Een prachtige wandeling bij Den Haag

Een prachtige wandeling bij Den Haag

Home » Nederland » Een prachtige wandeling bij Den Haag

De hoofdstad van Zuid-Holland ligt in een fraaie omgeving. De Noordzee begrenst Den Haag aan het westen. En rondom de stad liggen diverse mooie natuurgebieden. Deze wandeling bij Den Haag voert je langs Meijendel, de Waalsdorpervlakte, Clingendael en het Haagse Bos. Afwisseling volop dus. En met een bezoek aan Paleis ten Bosch krijgt deze wandelroute een Koninklijk tintje!

Start van de wandeling bij Den Haag

Het officiële startpunt van de wandeling bij Den Haag ligt bij het treinstation Den Haag Centraal. Dit is het grootste “kopstation” van Nederland (een station waar alle treinen een begin- of eindpunt hebben). Hier is het altijd een drukte van belang, net als op het stationsplein en de directe omgeving. Je kunt je nog nauwelijks voorstellen dat je binnen enkele minuten in de rust en in het groen loopt. Toch is dat zo. En dat vinden we zo leuk aan Den Haag: de stad is ruim opgezet. Daarnaast zijn er veel stadsparken waar een heerlijke rust heerst en wandelaars van de natuur genieten.

Het Haagse Bos

Al snel gaat de wandelroute verder door het Haagse Bos. Dit park van 100 ha is beschermd stadsgezicht. In vroeger tijden noemde men het bos ook wel “De Houte”. De wijken die ten noorden en zuiden van het bos liggen, heten daarom Benoordenhout en Bezuidenhout. Wij wisten dit niet, hoewel een van ons geboren is in Scheveningen. Weer wat geleerd deze wandeling!

In het park ligt het Paleis Huis ten Bosch. Sinds 2019 is dit het woonverblijf van Koning Willem-Alexander en zijn gezin. Ze waren thuis tijdens onze wandeling: de oranje vlag wapperde fier in de wind. Helaas konden we geen blik opvangen van de familie. In 1645 is Huis ten Bosch gebouwd. Het diende als zomerverblijf voor Frederik Hendrik en zijn vrouw Amalia van Solms.

Tijdens dit deel van de wandeling bij Den Haag passeer je een groot gebouw aan de linkerzijde. Dit is het Louwman Museum. In het museum kun je maar liefst 250 antieke en klassieke automobielen. Hiermee is het de grootste privécollectie ter wereld. Heb je een uurtje over en beschik je over de Museumkaart, dan is het zeker de moeite om even een blik te werpen op de collectie.

Statige wijken langs de wandeling bij Den Haag

Zodra je het Haagse Bos verlaat gaat de wandeling verder door de statige wijk Marlot in Den Haag. Prachtige brede lanen, met aan weerszijden mooie huizen. Villapark Marlot behoort tot de buurten met de hoogste inkomens in de stad.

Even verderop gaat de wandeling verder door het natuurgebied van Wassenaar Zuid. Je loopt hier een stukje van de “landgoederenroute”. En dat dekt wel de lading. Zo zie je onder andere Kasteel De Wittenburg. Vroeger was dit landgoed particulier bezit. Nu is het een locatie voor bijzondere gelegenheden (zo trouwde Armin van Buuren hier en vonden er opnames plaats van Boer zoekt Vrouw). Daarnaast beschikt het over 10 bijzondere hotelkamers.

Verder tijdens de wandeling komen de grote villa’s van Wassenaar nog prominenter in beeld. Wat een grote huizen met dito tuinen. Het beveiligingsbedrijf doet blijkbaar goede zaken in deze buurt. Bij iedere toegangspoort hangt een bord dat het pand is beveiligd. Blijkbaar is dat hier een noodzaak.

Duingebied Meijendel

Het prachtige duin- en natuurgebied ligt tussen Wassenaar en Scheveningen in. Met 2000 ha is het het grootste aaneengesloten duingebied van de provincie Zuid-Holland. De naam is afkomstig van een boerderij die hier ooit in een vallei lag. Omdat er hier zoveel meidoorns voorkomen, droeg de boerderij de naam Meijendel.

Op mooie dagen in het weekeinde bezoeken veel families met jonge kinderen dit gebied. Door een aantal mooie speelplaatsen en de aanwezigheid van een pannenkoekenboerderij, is het een favoriet uitje voor kinderen. Wanneer je iets verder van deze plekken loopt, bevind je je gelijk weer in een heel rustige omgeving met zeer afwisselend natuurschoon.

Meijendel is een belangrijk waterwingebied voor de regio Den Haag. In het bezoekerscentrum Meijendel kun je hierover meer informatie vinden. Zo ontdekten we daar dat de watertoren in Scheveningen nog steeds in gebruik is. Deze is gevuld met een miljoen liter water. Tijdens een storing in het waternet loopt de toren langzaam leeg om de druk op het waternet te behouden. Na 7 minuten zijn de noodvoorzieningen opgestart en hebben de inwoners niets gemerkt van het probleem.

Historisch hoogtepunt van de wandeling bij Den Haag

Vanuit Meijendel gaat de wandeling verder richting de Waalsdorpervlakte. Dit is een historisch belangrijke plek. In dit gebied zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 250 mensen gefusilleerd. Vlak voor het einde van de oorlog zijn op deze plek nog 38 verzetsstrijders vermoord als vergelding voor een aanslag op een hoge SS-officier. Na de oorlog is onder andere NSB-leider Anton Mussert hier ter dood gebracht.

Toen ik jong was, kwamen de tv-opnamen van de nationale dodenherdenking op 4 mei altijd vanaf de Waalsdorpervlakte. Het luiden van de grote klok en de beelden van de eenvoudige houten kruisen midden in de natuur maakten destijds op mij diepe indruk. Ook nu is het monument in al zijn eenvoud een betekenisvolle plaats.

Park Clingendael

Het laatste park en natuurgebied van de wandeling bij Den Haag is park Clingendael. Vroeger kwamen we hier regelmatig, omdat mijn schoonouders om de hoek van het park woonden en we destijds met onze toen nog kleine kinderen hier graag een wandeling maakten.

Het park is vernoemd naar het landgoed huis Clingendael. Het gebouw is momenteel de domicilie van Instituut Clingendael. Hier houdt men zich bezig met internationale betrekkingen. Omdat wij deze wandeling deden tijdens een conflictsituatie tussen de VS en Iran, verwachtten we wel dat er flink werd overgewerkt in het instituut. Dat was niet het geval.

De beroemde tuinarchitect Zocher is verantwoordelijk voor de inrichting van de tuin rondom het huis Clingendael. Het beroemdste deel van de tuin is ongetwijfeld de Japanse tuin, die slechts acht weken per jaar voor het publiek geopend is, omdat hij zo kwetsbaar is. Het is de grootste Japanse tuin in Nederland met een oppervlakte van 6800 m². Meer informatie over de Japanse tuin en de openingsweken.

Na het verlaten van het landgoed Clingendael gaat de wandeling verder langs een drukke weg. Hier is al snel links het grote hoofdkantoor van de ANWB zichtbaar. En kort daarna komt het station Den Haag Centraal weer in beeld. De wandeling bij Den Haag zit erop!

Wandeling bij Den Haag praktisch

  • Wil je meer genieten van de natuur, maar denk je dat je nog geen goede wandelconditie hebt? Volg dan een online wandeltraining bij gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. In korte tijd ben je in staat om langere wandelingen te maken. Je kunt ook het gratis e-book Starten met wandelen downloaden. Het boek geeft je tal van praktische tips, waardoor je meer plezier uit je wandelingen haalt.
  • De totale wandeling is 19 kilometer lang en voert voor het grote deel over gemarkeerde onverharde paden. Omdat de tocht door Den Haag gaat, kom je ook een aantal verharde wegen tegen.

Routebeschrijving

  • Er is een goede routebeschrijving van de wandeling bij Den Haag beschikbaar. Wij vinden deze op een punt wat onduidelijk. Bij punt 3., na het pannenkoekenrestaurant en het bezoekerscentrum, hadden we moeite om het vervolg te vinden omdat de rood/wit markering niet zichtbaar was. Tip: ga met je rug naar de ingang van het bezoekerscentrum staan. Ga rechtsaf en direct de hoek om. Je vindt dan een geel gemarkeerd pad. Op dit pad komt na 50 meter het eerste rood/witte paaltje. Voor de rest is de routebeschrijving duidelijk. Sinds 2021 kun je de routebeschrijving alleen tegen betaling downloaden.
  • De route is  gemakkelijk te starten vanaf een ander punt. Omdat wij niet met het OV waren gekomen maar met de auto, hebben we die geparkeerd bij Auberge de Kieviet in Wassenaar. Dit ligt aan de route. Vanaf de parkeerplaats ga je rechtsaf en loop je direct richting Meijendel. Je bent dan op de route. Een andere optie is om de auto gratis te parkeren bij Van der Valk Bijhorst. Dit ligt eveneens direct aan de route.
  • De route is met het OV uitstekend te bereiken, want het startpunt van de wandeling bij Den Haag ligt bij het treinstation Den Haag Centraal. Kom je met de auto, dan is het handig om die gratis te parkeren bij de route, zoals hierboven is vermeld.
  • Onderweg zijn er diverse momenten om te genieten van een hapje en een drankje. Rondom het Station Den Haag Centraal zijn veel horecagelegenheden. Van der Valk hotel Bijhorst ligt aan de route, evenals  Auberge de Kieviet. Bij het bezoekerscentrum Meijendel ligt een gezellige  pannenkoekenboerderij. In het weekend kan het hier druk zijn.

Wil je wandeling bij Den Haag samen met iemand doen, maar weet je niet met wie? Wordt klupper en vindt nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.