Spanje

Spanje

Home » Zuid-Europa » Spanje

Spanje in een notendop

Wie is er in zijn jeugd nou niet naar Spanje geweest? Eerst wellicht met de ouders naar een camping aan een van de Costa’s en later misschien als puber aan het strand bij Lloret de Mar. Maar naast die stranden heeft Spanje veel meer aantrekkelijke gebieden die de toerist lokken. De steden Barcelona en Madrid zijn zeer geliefd voor een stedentrip. In de Pyreneeën en Spaans Baskenland kun je heerlijk wandelen. Daarnaast biedt deze regio veel cultuur in de prachtige steden Bilbao en San Sebastián. Andalusië is misschien wel de meest afwisselende regio van Spanje. De overblijfselen van de Moren zijn geweldig mooi om te bezichtigen. En de Canarische Eilanden zijn niet alleen voor zonzoekers ideaal, maar ook voor wandelaars en natuurliefhebbers.

Spanje kent een turbulente geschiedenis, waarbij het Iberisch schiereiland diverse perioden onder invloed van buitenlandse rijken heeft gestaan. Zo hebben de Grieken, Romeinen, Moren en Habsburgers hun sporen in het land achter gelaten. Zelf is Spanje in de periode tussen 1500 en en 1700 een belangrijke wereldmacht geweest. De Conquistadores veroverden grote delen van Zuid-Amerika. Hiermee verkreeg Spanje veel rijkdommen.

In de meer recente geschiedenis zijn de burgeroorlog van 1936 tot 1939 en het dictatoriale regime van generaal Franco belangrijk geweest voor het land. In die periode was Spanje in economisch opzicht er slecht aan toe. Na de dood van Franco werd Spanje weer een monarchie en kon het land, mede door het op gang komen van het toerisme, in economisch opzicht uit het dal klimmen.

De witte molens van Spanje

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie

Spanje beschikt over een heel gevarieerd aanbod van accommodaties in het gehele land en in allerlei prijsklassen. Daarom kan iedereen iets passends vinden wat budget, comfort en sfeer betreft. 

De Paradores zijn staatshotels met 3 tot 5 sterren, vaak gelegen op prachtige plekken. Veel paradores zijn gevestigd in voormalige kloosters, kastelen, koninklijke jachthuizen of andere monumenten. Het comfort in een parador is vaak zeer goed. Daarnaast maakt de ambiance en het landschap een verblijf in een parador tot een feest. Daarnaast vind je in heel Spanje “gewone” hotels in allerlei prijscategorieën.

Het aanbod aan vakantiewoningen in Spanje is groot, variërend van een standaard appartement tot een luxe villa of verbouwde boerderij. Bovendien liggen vele in een mooie omgeving. 

Voor veel Nederlanders is Spanje een favoriet kampeerland. Met ruim 1.200 campings biedt het land ook hier voor elk wat wils. De meeste campings liggen in de kustgebieden. Via de website van ACSI kun je een camping selecteren naar jouw wensen.

Reisadvies

Voor Spanje gelden geen speciale veiligheidsvoorschriften. Het gehele land is veilig genoeg om te reizen. Wel zijn er bij grote gebeurtenissen waar veel mensen samenkomen zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen genomen. Daarnaast gelden bij vliegvelden en grensovergangen verscherpte controles.

Door de politieke spanningen in Catalonië, dat zich wil afscheiden van Spanje, kunnen er grote demonstraties zijn. Zorg dat je die vermijdt. Mocht je toch onbedoeld in een demonstratie terechtkomen, probeer dan zo snel mogelijk om die te verlaten. 

Check altijd voor vertrek het actuele reisadvies voor Spanje.

Straatbeeld in Spanje

Gezondheid

Voor Spanje gelden geen specifieke voorzorgsmaatregelen op dit gebied. Daarnaast zijn de medische voorzieningen in het gehele land van een goed niveau.

Het kraanwater is Spanje is nagenoeg altijd en overal te drinken. In het incidentele geval dat het niet drinkbaar is, moet men dit duidelijk aangeven. Alleen is de smaak, vooral door het vele chloor dat aan het water is toegevoegd, niet lekker. Vandaar dat velen, ook de Spanjaarden, de voorkeur geven aan water uit flessen.

Beste reistijd

Spanje kent drie klimaatgebieden.

  • de eilanden en de kustgebieden in het zuiden en oosten hebben een mediterraan klimaat
  • het centrale binnenland heeft een landklimaat
  • het noorden en noordwesten heeft een zeeklimaat

Het klimaat op de Canarische Eilanden is afwijkend van het vasteland van Spanje. Door de ligging bij Afrika, is het op de eilanden in de winter gemiddeld warmer dan op het vasteland. Daarnaast zijn de zomers vaak minder warm dan langs de Spaanse stranden en binnenlanden.

Daarom is de beste reistijd dus sterk afhankelijk wat je vakantiebestemming is en wat je wilt doen tijdens je vakantie. Voor Andalusië is het voor- en najaar de beste periode, om de hitte in de zomer te ontlopen. Wil je een stedentrip maken, dan heeft het ook de voorkeur om dit buiten het zomerseizoen te doen. Het noordwesten van Spanje is relatief de natste regio van Spanje. Onder invloed van depressies die zich op de Golf van Biskaje ontwikkelen, kan er het hele jaar door neerslag vallen.

Niet voor niets kiezen veel “pensionado’s” ervoor om in Spanje te overwinteren. Aan de Costa Blanca is het in de winter gemiddeld 15 tot 18 graden en droog.

Wintersport is eveneens mogelijk in Spanje. In de Pyreneeën in het noorden en bij Sierra Nevada in het zuiden kun je skiën. Bij de bergen in het noorden van Madrid zijn ook wintersportmogelijkheden. Zo kun je eventueel een wintersportvakantie combineren met een stedentrip.

Sevilla in Spanje

Visum

Voor een bezoek aan Spanje is een geldig paspoort of een identiteitskaart uit een ander Schengen-land vereist. Europeanen hebben geen visum nodig.

Eten en drinken

Culinaire liefhebbers komen in Spanje zeker niets tekort. Je kunt er heerlijk eten en drinken, voor relatief weinig geld. Iedereen kent natuurlijk de overheerlijke tapas. In de vele tapasbarretjes kun je heerlijke hapjes krijgen. Met een lekker glaasje cava, de licht gekruide bubbelwijn, is het genieten geblazen. Maar er zijn veel meer bijzondere culinaire hoogstandjes te krijgen in Spanje.

Voor de Spanjaarden is de lunch overigens een belangrijke maaltijd. Tussen 14 en 16 uur zitten de restaurants stampvol en genieten velen van een “Menu del Dia”. Dit dagmenu, met een voor-,hoofd- en nagerecht, kost vaak niet meer dan € 10 tot € 15 en smaakt prima. Daarom is het zeker een idee om een keer gebruik te maken van deze menu-optie, 

Het diner gebruiken de Spanjaarden heel laat. Als je om 19 uur naar een restaurant gaat, ben je zeker de eerste en enige gast. Of je staat nog voor een gesloten deur. Vanaf 21:30 druppelen de Spanjaarden binnen. Na 22 uur wordt het pas echt druk.

Spaanse lekkernijen

Typische Spaanse lekkernijen zijn: chorizo, calamaris, gamba’s in knoflooksaus, churros (gefrituurde, zoete reepjes deeg die in de de warme chocoladesaus gedoopt worden), paella, escudella i carn d’olla: een Catalaanse winterstoofpot met verschillende soorten vlees, kikkererwten, witte bonen en groene kool, tortilla de patatas, een Spaanse omelet met kaas, groenten, chorizo en aardappelen.

Een typische Spaanse drank is Sangria, rode wijn met diverse vruchten. Als wijnland heeft Spanje een goede reputatie. De beste Spaanse wijn komt uit de noordelijke wijnstreken zoals Ribera del Duero en Rioja. Een typische spaanse druivensoort die veel gebruikt wordt, is de tempranillo druif. En Spanje is natuurlijk het land van de sherry. Sherry is afkomstig uit de streek van Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa María in Andalusië. Alleen wijn gerijpt in één van deze steden mag zich sherry noemen. Kortom: wat eten en drinken betreft kan Spanje veel bieden!

Hoewel Spanje meer bekend is van de wijnen, is er daarnaast een grote bierproductie. De belangrijkste brouwer van het land is Grupo Mahou-San Miguel, met als bekendste biermerk San Miguel.

Iberico hammen

Vervoer

Spanje staat bekend om het uitgebreide wegennet, het land heeft het grootste netwerk van autosnelwegen in Europa en het op twee na grootste netwerk van autosnelwegen ter wereld. Naast het immense netwerk van autosnelwegen heeft Spanje ook een zeer uitgebreid netwerk van goed uitgebouwde hoofdwegen. Het verkeersaanbod is bovendien buiten de steden veel lager dan de meeste andere regio’s van Europa, waardoor in korte tijd toch relatief grote afstanden afgelegd kunnen worden.

In Spanje zijn ook er tolwegen. De meesten hiervan liggen in het noordoosten van Spanje. Elders in Spanje zijn echter veel minder tolwegen. Rond Madrid zijn diverse rondwegen als tolweg uitgevoerd, maar is het ook mogelijk om geheel tolvrij in de regio Madrid te rijden.

Spanje beschikt over een uitgebreid en modern spoorwegennet. Spanje is het tweede land ter wereld en het eerste in Europa als men kijkt naar het aantal kilometers dat men via hogesnelheidslijnen kan overbruggen. In totaal is het netwerk van hogesnelheidslijnen ruim 2.600 kilometer lang. De komende jaren breidt het netwerk nog verder uit.

Tot slot zijn er 46 vliegvelden, waardoor je grote afstanden in het land gemakkelijk met een regionale vlucht kunt overbruggen.

metrostation in Spanje

Elektriciteit

Op het vasteland van Spanje gebruikt men dezelfde stekkers en stopcontacten als in Nederland, een verloopstekker is niet nodig. Op de Canarische Eilanden komt zeer sporadisch het stopcontact type L nog voor. Dit is met een Nederlandse stekker niet te gebruiken. Daarom kan het geen kwaad om een wereldstekker mee te nemen als je naar de Canarische Eilanden gaat.

Valuta

In Spanje betaal je met de Euro. Er zijn, zeker in de toeristische gebieden, voldoende mogelijkheden om geld op te nemen bij de betaalautomaten.

Het prijspeil in Spanje ligt een stuk lager dan dat in Nederland. Vooral openbaar vervoer, uit eten en levensmiddelen zijn fors goedkoper dan in ons land. In het hoogseizoen kunnen in toeristische gebieden de prijzen wel hoger liggen dan buiten het seizoen.

bejaardengym in Spanje

Highlights

De hoogtepunten van Spanje zijn talrijk. Voor de cultuur- en stadliefhebbers hebben we diverse steden al beschreven op deze blog. We zullen in de toekomst regelmatig nieuwe artikelen over Spanje toevoegen. Volg daarom via de Facebook-pagina van grijsopreis.nl en onze nieuwsbrief alle updates, dan mis je niets!

Actief

Een actieve vakantie op het veelzijdige Gran Canaria

Een actieve vakantie op het veelzijdige Gran Canaria

Aan het begin van de lente reisden we af naar het zonnige eiland Gran Canaria. Ons reisdoel? Vooral veel wandelen maar ook de nodige vitamine D opsnuiven dankzij het zonnige klimaat. Inmiddels, met veel schitterende wandelingen op de teller, kunnen...

Schitterende e-bike tour op Lanzarote langs vulkanen

Schitterende e-bike tour op Lanzarote langs vulkanen

De e-bike tour op Lanzarote “Omar Sharif” mag je niet missen! Met het lavalandschap als decor, fiets je langs witte dorpjes, bezoek je diverse culturele locaties en rijd je door het wijngebied op de uitlopers van de vulkanen. Ontrafel jij de legende...

Natuur en idyllische stranden op het rustige Formentera

Natuur en idyllische stranden op het rustige Formentera

Tijdens onze wandelvakantie op Ibiza konden we in de verte een ander eiland zien liggen: Formentera. Dit “zustereiland” van Ibiza is het kleinste eiland van de Balearen. Toch valt er verrassend veel te zien en te beleven. Zo bleek toen we er een...

De mooiste wandelingen op de Canarische Eilanden

De mooiste wandelingen op de Canarische Eilanden

Advertorial Natuurlijk, je kunt naar de Canarische Eilanden met FTI voor een relaxte strandvakantie. Want dankzij de ligging voor de West-Afrikaanse kust heerst er het hele jaar een aangenaam klimaat. Het zeewater is heerlijk van temperatuur en de...

Wandelen in het groene, Spaanse wandelparadijs La Palma

Wandelen in het groene, Spaanse wandelparadijs La Palma

Alhoewel elk Canarisch eiland bijzonder is, heeft met name La Palma ons wandelhart veroverd. “La Isla Bonita” (het mooie eiland) biedt prachtige, vulkanische landschappen die tot boven de wolken reiken. Zowel in de bergen als in de beboste valleien...

Beleef 4 x fiesta onder de Spaanse zon!

Beleef 4 x fiesta onder de Spaanse zon!

Advertorial   Wij van 60plusEndus geven je graag vier tips voor een hartstochtelijk vakantiefeest! Levenslustig Spanje bezoeken is namelijk al een feest op zich. Overheerlijke tapas, kleurrijke processies, temperamentvolle flamenco, betoverende...

Cultuur

Cultuur en historie in het relaxte Ibiza-stad

Cultuur en historie in het relaxte Ibiza-stad

Ibiza-stad is de hoofdstad van het eiland Ibiza. Het is een levendige stad met een rijke geschiedenis en cultuur. Het hoger gelegen, ommuurde deel van de stad heet ook wel Dalt Vila. Dit deel staat terecht op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je...

Caravaca de la Cruz – stad van cultuur, historie en tradities

Caravaca de la Cruz – stad van cultuur, historie en tradities

Tijdens onze rondreis door de mediterrane regio Murcia in Zuidoost-Spanje bezochten we enkele grote steden. Daarnaast kwamen we onderweg langs enkele bijzonder pittoreske bergdorpen en stadjes. Een daarvan is Caravaca de la Cruz. Deze stad, met zijn...

Murcia, de barokke universiteitsstad van Zuidoost-Spanje

Murcia, de barokke universiteitsstad van Zuidoost-Spanje

In het zuidoosten van Spanje ligt de kleine, onbekende mediterrane regio Murcia. Afgelopen voorjaar bezochten we deze aantrekkelijke, gevarieerde regio. We maakten wandelingen door de prachtige natuur en langs de grillige, zonnige kust. Daarnaast...

Historische stadswandeling door de oude havenstad Cartagena

Historische stadswandeling door de oude havenstad Cartagena

In het late voorjaar maakten we een unieke roadtrip door de Spaanse regio Murcia. In deze kleine mediterrane regio vind je verbluffende natuur, heerlijke stranden en vele prachtige, historische steden. Een van die steden is Cartagena, gelegen in het...

Fantastische rondreis door de mediterrane regio Murcia

Fantastische rondreis door de mediterrane regio Murcia

De meeste toeristen denken bij een vakantie in Spanje aan regio’s zoals Andalusië, Catalonië of Regio Valencia. Of ze gaan voor "net wat anders" naar Noord-Spanje. Zoals naar Baskenland of Castilië en León. Maar wie niet verder kijkt dan al die...

Santiago de Compostela: eindstreep van pelgrimsroutes

Santiago de Compostela: eindstreep van pelgrimsroutes

Voor de pelgrims is Santiago de Compostela in Galicië het einde van hun pelgrimstocht. Met het bereiken van het belangrijkste bedevaartsoord van het land eindigt de Camino de Santiago. Voor stedentrippers is een bezoek aan Santiago de Compostela het...

De vele hoogtepunten van León

De vele hoogtepunten van León

León is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en is een van de groenste steden van Spanje. De stad ligt in de autonome regio Castilië en León. Pelgrims die de Camino Frances lopen, passeren deze schitterende stad. Zij zijn allemaal, net als wij,...

Hoogtepunten van Burgos, de stad van El Cid

Hoogtepunten van Burgos, de stad van El Cid

Aan de rivier de Arlanzón ligt de prachtige stad Burgos. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in de Spaanse autonome regio Castilië en León. Burgos is al eeuwen een belangrijke tussenstop voor de pelgrims op weg naar Santiago de...

Stedentrip naar Pamplona

Stedentrip naar Pamplona

Pamplona is een fraaie en schone stad in de autonome regio Navarra. De stad heeft zoveel sfeer en hoogtepunten, dat een stedentrip naar Pamplona echt een goed idee is. Pamplona is ook een belangrijke tussenstop voor de wandelaars die de Camino...

Bezienswaardigheden van Zaragoza

Bezienswaardigheden van Zaragoza

Zaragoza is een van de grootste steden van Spanje. Toch is de stad in het noorden van het land bij toeristen erg onbekend. En dat is jammer, want de bezienswaardigheden van Zaragoza zijn talrijk. Daarbij komt de fraaie ligging aan de rivier de Ebro...

Hoogtepunten langs de Camino Francés | deel 2

Hoogtepunten langs de Camino Francés | deel 2

In onze eerdere blog schreven we over de hoogtepunten langs de Camino Francés vanaf de start bij de Franse grens tot de aankomst in Burgos. In deel 2 van de blog leiden we je langs de vele bezienswaardigheden tot aan het eindpunt van de Franse Weg in...

Bezienswaardigheden langs de Camino Francés | deel 1

Bezienswaardigheden langs de Camino Francés | deel 1

Santiago de Compostela is sinds de ontdekking van de graftombe van de apostel Jacobus een bedevaartsoord voor pelgrims uit de hele wereld. De stad is na Rome en Jeruzalem het belangrijkste oord voor Christelijke gelovigen. Vanuit heel Europa lopen...

Stedentrip naar het heerlijk zonnige Malaga

Stedentrip naar het heerlijk zonnige Malaga

Onder golfers is Malaga, de grootste stad aan de Costa del Sol, voornamelijk bekend als doorreisstad. Na aankomst reizen zij veelal direct door naar een van de andere kustplaatsen aan de “Costa del Golf”. Hier spelen de golfers dagenlang op de...

Niet te missen hoogtepunten van Santa Cruz de La Palma

Niet te missen hoogtepunten van Santa Cruz de La Palma

Santa Cruz de la Palma, de charmante hoofdstad van La Palma, kent een rijke historie. Eind 16e eeuw was de stad zelfs een van de belangrijkste havensteden van het Spaanse Wereldrijk! De Spaanse vloot liet zich hier een laatste keer bevoorraden vóór...

Stedentrip naar Barcelona, hoofdstad van Catalonië

Stedentrip naar Barcelona, hoofdstad van Catalonië

Barcelona, de hoofdstad van de Spaanse regio Catalonië die de afgelopen jaren veel in het nieuws was vanwege plannen voor afscheiding van Spanje, is een van onze favoriete bestemmingen in Europa. Als het weer bij ons in West-Europa koud en nat is,...

Bilbao en San Sebastián in ruig Spaans Baskenland

Bilbao en San Sebastián in ruig Spaans Baskenland

Spaans Baskenland is de autonome regio aan de Atlantische Oceaan, grenzend aan Frankrijk en Navarre in het oosten, Cantabrië en de provincie Burgos in het westen, en La Rioja in het zuiden. Het in onze ogen prachtige, ruige land bestaat uit drie...

Stedentrip naar Valencia

Stedentrip naar Valencia

Een van de vele Spaanse steden waar we een heerlijke stedentrip naar hebben gemaakt, is de charmant oude stad Valencia. Deze aan de Middellandse Zee gelegen, derde stad van Spanje is wat ons betreft een bezoek dubbel en dwars waard! De geboortestad...

Stedentrip naar Madrid

Stedentrip naar Madrid

Bij een bezoek aan een stad in Spanje denkt iedereen direct aan Barcelona. Een stedentrip naar Madrid is echter zeker de moeite waard! Madrid is het kloppende, economische en politieke hart van Spanje. De in centraal Spanje gelegen metropool telt...