De bounty-eilanden van de Malediven

De bounty-eilanden van de Malediven

Home » Zuid-Azië » De bounty-eilanden van de Malediven

De Malediven in een notendop

Wie herinnert zich niet de Bounty-reclame in de jaren 80? Onwaarschijnlijk mooie, witte zandstranden, omzoomd door palmbomen met laaghangende kruinen. De opnames voor de commercial zijn gemaakt in de Dominicaanse Republiek. Maar wat ons betreft had het net zo goed de Malediven kunnen zijn. Want als er één plek op aarde is met ultieme Bounty-stranden, dan is het daar!

De Malediven bestaan uit bijna 1200 koraaleilanden. De stuk voor stuk kleine eilandjes liggen verspreid over 26 atollen. Het grootste eiland, Gan, is slechts 5 km² groot. De meeste eilanden zijn kleiner dan 2 km². Tweehonderd eilanden zijn bewoond waarvan enkele al sinds 5000 jaar geleden. Daarnaast zijn er ruim 150 eilanden waar je als toerist welkom bent.

Wij bezochten de eilanden om er te duiken. Niet voor niets wordt de onderwaterwereld van de Malediven namelijk door velen geroemd. Het turkooise water is overigens niet alleen voor duikers aantrekkelijk. Ook snorkelaars en andere watersporters laten zich gemakkelijk door het kristalheldere, warme water verleiden. Maar de meeste toeristen komen er voor ongekende luxe en ontspanning. Gewoon om eens de ultieme Robinson Crusoe-ervaring te beleven.

Palmenstrand op de Malediven

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie op de Malediven

Ga niet naar de Malediven speciaal voor de cultuur en historie. Op hotelpersoneel na kom je er weinig autochtonen tegen. Althans, niet op de eilandjes waar de resorts zijn gebouwd. Je gaat naar de Malediven als je je eens goed in de watten wilt laten leggen. Je vindt er niet veel boutique hotels, wel de meest prachtige, luxe resorts. De een nog mooier (en duurder) dan de ander. Vaak heb je dan een eigen hutje op palen. Met het ultieme rustgevende geluid van de kabbelende zee onder je woning. Of zelfs een privé-zwembad.

De keuze is reuze. Toch heeft elk resort en eiland zijn eigen charme. Laat je bij je keuze vooral leiden door wat het resort aan activiteiten te bieden heeft. En natuurlijk ook door je budget. Want je kunt het zo gek maken als je portemonnee het toelaat.

Resort op de Malediven

Reisadvies voor de Malediven

Los van corona gelden voor de Malediven bepaalde adviezen voor je bezoek aan de eilanden. Een daarvan is dat je rekening houdt met het feit dat de Malediven (streng) islamitisch zijn. Daar merk je op de resorts misschien weinig van. In Malé, het hoofdeiland en hoofdstad des te meer. Op dit eiland is de consumptie van alcoholische dranken verboden. Zo ook (uitingen van) homoseksualiteit of het meenemen van christelijke voorwerpen.

Check altijd voor vertrek het actuele reisadvies voor de Malediven.

Gezondheid

Voor de Malediven is feitelijk alleen vaccinatie tegen gele koorts verplicht. Tenminste als je daarvoor in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt. In het andere geval worden alleen vaccinaties aanbevolen tegen DTP en hepatitis A. Bescherm je daarnaast goed tegen muggenbeten omdat er onder meer dengue voorkomt.

Het is verstandig om een week of acht voor vertrek naar de Malediven een gesprek te hebben met een medisch deskundige, bijvoorbeeld iemand van GGD Reisvaccinaties. Afhankelijk van je eigen medische achtergrond kunnen specifieke voorzorgsmaatregelen nodig zijn.

Covid-19

Sinds 10 september 2020 moet elke reiziger bij aankomst op de Malediven een (commerciële) negatieve PCR-test voor COVID-19 voorleggen. De testuitslag en het negatieve PCR-certificaat moeten uiterlijk 96 uur voor vertrek zijn uitgegeven. Daarnaast moet je 24 uur voor vertrek naar de Malediven een Traveler Health Declaration-formulier invullen.

Zonsondergang op de Malediven

Beste reistijd voor een vakantie op de Malediven

De beste reistijd voor de Malediven is van januari tot en met maart. Het is er dan net iets droger dan in de overige maanden. December is in principe ook een geschikte maand. Wel is het met name tijdens de feestdagen (erg) prijzig. September en oktober zijn wat betreft het weer de minst gunstige maanden op de Malediven.

Visum

Voor een vakantie op de Malediven heb je geen visum nodig. Je paspoort moet nog wel 6 maanden geldig zijn na terugkomst. Bij aankomst krijg je een toeristenvisum dat 30 dagen geldig is.

Reis je door naar een ander land, dan heb je voor dat land wellicht wél een visum nodig. Je kunt dit eenvoudig checken op de website van VisumBuitenland.nl. De experts kunnen je desgewenst snel helpen met het aanvragen van de benodigde visa. VisumBuitenland.nl heeft een supportcenter dat 7 dagen per week voor je klaar staat met raad en daad.

Eten en drinken

In de Maledivische keuken draait het voornamelijk om rijst en vis (met name tonijn). En dit in combinatie met de heerlijkste, soms pittige curry’s en roshi (dun brood). Ook zie je vaak gerechten met kip en ei op de menukaart. Overige vleessoorten vind je hoofdzakelijk bij de eilandresorts waar ze een internationale keuken hebben.

Op de bewoonde eilanden, waaronder Male, kun je genieten van de lekkerste fruitshakes. Ook wordt er door de lokale bevolking veel thee gedronken. In Male vind je dan ook aardig wat theehuizen. Bij de eilandresorts worden hiernaast ook alcoholische dranken geschonken.

Haven van Malé op de Malediven

Vervoer naar en binnen de Malediven

Vanuit Nederland zijn er geen rechtstreekse vluchten naar de Malediven. Wel zijn er vele mogelijkheden met een tussenstop in Rome, Frankfurt, Londen of in de Verenigde Arabische Emiraten. Veel reizigers combineren hun bezoek aan de Malediven met een verblijf in bijvoorbeeld Sri Lanka. Het eerste deel van de vakantie is dan actief. De vakantie wordt vervolgens in bijzonder relaxed afgesloten. Geen verkeerde keuze, als het aan ons ligt.

Eenmaal in de hoofdstad Malé zijn er vier manieren om je je op de Malediven te verplaatsen: binnenlandse vlucht, boot, watervliegtuig of liveaboard (varende hotels voor duikers). In de Malediven is de boot wat bij ons de auto, bus of trein is. Watervliegtuigen en liveaboards worden eigenlijk alleen ingezet voor toeristen. Wij hebben ons met de boot verplaatst. Dit zijn vaak speedboot-achtige vaartuigen die in twee uur naar ver gelegen atollen varen.

Watervliegtuig op de Malediven

Elektriciteit

De netspanning in de Malediven is 230 volt/50 Hz. De stopcontacten zijn doorgaans van het type G (Brits), of D. Voor Nederlandse stekkers (type C) is dan ook een reisstekker nodig. 

Reisstekkers zijn onder meer verkrijgbaar bij:

Geldzaken

De officiële munteenheid in de Malediven is de Maldivische rufiyaa. Deze is gekoppeld aan de dollar.

Aangezien de meeste goederen worden geïmporteerd, is het algemeen prijsniveau (een stuk) hoger dan in bijvoorbeeld Nederland. Vaak is een all-inclusive verblijf op een eilandresort of liveaboard (voor duikers) de best betaalbare optie.

Hangstoel onder palmboom op de Malediven

Highlights

Het mooiste eilandresort op de Malediven

Het mooiste eilandresort op de Malediven

Op de Malediven kun je de nacht onder meer doorbrengen in een hotel of gasthuis. Maar naar onze mening biedt een verblijf op een eilandresort je de beste “Bounty”-ervaring. Beeld je hierbij parelwitte zandstranden, turquoise lagunes, cocospalmen en...

Duiken in de Malediven

Duiken in de Malediven

Naast relaxen in een hangmat bij je waterbungalow, is duiken de belangrijkste activiteit op de Malediven. De atollen vormen één groot tropisch onderwaterparadijs. Vanwege de ligging van de koraalriffen midden in de oceaan is het zicht onderwater...