Wandeling in Amsterdam langs het IJ is genieten pur sang

Wandeling in Amsterdam langs het IJ is genieten pur sang

Home » Noord-Holland - Actief » Wandeling in Amsterdam langs het IJ is genieten pur sang

Deze wandeling in Amsterdam langs het IJ levert alleen maar hoogtepunten op. En de contrasten zijn groot. De route gaat door groene stadsparken. Daarnaast ontdek je de dorpse sfeer op de prachtige Nieuwendammerdijk. Twee ouderwetse trekpontjes en de imposante Oranjesluizen brengen je over het water. Even later maak je kennis met de moderne architectuur langs het IJ. Wauw, wat is dit een fantastische wandeling in Amsterdam!

Met de Noord/Zuidlijn naar de wandeling in Amsterdam

De makkelijkste manier om bij de start te komen is voor ons het Openbaar Vervoer. Met de metro zijn we snel bij Amsterdam Centraal. Hier stappen we over op de nieuwe Noord/Zuidlijn. Sinds zomer 2018 zorgt die voor een snelle verbinding tussen Amsterdam Noord en Amsterdam Zuid. Een paar haltes verder ligt het metrostation Noorderpark.

We hebben nauwelijks tijd gehad om te genieten van ons eerste ritje in de Noord/Zuidlijn, zo snel zijn we er al. Wel kunnen we de kunst bij het station bewonderen. De vorm van het dak doet ons erg denken aan een slang: het lijkt veel op een cobra. Verderop bij deze wandeling in Amsterdam ontdekken we nog een bijzondere slang.

Noorderpark

We wandelen al snel het Noorderpark in. Vroeger waren dit twee afzonderlijke parken. Aan weerszijden van het Noordhollandsch Kanaal lagen het Florapark en Volewijkspark. Door een paar brugverbindingen kunnen we nu gemakkelijk de oversteek maken over het kanaal. Het blijkt op deze zaterdagochtend een favoriete plek voor sportievelingen. Diverse hardlopers passeren ons. Even verderop is een bootcamp. Vooral dames werken zich hier in het zweet.

Wij lopen langs diverse vijvers met fraaie wilgenbomen. Ook zien we veel treurwilgen. De ijsvogel zit daar graag. We turen en turen, eindelijk weten we er eentje te vinden. Hij zit prachtig op een tak. Met zijn fraaie blauwe kop en rode snavel kijkt hij om zich heen. Bij een andere vijver ligt een op het oog gezellig restaurant met een fraai terras. Hier gaan we na corona zeker nog een keer naartoe.

Vliegenbos

Vanuit het Noorderpark lopen we zo het volgende park in. Of liever gezegd, een bos. We lopen door het Vliegenbos. Je hoeft je hier niet in te stellen op dikke bromvliegen die hinderlijk om je heen zoemen. Het bos draagt de naam van een vroeger gemeenteraadslid. Hij wilde recreatie in de vrije natuur voor de arbeiders van Amsterdam Noord mogelijk maken.

We zien in het bos veel iepen staan. Dit soort bossen zijn door de iepenziekte vrij zeldzaam geworden. Het vliegenbos is waarschijnlijk het grootste iepenbos van West-Europa. Daarnaast is het bos het oudste stadsbos van Amsterdam. Ook hier zien we veel hardlopers. IJsvogels spotten we hier niet meer. Terwijl dit ook een favoriet leefgebied is van die fraaie vogel.

Dorps Amsterdam

Inwoners van grote Europese steden vinden Amsterdam een groot dorp. Wij hebben dat gevoel bij de wandeling in Amsterdam nu ook. We lopen over de Nieuwendammerdijk. Vroeger was Nieuwendam ook inderdaad een dorpje boven Amsterdam. Maar al tijden geleden is het ingelijfd door onze hoofdstad. Het dorpse leven speelde zich af helemaal af langs de bijna 2 kilometer lange dijk.

Hier lopen we over een smalle klinkerweg. Aan weerszijden staan de mooiste dijkwoningen. Een heerlijke plek om te wonen. Kinderen spelen rustig op straat. Af en toe moeten ze even aan de kant voor een fietser. Maar verder hebben ze alle ruimte. Toeristen komen er nauwelijks. En dat maakt de sfeer hier echt uniek.

We passeren een kleine sluis. Aan de overkant daarvan ligt café het Sluisje. Voor de buurtbewoners was dit de plek om bij te kletsen, wat te eten en te drinken. De buurt schrok dan ook toen een paar jaar geleden de eigenaar het pand ging verkopen. Ze vreesden dat een projectontwikkelaar het zou verwerven. Maar de buurt heeft het voor elkaar gekregen om met elkaar het café te kopen. Zo bleef dit unieke plekje voor hen bewaard. En zouden we buiten coronatijd heerlijk op het terras hebben kunnen genieten van het uitzicht onder het genot van wat lekkers.

Pontjes en sluizen

We lopen door het mooie Schellingwouderpark. Hier zien we prachtige panorama’s. We kijken uit op de imposante Oranjesluizen. We zien Amsterdam Centraal liggen. Op het IJmeer varen veel plezierboten. In de verte liggen grote vrachtschepen aan de kade. In het  gras grazen wat paarden.

Het is hier een bloemeneldorado. Je hebt er bloemen in allerlei kleuren. Een ideale plek voor veel insecten. Bijen zoemen druk in de rondte. Vlinders fladderen van de ene bloem naar de andere. De diverse slootjes overbruggen we met een trekpontje. We trekken ons naar de andere kant.

Gelukkig hoeven we het IJ niet over te steken met zo’n trekpontje. We wandelen over de imposante Oranjesluizen. Het is zelfs mogelijk om met de fiets zo de overtocht te maken. Dat we niet hoeven te wachten is een klein wonder. Er passeren veel vrachtschepen van en naar Amsterdam. Dat zorgt ervoor dat de sluizen voor lange tijd gesloten kunnen zijn voor passanten. Dan zit er niets anders op om te wachten. Of om via de verder gelegen Schellingwouderbrug om te lopen.

Het volgende park bij onze wandeling in Amsterdam

Vanaf de Oranjesluizen lopen we direct een volgend park in. We zijn beland in het Flevopark. Dit park hebben we te danken aan Jac. P. Thijsse. Deze oprichter van Natuurmonumenten heeft zich sterk gemaakt voor dit park aan de rand van de Indische buurt van Amsterdam.

We komen er regelmatig langs op de fiets. Maar het park hebben we nog nooit bezocht. Zo ontdekken we dat we toch weer een bijzonder plekje in Amsterdam hebben gemist. We zien dat de skatende jongeren halsbrekende toeren uithalen bij de skatebaan. Maar wij hebben meer oog voor de natuur. En gelukkig zien we die volop. We maken een leuk rondje langs het water van het Nieuwe Diep.

In de verte zien we het oude poldergemaal liggen. Het is een prachtig oud gebouw. Nu is het in gebruik als distilleerderij en proeflokaal. Wij zijn zelf geen liefhebber van jenever. Maar als het weer mag, gaan we zeker een keer kijken. Ze schenken vast ook wel een lekker wijntje. Achter het gemaal ligt de voormalige Joodse begraafplaats. Hij is al decennialang niet meer in gebruik. Maar de graven liggen er, zoals de Joodse traditie voorschrijft, nog steeds.

Moderne architectuur

We laten alle parken nu achter ons en gaan verder over de diverse eilanden van Amsterdam Oost. Op het Cruquiuseiland liggen mooie voormalige pakhuizen. Nu zijn ze allemaal verbouwd tot appartementen. Ik had er kunnen wonen: toen ze lang geleden te koop stonden was ik zeer geïnteresseerd. Maar ik twijfelde of het een verstandige aankoop zou zijn. Inmiddels weet ik het antwoord. Maar dat is de koe in de kont kijken, om het plastisch uit te drukken.

Op de diverse eilanden van het Oostelijke havengebied zien we prachtige architectuur langs het IJ. Het is een gezellige woonomgeving geworden. De bijzondere brug van het Borneo Eiland naar eiland Sporenburg is spectaculair. De knalrode brug slingert als het ware de lucht in als een slang. Niet voor niets noemen Amsterdammers dit dan ook de pythonbrug.

Einde van de wandeling in Amsterdam Noord

Met de pont maken we de oversteek vanaf het KNSM-eiland naar Amsterdam Noord. Hier lopen we een stuk door Vogeldorp. In het begin van de 20e eeuw kwam er een arbeiderswijk met eenvoudige stenen huizen. Zo probeerde men de woningnood tegen te gaan.

Jarenlang werd Amsterdam Noord niet als volwaardig onderdeel van de stad gezien. De buurten waren verpauperd, er heerste armoede. De prachtige documentaire “Schuldig” volgde een aantal jaren geleden wat inwoners van de Vogelbuurt in hun strijd tegen de armoede en schuldeisers. Maar het kan verkeren: nu is Amsterdam Noord “hip” geworden. Iedereen wil graag in dit deel van de stad wonen. Er komen mooie appartementen en oude huizen worden opgeknapt. Langs het IJ zien we ook veel leuke eettentjes liggen.

We komen weer bij het metrostation. We hebben een prachtige wandeling gemaakt. En weer veel voor ons onbekende plekjes ontdekt. Dat blijft het leuke van wandelen, er liggen altijd verrassingen op je te wachten!

Alle praktische tips voor de wandeling in Amsterdam

Met deze informatie begin je goed voorbereid aan de wandeling in Amsterdam:

 

Routeinformatie wandeling in Amsterdam

  • De wandeling in Amsterdam is 15 kilometer lang. Als de Oranjesluizen zijn afgesloten, moet je een stukje omlopen. Dat kan via de Schellingwouderbrug. De route wordt dan ongeveer 1 kilometer langer.
  • Op deze website vind je een gedetailleerde routebeschrijving en gps-bestand. Sinds 2021 kun je die alleen tegen betaling downloaden.
  • Het eerste deel van deze wandelroute loop je veel over onverharde paden. Later gaat de wandeling over verharde voetpaden en trottoirs. Overal is het erg rustig om te lopen.

Bereikbaarheid en parkeren

  • De wandeling in Amsterdam start bij het moderne metrostation Noorderpark. Vanaf treinstation Amsterdam Centraal ben je daar in een mum van tijd met de metro 52 van de Noord/zuidlijn. Je kunt de wandelroute dus uitstekend bereiken met het OV.
  • Als je met de auto komt, kun je die parkeren bij P&R terrein Amsterdam Noord. Deze ligt aan de Nieuwe Leeuwarderweg 25. In het weekend en op doordeweekse dagen na 10:00 uur betaal je een laag tarief. Het normale tarief is € 8 per dag.

Horeca rond de wandeling in Amsterdam

In het Florapark ligt het hippe Pompet met een gezellig terras. Dit is geopend van woensdag tot en met zondag vanaf 12 uur. Aan de Nieuwendammerdijk ligt het buurtcafé ’t Sluisje met terras aan het water. In het Flevopark vind je distilleerderij en proeflokaal ’t Nieuwe Diep. Onderweg kom je in de moderne wijken van Amsterdam nog diverse andere horecagelegenheden tegen. In coronatijd is alleen take-away-service mogelijk.

Wil je de wandeling in Amsterdam samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.