Wandeling bij Egmond aan den Hoef: absolute aanrader!

Wandeling bij Egmond aan den Hoef: absolute aanrader!

Home » Nederland » Wandeling bij Egmond aan den Hoef: absolute aanrader!

Al zeggen we het zelf: we hebben al aardig wat wandelkilometers in de benen. We kennen de wandelgebieden in Noord-Holland best wel goed. We dachten daarom dat we de mooiste route van de provincie al eens hadden gelopen. Maar de wandeling bij Egmond aan de Hoef is wat ons betreft vanaf nu de nieuwe nummer één. Wat een geweldige tocht door het duingebied kun je hier maken! En ook op zeer drukke en mooie dagen is het hier heerlijk rustig. Deze wandeling kunnen we je daarom absoluut aanbevelen. Waarom? Dat leggen we je graag uit.

Start van de wandeling bij Egmond aan den Hoef

Op weg naar Egmond bekroop ons een angstig gevoel: wordt dit wel een coronaproof wandeling op deze zonnige Hemelvaartsdag? We stonden in de file naar de kust, Nederland trok er massaal op uit bij dit mooie weer. Gelukkig was de drukte bij de wandeling in één klap verdwenen.

We stonden alleen nog even in de rij voor de kaartautomaat. Om in dit duingebied te mogen wandelen, is namelijk een duinkaart verplicht. De beheerder PWN gebruikt dit geld om het natuurgebied in goede staat te houden. Normaal maken we gebruik van de mogelijkheid om een duinkaart online te bestellen. Dit keer hadden we dat niet gedaan, dus moesten we achteraan aansluiten. Daarna hadden we nagenoeg de hele wandeling het rijk alleen. Hoewel, later bleek dat de wandelpaden niet alleen voor de wandelaars waren.

Wilde paarden, bollenvelden en drakentanden

Na de eerste stukken door de duinen nemen we een minder mul en steil zandpad. Dat liep een stuk ontspannender. We zien op “ons” pad een kudde wilde paarden slapen. Een klein veulentje lag heerlijk te soezen. Maar ze gaan er snel vandoor als we dichterbij komen. Onder de bomen zoeken ze een nieuw schaduwrijk plekje op. Dit zou niet de enige keer zijn dat we wild tijdens onze route tegenkomen.

In het vroege voorjaar zal deze wandeling bij Egmond aan den Hoef zelfs nog weer mooier zijn. Een stuk gaat namelijk langs de bollenvelden. Nu waren ze allemaal uitgebloeid en toonden ze hun kleurenpracht niet meer aan ons.

Resten van de Atlantikwall liggen links van ons. De Duitsers wilden met deze verdedigingslinie, die liep van Noorwegen tot Spanje, de geallieerden tegenhouden. De zogenaamde “drakentanden” bij Egmond moesten voor de tanks een niet te passeren hindernis zijn. Deze grote betonnen palen kwamen op plekken waar men geen anti tankwal kon graven.

Graaf van Egmont kijkt toe

In het historische centrum van Egmond lopen we langs de slotruïne en de slotkapel. Ooit was het een imposant kasteel. Nu wordt ons voorstellingsvermogen flink op de proef gesteld. Alleen de fundering ligt er nog. De bijbehorende slotkapel is nog in uitstekende staat en fotogeniek. In de slotgracht staat het grote beeld van Lamoraal van Egmont, de graaf van Egmont. Zo kijkt hij uit over een zwanenpaar, dat hun jonge kroost liefdevol verzorgt in de slotgracht.

Duinakkers en vennen

Natuurlijk is niet ieder deel van de route een tien met een griffel waard. We moeten een stukje lopen naast een drukke weg naar Egmond aan Zee. Veel auto’s zijn op weg naar het strand, net als de vele fietsers. Gelukkig buigen we al snel af en lopen weer in de volstrekte rust. We passeren een paar prachtig gelegen vakantieparken, midden in de duinen. Verderop liggen tal van kleine duinakkers. Het lijkt wel een volkstuincomplex. Wat een heerlijk stekje om te tuinieren in deze omgeving.

Dan slingeren we zo’n twee kilometer over mulle duinpaden van vennetje naar vennetje. Bij een van de vennen doen twee paarden zich tegoed aan het sappige gras dat boven het water uitsteekt. Als we te dichtbij komen, zetten ze het op een lopen. Zwanen, eenden en ganzen dobberen rustig op het vlakke water, er is geen zuchtje wind hier.

Even verderop in weer een schitterende ven staat een imposante Schotse Hooglander tot zijn buik in het water. Hij kijkt ons glazig aan. Met zijn enorme horens is het een geweldig mooi plaatje, dat beest stokstijf in het water staand. Zijn kuddegenoten liggen loom te herkauwen onder een boom. We moeten nog wel een paar keer een flinke omweg maken om de vereiste 25 meter afstand van die beesten aan te houden. Waarom vinden ze toch altijd het pad de beste ligplek?

Het strand op

Omdat het zulk mooi weer is en het strand ons trekt, steken we door de duinen naar het strand. Opvallend is de rust in dit deel. Blijkbaar zijn alle strandliefhebbers bij elkaar gaan liggen direct bij een strandopgang. Hier komen we bijna niemand tegen.
Ook de zee is kalm, er is nauwelijks golfslag.

Hoewel ik graag even een duik neem, besluit ik dat dit keer niet te doen. De temperatuur van het zeewater is toch nog wel laag. We lopen daarom lekker langs de vloedlijn. Zouden we hier verder naar het noorden lopen, dan gaat het strand van Egmond naadloos over in dat van Bergen aan Zee. Zover gaan we niet, we lopen vanaf hier terug naar het startpunt van de wandeling bij Egmond door het duin- en bosgebied.

Ons oordeel over de wandeling bij Egmond aan den Hoef

Het zal duidelijk zijn dat we dit een prachtige wandeltocht vinden. De natuur is hier zo ontzettend mooi. Het duingebied is afwisselend met de vele vennetjes en de dieren die hier grazen. Daarnaast is de rust in het gebied overweldigend. Ook op deze overal zo drukke en zomerse Hemelvaartsdag is dit zeker een coronaproof wandeling. Wat ons betreft is dit met stip de mooiste wandeling die je in Noord-Holland kunt maken!

Wandeling bij Egmond aan den Hoef: praktische informatie

  • De totale route van de wandeling bij Egmond aan den Hoef is 13 kilometer. Maar vergis je niet! Het is op en af in het mulle duinzand, daarom is dit een echte kuitenbijter die wel wat wandelconditie vergt.
  • Met deze routebeschrijving vind je je weg. Wij zijn zelf aan het einde nog een stuk over het strand gelopen. Vanaf strandopgang 28 hebben we daarom een eigen route gelopen naar het beginpunt in het Woud (dit staat op diverse punten in het duingebied aangegeven).
  • Bij deze wandeling zijn honden niet toegestaan, ook niet aangelijnd.
  • Het officiële startpunt van de wandeling is op een grote gratis parkeerplaats bij de Woudweg in Bergen, op de kruising met de Herenweg.
  • Hier staat ook een kaartautomaat van PWN, de beheerder van dit duingebied. De toegang tot het duingebied kost € 1,80 per persoon. Het handigste is om de duinkaart van PWN vooraf online te bestellen op de website van PWN.
  • De route gaat voor het overgrote deel over mulle duinpaden die op en af gaan. Daarnaast loop je over veel vlakke bospaden. Een enkele keer loop je over de verharde wegen en fietspaden.
  • Bij het startpunt ligt Gasterij ’t Woud, waar je wat kunt eten en drinken. Daarnaast passeer je in Egmond aan den Hoef na een paar kilometers diverse horecagelegenheden.
  • Na dit punt zijn er geen horecagelegenheden op de route. Eventueel kun je naar een strandtent lopen, maar daarvoor moet je de route even verlaten.
  • Wil je deze prachtige wandeling bij Egmond aan den Hoef samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Wordt klupper en vindt nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.