De Twiskeroute, een prachtige wandeling net boven Amsterdam

De Twiskeroute, een prachtige wandeling net boven Amsterdam

Home » Nederland » De Twiskeroute, een prachtige wandeling net boven Amsterdam

Wij komen graag in het natuurgebied Het Twiske. Net boven Amsterdam ligt in het waterland een schitterend stukje natuur. We schreven al eens eerder een blog over de vele mogelijkheden die dit gebied biedt. Dit keer maakten we een prachtige wandeling. De Twiskeroute loopt helemaal om de grote Stootersplas heen. Onderweg zagen we een fraaie afwisseling van schitterende landschappen en mooie vergezichten met Hollandse luchten. Voor de sportieve wandelaar is deze Twiskeroute van 16 kilometer een mooie tocht door het Waterland.

Fitness bij de start van de Twiskeroute

Als we onze auto parkeren op de parkeerplaats bij Landsmeer, galmt een stem over het terrein. Een man, zittend op zijn fiets, schreeuwt aanwijzingen naar een groepje sporters. Zij werken zich op ruime afstand van hem in het zweet. Ondertussen rollen zijn commando’s steeds luider uit zijn mond: “knieheffen, doorlopen, omdraaien, opdrukken!”

Iets verderop staat een groepje vrouwen te sporten met gewichten. Hier gaat het er een stuk rustiger aan toe. De instructrice wordt bijna overstemd door haar mannelijke collega aan de overkant. Maar de dames zijn minstens zo fanatiek bezig. Een goed begin van de zondagochtend.

Wandelen in optocht

Het is de eerste zondag na de invoering van de avondklok in Nederland. De zon schijnt lekker. Ideaal weer voor een mooie wandeltocht. Maar zo denken de inwoners van Landsmeer er ook over. In een optocht lopen we richting het natuurgebied. Omdat het eerste stuk over een fietspad gaat, moeten we af en toe stoppen om wielrenners, hardlopers en skaters te laten passeren. Dit gaat toch niet de hele tijd zo door?

Maar als wij richting de Twiskemolen lopen, slaan de meesten de andere kant op. Dat maakt het een stuk relaxter. Daarna gaan we al snel de gras- en bospaden in. We komen zeker wel wandelaars tegen, maar het is nu aangenaam om hier te lopen.

De Twiskemolen

Al van ver is de Twiskemolen te zien. Het is een monumentale windmolen. Als een van de weinige poldermolens in Nederland is deze nog echt in gebruik. De molen verplaatst het overtollige regenwater naar de andere kant van de dijk. Uiteindelijk komt het water via het Noordzeekanaal in zee terecht. Bijzonder is dat dit een “hybride” molen is. Hij draait niet alleen op de wind, maar ook op een elektromotor. De molen is een rijksmonument.

Rondom de molen zien we veel geiten lopen. Het blijkt dat Nederlandse Landgeiten het gebied bij de molen vrijhouden van takken en stammen die uit de grond groeien (boomopslag). Zo zorgen ze ervoor dat er een goede windvang voor de molen is. We zien diverse kleine geitenloopbruggetjes over het water liggen. Hiermee kunnen de geiten alle eilandjes in de omgeving begrazen.

Afwisselend landschap op de Twiskeroute

We lopen bij onze wandeling door verschillende soorten landschappen. Het eerste deel gaat vooral door wat kleine weilandjes en bossen. Later ontdekken we waarom deze regio Waterland heet. Om ons heen zien we veel waterpartijen. Met de fraaie wolkenvelden wanen we ons in een typisch Nederlands landschap.

Natuurlijk beseffen we dat de stad hier niet ver weg is. Op sommige gebieden lopen we over de ringdijk van het gebied. Links van ons liggen fraaie woonwijken van Oostzaan. Prachtige huizen direct aan het water en een schitterend natuurgebied als achtertuin. Een mooie woonomgeving.

Later op onze wandeling zien we in de verte het pittoreske Den Ilp liggen. Dit lintdorp werd vooral bekend door de excentrieke kunstenaar Anton Heyboer en zijn vijf vrouwen. Hij is inmiddels overleden, maar zijn vrouwen wonen er nog.

Verder weg vallen de flats en de industriegebieden van Amsterdam op. Storend is het zeker niet. Wij kijken vooral naar het watergebied en de vele vogels die hier hun domicilie hebben. En we letten goed op waar we lopen. Want de grond is op sommige gebieden erg drassig. De runderen die hier vrij rondlopen, hebben de boel nog eens goed “omgeploegd”. Af en toe zuigen onze wandelschoenen zich lekker vast in de losgemaakte en natte ondergrond.

Zwemmen of gedragen worden

Als we door het moerasgebied lopen, horen we een baasje zijn hond aanmoedigen het water in te gaan. Hij heeft er niet veel zin in. Even later plonst hij toch de plas in. Als we dichterbij komen, begrijpen we het. De loopbrug van zo’n 15 meter is volledig een wildrooster. Daar kan de hond natuurlijk niet over. En het baasje had geen zin om de vieze hond te dragen over deze brug.

Een eindje achter ons lopen twee dames met een grote hond. We vragen ons af wat ze doen. De hond is zeker te zwaar om gedragen te worden over de brug. Ze staan een tijdje besluiteloos bij deze barrière. Daarna lopen ze terug. Dat wordt geen Twiskeroute voor de dames en hun viervoeter.

Het strand op

Het tweede deel van de wandeling lopen we dicht langs de grote Stootersplas. Ooit is deze ontstaan door zandwinning voor het Coentunneltracé. De plas is op sommige plekken wel 30 meter diep. We zien dat het water ontzettend helder is.

Hier liggen ook diverse strandjes. In de zomermaanden kun je bij die inspannende wandeling heerlijk uitrusten op een van de strandjes. Er schijnt dan ook een foodtruck te staan voor een hapje en een drankje. Een verkoelende duik in het schone water is dan wel aantrekkelijk. Nu is het te koud, dus lopen we door.

Onze Twiskeroute zit erop

We zien in de verte de Twiskemolen weer liggen. Langzaam naderen we het einde van een fraaie wandeling door een mooi stukje natuur. We komen weer op de gebaande paden. Gelijk merken we dat veel mensen snakken naar een frisse neus na een week binnen zitten. Het wordt weer lekker druk op de route. Toch is het overal wel coronaproof, omdat er voldoende ruimte is om afstand te houden. Wel vinden we het bijzonder dat wandelaars stug naast elkaar blijven lopen als ze ons naderen. Wij gaan keurig achter elkaar om ruimte te maken. Maar willen we de anderhalve meter in acht nemen, dan moeten we de berm in.

Als we weer op de parkeerplaats komen, is het rustig. De commando met zijn trainingsgroep is al lang naar huis. Wij maken onze modderschoenen schoon en stappen met een voldaan gevoel in de auto. We hebben genoten van een fraaie wandeling door het prachtige natuurgebied Het Twiske.

Praktische informatie over de Twiskeroute

Met deze praktische tips kent de Twiskeroute voor jou geen geheimen meer:

Route-informatie

  • De Twiskeroute is een rondwandeling van 16 kilometer lang. Hij loopt via rood gemarkeerde routepijlen. Je kunt de wandeling op diverse verschillende punten starten. Op deze website vind je een gedetailleerde routebeschrijving van de Twiskeroute en een gps-bestand.
  • Je kunt de route zowel met de klok mee als tegen de klok in lopen. Van beide kanten is de bewegwijzering aanwezig.
  • De route gaat voor het grootste deel over onverharde wandelpaden. Een aantal kleine stukken loopt over verharde fietspaden. Deze kunnen in het weekend druk zijn, zeker bij mooi weer. Veel van de paden door de weilanden zijn drassig. Trek dus goede waterdichte schoenen aan.
  • Honden mogen meelopen op de Twiskeroute, mits aangelijnd. Houd er wel rekening mee dat er een lange brug met veerooster op de route ligt. Hier zul je je viervoeter moeten tillen of laten zwemmen naar de overkant.

 

Bereikbaarheid en parkeren

  • In de wijde omgeving wordt recreatiegebied Het Twiske op borden van de ANWB aangegeven. De hoofdingang bevindt zich in Oostzaan. Op de A8 (Amsterdam – Zaanstad) neem je afslag Oostzaan/Het Twiske.
  • In Het Twiske geldt betaald parkeren. Er zijn diverse parkeerplaatsen in het gebied. De eerste drie uur parkeren kost € 3,50. Bij een langer verblijf dan 3 uur bedragen de parkeerkosten € 6. Betalen moet via de pin, met contant geld is niet mogelijk.
  • Wij parkeren de auto vaak bij de gratis parkeerplaats van de sportvelden van Landsmeer. Vanaf hier loop je in iets minder dan een kilometer naar wandelknooppunt 5. Dat ligt op de Twiskeroute.
  • Vanuit de treinstations Amsterdam Centraal en Zaanstad Centraal brengt bus 392 (Connexxion) je naar het natuurgebied. Uitstappen in Oostzaan bij de halte Kolksloot (voor de hoofdingang) of halte De Kunstgreep (voor het beheerskantoor van Het Twiske en de haven).

Horeca op de Twiskeroute

  • Op de route zelf vind je geen horecagelegenheden. Ze zijn er wel in natuurgebied Het Twiske, maar dan moet je even de officiële route verlaten. Bij Twiske Haven kun je, ook in coronatijd, het een en ander gebruiken. Niet ver daarvandaan ligt het Paviljoen Twiske. Een fantastische plek aan het water om te genieten van iets lekkers.
  • Wil je niet van de route afwijken, dan zit er niets anders op om je eigen lunchpakket en drank mee te nemen

Wil je de Twiskeroute samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.