Spanje

Spanje

Home » Zuid-Europa » Spanje

Spanje in een notendop

Wie is er in zijn jeugd nou niet naar Spanje geweest? Eerst wellicht met de ouders naar een camping aan een van de Costa’s en later misschien als puber aan het strand bij Lloret de Mar. Maar naast die stranden heeft Spanje veel meer aantrekkelijke gebieden die de toerist lokken. De steden Barcelona en Madrid zijn zeer geliefd voor een stedentrip. In de Pyreneeën en Spaans Baskenland kun je heerlijk wandelen. Daarnaast biedt deze regio veel cultuur in de prachtige steden Bilbao en San Sebastián. Andalusië is misschien wel de meest afwisselende regio van Spanje. De overblijfselen van de Moren zijn geweldig mooi om te bezichtigen. En de Canarische Eilanden zijn niet alleen voor zonzoekers ideaal, maar ook voor wandelaars en natuurliefhebbers.

Spanje kent een turbulente geschiedenis, waarbij het Iberisch schiereiland diverse perioden onder invloed van buitenlandse rijken heeft gestaan. Zo hebben de Grieken, Romeinen, Moren en Habsburgers hun sporen in het land achter gelaten. Zelf is Spanje in de periode tussen 1500 en en 1700 een belangrijke wereldmacht geweest. De Conquistadores veroverden grote delen van Zuid-Amerika. Hiermee verkreeg Spanje veel rijkdommen.

In de meer recente geschiedenis zijn de burgeroorlog van 1936 tot 1939 en het dictatoriale regime van generaal Franco belangrijk geweest voor het land. In die periode was Spanje in economisch opzicht er slecht aan toe. Na de dood van Franco werd Spanje weer een monarchie en kon het land, mede door het op gang komen van het toerisme, in economisch opzicht uit het dal klimmen.

De witte molens van Spanje

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie

Spanje beschikt over een heel gevarieerd aanbod van accommodaties in het gehele land en in allerlei prijsklassen. Daarom kan iedereen iets passends vinden wat budget, comfort en sfeer betreft. 

De Paradores zijn staatshotels met 3 tot 5 sterren, vaak gelegen op prachtige plekken. Veel paradores zijn gevestigd in voormalige kloosters, kastelen, koninklijke jachthuizen of andere monumenten. Het comfort in een parador is vaak zeer goed. Daarnaast maakt de ambiance en het landschap een verblijf in een parador tot een feest. Daarnaast vind je in heel Spanje “gewone” hotels in allerlei prijscategorieën.

Het aanbod aan vakantiewoningen in Spanje is groot, variërend van een standaard appartement tot een luxe villa of verbouwde boerderij. Bovendien liggen vele in een mooie omgeving. 

Voor veel Nederlanders is Spanje een favoriet kampeerland. Met ruim 1.200 campings biedt het land ook hier voor elk wat wils. De meeste campings liggen in de kustgebieden. Via de website van ACSI kun je een camping selecteren naar jouw wensen.

Reisadvies

Voor Spanje gelden geen speciale veiligheidsvoorschriften. Het gehele land is veilig genoeg om te reizen. Wel zijn er bij grote gebeurtenissen waar veel mensen samenkomen zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen genomen. Daarnaast gelden bij vliegvelden en grensovergangen verscherpte controles.

Door de politieke spanningen in Catalonië, dat zich wil afscheiden van Spanje, kunnen er grote demonstraties zijn. Zorg dat je die vermijdt. Mocht je toch onbedoeld in een demonstratie terechtkomen, probeer dan zo snel mogelijk om die te verlaten. 

Check altijd voor vertrek het actuele reisadvies voor Spanje.

Straatbeeld in Spanje

Gezondheid

Voor Spanje gelden geen specifieke voorzorgsmaatregelen op dit gebied. Daarnaast zijn de medische voorzieningen in het gehele land van een goed niveau.

Het kraanwater is Spanje is nagenoeg altijd en overal te drinken. In het incidentele geval dat het niet drinkbaar is, moet men dit duidelijk aangeven. Alleen is de smaak, vooral door het vele chloor dat aan het water is toegevoegd, niet lekker. Vandaar dat velen, ook de Spanjaarden, de voorkeur geven aan water uit flessen.

Beste reistijd

Spanje kent drie klimaatgebieden.

  • de eilanden en de kustgebieden in het zuiden en oosten hebben een mediterraan klimaat
  • het centrale binnenland heeft een landklimaat
  • het noorden en noordwesten heeft een zeeklimaat

Het klimaat op de Canarische Eilanden is afwijkend van het vasteland van Spanje. Door de ligging bij Afrika, is het op de eilanden in de winter gemiddeld warmer dan op het vasteland. Daarnaast zijn de zomers vaak minder warm dan langs de Spaanse stranden en binnenlanden.

Daarom is de beste reistijd dus sterk afhankelijk wat je vakantiebestemming is en wat je wilt doen tijdens je vakantie. Voor Andalusië is het voor- en najaar de beste periode, om de hitte in de zomer te ontlopen. Wil je een stedentrip maken, dan heeft het ook de voorkeur om dit buiten het zomerseizoen te doen. Het noordwesten van Spanje is relatief de natste regio van Spanje. Onder invloed van depressies die zich op de Golf van Biskaje ontwikkelen, kan er het hele jaar door neerslag vallen.

Niet voor niets kiezen veel “pensionado’s” ervoor om in Spanje te overwinteren. Aan de Costa Blanca is het in de winter gemiddeld 15 tot 18 graden en droog.

Wintersport is eveneens mogelijk in Spanje. In de Pyreneeën in het noorden en bij Sierra Nevada in het zuiden kun je skiën. Bij de bergen in het noorden van Madrid zijn ook wintersportmogelijkheden. Zo kun je eventueel een wintersportvakantie combineren met een stedentrip.

Sevilla in Spanje

Visum

Voor een bezoek aan Spanje is een geldig paspoort of een identiteitskaart uit een ander Schengen-land vereist. Europeanen hebben geen visum nodig.

Reis je door naar een ander land, dan heb je voor dat land wellicht wél een visum nodig. Je kunt dit eenvoudig checken op de website van E-Visums.nl. De experts van E-Visums.nl kunnen je desgewenst snel helpen met het aanvragen van de benodigde visa. E-Visums.nl heeft een supportcenter dat 7 dagen per week voor je klaar staat met raad en daad.

Eten en drinken

Culinaire liefhebbers komen in Spanje zeker niets tekort. Je kunt er heerlijk eten en drinken, voor relatief weinig geld. Iedereen kent natuurlijk de overheerlijke tapas. In de vele tapasbarretjes kun je heerlijke hapjes krijgen. Met een lekker glaasje cava, de licht gekruide bubbelwijn, is het genieten geblazen. Maar er zijn veel meer bijzondere culinaire hoogstandjes te krijgen in Spanje.

Voor de Spanjaarden is de lunch overigens een belangrijke maaltijd. Tussen 14 en 16 uur zitten de restaurants stampvol en genieten velen van een “Menu del Dia”. Dit dagmenu, met een voor-,hoofd- en nagerecht, kost vaak niet meer dan € 10 tot € 15 en smaakt prima. Daarom is het zeker een idee om een keer gebruik te maken van deze menu-optie, 

Het diner gebruiken de Spanjaarden heel laat. Als je om 19 uur naar een restaurant gaat, ben je zeker de eerste en enige gast. Of je staat nog voor een gesloten deur. Vanaf 21:30 druppelen de Spanjaarden binnen. Na 22 uur wordt het pas echt druk.

Spaanse lekkernijen

Typische Spaanse lekkernijen zijn: chorizo, calamaris, gamba’s in knoflooksaus, churros (gefrituurde, zoete reepjes deeg die in de de warme chocoladesaus gedoopt worden), paella, escudella i carn d’olla: een Catalaanse winterstoofpot met verschillende soorten vlees, kikkererwten, witte bonen en groene kool, tortilla de patatas, een Spaanse omelet met kaas, groenten, chorizo en aardappelen.

Een typische Spaanse drank is Sangria, rode wijn met diverse vruchten. Als wijnland heeft Spanje een goede reputatie. De beste Spaanse wijn komt uit de noordelijke wijnstreken zoals Ribera del Duero en Rioja. Een typische spaanse druivensoort die veel gebruikt wordt, is de tempranillo druif. En Spanje is natuurlijk het land van de sherry. Sherry is afkomstig uit de streek van Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa María in Andalusië. Alleen wijn gerijpt in één van deze steden mag zich sherry noemen. Kortom: wat eten en drinken betreft kan Spanje veel bieden!

Hoewel Spanje meer bekend is van de wijnen, is er daarnaast een grote bierproductie. De belangrijkste brouwer van het land is Grupo Mahou-San Miguel, met als bekendste biermerk San Miguel.

Iberico hammen

Vervoer

Spanje staat bekend om het uitgebreide wegennet, het land heeft het grootste netwerk van autosnelwegen in Europa en het op twee na grootste netwerk van autosnelwegen ter wereld. Naast het immense netwerk van autosnelwegen heeft Spanje ook een zeer uitgebreid netwerk van goed uitgebouwde hoofdwegen. Het verkeersaanbod is bovendien buiten de steden veel lager dan de meeste andere regio’s van Europa, waardoor in korte tijd toch relatief grote afstanden afgelegd kunnen worden.

In Spanje zijn ook er tolwegen. De meesten hiervan liggen in het noordoosten van Spanje. Elders in Spanje zijn echter veel minder tolwegen. Rond Madrid zijn diverse rondwegen als tolweg uitgevoerd, maar is het ook mogelijk om geheel tolvrij in de regio Madrid te rijden.

Spanje beschikt over een uitgebreid en modern spoorwegennet. Spanje is het tweede land ter wereld en het eerste in Europa als men kijkt naar het aantal kilometers dat men via hogesnelheidslijnen kan overbruggen. In totaal is het netwerk van hogesnelheidslijnen ruim 2.600 kilometer lang. De komende jaren breidt het netwerk nog verder uit.

Tot slot zijn er 46 vliegvelden, waardoor je grote afstanden in het land gemakkelijk met een regionale vlucht kunt overbruggen.

metrostation in Spanje

Elektriciteit

Op het vasteland van Spanje gebruikt men dezelfde stekkers en stopcontacten als in Nederland, een verloopstekker is niet nodig. Op de Canarische Eilanden komt zeer sporadisch het stopcontact type L nog voor. Dit is met een Nederlandse stekker niet te gebruiken. Daarom kan het geen kwaad om een wereldstekker mee te nemen als je naar de Canarische Eilanden gaat.

Valuta

In Spanje betaal je met de Euro. Er zijn, zeker in de toeristische gebieden, voldoende mogelijkheden om geld op te nemen bij de betaalautomaten.

Het prijspeil in Spanje ligt een stuk lager dan dat in Nederland. Vooral openbaar vervoer, uit eten en levensmiddelen zijn fors goedkoper dan in ons land. In het hoogseizoen kunnen in toeristische gebieden de prijzen wel hoger liggen dan buiten het seizoen.

bejaardengym in Spanje

Highlights

De hoogtepunten van Spanje zijn talrijk. Voor de cultuur- en stadliefhebbers hebben we diverse steden al beschreven op deze blog. We zullen in de toekomst regelmatig nieuwe artikelen over Spanje toevoegen. Volg daarom via de Facebook-pagina van grijsopreis.nl en onze nieuwsbrief alle updates, dan mis je niets!

Actief

Wandelen in het groene, Spaanse wandelparadijs La Palma

Wandelen in het groene, Spaanse wandelparadijs La Palma

Alhoewel elk Canarisch eiland bijzonder is, heeft met name La Palma ons wandelhart veroverd. “La Isla Bonita” (het mooie eiland) biedt prachtige, vulkanische landschappen die tot boven de wolken reiken. Zowel in de bergen als in de beboste valleien...

Beleef 4 x fiesta onder de Spaanse zon!

Beleef 4 x fiesta onder de Spaanse zon!

 Advertorial   Wij van 60plusEndus geven je graag vier tips voor een hartstochtelijk vakantiefeest! Levenslustig Spanje bezoeken is namelijk al een feest op zich. Overheerlijke tapas, kleurrijke processies, temperamentvolle flamenco,...

Cultuur

Niet te missen hoogtepunten van Santa Cruz de La Palma

Niet te missen hoogtepunten van Santa Cruz de La Palma

Santa Cruz de la Palma, de charmante hoofdstad van La Palma, kent een rijke historie. Eind 16e eeuw was de stad zelfs een van de belangrijkste havensteden van het Spaanse Wereldrijk! De Spaanse vloot liet zich hier een laatste keer bevoorraden vóór...

Stedentrip naar Barcelona, hoofdstad van Catalonië

Stedentrip naar Barcelona, hoofdstad van Catalonië

Barcelona, de hoofdstad van de Spaanse regio Catalonië die de afgelopen jaren veel in het nieuws was vanwege plannen voor afscheiding van Spanje, is een van onze favoriete bestemmingen in Europa. Als het weer bij ons in West-Europa koud en nat is,...

Bilbao en San Sebastián in ruig Spaans Baskenland

Bilbao en San Sebastián in ruig Spaans Baskenland

Spaans Baskenland is de autonome regio aan de Atlantische Oceaan, grenzend aan Frankrijk en Navarre in het oosten, Cantabrië en de provincie Burgos in het westen, en La Rioja in het zuiden. Het in onze ogen prachtige, ruige land bestaat uit drie...

Stedentrip naar Valencia

Stedentrip naar Valencia

Een van de vele Spaanse steden waar we een heerlijke stedentrip naar hebben gemaakt, is de charmant oude stad Valencia. Deze aan de Middellandse Zee gelegen, derde stad van Spanje is wat ons betreft een bezoek dubbel en dwars waard! De geboortestad...

Stedentrip naar Madrid

Stedentrip naar Madrid

Bij een bezoek aan een stad in Spanje denkt iedereen direct aan Barcelona. Een stedentrip naar Madrid is echter zeker de moeite waard! Madrid is het kloppende, economische en politieke hart van Spanje. De in centraal Spanje gelegen metropool telt...