Engeland

Engeland

Home » Noord-Europa » Engeland

Engeland in een notendop

Engeland is een land dat bekend staat om zijn glooiende heuvels, groene velden en bossen, en ruige kustlijn. Het land kent prachtige natuurgebieden en bruisende historische en moderne steden die rijk zijn aan geschiedenis en cultuur. Veel van ’s werelds meest beroemde wetenschappers, uitvinders, schrijvers en intellectuelen waren Engelsen. Zij speelden een belangrijke rol in de (industriële) ontwikkeling van Engeland.

Engeland is verdeeld in negen afzonderlijke regio’s, elk met een eigen unieke cultuur, geschiedenis en persoonlijkheid: van de charmante dorpjes van Cornwall en de prachtige glooiende heuvels in de Cotswolds, tot de indrukwekkende kustlijn in het noordoosten en het bruisende stadsleven in de hoofdstad.

Op deze pagina vind je praktische informatie voor een optimale voorbereiding op je bezoek aan Engeland. We komen ook met vele tips voor een heerlijke stedentrip of vakantie in dit bijzondere land.

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie

In het algemeen kan je voor logies in Engeland in alle prijscategorieën ruim terecht. Zo heb je er gezellige bed & breakfasts, guesthouses, hotels, vakantiewoningen, en ga zo maar door. Verder kun je terecht in prachtige doorgaans volledig gerestaureerde, historische gebouwen waar je normaal niet zo snel aan denkt. Zoals voormalige treinstations en scholen. Ook bieden universiteiten in de schoolvakantieperiodes vaak gunstig geprijsde accommodatie aan. Wij zelf maken hier vaak gebruik van als we bijvoorbeeld in de zomer naar Londen. gaan.

Daarnaast zijn er in Engeland voldoende campings te vinden waar je met je tent, caravan of camper welkom bent. Ze liggen meestal niet in de buurt van steden of belangrijke toeristische attracties.

Hotel

Reisadvies voor Engeland

Voor Engeland gelden er vanwege terrorismedreiging meer veiligheidsrisico’s dan voor Nederland. Maar verder is het land niet minder veilig dan Nederland om te bezoeken. Naar verhouding kent Engeland een laag misdaadcijfer dat elk jaar verder afneemt.

Check altijd voor vertrek het actuele reisadvies voor Engeland en het Verenigd Koninkrijk.

Gezondheid

Voor Engeland gelden geen specifieke gezondheidsrisico’s. Over het algemeen is de gezondheidszorg van goede kwaliteit. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je eventuele medicijnen moet vervoeren in hun originele verpakking met etiket. Voor sommige medicijnen heb je overigens een verklaring nodig om ze mee te mogen nemen naar Engeland.

Cornwall

Beste reistijd voor Engeland

Engeland heeft net als Nederland een gematigd zeeklimaat. Hierdoor wordt het zelden erg koud of heet. Veel mensen denken dat het veel regent in Engeland maar eigenlijk valt dit reuze mee. Zo valt er in Londen jaarlijks minder regen dan in Parijs of New York. De noordelijke en westelijke delen van het land zijn overigens het natst. Het uiterste zuiden en zuidoosten hebben het meest aantal zonuren.

In de winter en herfst valt de meeste neerslag. Het is er dan wisselvallig en soms behoorlijk winderig, vooral in het noorden en westen. Ook in het voorjaar en de zomer is het weer wisselvallig: de ene dag is het nog lekker zonnig, de volgende dag kun je wind met regen hebben. Wees daarom voorbereid op wisselvallig weer op elk moment van het jaar.

Visum

Voor een kort verblijf van maximaal zes maanden heb je als Europees staatsburger geen visum nodig voor Engeland. Wel heb je een geldig paspoort nodig.

Shaftesbury

Eten en drinken in Engeland

Engeland kent traditionele gerechten zoals Beef Wellington en Steak and Kidney Pie. En natuurlijk fish and chips, Yorkshire Pudding, diverse soorten “pies” (pasteien) maar ook de gewone sandwich. Toch is de kans groot dat je de Engelsen een pasta of een Indiase curry ziet eten. De Engelsen nemen namelijk graag gerechten van andere landen over.

De Engelse keuken staat verder ook bekend om het “full English breakfast”: een uitgebreide gekookte ontbijtmaaltijd. Deze bestaat doorgaans uit spek, worstjes, eieren, bloedworst, gebakken bonen, tomaten en champignons, toast, en koffie of thee. En voor de lunch kom je vaak uit op de zogenaamde “ploughman’s lunch”: een koude maaltijd op basis van brood, kaas en uien, meestal vergezeld van boter, pickles, ham en eieren.

Restaurant

Restaurants

De Engelse keuken heeft de laatste tijd een revolutie doorgemaakt. In veel grotere steden vind je nu prijzige sterrenrestaurants gerund door de vele beroemde tv-koks. Maar er zijn ook veel goede restaurants te vinden waar je voor een redelijke prijs heerlijk kunt dineren. Verder is het eten in etnische restaurants zoals Chinees, Indiaas of Mexicaans vaak van goede kwaliteit. Je vindt ze overal in het land, zelfs in de kleinere dorpen op het platteland.

Wij zelf dineren meestal gewoon in de pub. Het eten in pubs is de laatste jaren namelijk heel geraffineerd geworden. Naast de meer traditionele, stevige Engelse kost, worden er nu ook meer exotische gerechten bereid. Vooral in de gespecialiseerde “gastropubs”. Vaak staan er overigens ook vegetarische gerechten op de kaart. Houd er bij eten in de pub wel rekening mee dat de meeste pubs redelijk vroeg sluiten. Wil je uitgebreid gaan tafelen, dan is een restaurant een betere optie.

Drinken

De traditionele plek om een drankje te nemen is de “pub”. Je hebt er oneindig veel in Engeland. Zo ben je in een gemiddelde stad meestal niet meer dan op 5 minuten loopafstand van een pub vandaan. Er zijn veel verschillende soorten pubs. Sommige zijn gewoon een buurtkroeg, waar mensen van alle leeftijden samenkomen. Steeds meer zie je echter pubs die zich ergens in specialiseren. Bijvoorbeeld als wijnbar of cocktailbar. Of als pub waar uitsluitend natuurlijk gebrouwen speciaalbieren te krijgen zijn. En verder zijn veel pubs, zowel op het platteland als in de steden, zich gaan ontwikkelen als “gastropub”. Hier vind je heerlijke, traditioneel Engelse maar vaak ook internationale gerechten.

Pub

Vervoer in Engeland

Engeland heeft een zeer uitgebreid en modern (openbaar) vervoersnetwerk. Daarbij is de trein een van de snelste, meest comfortabele, handigste en leukste vervoersmiddelen om Engeland te verkennen. Je kunt in nagenoeg elke stad met de trein komen. Niet alleen in Engeland zelf, maar ook in Wales, Schotland en het Europese vasteland.

Wij geven echter toch vaak de voorkeur aan reizen met de auto. Je bent dan vrij om te gaan en te staan waar je wilt. Dit geldt vooral voor de wat meer afgelegen gebieden. Alhoewel je met de eigen auto naar Engeland kunt heeft een huurauto meerdere voordelen. Een daarvan is dat het stuur aan de goede, “verkeerde” kant zit. Wij huren meestal via Sunny Cars omdat we dan nooit met onverwachte kosten te maken hebben.

Ga je op stedentrip, dan heeft een (huur)auto eerder nadelen dan voordelen. Zoals parkeren en een drukke spits. Daar komt bij dat het openbaar vervoer in de steden vaak erg goed georganiseerd is. Een perfect voorbeeld hiervan is de “Tube”, de metro in London.

Stoomtrein

Elektriciteit

De netspanning in Engeland is 230 volt / 50 Hz. De stopcontacten zijn er van type G. Om je eigen apparatuur te gebruiken heb je daarom een adapter nodig.

Reisstekkers zijn onder meer verkrijgbaar bij:

Geldzaken

Je betaalt in Engeland met Britse ponden. Het algeheel prijspeil in Engeland is iets lager dan in Nederland. Met name restaurantbezoek en openbaar vervoer zijn goedkoper dan in ons eigen land. Maar in de grote steden, vooral in London, is het er doorgaans juist duurder dan bij ons.

Historisch treinstation

Highlights van Engeland

Voor de meeste toeristen uit het buitenland is London het start- en eindpunt van hun bezoek aan Engeland. De bijzonder grote metropool is niet voor niets een van de meest bezochte steden ter wereld. Londen is voor velen de internationale hoofdstad van cultuur, muziek, onderwijs, mode, politiek en handel. Het is een stad waar je makkelijk weken kunt verblijven.

Maar om Engeland echt te ervaren moet je de drukte van de hoofdstad achter je laten. Je zult zien dat de rest van Engeland heel anders is dan Londen.

Meertje

Engeland was, samen met de andere delen van Groot-Brittannië, de bakermat van de industriële revolutie in de 18e tot de 20e eeuw. Veel van de industrie van die periode is aan het eind van de 20e eeuw stilgelegd. Toch valt er de oude steden nog veel te zien van het industriële tijdperk. Zoals mijnen, fabrieken, pakhuizen en historische spoorwegen. Tegenwoordig zijn met name de oude gebouwen omgetoverd in de meest trendy uitgaansgelegenheden.

Maar Engeland is zoveel meer dan alleen cultuur en historie. Zo is het land een waar Mekka voor de fervent golfer. En voor serieuze wandelaars en liefhebbers van pure, ruige natuur, is Engeland al helemaal waar je ooit geweest moet zijn. Het Lake District en Peak District zijn enkele voorbeelden van regio’s waar je ongekend mooie wandelingen kunt maken. Je vindt hier niet alleen korte dagtochten maar vooral ook fantastische lange-afstandswandelingen. Zoals de Pennine Way van 463 kilometer in totaal en de Coast To Coast Walk van 309 kilometer.

We beschrijven op deze landenpagina eerst enkele steden die op ieders bucketlist horen te staan. Om te beginnen met de steden Bath en Manchester. De komende weken voegen we Liverpool en Bristol eraan toe. Later vullen we de pagina nog verder aan met Londen en met hoogtepunten buiten de steden. Houd onze website daarom regelmatig in de gaten.

Stedentrip naar de muzikale havenstad Liverpool

Stedentrip naar de muzikale havenstad Liverpool

Liverpool is op Londen na de meest populaire bestemming voor een stedentrip binnen het Verenigd Koninkrijk. Dit is niet alleen dankzij de Beatles, de interessante maritieme geschiedenis en de vele bezienswaardigheden. De stad is tevens populair...

Stedentrip naar de heerlijke havenstad Bristol

Stedentrip naar de heerlijke havenstad Bristol

Een van onze absolute favorieten in Zuidwest-Engeland is Bristol. Deze stad was ooit een populaire haven voor reizen naar Amerika. Vandaag de dag is de culturele hotspot Bristol een kleurrijke en bijzonder gezellige stad. Je vindt er totaal...

Stedentrip naar het Romeinse kuuroord Bath

Stedentrip naar het Romeinse kuuroord Bath

In het glooiende landschap van Somerset in Zuidwest-Engeland ligt het historisch Romeinse kuuroord Bath. Dit uniek UNESCO-werelderfgoed is beroemd om zijn warmwaterbronnen, Romeinse baden, middeleeuws erfgoed en statige architectuur. Het stadje heeft...

Stedentrip naar het bruisende Manchester

Stedentrip naar het bruisende Manchester

Manchester is op Londen na de meest bezochte stad van Engeland. Eerst als geboortestad van de industriële revolutie, tegenwoordig als bruisende ‘hoofdstad van het noorden’. Met de komst van de eerste door stoom aangedreven katoenfabrieken werd...