Wandeling over Landgoed Duin en Kruidberg: aanrader!

Wandeling over Landgoed Duin en Kruidberg: aanrader!

Home » Nederland » Wandeling over Landgoed Duin en Kruidberg: aanrader!

Op een prachtige maar koude zaterdag in januari wilden we bos, duinen en de zee zien. We kozen voor een wandeling bij Landgoed Duin en Kruidberg in Santpoort Noord. Een voor ons onbekend gebied in de Kennemerduinen. We werden op onze wenken bediend. We genoten van een afwisselende tocht door een mooi natuurgebied.

Start van onze wandeling over Landgoed Duin en Kruidberg

We starten onze wandelroute bij het NS-station Santpoort Noord. Even later passeren we een mooie manege. Voor een ruiter is dit waarschijnlijk een prachtig gebied om te paard te verkennen. Maar ook lopend verwachten we veel van de route. Het begin is al goed: via een statige beukenlaan lopen we langs het landhuis Kennemergaarde. Ooit gebouwd door de eigenaar van het landgoed Duin en Kruidberg voor zijn zoon.

Even later zien we vanaf de weg het prachtige landhuis Duin en Kruidberg liggen. Een rijke tabakshandelaar uit Amsterdam gebruikte dit landgoed als zijn buitenverblijf. Hij legde ook de Zeeweg aan, om makkelijk bij het strand te komen. Het is nog steeds de route die de fietsers en mountainbikers nemen naar de strandopgang. Het landgoed is nu een statig viersterrenhotel.

Drukte en verwarring

Als we de parkeerplaats Duin en Kruidberg passeren, zien we dat het al flink druk is. Het zonnige weer lokt veel natuurliefhebbers naar buiten. Omdat er verschillende wandelroutes hier beginnen, verspreidt de menigte gelukkig snel.

Wij volgen vanaf de parkeerplaats de blauwe routepijltjes van Natuurmonumenten. Maar al snel zien we die niet meer. We lopen terug en komen weer uit bij het begin. Twee dames hebben hetzelfde probleem. Ze willen dezelfde wandeling maken en zien ook geen blauwe pijlen meer. Op goed geluk volgen we dan maar even de witte pijlen. En ja hoor, even later duiken de blauwe pijlen ook weer op. We zitten dus goed.

Wijngaardslakken

Het eerste stuk gaat door het bos over een glooiend pad. Dat maakt het wandelen in het duingebied voor ons zo leuk. Er zijn altijd wel wat hoogteverschillen. Daarnaast merk je de overgang naar het echte duin zo goed.

Normaal gesproken zie je op dit stuk de zeldzame wijngaardslak. Dit is een van de grootste slakkensoorten, maar komt in Nederland weinig voor. Hij heeft zelfs de beschermde status. In de winter zit hij onder de grond om zich tegen de kou te beschermen. Of hij heeft geen zin om opgepeuzeld te worden. De wijngaardslak is namelijk eetbaar en volgens velen een echte delicatesse.

De duinen in

Geleidelijk aan verlaten we het bos en lopen door het prachtige duingebied van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Maar dit stuk hebben we nog niet eerder gezien. We passeren diverse kleine vennetjes. Aan de kant ligt nog een dun laagje ijs op het water. Maar door de zon zal dit ook spoedig ontdooien.

Op diverse plekken zien we dat men hard werkt aan natuurherstel. Om de bijzondere duinplanten hier te kunnen laten bloeien, verwijdert men veel struiken en zorgt men voor zandverstuivingen. De kalkrijke zandgrond is namelijk een ideale ondergrond voor veel van die bijzondere planten.

Het strand op bij onze wandeling Landgoed Duin en Kruidberg

De officiële route van de wandeling Landgoed Duin en Kruidberg gaat niet over het strand. Maar wij kunnen het niet laten om dit toch even mee te pikken. Via de strandopgang zien we een grote bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Ze liggen hier op verschillende plekken. Ze vormden destijds de Atlantikwall. Dit was de Duitse verdedigingslinie tegen een invasie vanuit zee. Nu zijn de bunkers het domein van de vele vleermuizen in dit gebied.

Op het strand zien we rechts van ons schepen via het Noordzeekanaal de zee bereiken. Daarachter steken de vele schoorsteenpijpen van de Hoogovens in de lucht. We bevinden ons nu op de grens van Bloemendaal en Velsen. Schrik overigens niet als je hier in de zomer wandelt. Links en rechts van de strandopgang liggen naaktstranden. Nu is het zo fris dat iedereen zijn kleren wel aanhoudt. Wij zeker, want als we ons net hebben genesteld op een duintop voor onze lunch, breekt er een flinke regenbui los.

Wateroverlast

Als we onze officiële wandelroute willen oppikken, krijgen we te maken met een omleiding. In de wintermaanden stijgt het grondwater hier flink. Daardoor komt het wandelpad onder water te staan. Voor de vorm staat er middenin het water nog een hek. Maar het vele water zal de wandelaars vanzelf wel afschrikken om toch dit pad op te gaan. Gelukkig is er een omleidingsroute.

Bij het Hubertuspad hebben we een mooi uitzicht op een laaggelegen meer. Dit is het Cremermeer, genoemd naar de eigenaar van Landgoed Duin en Kruidberg. Iets verderop komen we bij het Duinmeer uit. Blijkbaar is het nu niet de tijd om veel watervogels te zien vanuit de vogelkijkhut. In het broedseizoen is dit wel een geliefde plek voor veel vogels. Zo kun je hier de bijzondere “geoorde fuut” spotten.

Terug naar Landgoed Duin en Kruidberg

Over een breed en vaak erg modderig pad lopen we langzaam weer terug richting het landgoed. De modder is het gevolg van de vele tractoren die hier overheen gereden zijn. Ook in dit deel van het gebied werkt men hard aan natuurherstel. Over een tijdje zal deze wandeling nog mooier zijn om te maken.

Aan het einde passeren we een ijskelder met de toepasselijke naam Nova Zembla. Hij ligt mooi in een talud van een duin, lekker beschut. Hierin werden de uit de vijvers gehakte ijsblokken bewaard. Zomers gebruikte men de blokken ijs om het voedsel en de drank te koelen.

We besluiten niet om naar het statige landhuis te lopen. Normaal gesproken is dit een leuk einde van de wandeling. De brasserie van het hotel is een gezellige plek om nog even na te genieten. Daarnaast kun je de authentieke stijlkamers op de begane grond van het gebouw bewonderen wanneer deze niet in gebruik zijn.

Praktische info wandeling over Landgoed Duin en Kruidberg

  • De wandeling over Landgoed Duin en Kruidberg is bijna 14 kilometer lang als je vertrekt vanaf NS-station Santpoort Noord. Parkeer je je auto op de parkeerplaats Duin en Kruidberg, dan is de wandeling bijna 2 kilometer korter.
  • In dit gebied zijn nog diverse andere gemarkeerde wandelingen te maken met verschillende lengtes. Alle starten vanaf het informatiebord bij de parkeerplaats.
  • De routebeschrijving Wandeling Duin en Kruidberg geeft veel achtergrondinformatie over de route en het gebied.
  • Bij onze wandeling ontbraken na de parkeerplaats enkele blauwe routepijltjes. Volg dan kort de witte pijlen. Even later staan de blauwe pijlen ook weer op de paaltjes.
  • Deze wandeling is uitstekend te bereiken met de trein. De routebeschrijving start vanaf NS-station Santpoort Noord. Kom je met de auto, dan kun je die gratis op de P&R van het station parkeren. Daarnaast kun je de auto ook kwijt op parkeerplaats Duin en Kruidberg.
  • In de wintermaanden staat het wandelpad bij de strandopgang vaak onder water. Er is dan een omleiding aangegeven.
  • Aan het begin en einde van de wandeling kom je langs Hoeve Duin en Kruidberg. Hier kun je normaal gesproken prima vertoeven. In tijden van corona was er alleen een beperkte take-away-service mogelijk. Verder kom je tijdens de wandeling geen horecagelegenheden tegen. Loop je de strandopgang Duin en Kruidberg op, dan kun je het dichtstbijzijnde strandpaviljoen Beach Inn bezoeken. Deze gelegenheid is het hele jaar geopend. Je loopt dan richting IJmuiden over het strand. Dit is ongeveer 2 kilometer lopen.
  • Wil je de wandeling over Landgoed Duin en Kruidberg samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.