De Loenense bossen: een heerlijk wandelgebied

De Loenense bossen: een heerlijk wandelgebied

Home » Nederland » De Loenense bossen: een heerlijk wandelgebied

Aanrader: wandelen door de Loenense bossen

Op de Veluwe kun je prachtige wandeltochten maken. Vaak door prachtige en afwisselende natuurlandschappen. Het Nationaal Park Hoge Veluwe is zeker een bezoek waard. Niet alleen om te wandelen, maar zeker ook om te fietsen. Hier kan het wel druk zijn, vooral in het hoogseizoen. Wil je een wandeling maken door een minder bekend gebied en bijna de hele dag niemand tegenkomen, dan kunnen we je de Loenense bossen aanraden. Je loopt door mooie bossen, langs prachtige heidevelden en ziet ook nog veel kleine beekjes.

Loenen

Loenen (vaak met de toevoeging “aan de Veluwe”, om verwarring met Loenen aan de Vecht te voorkomen) is een klein plaatsje dat tegenwoordig deel uitmaakt van de gemeente Apeldoorn. Vroeger was er in Loenen en omgeving veel papierindustrie. Nu is er nog een papierfabriek in de omgeving waar op ouderwetse wijze van lompen papier wordt gemaakt. Toen wij deze wandeling door de Loenense bossen begin juni 2018 maakten, was er het jaarlijkse schaapscheerdersfeest op de markt. Veel folklore en gezelligheid viel ons ten deel.

Oerbossen

De wandeling verlaat al snel het kleine dorpje en via een aantal weiden en akkers kom je al snel in grote oerbossen. Prachtige natuur en werkelijk niemand anders die geniet van de grote bomen en de mooie doorkijkjes, ondanks het prima wandelweer. Het bos in de Loenermark is al eeuwenoud en dat zie je aan de grote beuken- en eikenbomen die hier staan. Het gebied is rijk aan wild, maar dat laat zich niet zien. Wel komen we een schaapskudde tegen op weg naar de hei.

Zilvense heide

Na een tijdje zie je de heidevelden opdoemen. Dit is de Zilvense heide. Lopend langs de rand van het bos heb je prachtige uitzichten op de heide. De heide is licht heuvelachtig en af en toe zie je een kleine zandverstuiving. De uitzichten zijn prachtig op dit gebied.

Midden op de Zilvense Heide vind je een bijzonder monument: de IJkbasis. Ooit heeft men deze locatie uitgekozen omdat het een vrij vlak dal met zandbodem is waarin de ondergrond geen breuklijnen aanwezig zijn. Daarmee zou dit de stabielste bodem van Nederland zijn. De lijn heeft een lengte van ruim 572 meter en heeft aan beide einden zware betonnen constructies waarin vroeger in de kelder meetpunten waren geplaatst. De ijkbasis werd in de vijftiger jaren gebouwd op basis van een internationale afspraak. Alleen in Duitsland is er ook nog een gebouwd. Door de komst van GPS-metingen werd de ijkbasis overbodig. Nu is het een monument.

De Zilvense heide was tijdens onze wandeling uitgestorven. Vroeger was dat wel anders. In de 17e eeuw liep hier een handelsroute naar Duitsland. Je ziet regelmatig tweesporige geulen in het landschap, waarover de paarden de karren met de handelswaar trokken. Nu lijken de Loenense bossen, ondanks het heerlijke wandelweer, verlaten. 

Sprengen en beken

Na de heidevelden gaat de wandeling verder door de Loenense bossen. Je ziet al snel diverse kleine beekjes en sprengen (door mensen gegraven beken of verlegde beken) door de bossen stromen. De waterstand was laag toen wij er waren, dankzij het droge weer de weken ervoor. Zo kom je langs de Coldenhovense beek, de Eerbeekse beek en de Molenbeek. In dit gebied kun je wellicht wat andere wandelaars tegenkomen. Zij zijn vooral afkomstig van een vakantiepark dat in de nabijheid ligt. Maar druk wordt het nergens.

Weer terug in Loenen

Het laatste deel van de tocht door de Loenense bossen voert langs deels bospaden, landwegen en asfaltwegen de wandelaar weer terug naar het dorp Loenen. Dan is het tijd voor een welverdiende kop koffie of wat anders. Want tijdens deze wandeling kom je geen enkele horecagelegenheid tegen. Dat is eigenlijk het enige minpuntje van deze verder prachtige route. De afwisseling tijdens de wandeling, de prachtige vergezichten, de Hollandse luchten en de fraaie landschappen maken deze tocht door de Loenense bossen echt een aanrader!

Praktische informatie

  • De totale wandeling is 19 kilometer lang en voert over gemakkelijk begaanbare bospaden en landwegen. Op enkele korte trajecten loop je op verharde wegen.
  • De route start en eindigt bij café Loenermark. Hier kun je je auto ook gratis parkeren.
  • Neem voldoende proviand mee voor de tocht, want onderweg is er geen gelegenheid om ergens wat te eten en drinken.
  • Deze wandeling is een zogenaamde groene wissel route. Dit is een route die vlakbij een bushalte of treinstation ligt en begin- en eindpunt bij deze halte heeft. Je kunt de route dus uitstekend bereiken met het openbaar vervoer.
  • Een uitstekende routebeschrijving van deze wandeling kun je vinden op de wandelzoekpagina. Deze is zeer gedetailleerd en heeft ons geen enkele keer in vertwijfeling gebracht over de te volgen route.