Prachtige wandeling over het Rijnstrangenpad bij Oud Zevenaar

Prachtige wandeling over het Rijnstrangenpad bij Oud Zevenaar

Home » Corona-proof wandelingen - hele week » Prachtige wandeling over het Rijnstrangenpad bij Oud Zevenaar

Wij maken doorgaans wandelingen van het type Trage Tocht of Groene Wissel. We weten dan zeker dat we de mooiste, rustige paden bewandelen, ver weg van de drukte. Je vindt ons daarentegen veel minder op de zogenaamde ‘klompenpaden’: een combinatie van nieuwe en historische paden door agrarische cultuurlandschappen. Op een vrieskoude maar heerlijk zonnige maandagochtend vonden we het weer eens tijd worden voor een wandeling over zo’n klompenpad. Vanwege de goede recensies viel onze keuze op het Rijnstrangenpad bij Oud Zevenaar. Een perfecte keuze bleek later, want de wandeling biedt volgens ons alles wat je van een klompenpad mag verwachten: een ruig rivierenlandschap met hoge rietkragen, oude verdedigingswerken, machtige dijken en uitgestrekte graslanden met miljoenen vogels.

Kleine Gelderse Waard

Het voormalige bedevaartsoord Oud Zevenaar

Onze wandeling begint bij de laat-Gotische Sint Martinuskerk uit begin 14e eeuw. Voor zo’n kleine gemeenschap als Oud Zevenaar vinden we het een nogal grote kerk. Hij staat op de plek waar rond de 7e eeuw al een kerk stond. Het huidige gebedshuis stamt uit de tijd dat Oud Zevenaar nog een bedevaartsoord was. De pelgrims bezochten toen het beeldje van Onze Lieve Vrouw ter Nood Gods. Er schijnen heel wat wonderen te zijn verricht bij dat beeldje. Midden 15e eeuw werd het geplaatst in de kerk maar in 1975 gestolen. Sindsdien staat er een replica. Er zijn daarna geen meldingen meer gedaan van wonderen.

De kerk bevindt zich aan de vrij hoge dijk. We lopen via een slingerpaadje over het keurig bijgehouden gazon van het kerkhof naar het wandelpad op de dijk. Hier treffen we een wijds uitzicht op de Gelderse Poort met de Gelderse Waard en het fraaie natuurgebied van de Rijnstrangen. In de verte zien we dankzij het heldere weer van vandaag zelfs de heuvelrug van Nijmegen en Kleef liggen!

Kerk

De Gelderse Poort is een fascinerend, grensoverschrijdend rivierenlandschap in Nederland en Duitsland. Het gebied omvat onder meer de Ooijpolder bij Nijmegen, de uiterwaarden langs de Waal (ten oosten van Nijmegen) en het Pannerdensch Kanaal. Maar ook de Rijnstrangen waar we nu zijn. In de delta van de Gelderse Poort vind je naast rivieren als de Waal en de Rijn, ooibossen, stuwwallen, uiterwaarden en oude rivierlopen. Het grote natuurgebied is zowel binnen- als buitendijks rijk aan flora en bijzondere fauna. Zo zijn er sinds 1994 weer bevers in dit waterrijk gebied! Verder overwinteren er maar liefst ruim 150.000 ganzen. We zijn benieuwd hoeveel we er vandaag gaan tegenkomen.

Al eerder maakten we in de Gelderse Poort fraaie wandelingen. Een keer in de zomer bij Pannerden en in de herfst in het Rijk van Nijmegen en de Ooijpolder. De laatste keer was in de winter bij het Reichswald. Omdat we toen volledig zijn natgeregend, is deze zonovergoten dag onze welverdiende herkansing in de winter. We hebben er dan ook veel zin in.

Wejenward

Via het Rijnstrangenpad door de Grote Gelderse Waard naar de Oude Rijn

We lopen de dijk af en betreden de uiterwaard “Wejeward”. Op een informatiebord lezen we dat het hier vroeger erg moerassig was. Om die reden werden er rabatten – ophogingen tussen lange greppels – aangelegd. Met bootjes voer men toen door de sloten om de wilgentenen (wejen) te oogsten.

Wejenward

We vervolgen de route en komen uit op een zigzaggend modderpad dwars door graslanden en langs hoge rietkragen. We zijn blij met de nachtvorst van afgelopen nacht: de blubber die je hier normaal hebt is nu stijf bevroren. Dat scheelt ons een hoop poetswerk straks na afloop van de wandeling. Verscholen tussen het riet zien we een grote waterpartij met honderden vogels. Zodra we via het pad iets dichterbij komen, schrikken de vogels kwaad kwetterend weg. Terwijl we toch heel rustig wandelden!

Grote Gelderse Waard

De waterplas maakt onderdeel uit van natuurgebied de Grote Gelderse Waard. Dat gebied mogen we vanwege de kwetsbare natuur niet in. Wel kunnen we er via de oude rivierloop van de Rijn – de Rijnstrang – omheen lopen. In de tien minuten die volgen verandert het landschap van een weidelandschap in een waterrijke plek vol wilgen en rietkragen. Wat is het hier mooi, echt prachtig! Vol bewondering wandelen we over een rabat tussen het waterriet door. Aan het einde van het pad ligt een uitloper van de Oude Rijn. Tot de aanleg van het Pannerdensch Kanaal in 1707 was deze uitloper de hoofdgeul van de Rijn. Aan de waterkant midden tussen het riet ligt heel idyllisch een trekpontje voor ons klaar. Aan het touw trekken we ons naar de overkant. Maar onderweg stoppen we even om de rust en schoonheid van de natuur volledig in ons op te nemen.

Trekpontje in de Grote Gelderse Waard

Gemaal Oude Rijn

De route voert ons vervolgens door een weidegebied met vele bosschages. Hierna bereiken we een dijk met daaraan een prachtig gerestaureerd oud gebouw. We zijn nu bij Gemaal Oude Rijn. Eind 19e eeuw werd dit gemaal gebouwd om de Drie Dorpen Polder te ontwateren. Het stoomgemaal kon ruim 100.000 liter water per minuut in de Oude Rijn malen. In de jaren 1920 werden de pompen vervangen door elektrisch aangedreven pompen. Deze deden tot 1970 dienst waarna het gemaal in verval raakte. Vanwege de cultuurhistorische waarde echter werd Gemaal Oude Rijn prachtig gerestaureerd maar niet meer in gebruik genomen

Gemaal

We volgen het Rijnstrangenpad dwars door de weilanden in de Eendenpoelsche Buitenpolder. Vee en eenden zijn er in de verste omtrek niet te vinden. Wel de 150.000 ganzen die ons op de website van Oud Zevenaar beloofd zijn. Na vele klauterpartijen over prikkeldraadversperringen (gelukkig via keurig onderhouden voetbruggetjes) schampen we de bebouwde kom van Aerdt. Snel hierna bereiken we opnieuw de Oude Rijn. Er is werk aan de winkel. Want om het klompenpad te volgen moeten we wederom met een trekpontje naar de overkant.

Trekpontje over de Oude Rijn

Via de Kleine Gelderse Waard terug naar het begin van het Rijnstrangenpad

Zodra we de grote oversteek over de Oude Rijn hebben gemaakt komen we uit in een groot, glooiend en vooral nat weidegebied. Het is het natuur- en stiltegebied Kleine Gelderse Waard. In dit natuurgebied komen bijzondere vogelsoorten voor, zoals de roerdomp en de grote karekiet. Maar ook de bruine kiekendief, watersnip en rietgors worden er veel gespot. Niet door ons overigens, alhoewel we wel het publiek vormen voor een schitterend zangconcert van de gevleugelde dieren. Ver voor ons uit loopt een wandelaar met een enorme fotocamera bevestigd aan zijn rugzak. Ongetwijfeld heeft hij wel de vogels waargenomen en op de gevoelige plaat vastgelegd.

Het laatste deel van het Rijnstrangenpad voert over dijken en rabatten door weidegebieden terug naar Oud Zevenaar. In de verte zien we de Sint Martinuskerk al liggen. Niet veel later lopen we alsnog kletsnatte wandelschoenen op: de stijfbevroren modder aan het begin van de wandeling is inmiddels ontdooid. We zakken diep met ons schoeisel in de blubber weg. Misschien de volgende keer dat we een klompenpadwandeling maken toch maar klompen aan? We hebben in elk geval enorm genoten van deze fantastische wandeling. Echt eentje die de boeken ingaat als een van de mooiste klompenpadwandelingen!

Heuvel af aan het einde van de wandeling

Veel gestelde vragen over klompenpaden en het Rijnstrangenpad

Hoe lang is de wandeling over het Rijnstrangenpad bij Oud Zevenaar?

Deze route is 14 kilometer lang. Een groot deel van de wandeling gaat over onverharde paden door graslanden. Hier is het bijna altijd drassig dus draag klompen of goede wandelschoenen met profielzolen die vies mogen worden.

Is er een routebeschrijving van de wandeling over het Rijnstrangenpad beschikbaar?

Op de website van klompenpaden vind je weliswaar geen routebeschrijving maar wel een kaartje en het adres van het startpunt. Vanaf daar kun je heel eenvoudig de paarse markering in de vorm van een klomp volgen. Of je gebruikt de gratis app van klompenpaden. Je kunt de route overigens in twee richtingen volgen. Wij hebben hem tegen de klok in gewandeld.

Hoe kom ik bij het startpunt van het Rijnstrangenpad in Oud Zevenaar?

De route start bij restaurant Thoen en Thans aan de Kerkweg 10 in Oud Zevenaar. Als je met de auto komt kun je die kwijt op een van de vele parkeerplaatsen rondom de kerk of aan de Kerkweg. Toen wij er waren op een doordeweekse dag in de winter, stond er geen enkele andere auto. Maar de wandeling over dit klompenpad is populair dus houd rekening met mogelijk weinig parkeergelegenheid in een zomers weekend.

 

Als je met het openbaar vervoer wilt komen, neem je lijn 60 of 566 vanaf treinstation Zevenaar. Stap uit bij bushalte Schutterstent Sint Anna. Vanaf hier is het nog 450 meter lopen naar het startpunt van de wandeling over het Rijnstrangenpad.

Kan ik onderweg wat eten en drinken?

De enige plek die wij zijn tegengekomen om wat te drinken of te eten is bij het startpunt: restaurant Thoen en Thans. Het restaurant is geopend van donderdag tot en met zondag vanaf 12.00u.

Mag mijn hond mee tijdens de wandeling over het Rijnstrangenpad?

Klompenpaden gaan deels over particulier bezit. De akkers en weilanden staan open voor klompenpadwandelaars onder de voorwaarde dat de trouwe viervoeter niet mee wandelt. Dit vanwege verstoring van het vee.

Wat is een klompenpad?

Een klompenpad is een combinatie van nieuwe en historische paden door agrarische cultuurlandschappen. Je vindt ze vooral in de provincies Gelderland en Utrecht. Onderweg kom je langs bijzondere plekken in de natuur. Klompenpaden zijn altijd gemarkeerd. Daarnaast is er een handige en gratis Klompenpaden-app. Deze app heeft een routekaartje dat ook je eigen positie weergeeft. Daarnaast geeft de app veel achtergrondinformatie over bijzondere plekken langs de route.

Wat is het mooiste klompenpad?

Elke wandelaar heeft zo zijn eigen voorkeuren en favoriete klompenpaden. Maar de klompenpaden die vaak genoemd worden als mooiste klompenpad zijn onder andere het Oldenallerpad (Putten), Speuldepad (Ermelo), Baanbrekerpad (Ammerzoden), Cotlandenpad (Leersum), Dorenweertsepad (Doorwerth), en het Rijnstrangenpad.

Grote Gelderse Waard