Strandwandeling bij Den Haag door de duinen en heidevelden

Strandwandeling bij Den Haag door de duinen en heidevelden

Home » Nederland » Strandwandeling bij Den Haag door de duinen en heidevelden

Niets is zo veranderlijker als het weer. Exact een week geleden liepen we over een bevroren Gouwzee bij Monnickendam. Nu is het de eerste lentedag met temperaturen richting 20 graden. Daarom willen we graag een strandwandeling bij Den Haag maken. Maar deze wandelroute laat ons nog veel meer mooie plekken zien. Een topwandeling door voor ons onbekende natuurgebieden.

Strandwandeling bij Den Haag

We hebben een Trage Tocht uitgezocht. Dat belooft altijd mooi te worden. Het eerste deel van de route voert ons door de zuidelijke wijken van Den Haag. Dit is niet het meest spannende deel van de wandeling. Maar toch zien we de natuur ook hier al ontluiken. De eerste sneeuwklokjes en krokussen staan in volle bloei. Een zwaan maakt zijn vrouwtje het hof. Het wordt tijd om te zorgen voor nageslacht.

Al snel verlaten we de levendigheid van de stad. Alhoewel, op deze vroege zondagochtend komen we alleen wat hondenbezitters tegen. We passeren een echte Hagenees met zijn viervoeter. Als ie begint te blaffen wanneer we langslopen, roept zijn baas in plat Haags: “hâh je hoof!”

Landgoed Meer en Bos

Landgoed Meer en Bos dateert uit de 17e eeuw. Rijke Hagenaars gebruikten het landgoed om er te jagen. Of om de stinkende stad in de zomer te ontvluchten. De naam is treffend gekozen: het is een groot duineikenbos met in het midden een meer. De brede, verharde wandelpaden zijn in trek bij veel wandelaars vanochtend. Wij nemen gelukkig de kleinere onverharde paden. Zo struinen we door het gebied. Hier vallen de velden met krokussen en sneeuwklokjes nog veel meer op.

Daarna lopen we een stuk langs de Haagse Beek. Die mondt helemaal uit in de Hofvijver bij het Binnenhof. Maar een groot deel kun je niet zien. Vanaf het Vredespaleis gaat de beek ondergronds verder. Wij zijn nu bijna in de buurt van Maison Kelder. De befaamde banketbakker met de overheerlijke hazelnoottaart. Gelukkig is de winkel op zondag dicht. Dus we komen niet in de verleiding.

Westduinpark

We zien prachtige huizen aan de rand van de duinen staan. Hier woon je vorstelijk! Wij lopen over het schelpenpad het Westduinpark in, een prachtig duingebied richting het strand. Het is een van de grootste natuurgebieden van de stad.
De afwisseling is groot. We lopen door dicht beboste gebieden. Maar even later gaan we door grote open vlakten, duinvalleien en duintoppen. Beschut tegen de wind liggen mensen te soezen in de zon. Kinderen spelen in korte broek en op blote voeten in het warme zand. Het lijkt wel of de zomer al is begonnen.

Op de duintoppen hebben we een wijds uitzicht over Den Haag, Kijkduin en het duingebied. In het noorden zien we de Pier van Scheveningen zelfs liggen. We struinen lekker door de duinen op weg naar het strand van Kijkduin.

En dan echt: de strandwandeling bij Den Haag

In de verte zagen we het strand en de zee al liggen. Maar nu is het dan zover. We komen aan op het strand. Bij de strandopgang zien we een jutterskeet. Hier kunnen we zelfs een metaaldetector huren om een grote schat op het strand te vinden.

Op het strand zijn we niet de enigen. Maar het is eb en het strand is breed. Genoeg ruimte voor iedereen om coronaproof te genieten van de lentezon. Lopen langs de vloedlijn, met de grillig gevormde zandpatronen, blijft altijd geweldig. Zo ook vandaag. Het strand blijft ons ieder jaargetijde boeien. En het is een uitmuntende stek voor een lekkere lunch. Dat gaan we hier dan ook zeker doen.

Monument van Puin

Als we het strand verlaten, lopen we een bijzonder recreatiegebied in: puinduinen Ockenburg. Veel van de heuveltjes zijn hier kunstmatig aangelegd. Dat is gebeurd met het puin van de Atlantikwall. In de Tweede Wereldoorlog legden de Duitsers een grote tankgracht door de stad. Zo creëerden de Nazi’s een verdedigingswal tegen een aanval vanuit zee.

Aan de voet van de heuvel zien we een enorme bal van steenpuin. Het monument bestaat uit stukken steenpuin. Dit komt niet van de Atlantikwall. Om die verdedigingslinie te maken sloopten de Duitsers vele huizen. Van dit puin is het monument gemaakt. Een nagedachtenis aan de vele woningen die in de oorlog zijn verwoest. De kunstenaar met de naam Donald Duk (zonder c) beeldt een sneeuwbal uit die van een helling rolt en steeds groter wordt.

Wat jongeren gebruiken het Monument van Puin als een veredelde klimwand. Ongetwijfeld zijn zij niet bekend met het verhaal achter dit gedenkteken. Maar kun je hen dit kwalijk nemen?

Bijzonder natuurgebied op onze strandwandeling bij Den Haag

Langs een fraai gelegen golfbaan komen we aan in een voor ons onbekend gebied. We zijn beland in duingebied Solleveld. Een onbekend pareltje voor ons. Zelfs mijn vrouw, geboren en getogen in Den Haag, had er nog nooit van gehoord. Laat staan dat ze er gewandeld had.

Nu merken we dat we al die tijd wat hebben gemist. Een schitterend duingebied vol heidevelden ligt op ons te wachten. We zien kromme bomen. Door de wind vanuit zee zien ze eruit als een oud omaatje dat de tand des tijds voelt. We maken een mooie rondwandeling door dit gebied. Eikenbossen wisselen af met heidegebieden, vennetjes met fraaie rietkragen en weilanden. Dit schijnt het natuurgebied te zijn waar de eiken zo dicht tegen de zee aan groeien. In één woord: prachtig.

Landgoed Ockenburg

Langzaam maar zeker komen we aan het einde van deze strandwandeling bij Den Haag. Maar nog even kunnen we genieten. Zo lopen we over het landgoed Ockenburg terug naar ons startpunt. Vanuit het hyacintenbos zien we het landhuis al liggen.
Op de vele wandel- en fietspaden zien we veel bezoekers. Net als wij kunnen ze genieten van een mooi park rondom een statig landhuis. En wat een voorrecht dat we hier mogen lopen. Eeuwenlang behoorde dit toe aan jonkvrouwen en jonkheren. Gewone stervelingen als wij waren niet welkom op het landgoed.

Een paar laatste bospaden brengen ons weer in de stad. We hebben een prachtige duinwandeling bij Den Haag gemaakt. Tal van verrassingen heeft deze tocht in petto. Echt een aanrader om te lopen!

Alle info voor de strandwandeling bij Den Haag

Met deze praktische tips geniet je volop van de strandwandeling bij Den Haag:

 

Route-informatie

  • De strandwandeling bij Den Haag is een rondwandeling van 13 kilometer lang. Op deze website vind je een gedetailleerde routebeschrijving en een gps-bestand. Sinds 2021 kun je die alleen tegen betaling downloaden.
  • De route gaat deels over verharde wegen. Maar verreweg het grootste deel loop je over bospaden en het mulle duinzand. Ook op de eerste lentedag van het jaar was het bij de wandeling erg rustig.
  • Om het duingebied Solleveld te bezoeken, is een dagkaart verplicht. Het makkelijkste is om die online te kopen.

Bereikbaarheid en parkeren

De strandwandeling bij Den Haag is een zogenaamde Trage Tocht. De start is bij de tramhalte aan de Pisuissestraat in Den Haag. Dus ook met het openbaar vervoer is het vertrekpunt gemakkelijk te vinden. Vanaf Den Haag Centraal brengt tram 3 je in minder dan een half uur naar de start. In de directe nabijheid van de tramhalte kun je gratis parkeren.

Horeca op de strandwandeling bij Den Haag

  • Op het strand bij Kijkduin zijn in het zomerseizoen diverse strandtenten te vinden voor een hapje en een drankje. Buiten het zomerseizoen kun je op de boulevard van Kijkduin diverse gelegenheden vinden. Hiervoor moet je een klein stukje van de route afwijken.
  • Onderweg kom je ongeveer langs Villa Ockenburg. Dit ligt achter het gelijknamige landhuis.
  • Bij het einde van de route ligt Brasserie Ock. In coronatijd kun je overal alleen gebruikmaken van de take-away-service.

Wil je deze prachtige strandwandeling bij Den Haag samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.