Jordanië

Jordanië

Home » Bestemmingen » Midden-Oosten » Jordanië

Jordanië, gelegen in het Midden-Oosten, biedt een rijke mix van archeologische schatten en natuurlijke wonderen. De stokoude steden Petra en Jerash zijn indrukwekkende historische locaties, terwijl Wadi Rum en de Dode Zee adembenemende landschappen bieden. De gastvrijheid van de Jordaanse bevolking en de heerlijke Jordaanse keuken dragen zeker bij aan de aantrekkingskracht. Dankzij de stabiele politieke omgeving en efficiënte infrastructuur is het land toegankelijk en veilig voor reizigers. Jordanië is dan ook een fantastische reisbestemming die met name de avontuurlijk ingestelde reiziger met interesse in geschiedenis en natuur aanspreekt.

Woestijn

Geschiedenis van Jordanië in een notendop

Jordanië heeft een diepe historische erfenis die teruggaat tot de oudheid. Het land was de thuisbasis van verschillende oude beschavingen. Zoals de Nabateeërs, die aan het einde van de 2e eeuw v.Chr. de beroemde stad Petra bouwden. Daarnaast speelde Jordanië een belangrijke rol in de handelsroutes van het oude Midden-Oosten. Het land werd hierdoor het kruispunt voor culturele uitwisseling en economische activiteit.

Tijdens de Romeinse en Byzantijnse periodes was Jordanië een integraal onderdeel van het Romeinse Rijk en diende het als het toneel voor verschillende belangrijke historische gebeurtenissen. Steden zoals Jerash floreerden als welvarende Romeinse nederzettingen, en de regio werd een cultureel en intellectueel centrum.

Petra

De opkomst van de islam bracht een nieuw tijdperk van heerschappij naar Jordanië. De Omajjaden, Abbasiden en Fatimiden vestigden hun invloed in de regio, waardoor Jordanië een belangrijke rol speelde in de vroege islamitische geschiedenis. Bovendien werden er in Jordanië verschillende indrukwekkende islamitische architectonische meesterwerken gebouwd. Zoals de woestijnkastelen die getuigen van de pracht en praal van die periode.

Na de Eerste Wereldoorlog werd Jordanië een deel van het door de Britten beheerde mandaatgebied Palestina. Later werd het een onafhankelijk koninkrijk onder koning Abdullah I. Sindsdien heeft Jordanië verschillende politieke en sociale ontwikkelingen doorgemaakt. Waaronder deelname aan regionale conflicten en de bevordering van stabiliteit in een tumultueuze regio.

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Reisadvies voor Jordanië

Jordanië is altijd een van de veiligste landen van het Midden-Oosten geweest. Dat komt vooral door de goede verstandhouding met zowel Israël als de Arabische wereld. Jordanië is dus neutraal en dat maakt het (zelfs in roerige tijden) een veilig land om in te reizen. Vermijd wel de grensstreek met Syrië en Irak. Check altijd vóór je vertrek het actuele reisadvies voor Jordanië op de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wil je inspiratie bij het plannen van de ideale individuele rondreis door Jordanië? Bij de duurzame reisorganisatie Better Places kan de Jordanië-specialist Elena je ondersteunen bij het op maat samenstellen van jouw droomreis.

Vervoersmiddel

Accommodatie in Jordanië

Accommodaties in Jordanië variëren van luxe hotels tot eenvoudige guesthouses en kampeermogelijkheden. Voor elke portemonnee is daarom wel geschikte accommodatie te vinden.

  • Luxe hotels. In steden als Amman en Aqaba vind je luxe hotels met uitgebreide voorzieningen, waaronder zwembaden, spa’s, restaurants en een hoogwaardige service.
  • Woestijnkampen. Voor een unieke ervaring bieden woestijnkampen in gebieden zoals Wadi Rum de mogelijkheid om te overnachten in traditionele bedoeïenententen en te genieten van de prachtige woestijnlandschappen.
  • Historische accommodaties. In steden als Petra zijn er hotels en guesthouses die zijn gevestigd in gerestaureerde historische gebouwen. Je krijgt dan de kans om te verblijven in een echt unieke en sfeervolle omgeving.
  • Eenvoudige accommodaties. Voor budgetreizigers zijn er eenvoudige guesthouses en hostels beschikbaar. Vooral in de meer toeristische gebieden vind je prima of zelfs comfortabele accommodaties tegen betaalbare prijzen.
Zonsopkomst in Sun City Camp, glamping in de woestijn

Gezondheid

Voor een reis door Jordanië gelden verschillende gezondheidsadviezen. Zo worden er vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. Zie hiervoor het advies van GGD Reisvaccinaties. Daarnaast worden vaccinaties aanbevolen voor BMR, Hepatitis B, Rabiës en Schistosomiasis.

Over het algemeen biedt Jordanië redelijke gezondheidszorgvoorzieningen. Vooral in de grote steden zoals Amman. Toch is het verstandig om een goede reisverzekering af te sluiten en vooraf dekking en toegang tot medische zorg te controleren.

Voor medicijngebruik in Jordanië wordt geadviseerd om voldoende medicijnen (in originele verpakkingen) mee te nemen, inclusief extra voorraad. En een Europees Medisch Paspoort met medische gegevens. Controleer daarnaast welke medicijnen een verklaring vereisen om ze mee te mogen nemen naar Jordanië.

Hoewel het water uit de kraan drinkbaar is, wordt aangeraden om water eerst te koken. Of om alleen water uit ongeopende flessen te drinken.

Onze gids die geduldig wacht tot het theewater aan de kook geraakt.

Beste reistijd voor Jordanië

Jordanië is het hele jaar door toegankelijk, maar in de zomer kan het erg warm worden. Vooral in de woestijn. Daarom is de beste reistijd het voorjaar of het najaar. Zelf bezochten we het land in december en zelfs toen was het goed te doen, met alleen een kleine kans op regen.

Visum voor Jordanië

Als Belg of Nederlander heb je een visum nodig om op vakantie te gaan in Jordanië. Je kunt een visum online aanvragen. Ook is het mogelijk om een visum bij aankomst in Jordanië aan te vragen. Je paspoort moet bij aankomst in elk geval nog zes maanden geldig zijn. Verder heb je een bewijs van vertrek uit Jordanië nodig (je retourticket).

Storm in Jordanië

Eten en drinken

Jordanië biedt een rijke culinaire ervaring met invloeden van Levantijnse, Mediterraanse en Midden-Oosterse tradities. Enkele befaamde, typisch Jordaanse gerechten zijn:

  • Mansaf. Dit wordt beschouwd als het nationale gerecht van Jordanië. Mansaf bestaat uit gestoomde rijst, overgoten met zacht lamsvlees en bedekt met een dikke, gefermenteerde johurt saus genaamd “jameed”. Dit hartige gerecht wordt vaak geserveerd tijdens speciale gelegenheden en feesten.
  • Falafel: een bekend gerecht in de hele regio. Het bestaat uit gefrituurde balletjes van gemalen kikkererwten of tuinbonen, vaak geserveerd in pitabroodjes met verse groenten, tahinsaus en hummus.
  • Maqluba, wat “omgekeerd” betekent in het Arabisch, is een aromatisch eenpansgerecht. Het bestaat uit laagjes rijst, aubergine, tomaat, aardappel en vlees. Het gerecht wordt vervolgens omgekeerd geserveerd.
  • Sajiyeh. Dit is een traditioneel gerecht dat wordt bereid op open vuur door een gietijzeren pan gloeiend heet te maken. Daarna wordt er vlees en groenten in gedaan. Het vet dat dan opspat, ontsteekt de vlam waardoor je flame grilled chicken krijgt.
  • Knafeh. Dit dessert bestaat uit dunne slierten van griesmeel gebakken tot een krokante gouden kleur en gevuld met romige, gesmolten kaas. Het dessert wordt overgoten met een zoete siroop en fijngehakte pistachenoten.

Verfrissende dranken zoals Bedoeïenenkoffie, Ayran en Muntthee complementeren de maaltijden.

Als koken een van je hobby’s is: in Jordanië kun je kooklessen volgen om de geheimen van de Jordaanse keuken te leren kennen. Bovendien bieden de lokale markten, bekend als “souks”, een schat aan verse producten, kruiden en specerijen. Je krijgt hierdoor de mogelijkheid om de authentieke smaak van Jordanië te ontdekken en te proeven.

Photo by Agnieszka Stankiewicz on Unsplash

Vervoer binnen Jordanië

In Jordanië is het vervoer goed geregeld. Je hebt verschillende opties om je binnen het land te verplaatsen. Hier zijn enkele van de belangrijkste vervoersmiddelen in Jordanië:

  • Taxi’s: een veelvoorkomende en handige manier om binnen steden en dorpen te reizen. Het is raadzaam om vooraf een prijs af te spreken. Zorg er anders voor dat de meter wordt gebruikt.
  • Bussen: het busnetwerk in Jordanië is goed ontwikkeld en verbindt verschillende steden en regio’s. Verschillende busmaatschappijen bieden comfortabele en betaalbare reismogelijkheden.
  • Huurauto’s: voor als je de vrijheid wil om het land te verkennen. Er zijn diverse autoverhuurbedrijven in steden en op luchthavens. Wij adviseren echter om vooraf een auto te huren bij een partij die een all inclusive formule aanbiedt (inclusief afkoop eigen risico en alle verzekeringen). Zelf hebben wij goede ervaringen met Sunny Cars. Houd er overigens rekening mee dat het verkeer in Jordanië soms bijzonder chaotisch is. Dit vooral in stedelijke gebieden.
  • Privéchauffeur: voor een meer luxe en comfortabele reiservaring.
  • Treinen: Jordanië heeft een beperkt spoorwegnetwerk, met een enkele lijn die de hoofdstad Amman verbindt met een aantal andere steden zoals Zarqa en Russeifa.
Vervoersmiddel

Elektriciteit

In Jordanië vind je stopcontacten van type C, D, F, G en J. De netspanning is 230 V bij 50 Hz. Voor stopcontacten van type D, G en J heb je een adapter nodig.

Een adapter is onder meer verkrijgbaar bij:

Geldzaken

De munteenheid in Jordanië is de Jordaanse dinar. Het prijspeil in Jordanië ligt over het algemeen lager dan in Nederland. Dit geldt vooral voor uit eten gaan. Voor kleding en souvenirs betaal je vergelijkbare prijzen als in ons eigen land. In Jordanië kun je verder op veel plaatsen met je pinpas terecht, vooral in grotere steden en toeristische plekken. Toch adviseren we je om ook wat cash geld in euro’s mee te nemen.

Jerash

Do’s en don’ts bij een bezoek aan Hordanië

Voor een positieve ervaring in Jordanië is het belangrijk dat je de plaatselijke gebruiken en tradities respecteert.

 

Do’s

  • Respecteer de cultuur: roon respect voor de plaatselijke cultuur en tradities, zoals het dragen van bescheiden kleding. Dit geldt vooral bij een bezoek aan religieuze sites.
  • Probeer lokale gerechten: Geniet van de diverse Jordaanse keuken, waaronder gerechten zoals mansaf, falafel en knafeh.
  • Onderhandelen op markten: Bij het winkelen op lokale markten is het gebruikelijk om te onderhandelen over prijzen.
  • Respecteer gastvrijheid: waardeer de gastvrijheid van de Jordaanse bevolking en wees beleefd in interacties met de lokale bevolking.

Don’ts

  • Toon openbare genegenheid: vermijd openbare genegenheid, zoals hand in hand lopen, vooral in meer conservatieve gebieden.
  • Alcohol in het openbaar: het is niet gebruikelijk om alcohol in het openbaar te consumeren, behalve in toeristische gebieden en in licentie gegeven bars en restaurants.
  • Ongepaste kleding: vermijd het dragen van onthullende kleding, met name bij het bezoeken van religieuze locaties en in meer traditionele gemeenschappen.
  • Fotograferen zonder toestemming: vraag altijd om toestemming voordat je foto’s maakt van mensen, met name van bewoners.
  • Kritiek op de koninklijke familie of religie: uit in het openbaar geen kritiek op de koninklijke familie of religieuze overtuigingen.

Highlights

De Jordan Trail: wandelroute dwars door schitterend Jordanië

De Jordan Trail: wandelroute dwars door schitterend Jordanië

Wie Jordanië zegt, zegt Petra en ook wellicht nog woestijn. Maar het land heeft zoveel meer te bieden. De gastvrijheid is ongekend en de landschappen zijn overweldigend mooi. Dwars door dit betoverende land ligt een wandelroute van 675 kilometer: de...