten die op verschillende hoogtes zijn te vinden. Het is een van de veiligste en meest eenvoudig te...

Onze wandelingen in Mauritius

Wandelen in het Black River Gorges National Park

Wandelen in het Black River Gorges National Park

Een van de mooiste wandelgebieden van Mauritius vinden wij het Black River Gorges National Park in het zuidwesten van het eiland. In 1994 werd het ruim 6500 hectare grote gebied aangelegd om de resterende, inheemse bossen van Mauritius te...

Onze wandelingen in Nieuw-Zeeland

De Mauao bij Tauranga

De Mauao bij Tauranga

Tauranga aan de Bay of Plenty Op een krap uur rijden van Rotorua ligt Tauranga, de grootste stad van de Bay of Plenty en een van de snelst groeiende steden van Nieuw-Zeeland. De stad leent zich prima voor een dagtrip, al is het alleen al vanwege de...

Tongariro National Park

Tongariro National Park

Net ten zuiden van het Taupomeer op het Noordereiland ligt het Tongariro National Park. Het park dat vanwege de natuurlijke en culturele waarde als gemengd erfgoed op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, is bijna 800 vierkante kilometer groot. Er...

Pancake Rocks en Moeraki Boulders

Pancake Rocks en Moeraki Boulders

Pancake Rocks bij PunakaikiEen van de jongste Nationale Parken in Nieuw-Zeeland is het Paparoa National Park bij Punakaiki gelegen tussen Westport en Greymouth aan de westkust van het eiland. Dit gebied heeft een van de mooiste kuststreken van het...

Onze wandelingen in Oostenrijk

Het smokkelaarspad bij Gargellen in Vorarlberg

Het smokkelaarspad bij Gargellen in Vorarlberg

In het westen van Oostenrijk ligt in de provincie Vorarlberg het Montafondal. In de winter is dit het domein van wintersporters. Maar zomers is het een walhalla voor wandelaars. Hier wilden we een bijzondere wandeling maken. Het smokkelaarspad bij...

Wandeling langs de Kalkkögel, de Dolomieten van Tirol

Wandeling langs de Kalkkögel, de Dolomieten van Tirol

Vandaag stond een lange wandeling langs de Kalkkögel op het programma. Deze tocht zou ons de hele tijd zicht geven op het machtige massief. Door zijn vorm noemt men het niet voor niets de Dolomieten van Tirol. Deze wandeltocht bracht ons bij de...

Wandeling naar de Simmering Alm: fenomenale uitzichten

Wandeling naar de Simmering Alm: fenomenale uitzichten

Wat zijn de wandelmogelijkheden in de regio Innsbruck uitgebreid! Het is moeilijk kiezen uit de vele mogelijkheden. Van insiders begrepen we dat de wandeling naar de Simmering Alm een aanrader is. Hiervandaan kijk je uit over het Inntal tot aan...

Onze wandelingen in Peru

De Salkantay Trail naar Machu Picchu

De Salkantay Trail naar Machu Picchu

De Salkantay Trail is een vijfdaagse tocht met als hoogtepunt het bezoek aan Machu Picchu op dag 5. Best pittig, want je loopt in totaal wel 90 kilometers, maar het afzien wordt beloond met fenomenale vergezichten in een continue wisselende natuur. National Geographic heeft deze tot één van de 25 mooiste trektochten ter wereld uitgeroepen.

De beklimming naar de Rainbow Mountain

De beklimming naar de Rainbow Mountain

Vanuit Cuzco kun je een dagtocht maken naar de Rainbow Mountain. Door gesteenten en mineralen heeft deze berg alle kleuren van de regenboog. Het is een inspannende klim om tot de voet van de berg te komen, maar je inspanning wordt beloond met een prachtig uitzicht.

Een trektocht door de Colca Canyon

Een trektocht door de Colca Canyon

Iedereen kent de Grand Canyon in Amerika. Maar de Colca Canyon in de buurt van Arequipa is tweemaal zo diep is als de Grand Canyon. Dat levert een prachtig landschap op. En je hebt de kans om de Andescondor te spotten, met een spanwijdte van maar liefst 3,20 meter één van de grootste vogelsoorten ter wereld.

Onze wandelingen in Schotland

Loch Lomond & The Trossachs National Park ontdekken

Loch Lomond & The Trossachs National Park ontdekken

Op de grens van de Schotse laaglanden en de hooglanden ligt het eerste nationale park van het land: Loch Lomond & The Trossachs. Het gebied heeft tal van mooie meren en imposante bergen. Daarom is het een geweldige bestemming als je net als wij...

De mooiste wandelingen op Isle of Skye

De mooiste wandelingen op Isle of Skye

Natuurliefhebbers en wandelaars kunnen hun hart ophalen in Schotland. De wandelmogelijkheden zijn eindeloos. Voor ons stak één gebied er met kop en schouders bovenuit: Isle of Skye. Dit is het grootste eiland van de Binnen-Hebriden. De ruige natuur...

Tien tips voor de beklimming van de Ben Nevis

Tien tips voor de beklimming van de Ben Nevis

De Ben Nevis bij Fort William is de hoogste berg van Schotland. Jaarlijks maken meer dan 150.000 liefhebbers de wandeling naar de top op 1345 meter hoogte. Hoewel de klim voor iemand met een goede wandelconditie niet super moeilijk is, gaat het toch...

Fort William, Schotse hoofdstad van het buitenleven

Fort William, Schotse hoofdstad van het buitenleven

Aan de voet van de imposante Ben Nevis ligt Fort William. Deze plaats is het centrum van buitenactiviteiten in Schotland. Het dorp is het eindpunt van de beroemde West Highland Way. Maar ook gelijk de vertrekplaats voor wandelaars die de Great Glen...

Cairngorms National Park: dit kun je er doen

Cairngorms National Park: dit kun je er doen

Volgens National Geographic is Cairngorms National Park “een van de top 20 plekken in de wereld om te bezoeken”. We zijn het helemaal eens met deze stelling. Want in het al zo natuurrijke Schotland is dit gebied zo groot, ruig en afwisselend dat je...

Wandelparadijs Schotland: de mooiste wandelingen

Wandelparadijs Schotland: de mooiste wandelingen

Het ruige en heuvelachtige Schotland biedt fantastische mogelijkheden voor de meest verwende wandelaar. Overal wandel je in een fascinerend landschap met grote meren, mystieke bergen en imposante kastelen. Er zijn ontzettend veel dagtochten mogelijk....

Onze wandelingen in Spanje

Een actieve vakantie op het veelzijdige Gran Canaria

Een actieve vakantie op het veelzijdige Gran Canaria

Aan het begin van de lente reisden we af naar het zonnige eiland Gran Canaria. Ons reisdoel? Vooral veel wandelen maar ook de nodige vitamine D opsnuiven dankzij het zonnige klimaat. Inmiddels, met veel schitterende wandelingen op de teller, kunnen...

Verrassend wandeleiland Ibiza

Verrassend wandeleiland Ibiza

Het Spaanse eiland Ibiza trekt al eeuwenlang reizigers van over de hele wereld aan. Dit magische eiland is onder jongeren met name bekend om het bruisende nachtleven. In juni leerden wij juist een ander eiland kennen. Namelijk een schitterend...

Hoogtepunten langs de Camino Francés | deel 2

Hoogtepunten langs de Camino Francés | deel 2

In onze eerdere blog schreven we over de hoogtepunten langs de Camino Francés vanaf de start bij de Franse grens tot de aankomst in Burgos. In deel 2 van de blog leiden we je langs de vele bezienswaardigheden tot aan het eindpunt van de Franse Weg in...

De mooiste wandelingen op de Canarische Eilanden

De mooiste wandelingen op de Canarische Eilanden

Advertorial Natuurlijk, je kunt naar de Canarische Eilanden met FTI voor een relaxte strandvakantie. Want dankzij de ligging voor de West-Afrikaanse kust heerst er het hele jaar een aangenaam klimaat. Het zeewater is heerlijk van temperatuur en de...

Bezienswaardigheden langs de Camino Francés | deel 1

Bezienswaardigheden langs de Camino Francés | deel 1

Santiago de Compostela is sinds de ontdekking van de graftombe van de apostel Jacobus een bedevaartsoord voor pelgrims uit de hele wereld. De stad is na Rome en Jeruzalem het belangrijkste oord voor Christelijke gelovigen. Vanuit heel Europa lopen...

Wandelen in het groene, Spaanse wandelparadijs La Palma

Wandelen in het groene, Spaanse wandelparadijs La Palma

Alhoewel elk Canarisch eiland bijzonder is, heeft met name La Palma ons wandelhart veroverd. “La Isla Bonita” (het mooie eiland) biedt prachtige, vulkanische landschappen die tot boven de wolken reiken. Zowel in de bergen als in de beboste valleien...

Onze wandelingen in Tanzania

Het imposante Kilimanjaro National Park

Het imposante Kilimanjaro National Park

Een van de belangrijkste, toeristische trekpleisters van Tanzania is de Kilimanjaro in het noorden van dit grote land. Deze slapende vulkaan is met een hoogte van maar liefst 5895 meter de hoogste berg van heel Afrika. De Kilimanjaro is zelfs de hoogste, vrijstaande...

Onze wandelingen in Thailand

Khao Sok National Park

Khao Sok National Park

Khao Sok National Park is een bijna 740 vierkante kilometer groot natuurreservaat in het zuidwesten van Thailand. Het park werd in 1980 gesticht en geldt als een van de mooiste natuurreservaten van Thailand. Het bestaat uit een dicht, inheems en eeuwenoud regenwoud...

Wandelen in de omgeving van Khao Lak

Wandelen in de omgeving van Khao Lak

In het voorjaar van 2019 waren we met een groep actieve 50-plussers in de omgeving van Khao Lak van waaruit we vele prachtige duiken maakten bij de Similan-eilanden en Richelieu Rock. Gelukkig hadden we tussen de duikdagen door ook wat rustdagen. Terwijl de meesten...

Onze wandelingen in de Verenigde Staten

De mooiste wandelingen op Maui

De mooiste wandelingen op Maui

Maui is het op een na grootste en wat ons betreft ook een van de mooiste eilanden van Hawaii. Het eiland is ontstaan door het samengaan van twee vulkanen. Hier vind je diverse microklimaten met unieke flora en fauna. Tussen de twee vulkanen in ligt...

Sedona, ultiem outdoorparadijs in Arizona

Sedona, ultiem outdoorparadijs in Arizona

Sedona is een stad in Arizona te midden van een prachtige omgeving vol ruige, knalrode rotsformaties. Het idyllisch ogende, bijzonder gezellige stadje staat bekend om de vele fantastische restaurants, spa’s, kunstgalerijen en festivals. Maar de...

Het grandioze Grand Canyon National Park

Het grandioze Grand Canyon National Park

Het iconische Grand Canyon National Park stond al lang op onze bucketlist. De enorme kloof die in miljoenen jaren door de Colorado rivier is uitgeslepen, vonden wij er op foto’s indrukwekkend uitzien. Toch hoorden we van andere reizigers dat je de...

Wandelplezier in het Joshua Tree National Park

Wandelplezier in het Joshua Tree National Park

Op ongeveer 2,5 uur rijden van zowel Los Angeles als San Diego bevindt zich het Joshua Tree National Park. Dit natuurreservaat, ter grootte van de provincie Zuid-Holland, is vooral bekend om de vele yucca-achtige bomen die er groeien: de zogenaamde...

Wandelen in het sportieve Los Angeles

Wandelen in het sportieve Los Angeles

Tot drie keer toe brachten we in drie verschillende jaargetijden een bezoek aan Los Angeles toen we op doorreis waren naar de tropische eilanden van Hawaii. De eerste keer was in de winter. We kwamen toen tot de slotsom dat de stad der engelen ons...

Yosemite NP

Yosemite NP

Fietsen en wandelen in het prachtige Yosemite NP Een van de eerste nationale parken van de Verenigde Staten is het Yosemite National Park in Californië dat sinds 1984 ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het meer dan 3.000 km² grote park...

Big Island, Hawaii

Big Island, Hawaii

Wandeltochten op Big Island, Hawaii Het grootste eiland van de Amerikaanse staat Hawaii is het eiland Hawaii dat, om verwarring te voorkomen, vaak Big Island genoemd wordt. Het eiland is in grootte ongeveer een kwart van...

Wandelen op Kauai

Wandelen op Kauai

Kauai, dat ook wel het ‘Garden Isle’ heet, is het vierde grootste eiland van de Hawaii-eilanden. De hoogste berg is de Kawaikini, die bijna 1600 meter boven zeeniveau uit torent. Een van de natste plekken ter wereld bevindt zich op het eiland,...

Wandeltochten op Oahu

Wandeltochten op Oahu

Oahu Oahu, het derde eiland in grootte, is ongeveer 70 kilometer lang en 48 kilometer breed. Het bestaat uit twee bergketens, namelijk de Wai’anae - waar ook de hoogste berg van het eiland is (de Ka’ala van ruim 1200 meter boven zeeniveau) - en de...

Onze wandelingen in Vietnam

Trekking door de rijstvelden van Sapa

Trekking door de rijstvelden van Sapa

In het noorden van Vietnam, zo’n 350 kilometer van Hanoi ligt Sapa. rondom deze plaats liggen mooie rijstvelden. De beste manier om deze te bezoeken is door het maken van een georganiseerde tocht onder begeleiding van een ervaren gids. Wij hebben de...

Onze wandelingen in Zuid-Afrika

Blyde River Canyon: spectaculair hoogtepunt in Zuid-Afrika

Blyde River Canyon: spectaculair hoogtepunt in Zuid-Afrika

Tijdens onze rondreis door Zuid-Afrika bezochten we ook de op twee na grootste canyon ter wereld: de Blyde River Canyon (Blyderivierspoort in het Afrikaans). Het hele gebied is een beroemd natuurreservaat, populair onder toeristen die het Kruger...

Kaapstad, de veelzijdige Moederstad van Zuid-Afrika

Kaapstad, de veelzijdige Moederstad van Zuid-Afrika

Het bruisende Kaapstad is een van de meest populaire, toeristische bestemmingen in heel Zuid-Afrika. Dit is onder meer te danken aan het heerlijke, mediterrane klimaat. Maar vooral ook om de prachtige, natuurlijke omgeving. Deze "Moederstad van...

Wandelen in hiker’s paradise Lesotho

Wandelen in hiker’s paradise Lesotho

Lesotho is een land dat als enclave volledig door Zuid-Afrika wordt omsloten. Het land is ongeveer even groot als België en is het enige onafhankelijke land ter wereld dat volledig boven de 1000 meter hoogte ligt. Pas in 1966 verwierf het toenmalige...

Wandelen in het Tsitsikamma National Park

Wandelen in het Tsitsikamma National Park

Als je wat meer tijd hebt om de zuidkust van Zuid-Afrika te verkennen dan mag je het Tsitsikamma Nationaal Park, wat ons betreft, beslist niet overslaan. Het park ligt aan de prachtige Tuinroute en is befaamd om de schitterende bossen, ravijnen,...

De Tafelberg beklimmen

De Tafelberg beklimmen

Noem je Kaapstad dan denken de meeste mensen meteen aan de 260 miljoen jaar oude Tafelberg. Niet voor niets, want deze ruim 1000 meter hoog boven de stad uittorende berg is als icoon van de stad ook één van de nieuwe zeven wonderen van de natuur....

Onze wandelingen in Zwitserland

Bergwandeltocht op sneeuwschoenen

Bergwandeltocht op sneeuwschoenen

Wil je wel eens een keertje wat anders dan de zoveelste skivakantie in de Alpen? Dan is een bergwandeltocht op sneeuwschoenen een avontuurlijk alternatief! Wij hebben het onlangs gedaan en kwamen, weliswaar doodmoe, met onvergetelijke herinneringen...