Heerlijke bos- en heidewandeling bij Kootwijk

Heerlijke bos- en heidewandeling bij Kootwijk

Home » Nederland » Heerlijke bos- en heidewandeling bij Kootwijk

Gewoon een onvervalste heerlijke wandeling door de mooiste bossen en over grote heidevelden. Dat is wat je mag verwachten van de bos- en heidewandeling bij Kootwijk. Deze Trage Tocht is van begin tot eind genieten van de stilte en pracht van de Veluwse natuur. Door de variatie van stuifzanden, loof- en naaldbossen en licht glooiende heidevelden, is deze wandeling in elk jaargetijde een uitstekend idee.

Berk met heide

Kootwijk en het Kootwijkerzand

De meteorologische herfst is al een paar weken geleden begonnen. Toch voelt het vandaag hartje zomer als we onze auto parkeren in het kleine maar charmante Kootwijk. Het eerste dat ons opvalt in het dorpje is de serene sfeer. En dat is bijzonder want dankzij het heerlijke zonnige weer komen we aardig wat mensen tegen. Zelfs op het afgeladen vol terras van Gasterij ‘t Hilletje heerst een aangename rust.

Veel mensen kennen Kootwijk eigenlijk alleen van de indrukwekkende radiotelescoop, bekend als “Radio Kootwijk“. Dit architectonische meesterwerk, gebouwd in de jaren 20 van de vorige eeuw, heeft een bijna buitenaardse uitstraling. Het diende ooit als een belangrijk communicatiepunt tussen Nederland en de voormalige koloniën (met name Nederlands-Indië). Nu is het cultureel erfgoed.

Kootwijk is echter zoveel meer dan de voormalige zendmast. Het dorp was al in de prehistorie een boerennederzetting. In de 10e eeuw moesten de bewoners verkassen door oprukkend stuifzand. Ze hadden de grond te veel uitgeput. De boeren vestigden zich vervolgens op de plek van het huidige Kootwijk. Waar het dorpje vroeger was, bevindt zich nu de grootste zandwoestijn van Noordwest-Europa.

Centrum van Kootwijk

Onze bos- en heidewandeling bij Kootwijk

We wandelen langs het 16e eeuwse kerkje van Kootwijk en verlaten de bebouwde kom. Direct daarna betreden we een gemengd bos van dennen en loofbomen. Er hangt de heerlijke, typische geur van dennen. Het bos hebben we overigens volledig voor onszelf. Pas als we even later de grote zandverstuiving bereiken, komen we de eerste wandelaars tegen. Het zijn voornamelijk jonge gezinnen. Enkele kinderen zien we heerlijk spelen op de vlakte, anderen zien we vermoeid door het mulle zand achter hun ouders aansjokken.

Zandvlakte

We checken op onze mobiel of we nog op koers liggen. Op het kaartje zien we op een paar honderd meter afstand van de officiële route een uitkijktoren staan. We besluiten om aan de hand van het gpx-bestand van de route af te wijken en de toren te beklimmen. Goede beslissing want op de top hebben we een fraai uitzicht op een deel van het enorme Kootwijkerzand. Met behulp van de gps-track steken we vervolgens een deel van de zandvlakte over waarna we de officiële route weer oppakken bij de bosrand. En hier op de overgang van bos en heide naar zandgrond wacht ons een fraaie verrassing: de heide bloeit nog, zelfs volop!

Van de bloeiende heide maken we een aantal foto’s, waarna we onze wandeling voortzetten. Het volgende deel van de route gaat door een groot dennenbos, het Loobos. Het is mooi hier. En dankzij de volledig met gras bedekte bodem ziet alles er prachtig, bijna smaragd groen uit. Ook in de winter is dit waarschijnlijk een fijne plek voor een heerlijke boswandeling, bedenken we ons. Na enkele kilometers bereiken we een totaal ander landschap, namelijk dat van de Stroese Heide.

Bloeiende heide

Via de Stroese Heide en het Kootwijkse Veld terug naar Kootwijk

Het laatste deel van onze wandeling voert over een schitterend heidelandschap. Ook hier staat de heide nog volop in bloei. Maar het is vooral de variatie in loof- en naaldbomen in het halfopen landschap die de Stroese Heide zo mooi maakt. Kriskras door de heide voeren vele fietspaden. Er wordt vandaag veel gebruikgemaakt van die fietspaden. Begrijpelijk ook, want op deze niet overdreven warme nazomerdag is het hier een waar paradijsje.

Fietspad

Volgens onze gps-track zijn we nu ook bij het Kootwijkse Veld. Waar precies de scheidingslijn ligt met de Stroese Heide – als die er al überhaupt is – is ons onduidelijk. Wat we wel weten is dat het Kootwijkse Veld een bijzonder stukje natuur is met een rijke geschiedenis. Deze wijsheid hebben we te danken aan de informatiepanelen van Staatsbosbeheer, die verwerkt zijn als tafelblad van picknicktafels. De panelen vertellen het verhaal van grafheuvels en jagers-verzamelaars. Erg interessant! Het Kootwijkse Veld is daarnaast een populaire plek voor vogelliefhebbers. Je kunt hier talloze vogelsoorten spotten, waaronder de klapekster, de boompieper en de nachtzwaluw.

Even later bereiken we alweer de bebouwde kom van Kootwijk. Met 14 kilometer is de wandeling niet heel kort. Toch is de tijd omgevlogen, alsof we slechts twee uur op pad waren. Eenmaal terug bij de auto blikken we terug op een heerlijke en vooral fraaie wandeling. Een die zich uitstekend leent voor elk jaargetijde. Maar de kers op de taart was vandaag toch die bloeiende heide.

Heide

Praktische informatie over de bos- en heidewandeling bij Kootwijk

Hoe lang is de bos- en heidewandeling bij Kootwijk?

Deze Trage Tocht is 14 kilometer lang. Het grootste deel van de wandeling loop je over onverharde paden.

Is er een routebeschrijving van de Trage Tocht Kootwijk?

Op de Wandelzoekpagina vind je de routebeschrijving en een gps-track. Die laatste heb je zeker nodig om de juiste route aan te houden over de stuifzandvlaktes. Als je de officiële route volgt kom je niet uit bij de in deze blog beschreven uitkijktoren. Wil je net als wij de toren beklimmen, volg dan onze gps-track (gpx-bestand). Overigens hebben wij de wandeling in tegenovergestelde richting gelopen.

Waar kan ik mijn auto parkeren?

Het startpunt van de route is parkeerplaats Kootwijkerdijk aan de Kootwijkerdijk in Kootwijk. De parkeerplaats bevindt zich op steenworp afstand van het kleine centrum van het charmante Kootwijk. Voor de hybride of elektrisch rijder onder ons: er zijn hier geen laadpalen.

Kan ik de bos- en heidewandeling bij Kootwijk met het OV bereiken?

De wandeling is niet met het openbaar vervoer te bereiken.

Kan ik onderweg wat eten en drinken?

Alleen in Kootwijk zelf heb je enkele horecagelegenheden waar je terecht kunt voor wat eten of drinken. Waaronder bij Gasterij ‘t Hilletje op de Brink. Ze hebben er een groot en gezellig terras! Ook ben je welkom bij de nabijgelegen Brinkhof Kootwijk. Aan de route vind je verder geen horecagelegenheden. Je doet er daarom goed aan om zelf wat te eten en te drinken mee te nemen.

Wat zijn leuke accommodaties in de directe omgeving van Kootwijk?

Bij Kootwijk kun je bijzonder veel prachtige wandelingen en fietstochten maken. De omgeving leent zich daarom perfect voor een minivakantie in eigen land. Natuurlijk kun je na afloop van een dag wandelen of fietsen weer terug naar huis. Maar wellicht nog leuker is het om ergens in de directe omgeving van Kootwijk een of enkele nachten door te brengen. Dat kan natuurlijk in een hotel of bed & breakfast. Maar wat dacht je van een idyllisch huisje midden in de natuur?

Wat zijn Trage Tochten?

Trage Tochten zijn wandelroutes voor liefhebbers van onverhard wandelen. De routes gaan voor minimaal 70% over onverharde paden. Ze voeren door een afwisselend landschap, vaak boerenland en natuur. Trage Tochten lopen vaak over rustige paden, ook in drukke wandelgebieden. Het zijn rondwandelingen tussen gemiddeld 5 en 22 kilometer.

Hoe vind ik mooie Trage Tochten?

Op de website van Wandelzoekpagina kun je uitgebreid zoeken naar alle Trage Tochten. Er staan er meer dan 600 op, verspreid over het hele land. Iedere wandeling heeft een goede routebeschrijving en een gps-track. Overigens kun je ook op deze reisblog eenvoudig zoeken naar Trage Tochten door in de zoekbalk rechtsboven te zoeken op Trage Tocht.