Oost-Afrika

Oost-Afrika

Home » Bestemmingen » Afrika » Oost-Afrika

Oost-Afrika in een notendop

Oost-Afrika omvat enkele landen waar je in de grote natuurparken de kans hebt om de “big five” te spotten. Het zien van de olifant, neushoorn, buffel, leeuw en luipaard is een van de zaken die op menig bucketlist voorkomt. Voor ander wild, zoals bijvoorbeeld chimpansees, is Oeganda weer de ultieme bestemming. En wil je kans zien om veel stammen te ontmoeten die nog op traditionele wijze leven, dan is een reis naar Ethiopië absoluut een aanrader.

Maar ook voor een relaxvakantie kun je in deze regio zeker goed terecht. Wat dacht je van de paradijselijke Seychellen of het kruideneiland Zanzibar? De regio omvat (in alfabetische volgorde) de volgende landen: Burundi, Djibouti, Eritrea, Ethiopië, Kenia, Oeganda, Rwanda, Seychellen, Somalië, Tanzania en Zuid-Soedan. Van de landen die wij hebben bezocht, vind je op andere pagina’s uitgebreide informatie.

Op zee bij Zanzibar

Landen van Oost-Afrika

Burundi

Burundi heeft een gewelddadig verleden door etnisch geweld tussen de Hutu’s en de Tutsi’s. Er is weinig toerisme in Burundi. De spaarzame avonturiers genieten van de regenwouden en de bergen.

Djibouti

Djibouti is een van de heetste landen ter wereld. Het land bestaat voor een groot deel uit woestijn. Het land is nog niet echt ontdekt door toeristen. De kust staat bekend om enkele uitstekende duiklocaties.

Eritrea

Eritrea is vooral bekend om de heersende armoede en hongersnood. Het land is niet toeristisch ingesteld. Toch heeft Eritrea mooie gebieden en eilanden, zoals de Dahlak-Archipel.

Ethiopië

Ethiopië is zeker de moeite waard voor de avontuurlijk ingestelde reiziger. De natuur is bijzonder mooi. De Danakildepressie is een surrealistisch landschap. Daarnaast kun je in contact komen met nog zeer traditioneel levende stammen.

Kenia

Kenia staat bekend om de vele wildparken en de duizenden verschillende dieren die in dit land voorkomen. Het Tsavo Nationaal Park is het grootste nationale park ter wereld. Bekende stammen zijn de Masai, Samburu, Turkana, Luo en Kalenjin.

Oeganda

Oeganda staat bekend om de vele wildparken en tropische regenwouden. Naast groot wild kun je in Oeganda chimpansees spotten. In het zuiden van het land ligt het Victoriameer. Hier leven 250 verschillende vissoorten en nijlpaarden.

Rwanda

Rwanda kent een roerige geschiedenis. In 1994 woedde er een burgeroorlog waarbij Tutsi’s en gematigde Hutu’s werden vermoord. Er stierven circa 500.000 tot 1 miljoen mensen. Overal in het land vind je theeplantages. Ook zijn er vele nationale parken waar veel wilde diersoorten voorkomen.

Seychellen

De Seychellen bestaat uit een groep van meer dan 100 tropische eilanden. De meeste eilanden bieden witte zandstranden en helderblauw water. Je kunt er uitstekend duiken of snorkelen, op zoek naar tropische vissoorten en koraalriffen.

Soedan

Soedan is een mooie duikbestemming. Het landschap van Soedan bestaat veelal uit woestijnvlaktes. Hier vind je veel tempels en piramides. De Witte en Blauwe Nijl komen samen in de hoofdstad Khartoem en gaan over in de Nijl. 

Somalië

Somalië staat bekend als een onstabiel land. Het land heeft vele oorlogen meegemaakt en is nog steeds niet altijd veilig. Langs de kust zijn veel piraten actief.

Tanzania

Tanzania heeft verschillende wildreservaten en nationale parken. Bijna alle Afrikaanse wilde diersoorten komen hier voor. Een safari in Tanzania is het doel van de meeste toeristen. Daarnaast is de hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro, een trekpleister. De eilanden Zanzibar en Pemba zijn geliefd om de mooie stranden en duikstekken.

Zuid-Soedan

Het toerisme staat nog in de kinderschoenen in Zuid-Soedan, na de afscheiding van Soedan. Het land is nog steeds niet heel veilig. In het zuiden zijn diverse nationale parken.

Tanzania

Tanzania

Betoverend Tanzania geniet bekendheid om de prachtige natuur, de vele wildreservaten en nationale parken. Bijna alle Afrikaanse wilde diersoorten komen hier voor. Een safari in Tanzania is het doel van de meeste toeristen. Daarnaast is de Kilimanjaro voor actieve...

Lees meer
Ethiopië

Ethiopië

Voor veel mensen is Ethiopië niet een land dat als vakantiebestemming te boek staat. Het tegendeel is echter waar. Ethiopië is een prachtig land met een indrukwekkende natuur en een fantastische cultuur. Daarnaast kun je kennis maken met een vriendelijke bevolking....

Lees meer

Klimaat van Oost-Afrika

In het oostelijk deel van Afrika vind je verschillende klimaatsystemen, zoals het steppeklimaat, het equatoriaal klimaat en het savanneklimaat. De meeste landen kennen er ook een regenseizoen. In onze zomer, dus de winterperiode in Oost-Afrika, is het droger en koeler. Overdag is kan het lekker warm zijn, maar de avonden en nachten zijn koud. Bepaalde landen kennen grote hoogteverschillen, waardoor het in bepaalde streken een stuk kouder is.

Kilimanjaro, Tanzania

Reizen binnen Oost-Afrika

Wanneer je wilt reizen in Oost-Afrika is het vliegtuig eigenlijk de enige optie. Door de vaak slechte, onverharde wegen is een auto- of busrit te lang en oncomfortabel. Alle landen in deze regio hebben een luchtvaartmaatschappij die binnenlandse en vaak ook internationale vluchten kan verzorgen. Het vliegen wordt in Afrika steeds gangbaarder. Vaak zijn tickets online te boeken. Houd er wel rekening mee dat niet alle maatschappijen kunnen voldoen aan de veiligheidsregels die gelden in Europa.

Persoonlijk reisadvies voor de regio Oost-Afrika

Deze regio leent zich goed voor zowel een korte vakantie van “slechts” twee of drie weken, als een langere trip waarbij meerdere landen worden bezocht. We geven je graag een persoonlijke reisadvies, rekening houdend met jouw eigen wensen. Zie hiervoor de speciale pagina waarin je een persoonlijk reisadvies kunt aanvragen.

boer met ploeg in Ethiopië

Gezondheid in Oost-Afrika

Voor alle landen in Oost-Afrika worden vaccinaties aanbevolen. Ook zijn er in enkele landen vaccinaties verplicht. Door de kans op muggenbeten is malaria in sommige gebieden en perioden ook een risico. Hiervoor zijn medicijnen nodig. Laat je tijdig voorlichten door een gespecialiseerde instelling op dit gebied en neem je vaccinatieboekje mee op reis.

De medische voorzieningen in de regio zijn beperkt, eigenlijk alleen in de grotere steden zijn ziekenhuizen (vaak beperkt uitgerust) en privéklinieken. Ook is de kwaliteit niet vergelijkbaar met de zorg zoals we die in Nederland gewend zijn.

Ons persoonlijk reisadvies

De regio Oost-Afrika leent zich goed voor zowel een korte vakantie van “slechts” twee of drie weken, als een langere trip waarbij meerdere landen worden bezocht. Eén van de vele opties is daarbij om Kenya en Tanzania te combineren. Vooral tijdens de grote trek in de Serengeti!