Eten en drinken op vakantie

Eten en drinken op vakantie

Home » Gezondheid » Eten en drinken op vakantie

Het eten en drinken op de vakantiebestemming ziet er vaak heel erg lekker uit. Maar we zijn niet aan dat eten gewend. En aangezien de hygiëne-standaard ook meestal anders is dan in Nederland, lopen we meer risico op reizigersdiarree. Hoe kun je de risico’s om ziek te worden tijdens je vakantie of wereldreis beperken? We geven je graag wat tips:

Geroosterde geit in Vietnam

Voorzorgsmaatregelen bij eten en drinken op je vakantiebestemming

  • Check of de borden, glazen en je bestek goed schoon zijn. In Azië krijg je in een aantal eettentjes alles keurig geseald als je plaatsneemt. Dan weet je zeker dat je schoon bestek en borden krijgt. Ook als je met stokjes wilt eten, krijg je vaak nieuwe stokjes die voorverpakt zijn. Maak geen gebruik van stokjes die al klaar staan in een grote pot op tafel; vaak zit daar nog van alles aan.
  • Eet geen ongekookt voedsel of geschild fruit. Overal in de wereld kun je heerlijk fruit kopen bij straatstalletjes. Als het ter plekke voor je wordt geschild is het niet zo’n probleem. Als het vooraf al geschild is, weet je niet hoe lang het al in de zon ligt en of dat het met vuil water is afgespoeld. Nog beter is het om het fruit zelf te schillen nadat je je handen goed hebt gewassen.
  • Wil je weten of het kraanwater in jouw vakantieland veilig te drinken is? Via deze website kun je dat eenvoudig checken.
  • Drink altijd mineraalwater en let erop als je het koopt dat de sluiting nog nieuw is (in veel landen worden de flessen hergebruikt en dan gewoon gevuld met kraanwater). Ook als je in een restaurant een fles water bestelt, moet je erop letten dat de dop nog geseald is. Drink nooit water uit de kraan! Maak geen gebruik van openbare watertappunten.
  • Gebruik geen ijsblokjes, tenzij je zeker weet dat ze zijn gemaakt van schoon mineraalwater (dit is gelukkig in steeds meer toeristische gebieden in de wereld het geval).
  • Eet geen schepijs. Verpakt ijs vanuit de fabriek is veilig.
  • Let erop dat eten vers gekookt is en bij het opdienen nog gloeiend heet is. Dan zijn de eventuele bacteriën wel gedood.
  • In veel hostels, vooral in Zuid-Amerika, is een keukentje waar je zelf eten kunt bereiden. Als je dat doet, koop dan bij voorkeur je (voorverpakte) vlees en groente in een supermarkt waar het goed gekoeld is bewaard. Koop het niet bij een straatstalletje op de hoek, waar het vlees al uren in de zon heeft liggen “slow cooken”.
  • Kijk goed uit in welke restaurants je gaat eten. Als je restaurants uitzoekt die ingesteld zijn op westerse toeristen, kun je er over het algemeen wel van uitgaan dat men meer rekening houdt met hygiënische omstandigheden.
Mobiele keuken in Thailand

Eten en drinken op straat

Betekent dit dat je nooit eens lekker kunt eten bij een van de vele straattentjes die je vooral in Azië overal ziet? Wij hebben het tijdens onze vier maanden durende reis regelmatig gedaan en we zijn nooit ziek geworden. Wel letten we op een paar zaken om de risico’s te verkleinen. Zo keken we hoe en waar het voedsel werd bewaard, of het goed heet werd bereid en of het er druk was. Als er niemand zat durfden we het niet aan; dat is ook niet zo gezellig. Als het er stampend druk was, wisten we dat we redelijk verse spullen op ons bord kregen. En ten slotte keken we of we schoon bestek en borden kregen. Het is gelukkig altijd goed gegaan.

Krijg je, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, toch te maken met reizigersdiarree, dan is dat vooral vervelend, maar het kan op zich geen kwaad. Het lichaam doet zijn werk om de bacteriën zo snel mogelijk af te voeren. Let er wel op dat je dan voldoende vocht naar binnen krijgt. Gebruik bijvoorbeeld ORS, een zoutoplossing waardoor een eventueel vochttekort wordt vermeden. Je kunt diareeremmers nemen, maar doe dit bij voorkeur alleen als je een dag moet reizen en frequent toiletbezoek onmogelijk is. Laat anders de natuur zijn werk doen, het gaat binnen enkele dagen over!