België

België

Home » West-Europa » België

België in een notendop

Niet voor niets gaan ieder jaar veel Nederlanders naar onze zuiderbuur België. En niet alleen omdat het een gemakkelijk bereikbare vakantiebestemming is. België biedt zowel tijdens een korte stedentrip als een langere vakantie, voor iedereen wat wils. De Bourgondische gezelligheid spreekt ons allemaal aan. En de liefhebber van lekker eten en drinken komt in België helemaal aan zijn trekken.

De steden Brussel, Antwerpen, Gent en Brugge zijn geliefd voor een lekker weekendje weg. Daarnaast kunnen natuurliefhebbers en wandelaars hun hart ophalen in de Ardennen. Maar ook voor een cultuurliefhebber is er veel te zien en te beleven in België. Hoewel de kuststreek met zo’n 70 kilometer niet heel groot is, heeft België bijzondere badplaatsen zoals Knokke-Heist, De Haan en De Panne.

Boerderij in typisch Belgisch landschap

Geschiedenis van België

België ontstond na de Belgische Revolutie in 1830 toen het zich afscheidde van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Na de onafhankelijkheid werd België een van de voortrekkers in de Industriële Revolutie. Dit kwam vooral door de ontwikkeling van een zware industrie in Wallonië. Pas in de zestiger jaren van de vorige eeuw werd Vlaanderen in economisch opzicht belangrijker. Dat is ook de periode van de vastlegging van de taalgrens. Wallonië is Franstalig, Vlaanderen Nederlandstalig. Daarnaast is Duits de derde officiële taal in België. Dit wordt slecht door een kleine minderheid in het oosten van het land gesproken.

In de Eerste Wereldoorlog heeft België veel geleden onder de bezetting van de Duitsers en de strijd die zich in het frontgebied heeft afgespeeld. Drie jaar lang voltrok zich een loopgravenoorlog in diverse Belgische gebieden. De plaats Ieper is hiervan het meest bekend. Hier vonden diverse veldslagen plaats. Maar ook in andere plaatsen heeft België veel geleden onder veldslagen. Tal van monumenten herinneren nog aan die tijd.

Nu is België voor veel toeristen geliefd door de prachtige steden, de nostalgische kustplaatsen en de rust die men vindt in de Ardennen. Zowel voor een langere vakantie of een weekendje weg biedt België voor ieder wat wils.

Bloementapijt in Brussel, België

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie

In het algemeen kan je voor logies in België in alle prijscategorieën ruim terecht. Daarnaast is België een echt campingland. Deze zijn in diverse gradaties te vinden, van eenvoudige natuurcampings tot zeer luxe campings met veel voorzieningen. Tot slot zijn er heel veel vakantiehuizen te vinden, waar het goed toeven is als je met een groter gezelschap op vakantie gaat. Kortom, voor iedere wens is er voldoende accommodatie te vinden in alle prijsklassen.

Historisch stadscentrum in België

Reisadvies

Voor België zijn de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar met die we in Nederland gewend zijn. In de grote steden, vooral op drukke plaatsen zoals markten, is het belangrijk goed op je eigen spullen te letten, net zoals we dat in eigen land ook doen. Check altijd voor vertrek het actuele reisadvies voor België.

Zonsondergang bij een ven in België

Gezondheid

Voor België gelden geen specifieke gezondheidsrisico’s. Vaccinaties zijn dan ook niet verplicht of aanbevolen.

Over het algemeen is de gezondheidszorg van goede kwaliteit in België en vergelijkbaar met die in Nederland. Wel zijn medicijnen in België wat duurder dan in ons eigen land.

Strandhuisjes aan de kust van België

Beste reistijd voor België

Het klimaat in België is vergelijkbaar met dat in Nederland. Over het algemeen geldt dat de periode van mei tot en met september de beste reistijd is. In die periode zijn de temperaturen aangenaam en is de kans op neerslag wat geringer. Voor een stedentrip naar een van de vele prachtige Belgische plaatsen is het voor- en najaar zeker geschikt. Dit geldt ook voor een actieve vakantie in de Ardennen (wandelen of fietsen).

Strandduinen in België

Visum

Voor een bezoek aan België is een geldig paspoort of een identiteitskaart uit een ander Schengen-land vereist. Europeanen hebben geen visum nodig.

Weide- en boslandschap in België

Eten en drinken in België

Op culinair gebied is België een fantastisch vakantieland om te bezoeken. Er is veel meer te krijgen dan de overigens heerlijke Vlaamse frites in een “frietkot”. De Franse keuken heeft een grote invloed gehad op de Belgische gerechten. Het is voor de Belgen een gewoonte om veel buiten de deur te eten. De Bourgondische levensstijl van de Belgen uit zich hier volledig. De keuze in restaurants is daarom overal groot en de kwaliteit uitstekend. Er zijn meer dan 130 restaurants met een of meer Michelinsterren. Dat is flink meer dan in ons eigen land.

Mosselen met frites noemt men wel het nationale gerecht van België. Hoewel er vele variaties zijn, is de Vlaamse bereidingswijze de meest voorkomende. De mosselen worden opgediend met diverse groenten, peterselie, selderij, witte wijn en knoflook. Een typisch Vlaams gerecht is stoofvlees. Het vlees wordt urenlang langzaam gegaard in Belgisch bier. De saus wordt aangedikt met brood, mosterd, wat ajuin en soms ook groenten. Natuurlijk hoort hier een lekkere portie Vlaamse frites bij.

Een andere specialiteit waar Belgen verzot op zijn: garnaalkroketjes. Deze staan in veel restaurants als voorgerecht op de kaart. Een heerlijk begin van de maaltijd! Tot slot is België natuurlijk geliefd om zijn heerlijke chocolade en de lekkere wafels.

De Belgische bieren zijn wereldberoemd, en terecht! Je kunt kiezen uit meer dan 1.000 verschillende soorten bier. Iedere soort heeft zijn typische smaak en moet geserveerd worden in een speciaal glas. In ieder café vind je een uitgebreid assortiment aan speciaalbieren, zowel van de tap als in de fles. Er is een echte biercultuur in België. Dit uit zich bijvoorbeeld door de vele bierverenigingen, bierfestivals en bierproeverijen.

Belgische bieren

Vervoer in België

België heeft een bijzonder dicht wegennet. Het wegennet van België is sterk geïntegreerd met dat van de omliggende landen met diverse grensovergangen met de buurlanden. De grensovergang Meer/Hazeldonk (E19) met Nederland geldt als één van de drukste van Europa.

Het netwerk van snelwegen is relatief dicht. Rondom Brussel en de zogenaamde “Vlaamse ruit”, het gebied tussen Brussel, Antwerpen, Gent en Leuven, komen regelmatig files voor. In Wallonië is dit nauwelijks het geval. Bij de grote steden Luik en Charleroi kan het soms wat drukker zijn.

Er is een uitgebreid openbaar vervoersnetwerk in België. De grote steden Brussel, Antwerpen en Luik zijn per hogesnelheidstrein bereikbaar. Het regionaal busvervoer zorgt voor verbindingen vanuit de steden naar de omliggende plaatsen.

België beschikt over de langste tramlijn ter wereld. De Kusttram brengt je zonder over te stappen met 67 haltes van Knokke naar De Panne. Zonder maar een keer over te stappen kun je dit traject van bijna 70 kilometer afleggen.

Tram in Gent, België

Elektriciteit

De netspanning in België is 230 volt / 50 Hz. De stekkers en stopcontacten zijn dezelfde als die in Nederland.

Atomium, Brussel, België

Geldzaken

België heeft net als Nederland de Euro als wettig betaalmiddel. Pinnen en betalen met creditcard (Visa/Mastercard) is nagenoeg overal mogelijk. Geld opnemen is ook geen probleem. Het prijspeil is over het algemeen vergelijkbaar met dat in Nederland.

Café in Antwerpen, België

Highlights van België

De belangrijkste steden voor een heerlijke stedentrip in België beschrijven we uitgebreid. Daarnaast besteden we aandacht aan het fantastische wandelgebied de Ardennen. In de toekomst breiden we het aantal beschreven hoogtepunten verder voor je uit. Blijf deze pagina dus regelmatig bezoeken en je mist niets.

Actief

Prachtige wandeling in de Maasvallei vanuit Stokkem

Prachtige wandeling in de Maasvallei vanuit Stokkem

Op de grens van Nederland en België ligt het rivierpark Maasvallei, een fraai natuurgebied. Deze wandeling van zo’n 14 kilometer tussen de Maasplassen brengt ons langs pittoreske maasdorpjes, mooie natuurgebieden en boerenland. Vanaf de lemen...

Ongekende wandelmogelijkheden in Nationaal Park Hoge Kempen

Ongekende wandelmogelijkheden in Nationaal Park Hoge Kempen

Het eerste en tot voor kort enige nationale park in België is de Hoge Kempen. Niet ver van de Nederlandse grens verwijderd ligt dit prachtige natuurgebied met talloze wandelpaden. Voor ons een reden om bij een wandeling in Nationaal Park Hoge Kempen...

Wandeling in het Thorpark bij Genk

Wandeling in het Thorpark bij Genk

Het Nationaal Park Hoge Kempen is het eerste Nationale Park van België. Het ligt net over de Nederlandse grens in Belgisch Limburg. Wij hadden al veel positieve verhalen over het gebied gehoord. Vandaar dat we de Hoge Kempen zelf eens wilden...

Fietsplezier in en rond Brussel

Fietsplezier in en rond Brussel

Onlangs bezochten we een concert in het Brusselse Koning Boudewijnstadion. Voor ons een perfecte gelegenheid voor opnieuw een weekendje weg naar de interessante hoofdstad van België. We namen dit keer onze fietsen mee. Een wijs besluit want Brussel...

Wandelen in de Belgische Ardennen

Wandelen in de Belgische Ardennen

De Belgische Ardennen heten ook wel de groene long van België. Voor veel Nederlanders en Belgen is het een favoriete regio voor een actieve vakantie of weekend weg. De dicht beboste heuvels, woeste kronkelende rivieren en steile rotswanden lenen...

Cultuur

Bevrijdingsroute langs locaties van het Ardennenoffensief

Bevrijdingsroute langs locaties van het Ardennenoffensief

De Ardennen vormen een prachtig bosrijk en heuvelachtig gebied in België, Luxemburg en Noord-Frankrijk. Dankzij de schitterende natuur met bijzondere flora en fauna, is de regio populair onder wandelaars. De Ardennen kennen echter ook een tragisch...

Een weekend in Ieper | alle bezienswaardigheden

Een weekend in Ieper | alle bezienswaardigheden

In de Vlaamse Westhoek ligt het gezellige stadje Ieper. Maar achter de fraaie façades van de schitterende huizen gaat een trieste geschiedenis schuil. In de Eerste Wereldoorlog vormde Ieper diverse keren het toneel van bloedige veldslagen. Die...

Stedentrip naar de gezellige studentenstad Leuven

Stedentrip naar de gezellige studentenstad Leuven

Leuven is een super gezellige studentenstad op slechts een half uurtje afstand van Brussel. Mijn vrouw liep er lang geleden stage. Uit nostalgie zijn we er meerdere keren naar toe geweest. Onlangs waren we er opnieuw, maar dan met vrienden. We zijn...

Hoogtepunten van Antwerpen: 10 niet te missen highlights

Hoogtepunten van Antwerpen: 10 niet te missen highlights

10 absolute hoogtepunten van Antwerpen ontdekken Wat is Antwerpen toch een heerlijke stad om te bezoeken! De 10 hoogtepunten van Antwerpen die je zeker niet mag missen, beschrijven we in deze blog. In minder dan een uur vanaf de grens ben je in de...

Hoogtepunten van Brussel voor jouw stedentrip

Hoogtepunten van Brussel voor jouw stedentrip

De vele hoogtepunten van Brussel ontdekken In Brussel maak je kennis met prachtige gebouwen uit de middeleeuwen, maar ook met heerlijke wijken in art nouveau stijl. Tegelijkertijd zorgen de inwoners van de stad voor een bijzondere, multiculturele...

Citytrip Brugge, een waar middeleeuws openluchtmuseum

Citytrip Brugge, een waar middeleeuws openluchtmuseum

Brugge met het prachtige middeleeuwse centrum nodigt uit voor een bezoek. Een citytrip Brugge is misschien wel de leukste stedentrip die je in België kunt maken. Langs de pittoreske grachten vind je mooie straten met tal van bijzondere gebouwen. En...

Een stedentrip Gent: de allerbeste tips voor je bezoek

Een stedentrip Gent: de allerbeste tips voor je bezoek

Voor ons is het gezellige Gent een van de leukste steden van België. De knusse stad met een prachtig middeleeuws centrum is lekker compact. Je kunt er heerlijk slenteren en genieten van de rijkelijk versierde gevels langs de kades. En, vergeleken...