Het Betuwse Buren: oer-Nederlands met een koninklijk randje

Het Betuwse Buren: oer-Nederlands met een koninklijk randje

Home » Nederland » Het Betuwse Buren: oer-Nederlands met een koninklijk randje

Nu de bloesemperiode is aangebroken vonden we het tijd voor een wandeling door de Betuwe. De bloesemalert-app van het Rivierenland vertelde ons dat in de Betuwe alleen nog de kersenbomen in bloesempracht staan. We gingen daarom op zoek naar een wandeling die uit meer bestaat dan alleen bloesem. Via de wandelzoekpagina kwamen we uit bij een wandeling bij Oranjestad Buren. Een perfecte combinatiewandeling door een bijzonder pittoresk stadje en langs ontluikende bloesem in de omgeving!

Oranjestad Buren. Een perfecte combinatiewandeling door een bijzonder pittoresk stadje en langs ontluikende bloesem in de omgeving!

Wandeling in de omgeving van het Betuwse Buren

Het is nog steeds fris als we eind van de ochtend onze auto parkeren. Gelukkig doet een waterig zonnetje zijn uiterste best om er een mooie wandeldag van te maken. Vanaf de parkeerplaats aan de zuidoever van de Korne lopen we naar de oude vestingstad. Nog vóór we Buren binnenwandelen nemen we het stadje goed in ons op. Veel van de oude stadsmuur lijkt nog bewaard. Net over het water zien we hotel en restaurant De Prins liggen. Op een bankje tegen de gevel zit een stel heerlijk in de zon. Het ziet er helaas niet naar uit dat ze spoedig hun plekje aan ons zullen afstaan.

hotel restaurant De Prins in Buren

Oranjestad Buren

Heerlijkheid Buren ontstond eind 10e eeuw toen het grote graafschap Teisterbant werd opgedeeld. De familie Van Buren werd de bestuurder van de heerlijkheid. Op een informatiebord lezen we dat het stadje vijf eeuwen later in handen kwam van Frederik van Egmont. Hij ontving de heerlijkheid van de hertog van Gelre als ‘vergoeding voor gemaakte kosten’. Buren werd vervolgens gepromoveerd tot graafschap met Frederik als eerste graaf.

Anna, de schatrijke achterkleindochter van Frederik, trouwde midden 16e eeuw met Willem van Oranje. De gravin ging hierna verder door het leven als ‘la Princesse d’Orange’. En Willem als graaf van Buren. Sindsdien is Buren ook een echte Oranjestad. De vele informatieborden die we tijdens onze stadswandeling tegenkomen, vertellen er vol trots over. Overigens voeren de leden van het Huis Oranje-Nassau nog steeds de titel graaf/gravin van Buren. Soms wordt de naam Van Buren zelfs door de Oranjes gebruikt om incognito te blijven. Bijvoorbeeld tijdens de Elfstedentocht in 1986 door onze huidige koning.

De wandeling die we hebben uitgezocht bestaat uit twee lussen. De eerste is een kleine door Oranjestad Buren. De langere tweede voert door de omgeving. We besluiten eerst de lange lus te wandelen langs de bloesems. Hiervoor gaan we bij De Prins linksaf en volgen de oude stadsmuur richting het grote plantsoen. Terwijl we zo over de Kornewal wandelen, valt ons op hoe ongelooflijk mooi dit stadje is. En rustig, want op een fietser na komen we er niemand tegen. We weerstaan de verleiding om niet alsnog te beginnen met de stadswandeling en steken de Korne over.

Kornewal in Oranjestad Buren

Via natuurcamping De Karekiet naar Erichem

Het eerste deel van onze wandeling voert door een betrekkelijk jonge woonwijk. Maar snel daarna leidt een verharde weg langs vele weilanden en boomgaarden. We passeren daarbij ook landgoed ‘Het Grootveld’ en nemen een kijkje. Gewoon omdat het kan. Helaas valt er niet veel te beleven op dit landgoed. Los van een zonder meer prachtig landhuis, heb je er slechts een klein bosje om te wandelen. Wij keren snel om en vervolgen de lange lus van onze wandeling. De fruitbomen staan hier nog niet in volle bloesem. Maar het zijn er zoveel dat dit over enkele weken wel een prachtig mooi gezicht moet zijn!

Kornewal in Oranjestad Buren

Na een stuk over de volledig verlaten, verharde Erichemse Kade slaan we linksaf een Klompenpad in. We steken de smalle Erichemse Tochtsloot over en komen uit bij natuurcamping De Karekiet. Wij zijn zelf niet echte kampeerders, maar deze camping heeft toch echt wel wat! Verspreid in de grote kersenboomgaard zien we enkele tentjes staan. De kampeerders zitten weliswaar met jassen aan, heerlijk in het zonnetje. De rust, blauwe lucht en de bloesems maken het plaatje compleet.

We vervolgen de wandeling over het klompenpad en komen daarbij nog verrassend veel mensen tegen. Het pad in deze agrarische omgeving is echter breed zat, waardoor we elkaar coronaproof kunnen passeren. De onverharde en verharde wegen brengen ons uiteindelijk bij een piepklein dorpje. We zijn uitgekomen in het meer dan idyllische Erichem. Dit plaatsje met slechts 520 inwoners wordt al sinds de Romeinse tijd bewoond! We vinden er niet veel meer dan een grote kerk, enkele oude huizen en wat boomgaarden. Toch weten we ons er met gemak een kwartier te vermaken.

Erichem in de gemeente Buren

Stadswandeling door Oranjestad Buren

De lange lus voert ons terug naar de parkeerplaats. Van daaruit lopen we snel verder naar de oude vestingstad. Geen tijd te verliezen want het weer lijkt wat om te slaan. Via de Peperstraat en Gasthuisstraat komen we als eerste uit bij het Koninklijke Weeshuis. Dit prachtige pand uit begin 17e eeuw is gebouwd in opdracht van Maria van Buren. Maria was de dochter van Willem van Oranje en Anna van Egmont. Ze deed veel aan liefdadigheid, waaronder de bouw van dit weeshuis. Sinds 1972 vind je er het Marechausseemuseum.

Omdat we geen genoeg kunnen krijgen van dit prachtige pand, lassen we een korte pauze in. De twee bankjes aan de Weeshuiswal zijn al bezet dus strijken we neer op de stadsmuur zelf. Na een verkwikkende lunch zetten we koers naar walmolen De Prins van Oranje. De korenmolen uit begin 18e eeuw is na een aantal restauraties nog steeds in gebruik. Buiten coronatijd is de molen in het weekend te bezoeken.

Korenmolen van Buren

Op weg naar Kasteel Buren komen we langs de Sint-Lambertuskerk. In deze kerk uit midden 14e eeuw zijn later Willem van Oranje en Anna van Egmont gehuwd. Bij de ingang vind je nog een bronzen standbeeld van het echtpaar met hun kinderen.

Vanaf de kerk steken we de provinciale weg over en komen uit bij het ‘Plantsoen’. Vroeger stond hier een van de grootste kastelen van Nederland. Willem van Oranje en Anna van Egmont hebben er nog even gewoond. Het kasteel uit eind 13e eeuw werd drie eeuwen later door de Spanjaarden behoorlijk beschadigd. In de 19e eeuw werd het uiteindelijk gesloopt. We lopen om het terrein heen en komen tot de conclusie dat het kasteel inderdaad erg groot moet zijn geweest.

Weeshuis in Oranjestad Buren

Einde van de wandeling

Op weg naar de parkeerplaats lopen we nog langs het Museum Buren en Oranje, gevestigd in het eeuwenoude en monumentale raadhuis. Het is een absolute must voor liefhebbers van ons koningshuis! Vanuit de Markt lopen we door het fraaie, compacte centrum verder. Het stadje heeft ons hart gestolen, merken we op. We willen dan ook zodra de terrassen weer opengaan, terug naar Buren. Het liefst zo snel mogelijk; we kunnen dan namelijk ook nog genieten van de appel- en perenbloesems waarvoor we nu te vroeg waren.

Wandeling over het Klompenpad

Alle praktische informatie voor de wandeling bij het Betuwse Buren

Hier vind je alles om goed voorbereid aan de wandeling bij Buren en omgeving te beginnen:

Is er een routebeschrijving van de wandeling bij Buren?

De korte lus is ruim twee kilometer lang. De lange lus, die deels het Errekomsepad (klompenpad) volgt, is ongeveer 11 kilometer. Op deze website vind je een routebeschrijving en gps-bestand.

De route gaat grotendeels over verharde wegen. Hier kom je echter nauwelijks verkeer tegen. Daar waar de route samenvalt met het Errekomsepad loop je over onverharde wegen. Als het veel geregend heeft kunnen deze delen van de route drassig zijn.

Hoe kom ik bij het startpunt van de wandeling?

De wandeling bij Buren start bij de parkeerplaats aan de rotonde van de Tielseweg/Peperstraat in Buren. Parkeren is gratis. Met het openbaar vervoer kun je ook naar het startpunt. Neem bus 46 (Tiel-Culemborg) en stap uit bij halte Plantsoen. Loop vervolgens via de provinciale weg (de Dreef) in zuidelijke richting.

Is er horeca aan de route?

In het oude centrum van Oranjestad Buren vind je enkele horecagelegenheden, zoals De Hofhouding en De Prins. Maar ook het terras van de Pannenkoekenbakker zag er bijzonder uitnodigend uit. Aan de lange lus troffen we minder horecagelegenheden aan. Wel kun je – buiten coronatijd – terecht bij onder meer het Betuws Wijndomein. Maar pas op: met wijn in de benen is het best een eindje terug naar Buren!

Wandelen met iemand anders

Wil je de wandeling bij Buren samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.

landgoed ‘Het Grootveld’