Unieke, avontuurlijke wandeling bij Renkum en Heelsum

Unieke, avontuurlijke wandeling bij Renkum en Heelsum

Home » Nederland » Unieke, avontuurlijke wandeling bij Renkum en Heelsum

Het overgangsgebied van de Utrechtse Heuvelrug met de uiterwaarden van de Nederrijn staat garant voor prachtige wandelingen. Niet voor niets behoren de wandelingen bij Wageningen en Rhenen tot enkele van onze favorieten. De Trage Tocht bij Renkum en Heelsum doet hier niet voor onder. Bereid je maar vast voor op een heuvelachtig landschap van heide, bossen en loslopend vee.

paarden

Landgoederen Oranje Nassau’s Oord en De Dorschkamp

Het is half bewolkt met een waterig zonnetje als we onze auto parkeren. We steken de Dorpsstraat over en bekijken de informatie op een informatiebord. Volgens het bord staan we bij een archeologische vindplaats. Hier lag in de middeleeuwen het Mariaklooster. Eind 16e eeuw raakte dit klooster in verval waarna de restanten behalve de fundering werden gesloopt. Omdat we verder weinig historie te zien krijgen, lopen we door en verlaten het charmante Renkum.

Direct buiten de bebouwde kom heet Landgoed Oranje Nassau’s Oord ons welkom. Het 169 hectare grote landgoed was in de 19e eeuw eigendom van Koning Willem III. Er kwam ook een paleis maar dat raakte in de oorlog zodanig beschadigd dat het werd afgebroken. Wel vind je er de ommuurde moestuin van Willem III. En ook het voormalige sanatorium dat Emma na de dood van de koning liet bouwen. Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw is het sanatorium een verpleeghuis.

Bankje in het bos

De route brengt ons over slingerpaden door bossen met douglassparren, beuken en lariksen, bij een groot weiland. Hier staan paarden in alle rust te grazen. Door de vele regen van de afgelopen tijd staan er grote plassen in het weiland. We steken een smal beekje over en komen vervolgens in een totaal ander landschap uit. Langs de bosrand liggen grote akkers en heide-achtige graslanden.

bospad naar de heide

Vanuit de Renkumse Heide naar Heelsum

Bij een klaphek moeten we volgens de routebeschrijving een open vlakte oversteken. Een bordje waarschuwt ons voor het onvoorspelbare gedrag van loslopend vee. We steken het wildrooster over en passeren even later een grote kudde ‘blaarkoppen’. Deze oude rundersoort is de natuurlijke beheerder van de Renkumse Heide. De herkauwers kijken even op als we dwars tussen de kudde door lopen, en hervatten de maaltijd. Blij met dit voorspelbare gedrag verlaten we het begrazingsgebied.

Klaphek

Op weg naar Heelsum komen we langs een grote golfbaan. Het is de 27 holes-baan van golfclub Heelsum. Volgens hun website is het één van de meest avontuurlijke banen in Nederland. Dankzij de zandondergrond is de baan het hele jaar goed bespeelbaar. Dat blijkt ook als we enkele holes in ons opnemen: op vrijwel elke hole is het druk. En dat op deze doordeweekse dag! We besluiten om hier ook eens te spelen.

Pad naar Heelsum

Een bospad brengt ons helemaal tot aan Heelsum. Dit dorpje bestaat als sinds de 14e eeuw en behoorde toen toe aan de heerlijkheid Doorwerth. Het bospad gaat over in een zandpad door volkstuintjes en langs glooiende weilanden. We pakken een klein stukje bebouwde kom mee met prachtige huizen. Vervolgens bereiken we de ronduit prachtig gelegen kerk uit de 16e eeuw. Een keurig aangelegde trap voert ons langs de laatgotische kerk de heuvel op. Van daaruit wandelen we langs de begraafplaats waarna we de snelweg via een brug oversteken.

Kerk op de heuvel

Noordberg en Jufferswaard

Even later bereiken we de Noordberg: het 26 meter hoge deel van de stuwwal langs de Nederrijn. Het kronkelpad met uitzicht op de uiterwaarden, doet ons denken aan onze wandeling bij Wageningen. Op de uitstekende punt van de Noordberg stond vroeger tot de Franse tijd de galg van Doorwerth. Wij komen er geen galg tegen. Wel een picknicktafel met een weids uitzicht op het rivierenlandschap. Ideale plek om even uit te rusten voor we beginnen aan het laatste deel van onze wandeling.

Stuwwal

Het smalle pad slingert stijl naar beneden. Enkele momenten later betreden we al de Jufferswaard: een ruim 30 hectare groot natuurgebied in de uiterwaard van de Nederrijn. In het begin lopen we nog over relatief droge gronden maar dat verandert snel. Zodra we een houten brug over een meanderend beekje zijn overgestoken, komen we uit in de blubber. We moeten onze stinkende best doen om niet uit te glijden. Maar door zoveel mogelijk over graspollen te lopen bereiken we een oude schoorsteen. Het is de schoorsteen van een steenfabriek uit de 19e eeuw. De fabriek is sinds de tweede wereldoorlog niet meer in gebruik. Althans niet door mensen, wel door vleermuizen.

De Jufferswaard is weliswaar een klein natuurgebied maar de soortenrijkdom van planten, insecten en vogels is reuze. Zo komen hier zwarte zwanen, lepelaars en ijsvogels voor. En zelfs bevers. Wij hebben op dat moment meer oog voor het pad. Bij voorkeur bereiken we de bebouwde kom van Renkum namelijk met schone, droge kleren. Snel daarna sluiten we dit laatste, avontuurlijke deel van onze fantastische wandeling af. Via de grote winkelstraat van Renkum lopen we terug naar de parkeerplaats. Onze bemodderde wandelschoenen verruilen we voor schone sneakers, waarna we uiterst voldaan terug op huis gaan.

Uiterwaard

Alle praktische informatie voor de wandeling bij Renkum

Hier vind je de antwoorden op vragen om goed voorbereid aan de Trage Tocht bij Renkum te beginnen:
Hoe lang is de Trage Tocht Renkum?

De wandeling is in totaal bijna 15 kilometer lang. Denk je dat je nog geen goede wandelconditie hebt? Volg dan een online wandeltraining bij gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. In korte tijd ben je in staat om langere wandelingen te maken. Je kunt ook het gratis e-book Starten met wandelen downloaden. Het boek geeft je tal van praktische tips, waardoor je meer plezier uit je wandelingen haalt.

Is er een routebeschrijving van de wandeling?

Op de wandelzoekpagina vind je een goede routebeschrijving. Ook is hier een link naar de gps-track (gpx-bestand).

Waar kan ik de auto parkeren voor de wandeling bij Renkum?

Je kunt je auto gratis kwijt op de parkeerplaats aan de driesprong van de Dorpsstraat en de Nieuweweg in Renkum.

Is de Trage Tocht Renkum ook bereikbaar met het OV?

Het start- en eindpunt van de Trage Tocht Renkum is prima te bereiken met de bus. Zowel buslijn 51 als 57 komt er langs. Stap uit bij bushalte Nieuweweg.

Zijn er horecagelegenheden aan de route?

Zowel in Renkum als in Heelsum heb je diverse horecagelegenheden aan de route liggen. In Heelsum is dat Klein Zwitserland (Fletcher Hotel Restaurant). Verder heb je redelijk aan het begin van de route nog Nol in 't Bosch. Vanaf laatstgenoemd restaurant met prettig buitenterras ligt op steenworpafstand ook restaurant Campman.

Bos