Etappe 2 van het Pieterpad

Etappe 2 van het Pieterpad

Home » Pieterpad » Etappe 2 van het Pieterpad

De tweede etappe van het Pieterpad start in Winsum en eindigt in het centrum van Groningen. Het zijn de enige twee plaatsen aan de route. Etappe 2 van het Pieterpad voert verder door fraaie, oer-Nederlandse landschappen van weiden, waterwegen, sluizen, molens en bosschages. Met als kers op de taart het prachtige Noorderplantsoen in de provinciehoofdstad van Groningen.

Weilanden

Het fraaie Winsum aan het begin van etappe 2 van het Pieterpad

Direct aan het begin van de wandeling weet Winsum mij opnieuw te bekoren. Het dorp dat er meer als een oud vestingstadje uitziet, glinstert ook vandaag weer schitterend in het zonlicht. Op de terrassen zitten al wat dagjesmensen. Ze genieten van het uitzicht op het Winsumerdiep waar de eerste plezierbootjes zich al laten zien.

Winsum

Snel daarna passeer ik het knusse restaurant met gezellig terras van de Jongens uit de Buurt. Via een smal pad verlaat ik vervolgens de bebouwde kom van Winsum. De route gaat verder door een weidelandschap vol sappig groen gras en kleurrijke veldbloemen. Na enkele bochten volgt het pad een grasdijk richting het noorden. Achter die dijk bevindt zich het Reitdiep, vroeger het Groninger Diep genaamd. Tot de aanleg van het Eemskanaal eind 19e eeuw was het Reitdiep de enige open verbinding van de zee met de stad Groningen.

Garnwerd

Ergens halverwege het pad parallel aan de dijk is er een opening. Een ophaalbrug maakt de oversteek hier mogelijk naar het wierdedorp Garnwerd. Dit uiterst charmant dorpje ziet er zo leuk uit dat ik besluit om kort van de route af te wijken. Garnwerd heeft een beschermd dorpsgezicht. Je vindt er onder meer een erg gezellig terras aan het water, een 19e eeuwse molen, een oude kerk uit de 13e eeuw en het smalste straatje van Nederland. Het terras lonkt, maar ik heb nog aardig wat kilometers voor de boeg. Dus keer ik om en vervolg het fraaie fiets- en wandelpad richting het zuiden.

langs de dijk bij Garnwerd

Oude waterwegen en sluizen

Het deel van de wandeling dat nu volgt voert langs vele oude waterwegen en sluizen. Het Reitdiep, zo lees ik op een van de informatieborden, was vroeger een meanderende rivier. Om de vaarroute vanaf zee naar de stad Groningen te verkorten werd in het begin van de 17e eeuw een kanaal gegraven. Dit kanaal sneed maar liefst zeven meanders van het Reitdiep af. Om de vaarroute daarna bevaarbaar te houden werden zee- en schutsluizen gebouwd. Een daarvan is de Wetsingersluis, waar ik nu overheen loop.

Sluis aan het Pieterpad

Terwijl ik hier zo langs het kanaal wandel, kan ik mij geen voorstelling maken van dat er vroeger nog zeeschepen voeren. Het landschap ziet er nu zo heerlijk rustig en idyllisch uit. Even later bereik ik Oostum, een wierde nog uit de IJzertijd. Een dorp kan ik het niet noemen, er staan tenslotte maar enkele boerderijen bij de wierde. Alleen het romaanse kerkje uit de 13e eeuw ziet er vermeldenswaardig uit. Niet voor niets werd het kerkje met de eigenaardige toren door vele schilders voor eeuwig vastgelegd.

Kerk van Oostum

Na een fraaie tocht over slingerende wegen en paden steek in het piepkleine gehucht Wierumerschouw opnieuw het Reitdiep over. Bij de brug is het gezellig druk. Enkele plezierboten liggen aangemeerd, fietsers zitten naast hun fiets op het gras en de ijscoboer doet goede zaken. Ik vervolg de route langs het Reitdiep tot deze uitkomt op het Van Starkenborghkanaal. Dit brede, kaarsrechte kanaal verbindt het Prinses Margrietkanaal met het Eemskanaal. Het minst interessante deel van deze tweede etappe, als je het mij vraagt. Nog voor de route schuin naar rechts afbuigt richting de stad, kom ik twee wandelaars tegen. Ze blijken ook het Pieterpad te lopen. We wisselen wat ideeën en ervaringen uit en gaan daarna weer onze eigen weg.

Sluisje

Groningen aan het einde van etappe 2 van het Pieterpad

Zodra ik het Van Starkenborghkanaal achter me heb gelaten, verandert het landschap. De graslanden maken plaats voor bossen met door planten omzoomde sloten. Een prachtige, groene wereld die met het zonnige weer extra tot zijn recht komt. Vervolgens bereik ik de bebouwde kom van de stad Groningen. Ik passeer een klein parkje, een begraafplaats, een school en vooroorlogse huizenblokken. Niet heel erg bijzonder, tot ik uitkom in het Noorderplantsoen…

Het Noorderplantsoen in Groningen

Het Noorderplantsoen is een van de populairste parken van Groningen. Het park werd eind 19e eeuw aangelegd op het voormalige terrein van de vestingwerken die de stad Groningen omringden. Het grote plantsoen volgt de langgerekte smalle vorm van de voormalige stadswallen. Het park werd aangelegd in een ‘Engelse’ landschapsstijl met slingerende paden, vijvers en gevarieerde beplanting.

Vijver in het Noorderplantsoen

In Groningen heeft het Noorderplantsoen een aanzienlijke culturele en natuurlijke betekenis. Het park is aangewezen als rijksmonument en herbergt kunstwerken van verschillende kunstenaars. Jaarlijks vinden er culturele evenementen plaats, waaronder het Noorderzon festival en de plantsoenloop. Het park wordt ook erkend als een belangrijk stads natuurterrein en maakt deel uit van de Stedelijke Ecologische Structuur. Het is de thuisbasis van meer dan 50 boomsoorten, stinzenplanten en een verscheidenheid aan vogels en vleermuizen.

Al wandelend door dit grote park kijk ik mijn ogen uit. Door het fantastische weer is het er bijzonder gezellig druk. Mensen liggen in het gras, sommigen zijn aan het picknicken of doen yoga-oefeningen. Anderen wandelen rustig door het park, eten een ijsje bij de waterkant of zitten bij de vijver heerlijk genietend van de zon. Het lijkt een typische, heerlijke zomerdag, ook al is het nog maar lente. Voor mij is het hoe dan ook een fantastische afsluiting van een leuke wandeling.

IJsboer

Kermis in de stad

Op weg naar het station, het eindpunt van etappe 2 van het Pieterpad, verwonder ik mij over de pracht van de stad. Mede omdat mijn schoonfamilie in de omgeving woont, kom ik er wel vaker. Maar nu tijdens het wandelen over het Pieterpad en waarschijnlijk ook dankzij het weer, beleef ik de stad bewuster. Vermoeidheid maakt plaats voor genieten.

Terwijl ik verder loop, wordt het steeds drukker. Vooral bij de Vismarkt kan ik bijna over de hoofden lopen. Het blijkt kermis te zijn in de stad! Gezellig, maar omdat ik er al 22 wandelkilometers op heb zitten, loop ik snel door naar het station. Etappe 2 van het Pieterpad zit er op, maar kijk nu al uit naar de derde etappe: van Groningen naar Zuidlaren.

Terras in Groningen

Praktische tips voor etappe 2 van het Pieterpad

Hoe lang is etappe 2 van het Pieterpad?

De tweede etappe van het Pieterpad is in totaal 22 kilometer lang.

Is er een routebeschrijving (en/of gpx) van etappe 2 van het Pieterpad?

Op de website van het Pieterpad vind je een routebeschrijving en gpx-track van de route.

Kan ik de wandeling volledig met het OV bereiken?

Ja, dat kan. Van maandag tot en met zaterdag gaat er elk half uur een trein vanuit Groningen naar Winsum. Op zondagen is dit eens per uur. Er gaan ook bussen naar Winsum, namelijk lijn 65. Vanaf het station van Winsum is het een klein stukje lopen naar het startpunt van etappe 2.

Zijn er horecagelegenheden aan etappe 2 van het Pieterpad?

In zowel Winsum als Groningen vind je ruim voldoende mogelijkheden om ergens wat te eten of te drinken. Direct aan de route heb je verder geen horecagelegenheden. Wel kun je op ongeveer een kwart van de etappe het Reitdiep oversteken. Je komt dan uit in het idyllische plaatsje Garnwerd. Hier vind je enkele cafés/restaurants.

Zijn er leuke overnachtingsmogelijkheden in de omgeving van etappe 2?

Aan het begin van etappe 2 heb je de nodige accommodatie in Winsum. Dit dorpje is in 2020 verkozen tot het mooiste dorp van Nederland. Perfecte locatie dan ook om juist hier te overnachten, voordat je aan de wandeling begint. In de stad Groningen, het eindpunt van de route, is er ruim voldoende accommodatie.