Wat neem je mee op reis of vakantie

Wat neem je mee op reis of vakantie

Home » Je voorbereiding » Wat neem je mee op reis of vakantie

Mee op reis of vakantie

Wat moet er allemaal mee op reis? Het is sterk afhankelijk van je bestemming, de periode en je activiteiten. Toen wij in september vertrokken voor een reis van bijna vier maanden door Zuid-Amerika, wisten we dat we het heel heet zouden krijgen, maar ook nachtvorst zouden hebben. En als je dan op een dag om 4:30 uur wordt gewekt in je glazen koepeltentje op 4.000 meter hoogte en het vriest aardig, is een warme fleecetrui, een muts en thermo ondergoed heel erg lekker! We moesten dus voor deze twee uitersten kleding inpakken. Maar ook een reisapotheek mag zeker niet ontbreken in je bagage. In deze pagina geven we je onze tips wat er mee moet op vakantie.

 

Waar doe je het in?

Neem je een rugzak mee of doe je alles in een grote reistas? Wij reizen altijd met rugzak, maar als je het goed beschouwt, loop je nooit lang met een rugzak. Vaak gingen we met de taxi naar het busstation of was er een pick-up bij ons hotel. Tijdens onze 8 maanden onderweg hebben we denk ik welgeteld in totaal een  paar uur rondgelopen met de rugzak op onze rug. Een grote reistas had dus eventueel ook gekund. Sommige hebben zelfs nog wieltjes ook. Het is dus sterk afhankelijk van je persoonlijke voorkeur waarin je je bagage vervoert. Als je met een rugzak gaat, adviseren we je wel om een zogenaamde “flightcover”, een hoes om je rugzak, te kopen. De rugzak beschadigt dan niet op de bagageband van de luchthaven en blijft ook netjes. Ook tijdens het vervoer per bus deden we de rugzak in de hoes, om dezelfde reden.

Absoluut handig is het om een kleinere rugzak, een daypack, mee te nemen als handbagage. Als je een trekking doet van een paar dagen kun je hier je spullen in kwijt en ook voor een dagje sight seeing in een stad is zo’n rugzak ideaal. Gebruik je die rugzak ook voor een meerdaagse trekking, zorg er dan voor dat deze niet te klein is (minimaal 30 liter).

 

Kleding

Neem vooral niet te veel mee. Bedenk dat alles ook ter plekke te koop is. Neem ook spullen mee die snel te drogen zijn en (transpiratie)vocht makkelijk opnemen. Dus geen katoenen shirts meenemen, liefst wat meer synthetisch. Gebruik “laagjes” kleding, en zeker ook wat met lange mouwen of pijpen (noodzakelijk voor in de jungle tegen insecten en bij het bezoek van een tempel). Zodra je het warm krijgt, trek je de buitenste laag uit, enzovoort. Ook afritsbare broeken zijn ontzettend praktisch. Drie van deze broeken mee was voor mij voldoende voor 4 maanden reizen.

Goede wandel- of trekkingschoenen zijn eigenlijk altijd handig. Ook al ga je geen grote wandeltochten maken tijdens je reis, je loopt ook bij een bezoek aan een stad al snel veel kilometers op een dag. Comfortabele schoenen zijn dan een must. En als je wel een meerdaagse trekking wilt maken: aan het eind van de dag wil je die trekkingschoenen wel even uittrekken. Slippers of sandalen zijn dan wel lekker.

 

 

Altijd mee op reis of vakantie: Reisapotheek

Naast je medicijnen en spullen voor je persoonlijke hygiëne mogen niet ontbreken: ORS, diarreeremmers, pijnstillers, medicijnen tegen lucht-, wagen-, of reisziekte, insectenwerende middelen (DEET), zonnebrandcrème met een hoge factor als je op grote hoogtes en/of dicht bij de evenaar verblijft), lippenbalsem, pleisters, verbandgaasjes, ontsmettingsmiddel, oordopjes en een tekenpincet. Het is goed om bij de landeninformatie te kijken of er nog andere spullen noodzakelijk zijn voor je reisapotheek.

En een laatste tip voor de lenzendrager: in diverse landen is lenzenvloeistof niet of nauwelijks te krijgen. Neem dus voldoende voor de hele periode mee.

 

Persoonlijke foto’s

In verre landen krijg je heel snel contact met de doorgaans vriendelijke bevolking. Ondanks de taalbarrière die er soms is, willen ze heel veel van je weten. Zo maakte ik in Zuid-Amerika mee dat tieners bijvoorbeeld mijn schoenmaat wilden weten omdat ik zo lang ben. Ontmoet je mensen In Azië, dan is men bijvoorbeeld heel erg geïnteresseerd of je kinderen hebt, hoe je woont, hoe je land en je huis eruit ziet, etc. Een klein mapje met wat persoonlijke foto’s van jou en je familie in Nederland, een foto van ons Koninklijk paar en wat molens doet wonderen als je leuk contact wilt leggen! Wil je leuke gesprekken hebben op vakantie met lokale bewoners, dan mag zo’n fotomapje mee op vakantie. 

Op de pagina handige reisartikelen vind je ook een overzicht van handige producten om mee te nemen op reis.